ANTIČKI NOVAC - diskusije i prikazivanje kolekcija

Po meni je samo lošiji komad, koji je "stručno" očišćen.

RIC 65 - Tiberius AE as. TI CAESAR DIVI AVG F AVGVST IMP VIII Laureate head right. / PONTI[F MAXIM TRIB P]OTEST XXXIIX Caduceus, S C at sides.
http://wildwinds.com/coins/ric/tiberius/RIC_0065.jpg

Otvorio sam ja temu pre 10ak dana za srednji i novi vek, pa si mogao tamo da je staviš. Ne moramo baš da mešamo babe i žabe.
Pozdrav.

DSCF5622.jpg
DSCF5620.jpg

Evo jednog Maximiana z;)

Marquse ovo sto si postavio bas trazi vremena da se sve pregleda.
Ja sam nabrzinu otvorio dva sajta i malo pogledao. Sada imam nedoumicu. Naisao sam na skenove nekih novcica koji mi izgledaju kao da nisu do kraja ocisceni. Osim osnovne boje novcica koja mi se cini kao lepa patina ima i neke zuckaste boje kao da je glina u pitanju izmedju slova. Kao da novcici nisu dovoljno ocisceni od zemlje.
Da li je moguce da ti novcici stvarno nisu ocisceni do kraja ili je i ta zuckasta boja patina?

ovi sajtovi služe uglavnom za traženje referenci primercima koje posedujemo....inače mogu da nam ispare oči čega sve nema :) mnogi kolekcionari su protivni čišćenju antičkih komada (među kojima sam i ja) tako da je moguće da se radi o naslagama ili kalcinaciji na mestima odakle se teže uklanja (oko slova npr)...nisam baš sasvim razumeo o čemu je reč, ali sastav kovine je menjan kroz istoriju pa se tako često koristi i mesing ili bronca sa slabijim odnosom bakra i kalaja...mada sam viđao patine najrazličitijih nijansi što je već oblast prirodnih nauka i priča za sebe...
Veliki pozdrav, Jevdokan-e!

Ti bas resio da me navuces na antiku!
Pogledao sam sajt i cini mi se da ima dosta toga, a da jos vise obecava.
Hvala za sajt imace sta da se pregleda i uci.

Pozdrav jevdokan z:lol: Lepo reče kolega SPQR "Pašćete na antiku kad tad",
ali koliko ja vidim već ste "zagazili", čim bacate oko na ovu stranuz:).
Ja sam već neko vreme u stagnaciji sa proširivanjem kolekcije, tako da i ja za sad
sa zazubicama gledam novitete MaQss-a, SPQR-a ... (nadam se, ne još dugo)

Svakako ima mnogo dobrih sajtova, ali su mi najzanimljiviji oni koji nisu zamišljeni
samo kao katalog. Ako vam engleski nije problem, pogledajte NUMISWIKI na linku
što je postavio MarQss za ForumAncientCoins, opcija je u vrhu strane (stvarno mnogo tekstova i korisnih informacija).

MarQss havala za link Tantaluscoins, njega do sad nisam koristio.
Evo još jedan katalog od mene (opet ne završen), kovanice su po kataloškim brojevima i
dosta je pregledan http://davy.potdevin.free.fr/Site/home.html

P.S. U vezi patine, ako ste mislili na ovako nešto, to je onda u pitanju "peščana patina" koja se ostavlja zbog kontrasta i izgleda koju daje kovanici. Prava lepota za oči, i samo za oči pošto još uvek nemam ništa slično.

Pozdrav.

Prilozi

• 664.jpg
    664.jpg
    52,2 KB · Pregleda: 13
Poslednja izmena:
Kad smo već kod slabe kondicije, tu imam nešto da pokažem z:lol:
A stojao je sa strane zaboravljen, dok niste pre neki dan izbacili vašeg Titusa.
I jedva ga nadjoh i to samo po RIC-u, bez primera na internetu. Iako je u Ricu označen
kao čest primerak.

RIC 668 a
AV: T CAESAR IMP COS III CENS
REV: PAX AVGVST / SC (Pax standing left, holding branch and caduceus and leaning on cippus)

Prilozi

• Titus a.jpg
    Titus a.jpg
    48,6 KB · Pregleda: 14
  • Titus r.jpg
    Titus r.jpg
    70 KB · Pregleda: 8
Poslednja izmena:
Eve nesto i od mene.... ja sam jos malo dete za ovo podrucje tako da vecinom i ne znam sta je sta, to ste mogli i da vidite po mojem zapitkivanju oko identifikacija u ranijim porukama.............izvinjavam se zbog malo losijih skenova

Prilozi

• 2.jpg
    2.jpg
    19,8 KB · Pregleda: 19
  • 4.jpg
    4.jpg
    18,5 KB · Pregleda: 16
  • 3.jpg
    3.jpg
    18,9 KB · Pregleda: 15
  • 1.jpg
    1.jpg
    20,3 KB · Pregleda: 15
:) Jovke, Jovke....niko ništa mesecima ne postavlja a ti bi sad solide i sestertiuse od 1000e da vidiš :) svaki komad ima svoju priču, "duševan je", samim tim što je preživeo do danas i došao do nekog kome znači i ko zna nešto o njemu...meni su podjednako bitni i dragi baš svi koje imam i ne pravim tu gradacijsku razliku mnogo...normalno je da želiš savršene komade ali ko još može da izdvoji tolike novce za stare novce :) ...i zato, evo mog Agripe sa sve rupom još iz vremena kad je nekom legionaru bio đinđuva :)

Poslednja izmena:

Back