S1:˝ Pogrešno. I u unutrašnjoj tišini ima opisa, samo što taj opis nije zasnovan na rečima. Nemo znanje.˝
Neee. Pročitaj ponovo:˝Unutrašnja tišina. U njoj nema opisa koji je ˝moj˝.˝
Odlično! Šta tu piše!?
Gle dalje:˝U njoj nema mene koji sam najbolji.˝
Sada pročitaj sve to zajedno. Možeš ti to!
Pa sad ide:˝˝Drug Tito jaše na čelu kolone uz usku stazu planinsku.˝Hm, je li bitniji opis ili biti na čelu kolone!? ˝
Jel baš treba da ti crtam!?
Dobro! Pazi sad! Cilj je prekinuti sopstvenu mehaničnost! Izići iz šablone! Odbaciti dresuru! Nepristrano videti svet u svoj njegovoj lepoti i punoći! Odbaciti iluzije o sopstvenoj veličini i važnosti. Gurnuti ono što misliš da si ti u pozadinu.
Da, nekima!
A nekima je najvažnije jahati na čelu kolone!
Pa kako ko voli! U različitostima i jeste lepota!
S1:˝ Mi moramo da interpretiramo ono što opažamo to je neizbežno.˝
Možda ti moraš! Ja mogu da biram!
S1:˝ Ta interpretacija je naš UM.˝
Neee! Neke od tih interpretacija su naš um!
S1:˝ Kastanedini ratnici menjaju interpretaciju zasnovanu na jeziku za interpretaciju zasnovanu na nemom znanju. To je "vidovnjački um".˝
Eto vidiš! Možeš ti i bolje! Bravo!
S1:˝ Nemožeš odbaciti svoju sposobnost interpretacije. Ako uništiš svoj um, uništio si sebe u potpunosti - mrtav si.˝
Govoriš u apsolutnim terminima! To radi um koji nije naš! Oslobodi ga se!
Možeš da postigneš razna stanja: bez interpretacije, sa minimumom interpretacije, da menjaš način interpretacije. Primerice, ˝pozleđuje me ˝ u ˝uživam u tome ili ˝svejedno˝.
Sjaj očiju! Sećaš se!?
S1:˝ Međutim, ono što je problem kod toltečke tradicije je to da se ti "vidovnjaci" povezuju sa višom silom, "namerom" koja u stvari nije izvor svemira i svesti već plagijat, vešta kopija. Priključuju se na svest zveri a da toga nisu svesni.˝
Ovo šta napisa, je tvoje iskustvo ili šta!?
S1:˝ Inače njihove metode za izlazak iz ovog sveta su ispravne i dobre. Ono što je katastofalno je što kad iz ovog sveta ropstva i zla izađu, oni ulaze u svet čistog iskonskog zla, umesto da se vraćaju pravom tvorcu i gospodaru svemira.˝
Ma idi, nema iskonskog zla! Vrlo primitivna interpretacija! Postoje razni interesi!
Jung je, na ekspediciji u Africi pito poglavicu koji do tada nije video belce, šta je dobro a šta zlo.
˝Dobro je kad ja tebi uzmem ženu, a zlo je kad je uzmeš ti meni!˝- odogovori ovaj.
I Zver koju ti spominješ, se samo bori za opstanak, kao i ti! Bez nade u konačnu pobedu! Kao i ti!
Eee, pusti i Zver i Tvorca!
Jaši dalje! Dalje od čela kolone!
S1:ˇ Kao što znate, kretao sam se od vatrenog prihvatanja pa do isto takvog poricanja znanja koje je tu opisano.˝
A šta kaže don Huan!? Trezvenost! Pa šta ga nisi slušo!?
S1:˝ I takođe znate da sam bio dovoljno lud da praktično isprobam sve te prakse - tenzegriti, rekapitulaciju, sanjanje... Moja kolebanja su nastala iz neminovnih stanja krize svesti i uma koje doživljavaju svi oni koji se usude da zavire iza ovog svakodnevnog sveta zbivanja i mišljenja. To je put prepun opasnosti i neizvesnosti. Kad se suočite sa nezamislivim stvarima i pojavama, onda su knjige i filozofiranje od male koristi.˝
Eeee, zato stari, trezveni vrač i kaže da put ratnika nije za svakoga! Ko se boji neka korača drugim putem. A ovim se korača trezveno, oprezno! I ne vodi se druge pre vremena! Reši sebe i time ćeš najbolje pomoći drugima! Pazi sad!
