ante starčević


Ante Starcevic, otac hrvatske domovine, isfrustrirani gay, porijeklom Srbin i samim tim srbomrzac


Pogledajte prilog 284746

Ante Starčević (Žitnik, Gospić, 23. svibnja 1823. - Zagreb, 28. veljače 1896.), bio je hrvatski političar, publicist, književnik. Pored političkih aktivnosti bavio se poviješću, filologijom, književnom kritikom, filozofijom, pisanjem pjesama, drama, političkom satirom (Pisma Magjarolacah) i prevoditeljstvom. Još za života nazvan je Ocem Domovine. http://hr.wikipedia.org/wiki/Ante_Starčević

sa srb wiki:
-na jednom mestu govori o Srbima kao o „nečistoj pasmini“, a na drugom, kako ih valja asimilovati. On kaže: "Narod hervatski neće terpiti, da ta sužanjska pasmina oskvernjuje svetu zemlju Hervatah."
-Ante Starčević je često Srbe zvao različitim pogrdnim imenima, čime je potpirivao mržnju Hrvata prema Srbima
-pa su tako Srbi „remetilački opstruktivni faktor“, oni „uopće nisu Slaveni“ nego „potiču od varvarskog plemena Tribala“
-Oni ne znaju ni za kakve civilizacijske vrednosti, oni lažu, kradu, pljačkaju kuće, ubijaju i siluju (ovde ima istine,jer smo raticki stalez,ali imamo i etiku,cojstva i junsitva). Oni su „niža pasmina“ a Hrvati su „viša, gospodujuća pasmina
-„Slavo-Serbi su smeće naroda, oni su Hervatsku izdali i, ako ustreba, opet će je izdati, makar bez svoje koristi, samo da nju izdaju. Oni su po svojoj naravi bez uma i poštenja, proti slobodi i proti svakom dobru.
- „Srbe treba staviti van zakona. Tu je sudija i overšitelj svaki koji je i besno paščeta[15]“
-pisao da „ta pasmina treba da bude iz naroda istrebljena"
-Negirao je da Srbi uopšte postoje kao narod, i dao je lozinke "Srbe o vrbe" i "Za Srbe sjekiru".
-Takođe Starčević je smatrao da na Balkanu živi samo jedan narod - Hrvatski
Vikicitati „Od Triglava do Soluna živi samo jedan narod - narod Hrvatski“

Takva osoba je na novcanici (ustaska moneta kuna,iako je koza kune bila platezno sredstvo u Slavoniji i Erdelju daleko prije nego je tu bilo Hrvatske) najveceg aponea od 1000.kn i takva osoba je Otac domovine!!! Kakav otac takva i domovina, sa Jasenovcem kao rezultatom takve naopake politike.

Pogledajte prilog 284756

Pogledajte prilog 284757


Kada kazem isfrustrirani gay to nije upuceno protiv gay populacije, vec samo cinjenica da poremecaj sex.identiteta i odnos drustva prema ljudima s tim problemom u velikoj mjeri formira patoloski pravac istorije (veliki broj samoubica i masovnih najmonstruoznijih ubica su bas ******,sto je prirodan rezultat primitivne sredine gdje se jedna vrsta sex.hendikepa osudjuje kao da je blokada stvar izbora a ne datosti). U Hrvatskoj 2 kljucna covjeka koja su stvorila sjeme mrznje, identiteski namecuci Srbima da su Hrvati su Ante Starcevic i Dominik Mandic.

"Nema nikakve sumnje da je u cijeloj hr pamfletskoj istoriografiji Dominik Mandic 1889-1973. najveci krivotvoritelj istorijskih cinjenica... Nije bez znacajne simbolike cinjenica da je Mandic rodjen u Sirokom Brijegu, u zapadnoj Hercegovini, najvecem uporistu i rasadniku ustaskog pokreta. I majka mu je bila iz poznate ustasko-fratarske porodice Zovko, koja je u Drugom svj.ratu dala nekoliko najpoznatijih koljaca, a u posljeratnom periodu izumitelja "gospe u Medjugorju" i opsenara fra Jozu Zovka. Upravo je sirokobrijesko franjevacko sjemeniste oblikovalo Mandicev pogled na svijet... U 17.g.,sljedeci sopstvene homoseksualne sklonosti, stupio je u franjevacki novicijat kao djak 5.razreda klerikalne gimnazije i ubrzo dobio neku crevnu bolestinu od starijih ljubavnika, od koje je jedva ziv ostao." str.310. Vojislav Seselj, "Rimokatolicki zlocinacki projekat vjestacke hrvatske nacije", Beograd 2007.

