ANTIČKI NOVAC - diskusije i prikazivanje kolekcija

Da,da tako se radi samo zaboravili su da kazu koliko kosta takvo fotografisanje novcica u sopstvenoj reziji.Samo aparat najmanje 800+ jevreja, plus adekvatna rasveta (do duse ovde je prikazano nesto inprovizovano).Plus malo bolje znanje pri stelovanju aparata.Znam to jer radim kao profi fotograf.Uzgred, ekstra komadi koje nam prestavljas, samo nastavi dalje jer je uzivancija gledati ih.

Da,da tako se radi samo zaboravili su da kazu koliko kosta takvo fotografisanje novcica u sopstvenoj reziji.Samo aparat najmanje 800+ jevreja, plus adekvatna rasveta (do duse ovde je prikazano nesto inprovizovano).Plus malo bolje znanje pri stelovanju aparata.Znam to jer radim kao profi fotograf.Uzgred, ekstra komadi koje nam prestavljas, samo nastavi dalje jer je uzivancija gledati ih.

upravo na to sam i mislio, klega...zato je kupovina "sa slike" nezahvalan biznis mada se uvek može računati na za klasu bolji kvalitet...hvala za hvalu i zato evo jednog Galerija (retko se pojavi a još ređe u ovom stanju) ...i jopet problem fotografisanja...
pozdrav slima još jednom i uživajte!

Potpuno si u pravu povodom kupovine "sa slike", par puta sam se opekao.Elem, ne znam kojom tehnikom slikas i aparatom ali ako je neki od ovih malih digitalaca obavezno iskljuci blic ali zato pojacaj osvetljenje okoline (stona lampa ce dobro posluziti) i ISO povecaj na 200 pa i 400.Ne garantujem al mozda bude bolje vidljivo ono sto zelis da pokazes.

Potpuno si u pravu povodom kupovine "sa slike", par puta sam se opekao.Elem, ne znam kojom tehnikom slikas i aparatom ali ako je neki od ovih malih digitalaca obavezno iskljuci blic ali zato pojacaj osvetljenje okoline (stona lampa ce dobro posluziti) i ISO povecaj na 200 pa i 400.Ne garantujem al mozda bude bolje vidljivo ono sto zelis da pokazes.
Tacno tako, oprema je skupa, ali je na slikama prikazana glavna caka. da se novcic satvi na "stap" da se odigne 0d podloge. A i ovi mali digitalci vecinom imaju makro mod pa i to pomaze. A kod izbora svetla treba voditi racuna da se ne osvetljava sijalicama. One daju "toplu svetlost" pa slike budu zute, novcici izgledaju kao zlatni ili pozlaceni. Najbolje je izabrati kakav svetao dan sa malo tankih oblaka da sunce ne bljesti, a senke se mogu razbijati listovima belog papira koji se postavlja tako da reflektuje svetlost i razbija senke. Ali sve je to improvizacija, i kao sto kolega woody rece treba probati sa postavljenom razlicitom osetljivoscu "filma" i eksperimentisati dok se i pored improvizovane tehnike ne postignu prihvatljivi rezultati.
Ja recimo imam odlicnu tehniku ali za slikanje filmom i dobijao sam odlicne rezultare u mikro fotografiji ne samo novcica nego i drugih jos sitnijih predmeta.
A sada mi nesto "zao" da kupim vrhunski digitalni aparat, pa objektiv, pa osvetljenje.
Ih koliko se super komada moze kupiti za te pare.

Potrebna jedna mala pomoc posto se bas i ne razumem u rimske novcice.Koja od kovnica je imala skracenicu SHTSC.Konkretno u pitanju je novic na cijoj se strani gde je ova skracenica utisnuta nalazi vucica Romulom i Remom a sa druge je glava rimskog vojnika.Ako se ne varam to je novcic grada Rima al me ova oznaka buni jer na netu sve koje sam video imaju oznaku za kovnicu Sisak (SIS).Znam da je pitanje krajnje pocetnicko al ja i jesam pocetnik sto se tice rimskog novca.

