Antička muzika

Poruka
9.814
Ako vec imamo temu za muziku srednjeg veka i perioda renesanse, red je da imamo i temu za muziku prvih civilizacija -- Mesopotamije, Egipta, Kine, Indije, Palestine, Grcke i Rima.

Dozvoljeno je sve sto ima bilo kakvih dodirnih tacaka -- od najboljih pokusaja rekonstrukcije sacuvanih melodija, preko novokomponovane muzike u antickom stilu koja strogo postuje zapisana pravila, pa sve do muzike koja je anticka samo u prizvuku.

Za pocetak nesto sto bi trebalo da bude prihvatljivo svakom uhu.


SAVAE - Seikilos Epitaph

Preteca harfe -- lira -- verovatno ce biti instrument koji ce obeleziti ovu temu.
 

Farya Faraji - Aristpohanes

Obogaceni pokusaj rekonstrukcije anticke grcke muzike. Kazem "obogaceni" jer sadrzi neke elemente za koje se navodno zna da se nisu koristili. Sam autor pise da pesma ima nesto vise perkusije i polifonije nego sto je anticka grcka muzika inace imala.

Melodija je autorska ali su lestvica i instrumentacija iz tog perioda.
 

Farya Faraji - Sdapeze's Requiem

Novokomponovana muzika u rimskom stilu. Pesma je o Longinu Sdapezu, rimskom vojniku koji je poreklom bio Tracanin ( rodjen na teritoriji danasnjeg grada Sofije u Bugarskoj. ) Tekst je s njegovog nadgrobnog spomenika u Kolcesteru. Pesma ima karakteristican tracki ritam, zvuk i melodiju, iako zapravo nije bazirana na trackoj muzici ( vec na zapisima o tome kakva je bila rimska. ) Balkanski melos se najbolji oseti kad krene aulos npr. na 1:17.
 

Back
Top