Kartiikeya
Aktivan član
- Poruka
- 1.785
Tako kako ti savetuješ, niko i nikad neće zaustaviti unutrašnji dijalog i ući u unutrašnju tišinu. Unutrašnje brbljanje i haos misli se zaustavljaju samo na jedan način. Posmatraj sve svoje misli nemilosrdno i totalno. Dok posmatraš taj "koncert", probaj da predvidiš koja će se sledeća misao pojaviti posle ove koja je sada... To će dovesti do zatišja. Uz to, treba upotrebiti disanje.
Udahni malo dublje pa izdahni vazduh i dok izdišeš umiri misli tako da kad se izdah završi i nastane pauza u disanju, ta pauza će ujedno biti i pauza u tvojim mislima. Pazi, ovo što sam rekao o disanju je veoma važna stvar, jer disanje je ključ za upravljanje svešću i energijama. Udah je aktiviranje, podsticanje energije na pokret a izdah je njeno usporavanje i zaustavljanje. Kad znaš ovo pravilo, onda možeš upotrebiti izdisanje vazduha da zaustaviš bilo kakav energetski tok u sebi ali i van sebe. I obrnuto, Udisanjem vazduha možeš pokrenuti svaku energiju koja je stagnirala i umrtvila se. Simbolički, udah je rađanje, eksplozija, inicijacija a izdah je umiranje, stagnacija, sabijanje. Ovo je vrhunska tajna disanja.
Mnoge osobe koje pohađaju razne kurseve meditacije i razne spiritualne radionice budu tamo obaveštene da trebaju zaustaviti misli, ući u tišinu uma i smirenost ali im niko ne kaže kako tačno to da izvedu. Evo, ja ti kažem da je jedini način da se to izvede pomoću svesne i pravilne upotrebe disanja. Dakle udahneš duboko i svu pažnju usmeriš na svoje misli koje su kod većine osoba kao roj pčela, a onda pomoću snage izdaha ih zaustaviš. Kad prestane izdah, u trenutku dok ne dišeš, prestale su i misli, u glavi nastupa tišina. Zanimljivo je da ovaj postupak čine sva ljudska bića kada se nađu u kritičnoj situaciji, životnoj opasnosti, ali to rade NESVESNO. A naš cilj je da preuzmemo svesnu kontrolu nad svojom svešću i mislima tako da ne moramo čekati da nas velika nevolja ili strah natera da to spontano uradimo.
Nije znanje - znanje znati, već je znanje, znanje - dati. Ti imaš nekakvo znanje, (i ono je puno pliće nego se tebi čini) al od tvog znanja malo će ili nimalo većina koristi imati jer ti ne umeš da vidiš položaj onoga kojem se obraćaš, već mu govoriš iz položaja koji je neodgovarajući za njega. Znalac nečega nije ujedni i nužno i učitelj nečega.
ETO, TAKO SE TO RADI. A ne čitanjem spisa i pevanjem mantri.![]()
Ma jasno, nemojte čitati šta je napisano iz autentičnih spisa beskrajnog znanja već čitajte šta je nekakva pojedinac kao stalker napisao na forumu krstarice i svom web sajtu.
Bog i to što je od boga napisano to je sića, al to što je stalker napisao na nekakvom formu e.... to je nešto
Pri tome ja ti ne odrčičem da tu nešto ima al ti ponavljam - ne možeš preplivati okean držeći se za rep psa, on iume da pliva, alsamo po plićaku i nema šanse da pređe okean niti je svestan okeanskih dubina i morskih zveri koje u njima prebivaju, spram kojih je mušica.
Disanje je najkompletnije razrađeno i obuhvaćeno u četvrtom (od osam) stupnjeva Aštanga (mistične, dyana) yoge. U odeljku o pranayami, nauci odisanju.
Razlikuju se Puraka (udisaj), Recaka(izdisaj) i Kumbhaka(zadržavanje daha). Ključna je Kubhaka - zadržavanje daha (koja može biti s punim ili s praznim plućima), samo ona zaista zaustavlja energetske tokove u kanalima sutpilnog tela, i tako omogućuje pravu unutarnju tišinu. To nije jedini način usredsređivanja unutarnjeg toka misli 8sve do smadhija - potpune usredsređenosti) ali je sa fizičko-fiziološkog nivoa - najbolji način, ali vrlo težak da se pravilno izvede. PAZI - "PRAVILNO!!!" Što će reći da neko može postići nešto, ali postići ono što predstavlja istinski cilj preko ovog metoda, je nešto sasvim drugo za šta treba veoma mnogo vremena i umešnosti. Tako da, uredu je da ti time pšostižeš NEŠTO, al nemoj se zavaravati pa misliti da je to nekakvo vrhunsko postignuće (o kojem govori aštanga yoga). Malkice je to dublje nego se tebi čini iz tvog položaja. Ako sebe porediš sa drugim ljudima koji o tome ne znaju ništa i duboko su potonuli u materijalizam, može ti izgledati da je to našto, al nemaš ti valjan reper da bi procenio šta je to zaista i gde mu je mesto na putu prelaska okeana materijalnog postojanja.
No, smo ti kaži, rad sam ja čuti i verujem da to nekome malkice može pomoći, al bi valjalo samo skrenuti pažnju na mesto i ulogu takvog postignuća na putu povratka Bogu. Ako će se već neko baktati mističnim sistemima, kad već nije rad devocijskim, koji su kud i kamo principijelno superiorniji.
ti zaista nemaš blage veze sa duhom ili se samo praviš... 
Ali, šta je vrlina?? Moje vrline su za nekoga vrline a za nekoga najgori greh i zlo...
. Jalovost je jedino što bodyexumf može dobiti iz naših odgovora! Ja pokušavam to da priznam i pozovem na saradnju a ti?