A evo sta Antun Radic konstatuje za Antu Starcevica:

Neoženjeni političari. Palo mi je na pamet, pa neka stoji i napisano: Vi, koji malo bolje poznajete naše političare, odmah ćete se sjetiti, da ih ima dosta, koji su neoženjeni. Eto, već pok. Starčević, pa onda redom… Sad bi možda bilo dobro upitati: Je li naša hrvatska politika zato takva, kakva jest, što naši političari nisu oženjeni, ili naši političari nisu zato oženjeni, što je naša politika takva, kakva jest? Jeste li razumjeli? Ako jeste, odgovorit ću vam i ja malo: Ja mislim: i zato, i zato. Da je drugačija naša politika, naši bi se političari ženili, a kad bi naši političari bili oženjeni, bila bi naša politika drugačija… Ali ako niste razumjeli, ništa zato…”

Pogledajte prilog 284747

Porodican covjek drugacije razmislja nego neoznjen. On ima osjecaj za djecu i ne moze uciniti takve monstruoznosti drugima jer i sam ima djecu pa ne zeli da se njemu tako sta desi. Cesto se kaze,da se neko pomiluje,cekaju ga mala djeca kuci,nemojte... Djeca humanizuju i najdivljije ljude, jer imajuci ih zrtvujes se za nekoga i postajes covjek. Kod neozenjenih to izostaje. Oni su sustinski nezadovoljni jer su van kolosjeka prirodnoga pa se gube u fikciji. Zato su najveci ideolozi zla bile upravo ove neuravnotezene licnosti. U RKC su svi nezenjeni, a jezuiti su najfanaticniji dio rkc koji ima veliku moc,planove,ali na zalost nemaju sluha za stradanja druge djece i ljudi. Nemaju prirodna osjecaj za to,pa je i logicno da ne misle na posljedice svojih stvaranja Oluja i Bljeskova... Jasenovaca i sl. Treba znati i da su najveci koljaci u Jasenovu bili bas ucenici jezuisko franjevackih skola, Travnika, Sirokog Brijega i sl. Ovo pisem radi onih koji su i danas poslusnici takve naopake politika,da se osvjeste i nikoga ne mrze,a kamoli da nekome i vise naude! Ko cini zlo drugome cini i sebi,a sramota Hrvatske je da joj je jedan Starcevic otac domovine,covjek toliko neuravnotezen da je i ekavicom pisao,kajkavskom,samo da ne pise,govori kao Srbi!

http://hr.wikipedia.org/wiki/Ante_Starčević#Star.C4.8Devi.C4.87_i_ekavica

Starčević i ekavica
Jedna od zanimljivosti vezanih uz djela Ante Starčevića jest kako je on svoje knjige pisao na ekavici. Iako je bio Ličanin i izvorno ikavac, Starčević je bio za ekavicu, budući se Vuk Karadžić zalagao za jekavicu kao zajednički standard Hrvata i Srba (koji u BiH i Hrvatskoj govore jekavski, a među Srbe je, uostalom, ubrajao i Crnogorce, koji su naglašeni "ijekavci") što su preko tzv. "hrvatskih vukovaca" prihvatili samo Hrvati. Starčević se htio tomu usprotiviti i uvesti u hrvatski jezik ekavicu (što je govor Hrvata kajkavaca i dijela čakavaca) kako bi se hrvatski jezik razlikovao od srpskoga, za koji se u danom trenutku činilo da će u potpunosti preuzeti jekavicu.

