Apstinencija i/ili zdravlje

Postovana W.Water, hvala na vremenu koje si odvojila da mi pojasnis moje nedoumice. Elem, da-kada imam partnera retko iniciram seks ali pozitivno odgovaram ako ga partner inicira. Tokom odnosa najcesce dozivljavam orgazam. Sebe smatram aktivnom osobom tj. ucesnikom kada je sex u pitanju. Nemam problema da partneru otvoreno ukazem na svoje zelje a malo sta sto je vezano za sex smatram tabuom ili necim neprikladnim.( desilo mi se jednom ili dvaput da natrcim na osobu koja na neku moju "akciju" odreaguje zabezeknuto, po fazonu: "ju, ju..." ali takve sam osobe brzo eliminisala (bez obzira na ev.intelektualnu privlacnost), jer me takva reakcija "frustrira" tj. cini da se osecam nenormalno i neprijatno, a to nikako ne volim bar kada je o sexu rec). No, upravo je to jedna od stvari koje me zbunjuju: opustim se, uzivam, bude mi super (samoj sebi kazem: zeno, sta ti je-radi ovo cesce...) a onda prodje sutra, pa prekosutra i tako prolaze dani a ja ni ne pomisljam na sex! To mi cesto u vezama stvara i problem u vidu smornih razgovora sa deckom na temu: sta nije u redu ili nije valjda da ti nije do toga i sl.-a ja ne znam sta da kazem ni kako da objasnim (ni sebi a ni njemu). Znam da muskarci generalno imaju vece potrebe od zena, ali isto tako vidim da neke moje drugarice uspevaju da se "izbore" sa time. Kazu: uh, ne mogu ja to tri puta dnevno kako bi on hteo, ali nasli smo se na nekih "svaki ili svaki drugi dan"...Ja imam utisak da bi mi se sve smucilo ako bih pokusala da se "prisilim" da to radim cesce. Smesno mi je i ovo kad kazem prisilim ali pade mi napamet situacija: npr. kako imam losu cirkulaciju i solidno sam zimogrozljiva, ako je napolju lose vreme i sama pomisao na skidanje stvara mi neverovatan otpor prema celoj "akciji"! (Mozda sam samo razmazena, ha, ha...)
Kada imam partnera koji , kako ti kazes-adekvatan tj. ispunjava sve moje zelje i potrebe-situacija je ista. Trenutno nemam parntera nesto jache od godinu ipo dana. Zasto-ne znam? Poslednja veza je trajala oko pet godina. Mozda jos uvek nisam spremna tj. mozda osecam da nemam sta da ponudim sto se emocija tice, a ne znam ni da li bi i ja bila dobar "prijemnik". U svakom slucaju, nisam jos natrcala na nekoga o bi me emotivno/intelektualno/fizicki privukao. No, i tu me zbunjuje sto se bar ne masturbiram cesce. Za time retko dobijem potrebu ( ako se javi to je najcesce vezano za period ovulacije ili PMS-a) ali i kada je ima je je cesto "odignorisem" po fazonu: ma sad mi se spava, ma drugi put i sl. A da naglasim da i u masturbaciji umem posteno da uzivam...
Moja pitanja vezana za libido i uslovljenost libida nekim organskim poremecajima bila su delimicno "inspirisana" i cinjenicom da sam u trudnoci imala izuzetno pojacanu potrebu za sexom-to je valjda bio jedini perod u mom zivotu kada sam kolicinu svojih potreba smatrala adekvatnim. Sto se tice mojih hormona-pa valjda su OK. Menstruacije su redovne, lako sam ostala u drugom stanju, nisam "brkata i dlakava" (shalim se-htela sam da kazem da ne primecujem neke druge stvari koje bi mi ev. ukazale na poremecaj rada hormona)...Jos da naglasim da mi je dete vec veliko tako da nema ni post porodjajnih frka ni dojenja ni tome slicno. Hocu reci-moje sexualne (ne) potrebe su bile iste i pre i posle porodjaja tj. i sa 18 i sa 35 godina.
Ne znam sta bih ti jos rekla...Mozda da te pitam: Ima li neke istine u onome sto kazu : Sto vishe nesto radis-vishe ti se radi...?!
Hvala.

