Anticki Rim

mladjo11

Zainteresovan član
Poruka
178
Drugovi forumasi! Znate li neke dobre stranice na kojima mogu istrazivati Rim? Ja sam nasao mnoge engleske, ali mi dosadno prevoditi.
Ima li sta domace o Rimljanima? Ali nemojte mi vikipediju uvaliti. Nje sam se nagledao i smucila mi se. Toliko dezinformacija!!! Ima li nesto verifikovano. Stvarno me zanimaju Rim i Rimljani. Znam mnogo o njima ali mi to nije dosta. Najbolje bi bilo ako ima nesto vezano za teme: Rim u doba kraljeva i Kriza republike... O tim temama znam najvise i najzanimljivije su mi :)

Hvala!

Drugovi forumasi! Znate li neke dobre stranice na kojima mogu istrazivati Rim? Ja sam nasao mnoge engleske, ali mi dosadno prevoditi.
Ima li sta domace o Rimljanima? Ali nemojte mi vikipediju uvaliti. Nje sam se nagledao i smucila mi se. Toliko dezinformacija!!! Ima li nesto verifikovano. Stvarno me zanimaju Rim i Rimljani. Znam mnogo o njima ali mi to nije dosta. Najbolje bi bilo ako ima nesto vezano za teme: Rim u doba kraljeva i Kriza republike... O tim temama znam najvise i najzanimljivije su mi :)

Hvala!
A da ti odeš malo do biblioteke, a ne samo da googluješ i da uzmeš na primer knjigu Mirosalave Mirković "Rimska država pod kraljevima i u doba republike", ako te već to najviše interesuje...

Ako zelis bas da istrazujes preporucujem ti knjigu: "Rubikon" autora Tom Holand. Radi se u usponu i propasti Rimske republike. Inace ti preporucujem da kupis neke opste istorijske knjige od po 1000 stranica i vise, tu ima dosta informacija. "Cinjenice na dohvat ruke" je knjiga Reader's Digesta i mozes je poruciti. Nije cela o istoriji, vec i o svim naukama i umetnosti, ali ima dobar deo istorije unutra. Ali, ovo su ipak knjige. Ako zelis bas da izucavas, (kao ja) idi na primer u Viminacijum ili neko drugo rimsko nalaziste u Srbiji. Ako mozes da prijustis da odes u Rim, tek je to dobro, ali predpostavljam da ne. To je sve sto se tice mene o izucavanju. PS: neke nasumicne cinjenice o Rimu: 17 rimskih vladara je rodjeno na podruciju danasnje Srbije, ukljucujici Konstantina, koji je rodjen u Naisusu (staro ime za Nis), Rimski vojnici su vreme provodili u treningu, a malo slobodnog vremena su koristili za glancanje oklopa.
Rimljani su jeli dok se ne isprovracaju. Tada ponovo krecu da jedu i tako dalje. Tako se jelo sve dok nije primljeno hriscanstvo. Car Konstantin je bio pagan celog zivota, a krsten je na posmrtnoj postelji.

Nadam se da ces dosta saznati, zato sto je Rim divna tema.

Back