nisam ja ni rekao da piše "bira" lepo piše u mojoj rečenici da se" nadam da sam dobro zapamtio." Nisam to stavio bezveze u rečenicu .
 Važna je suština te rečenice(don Huanove).Ja ne mogu (nema potrebe za tim) da pamtim napamet rečenice koje pročitam .Ali kao što vidiš suštinu sam ipak dobro zapamtio.

Ma dobro to je uredu, zbunilo me kao prvo ono "bira" jer ono na drugačiji način određuje voljenje nego kada e kaže "voli koga ili šta hoće", ono prvo implicira ili mkar kad se čuje zvuči n prvo čuvenje, da nekog voli a nekog ne, a ovo drugo ne implicira, tj ne zvuči na prvo čuvenje tako... Moglo je značiti puno toga, ne možemo znati šta je sagovornik imao u primisli kada je izgovarao tu misao, pa možemo samo nagađati. A ja kad na gađam ond gledam da sam svestan da je to nagađanje a ne da se prema njemu ophodim kao prema gotovoj istini.
A kao drugo samo par postova pre toga si imao taj moj citat, pa sam pomislio da ne može da se odnosi na njega to što tražiš, budući da ti je tu pred nosom i da mora da si ga video. A ako si ga video onda ne bi pitao za njega.

Reći " voli koga ili šta hoće" i reći "bira koga voli" je potpuno isto.

Ne baš, kao što sam gore objasnio iako ako se shvati smao u jednom smislu može da se odnosi na isto, no to nije nužno shvatanje i jedino

Ovo na kraju: "čovek od znanja voli i to je sve" gubi bilo kakvu snagu jer je izrečeno posle onog " "voli koga ili šta hoće".

Može, formalno logički (čisto misaono)  da važi i obrnuto! Zar ne? Pitanje je koja je misao u svesti govornika predpostavljena onoj drugoj.

recimo da ja u prvoj rečenici napišem kako mrzim ceo ljudski rod. zatim u drugoj napišem ljubav je sve, mi ljudi od znanja smo za ljubav.

da ali ne postoji ni blizu takav kontrast u Huanovoj izreci, plus ona što počinje sa "majmun će ispitati nepoznato..."

Ova druga rečenica nema smisla posle one prve, kao što nemaju smisla don Huanove priče o ljubavi jer ako sagledaš te priče u kontekstu svega ostalog što je govorio i radio onda shvatiš da on nije imao istinsku ljubav.

Mogu se dovesti u sklad zavisno od konotativnih značenja i konteksta. On je očigledno imao i tek kakve ljubavi, ali dal je to ona najviša ljubav, to ne mislim da je, al miris transcende ntalnog definitivno ima, problem je što vuče na impersonalno, a ono jeste hladno i usamljeno kao arktička zima, i stoga neprihvatljivo, kao konačan cilj, ali kao stepnica ka konačnom cilju, sasvim ok, čak i nužno da se preko nje pređe, ali ne i da se na njoj zaustavi i ostane.

Ljubav je u Kastanedinim knjigama samo mamac za hvatanje ljudi..isti je mamac i ona epizoda sa prkosnikom gde prkosnik u snu vodi Kastanedu u crkvu.
Kastanedina priča je đubre uvijeno u jedan jako lep celofan.I ne samo da je celofan lep, i samo đubre izgleda na prvi pogled lepo i miriše i ima lep ukus.
ali posle nekog vremena čoveku od njega pripadne muka pa se zapita šta li je bilo u onoj bomboni kad mi je muka od nje?