Sto vise nesto radis - vise ti se radi...pa mozda i ima, ne znam. Mozda da proveris nivo testosterona, cisto informativno. Mada, obzirom da kazes da nemas nista protiv kad partner inicira seks i da u istom uzivas, ne vidim zasto bi se morala prisiljavati na seks kako kazes, svaki ili svaki drugi dan: pa ako nemas nista protiv kad ga partner inicira i uzivas, zasto onda dozivljavas 'prisilom' ako bi partner inicirao seks svaki ili svaki drugi dan. Ne razumem. Uostalom, niko ne kaze da moras da imas seksualne odnose svaki ili svaki drugi dan (sem ako si u svezoj vezi, gde jos bukti i zaljubljenost i strast, vecina sveta, suprotno mitu o seksu, i nema seksualne odnose ni svaki ni svaki drugi dan, vec kako su ispitivanja u Srbiji pokazala kod parova izmedju 25 i 40. godine - neces verovati! - samo dva puta nedeljno!). Ako si ti ok u vezi sa takvim seksualnim ritmom, ako to ne remeti tvoj zivot, osecas se dobro, to te ne frustrira, imas preca posla - sta se bre sekiras?! Pa neces se valjda seksati na silu, pobogu?! Opusti se i uzivaj u seksu - kada ga ima, opusti se i uzivaj u zivotu kad seksa nema: nista nije po standardu, nigde ne postoji nekakva sveta knjiga koja kaze 'ako nemas seks 3 put dnevno - nesto sa tobom nije u redu!'. Nema UNIVERZALNOG pravila koje odredjuje kolko puta u kom intervalu je NORMALNO imati seks, a kolko nije (nisu to otkucaji srca u minuti, pa cak i to ima svoj raspon od - do!). Prekini da se opterecujes. Ono sto je najvaznje u celoj prici to je da ne apstiniras od seksa PRISILNO (kad kazem prisilno, misli na moranje - tipa zatvorenika u zatvoru, potpune nesposobnosti ili nemogucnosti da nadjes seksualnog partnera a zelis i imas potrebu za seksom, sam na pustom ostrvu, itd - ali i tad postoji nacin za oistvarenje seksualnih zelja ako ti to zelis!). Sve druge - nije bitno. NE brini.

Znachi: ne moram da brinem za neke "konkretne" zdravstvene probleme usled nedostatka sexa-super! Samo jos jedno pitanje: ukoliko iznadjem vremena da proverim testosteron, odem u laboratoriju i trazim da mi odrede nivo testosterona-to se tako trazi ili...?!

ja se nesto maglovito secam nekih istrazivanja koja ukazuju na to da zene koje su imale seksualne odnose/radjale vise naginju oboljevaju od ca cerviksa uteri, recimo, a ostale (monahinje, npr.) vise ka tumorima korpusa; jel' ovo ima neke veze sa istinom, ako neko zna? :)

mnogo pozdrava damama :).

No, shalu na stranu...javilo mi se jos jedno pitanje, koje mi je malo teze za formulisati. Elem, sto se masturbacije tice: kako nas mozak prepoznaje masturbaciju u odnosu na sex sa partnerom? Da li nam je on(mozak) zahvalan na bilo kakvoj preduzetoj aktivnosti po "tom"pitanju ili mozak "to" razlikuje? Kapiram da je masturbacija bitna stvar u zivotu pojedinca ( bolje kapiras samog sebe; razvijas mashtu i sl), a opet sex sa partnerom obuhvata i druge stvari; osecanja, mirise, vizuelne i ostale efekte, korelaciju itd. Ali, pitanje bi bilo: kako mozak prepoznaje tu razliku? Zaista ne znam kako da formulisem... Da li se on ( mozak) oseca prevarenim pri masturbaciji ili ...? Bilo koja od gore pomenutih "akcija", bitna je za coveka kao jedinku, ali...da li "on"(mozak) moze biti zadovoljan/zadovoljen samo jednom od njih? Isto pitanje se odnosi i na telo...(?!)
Hvala!!!