S1:˝Ipak pošto sam (jedva) preživeo sve te eksperimente, iz svega toga sam izašao neuporedivo jači i mudriji nego što sam bio na početku avanture. I zato želim da vam kažem svoja otkrića po pitanju ove teme, zaključke koji su me skupo koštali.˝
Opet ti na čelo kolone! Ma prikoči malo!
S1:˝Ono u šta sam sad prilično siguran, je da toltečko učenje nije izuzetak u odnosu na ostale poznate duhovne prakse po pitanju potpunosti i istinitosti.˝
Malo ih je od nas koji tvrde suprotno! Jedan od njih si bio ti! I sad bi opet da popuješ i pridikuješ! Ne može!
S1:˝Pošto sam prošao kroz vatreno krštenje, pa čak i kroz vrata smrti, video sam da su sva ljudska duhovna znanja iskvarena i nepotpuna. Svako od njih u sebi sadrži određenu meru istine, neko više a neko manje. Toltečko učenje sadrži veliki, možda i najveći deo istine.˝
Ama čoveče, znamo mi to!
S1:˝Kada postanemo sposobni da OSETIMO koji su delovi bilo koga učenja istiniti a koji su podvala, može se reći da smo dostigli nivo svesnosti koji je prilično visok. Taj stepen se dostiže kad konačno očistimo vlastiti um. Tada možemo uzeti iz svake tradicije ono što vredi, profiltriraćemo sadržaje kroz naš KRISTALNI um koji će usvojiti ono što je čisto a odbaciti iluzije i perverzije.˝
Bravo! Al i to znamo! To TI nisi znao! Većina nas jeste!
S1:˝Zato primećujem da mogu biti i Hrišćanin i Toltek i Budista i Taoista i to iskreno. I vidim da se profiltrirani sadržaji svih tih učenja savršeno međusobno uklapaju i nisu u sukobu. ˝
Ma čoveče! Ima i dalje! Možeš da ne budeš ništa od toga! Budi sretan! Blagoslivljam te i odrešujem!
S1:˝To je objašnjenje onima koji se čude i zbunjuju kako to da sam čas Hrišćanin, a čas Toltek. Zato ne treba prigrliti samo jedno učenje jer su sva delimično istinita, potrebno je sataviti delove mozaika razbacane po religijama i ostalim duhovnostima u celom svetu.˝
I to ćeš kao ti!? Prikoči, malo.Sjaši! Na začelje!
S1:˝Izgleda da je to zadatak koji je Tvorac dao svakome ko traži znanje. Ali tu ličnu sintezu ne možemo obaviti dok nam je um zamagljen i otrovan iluzijama.
Dakle, "uzmeš kvalitet, odbaciš škart" što bi rekao Bora Čorba. Zato i dok pišem ovde u hrišćanskom elementu, pišem o onome što je um profiltrirao kao ispravno uz dodatke koji nedostaju a koje uklapam iz drugih učenja. Na primer, u zvaničnom hrišćanstvu nedostaje bitno znanje o svetlosnom telu, vibracijama, energetskim centrima... A o glupostima koje su u njega ubačene ne bi sada govorio.
Isto tako se odnosim i prema toltečkom učenju, kome nedostaje potpuno otvaranje srčanog energetskog centra. Zato su moćni i mudri ali hladni kao zmije. A taj centar je mesto "razgovora" sa našim tvorcem, koji je u suštini ipak duhovno sunce, vrelo i vatreno.
Iako su te sinteze meni lično donele izvanredan napredak svesnosti i opšteg blagostanja, ne želim da kažem da sam sto posto u pravu i da namećem svoj način i put povratka životu i istini. Ja samo želim da s vama podelim svoja iskustva i zapažanja. Opisujem svoje duhovno putovanje. I verujem da će nekima biti od koristi da se sete samih sebe.˝
Ajde hvala Bogu i Taou i Zveri i Nameri i Orlu i Kokoši da si napokon shvatio!
Neću više da se pravim STALKER, kao u ovom tekstu. Keve mi!
Odoh i JAAAAAAA na začelje kolone!
Za mnom, napred! Ups, htedoh reći nazad!