To jeste ljubav, kao što je i ljubav majke prema detetu ljubav i ljubav između supružnika - ljubav, ali sa stanovišta devocijske duhovnosti i večnih duhovnih istina, to nije večna i ljubav kojoj se daje svo srce, nije da se odbacuje ili da se negira, prosto se rangira u postojećoj stvarnosti i u zavisnosti od tog ranga njoj pripada ono mesto koje joj pripada. A ta transcendentalnaje jača od ma kakve materijalne, no, čisto  duhovno  ni jedna od njih nisu za vezati se, al dok su tu postupa se u skladu sa njihovom i našom prirodom, a ne da se negiraju ili odbacuju. 
To je već tvoje viđenje koje ni malo ne delimo. To bi značilo da je u pitanju jednousmerena i smišljena prevara. Da je svet mistike i onoga što se zove mitologija, prepun opasnosti - jeste (uostalom Huan je neprekidno Karlosa upozoravao baš na to!  - kao "„Nešto se kuva u tom 
vraškom svetu", rekao je. „A ja ne mogu da razaberem šta je to." a to je karlos ubrzo i osetio:
„Još ništa nisi uradio", obrecnuo se don Huan. „Toliko znam."
Kako je bio u pravu! Kad sam sledeći put sanjao, kod kuće, kao da se čitav pakao raspomamio. Stigao sam u svet senki kao i bezbroj puta ranije;... )
To zavisi i dobrim delom od tebe, ako si otvoren na te sile, one će te ščapeti, zato je mistika rizičn, naročito ako nemaš iskusnog učitelja da te vodi... i izvuče iz g**** Nije mistika i to što Huan goovori smo po sebi zlo, al je rizično i lako može da izađe na zlo...
"„Kao što znaš, podleganje mamcu neorganskih bića nije samo ideja; ono je stvarno", nastavio je don Huan. „Ali ti još nisi u potpunosti shvatio šta to stvarno znači. Sanjanje je isto tako stvarno; to je stanje koje proizvodi energiju. Ti čuješ moje stavove i sigurno razumeš šta mislim, 
ali tvoja svest još nije ovladala punim značenjem svega toga."
Huan je učinio, obzirom na spoznajni sistem kome je pripadao, ono šta je mogao. No to je rat, a u ratu se lako gine...

To jeste nešto što se zapita svako ko nasluti šta je istinska ljubav.
Da li je moguće  voleti nekog drugog više a nekog manje?
volim svoju decu i svoju ženu i prijatelje a ostale ne ili sam ravnodušan prema njima ?To ne može biti istinska ljubav.

To nije ona ljubav koja je večna i krajnja istina, ali je istinska ljubav.

O kakvim ti "različitim vrstama odnosa pričaš"?

neutralan, prijateljski, bratski, roditeljski, bračni, ljubavnički...

Jedan je odnos, jedan je Bog ako vidiš ono što je Bog dao svakom čoveku u ljudima onda je to ono zbog čega ih voliš to je taj odnos taj razlog ljubavi. drugih nema.
ne voliš ženu zato što ti je rađala decu ili zato što ti sprema ručak..to nije ljubav.ne voliš prijatelja zato što ga znaš od malena, zato što imate neku zajedničku istoriju.

Stvarnost i istinitost nisu utopije . Jedan je Bog a postoje različiti odnosi s Njim.To i vrste odnosa su vrlo složena tema koje ne mogu ukratko izneti a da ti pohvataš sve glavne i sporedne (ali bitne) poente u vezi satim, to zahteva detaljno proučavanje a često pred-znanje.

kom drugom odnosu ?

tako nešto ne postoji..taj drugi odnos..u svakom slučaju to nije ljubav .
Ipak izgleda je istina da ljubav prema ženi/mužu/deci  nekoga ko ima istinsku ljubav prema svima jeste za nijansu veća od ljubavi prema tim ostalima(svima).
To je kao da si ti sunce.Tvoja toplota koju emituješ je ljubav.pošto je žena svakodnevno pored tebe nju će tvoji zraci najviše da greju.Tvoju ljubav će ona najviše da oseti.
Nju voliš po istom osnovu kao i komšiju baksuza.voliš je jer vidiš to nešto u njoj.
Više je stvar o prilici da nekom pokažeš ljubav pa zbog te prilike(blizine tvojim zracima ljubavi 

) izgleda kao da voliš nekoga više od drugoga.

Možeš istovremeno imati i tu hajd uslovno da kažem univerzalnu ljubav i ovi specifičnu, koja se odnosi na određenu vrstu odnosa. To ne potire jedno drugo.