Verovatno si pogrešno očitao, pre će biti SMTSE (Tessalonica)
ovako nešto http://www.acsearch.info/search.htm...n=1&de=1&fr=1&it=1&es=1&ol=1&sort=&c=&a=&l=#0

Ne bi bilo loše i da postaviš slike (za u buduće), biće lakše za identifikaciju a i biće bogatija tema sa primerima.
Evo kompletnih kovnica i njihovih oznaka na novcu.
Inače ovaj obiman sajt je više puta linkovan ovde, ali su to sve linkovi od pojedinačnih članaka,
ima mnogo više zanimljivih informacija nego što se na prvi pogled da videti.
http://romancoin.info/#Roman Mints and Officina

....i da, "E"=peta oficina (radionica)

Pozdrav!

Poslednja izmena:
Hvala na odgovoru i sajtovima.Meni ce vala trebati jer treba jos neke rimljane da identifikujem.Moguce da sam pogresno ocito slova, iskreno kod ovog drugog i nisam bio siguran da li je H ili M jer ima neku flekicu na tom mestu a nisam smeo da pokusam da je otklonim.Novcic je samo opran u vodi da bi skinuo zemlju i prasinu koja se slepila za njega.Mozda veceras (kada dodjem sa posla na kome sam trenutno) ili sutra i postavim fotku.Hvala jos jednom na informacijama.

Prilozi

• 2.jpg
    2.jpg
    100,2 KB · Pregleda: 22
Poslednja izmena:
Evo malo omiljenih mi Severa.
sever1-horz.jpg

Ono sto je karakteristicno za ove komade jeste da su kovani u Siriji. Oba Septimija su kovana u Emesi, a Domna je kovana u Laodicea ad Mare. Kod Severa mi je posebno privlacna ova raznolikost u stilu, jer su bar 4 regiona (Rim, Laodicea, Emesa i Aleksandrija) kovala imperijalni novac, svaki sa svojim razlicitim stilom. (meni nedostaje aleksandrijsko kovanje, tako da, ako ga neko poseduje, zamolio bih ga da mi proda ;) )

Mislim da je Aurelian ipak, IOVI CONSERVAT revers ;)
Upravo tako, džabe sam se trudio da pročitam, kad nisam ništa video.
Sledeći put katalog u ruke :)

... te pare koje ulozim u komad nikad necu moci da vratim.
Period koji me najviše zanima se nadam da neće ići na doboš, pa tako i ne razmišljam koliko ću moći da "izvučem"

Evo mog novog komada (hvala Jovketu z:)

Filip V. 221-179 pne, kovanje Amfipolisa. Na aversu je mitski Persej, a na reversu orao na plugu, sa B-A i monogramom Fi-Di. (Lindgren II 1328, rare)

Srecna Nova Godina svima i puno lepih komada u njoj! z:poz:

Lep komad SPQR,čestitke.
Trebalo bi, koliko sam ja našao u opisima, da mu je preko ramena harfa (koju je Persej iskoristio da odeče Meduzi glavu)
i na glavi šlem sa krilima i glava Grifona.
A ono što je meni interesantno je, da li je moguća predpostavka da je sa aversom aludirao na istoimenog sina koji ga je nasledio?

Pozdrav!

Lep komad SPQR,čestitke.
Trebalo bi, koliko sam ja našao u opisima, da mu je preko ramena harfa (koju je Persej iskoristio da odeče Meduzi glavu)
i na glavi šlem sa krilima i glava Grifona.
A ono što je meni interesantno je, da li je moguća predpostavka da je sa aversom aludirao na istoimenog sina koji ga je nasledio?

Pozdrav!

Naravno kolega, upotpunili ste moj opis. To je vrlo moguce, jer i sam kralj Persej kuje isti novac, samo sa svojim inicijalima. :)

Back