reunion,
u celoj ovoj tvojoj prici ima nesto sto meni jako bode oci, ma koliko ti to pokusavala da "obrazlozis" - a to je ogroman trosak misaone energije u pravcu necega relativno "obicnog", a da ne govorimo - lako resivog :).
mislim, svako ima pravo na svoju malu opsesiju, znas - neko je opsednut time sto ima "zute zube", neko "kriv" nos, neko "prednostima" svog visokog (ili nedovoljnog) obrazovanja, itd. itd. - ali kad god vidim nekog ko se preko svake racionalne granice unosi u nesto minorno, i prakticno sasvim lako resivo, trosi dane (pa i godine!) prevrcuci u glavi zasto-kako, do najsitnijih detalja, obilazeci strucnjake da "samo pita", onda se uvek zapitam sta U BITI ima iza toga.
dakle, ako se manemo silnih racionalizacija tipa "radoznalost", "briga za svoje zdravlje", itd. itd. - u cemu je, ZAPRAVO, rec? sta zeli da izbije kroz ovo silno pisanije?
da li kroz ovo izbija nezadovoljstvo tvog partnera, u stvari? ako si takva bila i sa 18 i sa 35, onda tebi to ne bi trebalo da je problem, vise ne.
da li sebe smatras nedovoljno..."adekvatnom" u ovom (ili nekom drugom smislu), pa je zato tvoj mozak krenuo ad nauseam da se bavi ovakvom temom? da li ti je samo jaaaako dosadno....? :)

evo ti jednog danasnjeg primera: meni je danas bila jedna devojka koja vec duze vreme dolazi sa "problemom" - periodicno (jesen - zima), poneki dan, ima suve usne. u silnim pricama zasto-kako, sve do subspecijalistickog nivoa, smo dosli doslovno (posle sati i sati razgovora!) do subcelularnog nivoa biohemijskih mehanizama, a o imunologiji da ne pricam....a ona je "samo radoznala", i "samo je zanima njeno zdravlje". ja je znam dovoljno dugo, i porodicnu i licnu situaciju, da vise ne pitam nista, samo pocnem da pricam..... znam sta je IZA. a sta je kod tebe?

vidi, na ova moja razmisljanja ne moras nuzno i da mi odgovoris...:). pokusaj sebi :). ja samo previse dugo posmatram ljude, a kad to radis duuugo, onda primetis obrazac koji se ponavlja :).

poz :). puno srece.

E indigo - a je l' se vazi da te ja zaposlim u slobodno vreme (tvoje)?! Brate mili, ala bi profitirali - a onako u pauzama dok bistrimo modu i kolace i pijuckamo kafu, mogla bi se prijateljski pobrinuti i o mojem zubalu!! :)

Salu na stranu, slazem se sa svakom recju gore ispisanom - reunion: o cemu se stvarno radi? Ako ne mozes da odgovoris (ni nama a ni sebi) i nase pitanje ti se cini sumanutim i kao da nema nikakve veze sa tobom i tvojim pitanjem, ipak zastani malo i razmisli - da li tu ipak ima necega. Tolika intelektualizacija seksa i libida vuce na nesto iza, sto kaze indigo. Prekini da mislis osecanja i pocnbi da osecas - recenica koju najcesce kazem klijentima; a tebi - prekini da mislis i pricas o seksu i pocni da......I stvari ce doci na svoje.

