Pa doro , dial up je imao svojih prednosti ,u Srbiji od 1991 je moglo da se koristi preko raznih dial up sistema, naravno u prvo vreme samo univerzitetska publika, tj oni koji su bliski istim, a civili...
To je bilo cak i pre UBBG , koji je startovao koliko se secam na pola 1992 ali u praksi 1993...
A dial up si mogao i pre , ako si bio firma, rockwell 18600 , ali svi pre rockwella 33600 su bili bas mucenje, rockwell koji je em bio kvalitet em su ga velliki igraci zaebali , sto je steta, ali tako je to u zapadnom biznisu...
Telefonski sistem je podrzavao dial up svojim sistemom cena, ali se ne secam posle kog vremena je bila jeftina tariva, da li posle 18 ili posle 21h...
Sta je bitno , naravno kako krasti ...To uvek zanima Srbe..
Odmah su se pojavili servisi tipa 042 041 od kojih je neke drzao mobtel tj karic koji su naplacivali net preko 90 dinara, dok je ovako 1h bio 10 dinara i 6 dinara za sat telekomu...
Kasnije je hotline, tri bitange i ribica, bio 140 dinara...tj i internet ...
Sta je znacajno zataj dial up , pa da su ga koristili u firmama, i tako busis firmu , zato su firme masovno i otvarale te 041 brojeve...nakaci se neka teta ili neki cika na firmin telefon i spuca svaki dan 2000 dinara radi svog svalerkog razvitka i prve chaterske avanture
Posle su ko registruje davali 2x vise sati u obicnom dial up ako koristis 041 i 042 dial up , pa su ljudi kacili na poslu net i samo ga pusti da stoji da pravi racun, da bi dobili za kuci 2x vise vremena po nocnoj tarifi , cisto busenje firme...
Kasnije je dosao rockwell 52k i to je otprilike kraj dial up, iako se adsl zove dial up, on je druga prica...
Dial up je imao prednost dok jos nije bio narodni zato sto si mogao da koristis prednosti akademske zajednice, sto naravno danas niko ne moze...a to je kulturna komunikacija, jer ako je nekulturna bices odbacen za 20 minuta...i to bilo gde na svetu ,
Treba ti nesto , pokrenes icq pronadjes nase , nisu se krili tada, cak ti lepo odgovore, imam 20 minuta do pocetka predavanja na berkliju , pa se cujemo kasnije za 5h , da se malo upoznamo i slicno...
To je ta flert strana, posto ste ovde gladni toga...ali je bilo mnogo korisno za projekte, treba mi nesto , okrenem neku nasu , naseg, on mi da referencu na profana koji je u toj oblasti , za sat vremena dodjem do njega, postavim pitanje, on mi odgovori , problem je bio MB na disku da skines knjige, ili doktorske radove, to sam resio programiranjem, ali su mi administratori zato sto nisu razumeli sta je odradjeno stavili ban, posle je zvala DB da pita zasto ban, moj profan kome sam radio projekat iz antena se cudi covek zasto ban, a dao mi 20x vise prostora od prosecnog korisnika i naranvo da sam mu dao kvalitetne analize i antene , krem tog vremena...i nije shvatao , a isto je naucnik a ne jajara, zasto bi se neko okomio na mene....a onda je shvatio kad mi je cistacica rekla nisam luda da tebe primim kao operatera ili administratora pa da za 3 meseca trazim posao ...znas , vole te, imas ideje, sve sto nemam ja...
Danas, kad kontaktirate nosioca projekta, jeste da je profan, samo vas oladi...a ima otvoren poziv za saradnike. ali samo vas oladi..
Slicno kao kad dodjete kod specijaliste kod lekara, koji usavrsava bas tu oblast koju vi imate kao bolest, i jos ste kriticni , bukvalno umimrete tih dana...remetite mu plan rada, ne interesuje ga praksa, iznervirate ga jer ne moze da vas odbije a vidi da umirete, i na kraju vas u odheb stilu ali ipak usmeri da ako ste pametni odradite stvar...
Kod mene je bio slucaj pluca puna krvi 4l a hitna ne prima nista preko 3,5l uopste ne pokusavaju da spasu pacijenta kad vide toliko krvi u plucima, a cuje se stetoskopom, zato je internista na jedvite jade reagovao jer je video da sa 6l plucima ima preko 4 litara krvi , manje od 10% pluca moze da radi , mrzi takav slucaj kad slusa zivog mrtvaca...ne zna da li cete se probuditi nocas kad legnete, samo se ugusite, zaspete....a udisete ali ne ulazi nista..
To je taj slican pristup danasnjice...a nije bio u to dial up vreme..
Tako da vreme kad nisu raja i neprosveceni imali pristup internetu je zlatno vreme...ne u smislu elitizma, nego u smislu da imate isksutva i da znate kako svet moze da izgleda spontano , ako se slucajno desi da samo odredjene kategorije ljudi imaju glas...u ovom slucaju na netu...