Moje pitanje je imalo manji domet nego vaši odgovori. Mene interesuje jeste li imali problema sa okolinom, društvom radeći na smanjenju energije koju zahteva ego? Bilo da teoretišete o ahankaram ili poput onga kako sam ja razumeo don Huana trudite se da ego potpuno isključite. Ne kažem da sam u tome uspeo u značajnoj meri ali i ovo koliko sam uspeo me je dovelo do takvih pitanja, za vas moje internetsko-tematske prijatelje. E, mogu da primetim još i ovo: dogmatski orjentisani vernici su posebno osetljivi na promene u meni. Jesu, jesu. Valjda "besmrtnici znaju istinu" i šta ja ima tu da im "nešto drugačije"?
Ako nemaš problem sa društvenom okolinom (ne mora biti konkretan, može biti i čisto principijelan, ako si dobar tragač konflikte ćeš svesti na najmanju meru) onda nešto ne radiš dobro. Pogotovo sa ovom današnjom i ovakvom društvenom okolinom, koja se pretvorila u vlastitu neurozu. Zaista, savremeno društvo je teški neurotik, koji polako klizi u psihozu... Ono je prividno, po kriterijumu lažnog ja, dobro usmereno. A zapravo to usmerenje je u direktnoj suprotnosti (to je vrlo tanano za uhvatiti.) sa našim istinskim i večnim samointeresom. Interesom naše duše. Njemu se suprostavlja privremeni telesni interes i pogled na svet, perspektiva sagledavanja stvarnosti koja iz takvog pogleda proizilazi, pa se čini kao da je opravdana, al tako se čini samo dok se stvari posmatraju telesno - a to posmatranje je debeeeeeeela iluzija....
Dok ne razlikuješ istinski od lažnog ja, ne vredi ti samim
umom nagađati šta i kako činiti... Jer, lažni ja ne možeš ni opaziti po prisustvu (suptilniji je od inteligencije, nemaš čime da ga opaziš) - on se opaža samo
po odsustvu. Kad ga privremeno ili trajno ukloniš (lažni, a ne istinski ja) onda tek vidiš da je postojao i dejstvovao, ne pre toga!

Ako te ponovo obuzme, opet ga ne vidiš, dok se na neki način ne ukloni.
Do tada gledaš kroz oči svetog spisa i predanja, to je jedini način da vidiš pravilno, al sam po sebi nije garancija, budući da ti možeš da ga protumačiš sebi po nekom svom unutarnjem ključu ne hajući za predanje ili prosto da se zbuniš. Zaista, - šta će slepcu ogledalo? Tako ni ako je neko budalast, sveti spis mu ne može pomoći puno... jer je duhovno slep za to ogledalo...