:)

WW,
a jel' ako da ja tebe zaposlim da pricas sa "mojima", a ja samo da poradim sta treba? svanulo bi mi, boga mi moga :).
kako je samo lako zamisliti da mogu toj devojci iz price samo u prolazu da kazem "kupi labello", pa da radim dalje.... :(

vidi, salu na stranu, htedoh nesto da te pitam, kad vec "kafenisemo" - ne bil' se naucilo sta pametno :).

za ovih 17-tak godina sam u dva navrata videla da silna "simptomatologija-ni-iz-cega" polako, neosetno za tu osobu, vrlo postepeno, uzima maha, i prelazi najzad u definitivnu, pravu patologiju, sa potrebom za hospitalizacijom.

kako vi (u tom nekom samom zacetku) prepoznate onu neku finu razliku izmedju "preteranog bavljenja", hipohondrije, dosade, neceg treceg - i "samo uvoda" u ozbiljno psihijatrijsko oboljenje? ono "moje" dvoje su mi izgledali bas zdravi nekoliko nedelja/meseci pre nego sto su ih odveli.....

(i - znas mene, ako pitam budalastine, bolje odma' da mi kazes :) )

fala :)

Ako ako da me zaposlis, znas kako - kod stomatologa se mora, zub boli, a kod psihijatra se jos uvek ide po prisili, tako da kod tebe vise para ima! :):):)

A sto se tice pitanja - hm, pa to sve zavisi od slucaja do slucaja: zato se i uzimaju detaljni podatci, zato i govorim stalno da prvi intervju ne moze da traje ispod 40 minuta; ciljano pitas odredjena pitanja koja ti budu indikatori za dalje, treba li da budes na oprezu ili je neko samo napet zbog PMSa, zaljubljen, ostavljen, u menopauzi, mlad i zelen, nezreo itd, sto nisu 'ozbiljna' stanja koja u perspektivi imaju hospitalizaciju (najcesce). I tako - malo po malo.....vidis gde si.

oooo, da, razumela :oops:
za vise od 40 minuta se itekako moze BAS svasta zakljuciti :). znas, ja sa dijagnostikovanima (i lecenima) nemam ama bas nikakvih nevolja - oni najcesce odmah kazu i koju imaju terapiju, i od cega konkretno boluju, odreda su vrlo inteligentni, najcesce i obrazovani ljudi, i to je raj na zemlji. nevolja su mi "nepoznati" :).

a gde nam se dede reunion...? :)

hvala jos jednom, WW.

Reunion ne bi da vam oduzima vise vremena, hvala sto ste i ovoliko vremena utrosili na mene (a posvetili ste ga dosta), ali bi Vam bila zahvalna da mi preporucite neku "literaturu" (za sire narodne mase) koja obradjuje sl. tematiku. Svakako je zdravije citati knjigu nego gledati u monitor, ha, ha... Protiv Marica nemam nista protiv ali mi je Toshevski nekako simpaticniji, hi, hi... Razumem ja Vas u potpunosti, a shvatila sam da ako ovde (na forumu) chovek nema bas neku zescu problemcinu (ili Vam se ne obrati u prvom licu jednine) -ne treba ni da pita. No, necete se Vi mene tako lako otresti -imam ja jos pitanja sto se tiche "psihe i fizike", ali mnogo konkretnijih... Hvala u svakom slucaju& pozdrav...

I bre ali si digla frku. Ocito da ti smatras da je neki problem u pitanju ,a svi te ubedjuju u suprotno. Da li si probala sa promenom partnera, mozda je problem u njemu ,a ne u tebi. Ja licno dobijam seksualnu zelji samo kad me nesto uzbudi, najcesce partner, ako smtras da ti treba to cesce probaj da nadjes nesto sto ce te uzbudjivati i dovesti do toga da to pozelis.

Ranije teme se mogu aktivirati, nego cisto me je interesovalo sta Vas je ponukalo da odgovorite na pitanje korisnika postavljeno pre tri godine....Ako imate nesto novo, nov komentar, pitanje ok. Ali podici temu radi odgovora na pitanje od pre tri godine cini se malo zakasnelim? :). Nije zabranjeno, no ne znam kolko je svrsishodno.

Back