Kako bi se razlikovao. Kljucni momenat. Mi se puno ne razlikujemo,ali kome je cilj da se odjednom razlikujemo? Onima koji nas razdvajaju i siju mrznju. Njemu nije problem da pise onako kako ne govori. Ikavac a da pise na silu ekavicom. Zagrebu nije problem da mu se kao gl gradu i kajkavsko ekavskoj sredini nametne stokavska ijekavica. Sve "nac."institucije tamo nemaju izvorno nac ime,jer je sve politikanstvo i kalkulacija. JAZU prvo pa HAZU, Matica ILIRSKA,pa hrvatska. Slavonski pa kasnije hrvatski sabor. Ilirski zavod sv Jeronima u Rimu,pa hrvatski,pa na pobunu Srbalja katolika i kralja Nikole,opet ilirski,pa kasnije opet hrvatski kada su zatrli identitet katolickih Srba. Kod nas je,naprotiv, uvijek sa srb predznakom i akademija i matica srbska i dr. I kod nas nisu rusili katlicke crkve,niti pravili Jasenovac za nase katolike,a tamo jesu. Dakle hrvatstvo iako se danas predstavlja za etnicku pripadnpost najmanje je to,a najvise ideoloska pripadnost. Tu je od raznih naroda i "narodnosti" sve sto je katolicko pretvoreno u Hrvate,i zajednicko im je nesto sto im nije zadjenciko,a jezik se ispravlja,potiskuje cirilca,srbsko ime,a i lokalno u korist hrvatskog itd... Da je danasnje hrvatstvo ideoloska pripadnost a ne narodna dokayuje i ideoloski nacin ponasanja, izrazit soviniyam u svim sferama drustva. Skandali, demonstracije oko uvodjenja cirilice u Vukovaru, dvo"jezicne" table,a nama u Subotic ne smeta da pored madj.i srb.bude i ikavcima Bunjevcima nametnuta ijekavcia sada već hrvatska. Nema kod nas demonstracija,jer su nas prognali preko Oluje i sl... ali tamo ima,jer je tamo srbomrznja primarna stva i nesto na cemu egzstira hrvatstvo kao ideologija.
 
Ne znam je li ovo trolovanje il' šta? :think:
Zalagao se sa proširenje izbornog prava, slobodu govora itd. jer je po politickom opredljenju bio liberal (po kriterijima 19. stoljeca).

Sada primjetio sam da ga se u Srbiji dosta mrzi iako mislim da vecina ne zna siru sliku o njemu. Bio je u svadji sa nekim srpskim ministrom koji je negirao Hrvate i otuda je on negirao Srbe. Inace primjetio sam da forumasi pripisuje mu izjave koje nije nikada rekao.
 
Zalagao se sa proširenje izbornog prava, slobodu govora itd. jer je po politickom opredljenju bio liberal (po kriterijima 19. stoljeca).

Sada primjetio sam da ga se u Srbiji dosta mrzi iako mislim da vecina ne zna siru sliku o njemu. Bio je u svadji sa nekim srpskim ministrom koji je negirao Hrvate i otuda je on negirao Srbe. Inace primjetio sam da forumasi pripisuje mu izjave koje nije nikada rekao.

Ко је тај министар?

Ма да како да не?

Ante Starčević - Pasmina Slavoserbska po Hervatskoj, Zagreb, 1876, str.29.


"У Стефану-Душану угаси се последњи трак прејасне херватске династије Немањићах, који кроз векове, и као краљи, владаху источно-северних покрајинах Херватске.
:hahaha:


Старчевић и усташтво


Старчевићев расизам је даље компилирао Иво Пилар под псеудонимом L. von Südland [25]. Његову је књигу (Die südslawische Frage und der Weltkrieg...) превео Павелићев режим на хрватски 1943. године [26] и била је део расистичке идеологије усташа и Независне Државе Хрватске [27].[28] Поводом публиквања превода ове књиге, министар просвете НДХ Миле Старчевић пише у једном чланку, како је Пиларова књига била „библија“ хрватске националистичке омладине у Загребу [29]. Књига је поново штампана 1990. године у Хрватској.

Krležа: "Starčević je jedina hrvatska divlja džukela koja je zapеnušalo lajala protiv svih civilizacijskih tekovina, kada su svi ostali samo režali".
 
a ti znaš??? brojo mu krvna zrnca??? šešeljevo selo je negdje u "popovu polju" u istočnoj hercegovini (slučajno u blizini krajeva u kojima ja živim) i opća poznata stvar je da se radi o hrvatskom selu. iz toga sela velika večina stanovništva doselila se u opuzen (u donjem toku rijeke Neretve) i svi su hrvati, a šešelj im dođe rođak.

ako nemaš šta pametnije napisat, pametnije je da ne pišeš ništa, ovako ispadaš smješan.

zamolio sam ako može konstruktivna rasprava, a ne spamovanje, provociranje i odma prebacivanje tema u jasenovac i blajburg kao na forumu politika.

ko dase jedan SRbin iz tog kraja pokatoličio...zan se koje ste slave slavili dok ste bili SRbi....
 
Zalagao se sa proširenje izbornog prava, slobodu govora itd. jer je po politickom opredljenju bio liberal (po kriterijima 19. stoljeca).

Sada primjetio sam da ga se u Srbiji dosta mrzi iako mislim da vecina ne zna siru sliku o njemu. Bio je u svadji sa nekim srpskim ministrom koji je negirao Hrvate i otuda je on negirao Srbe. Inace primjetio sam da forumasi pripisuje mu izjave koje nije nikada rekao.

Osvetniče, njegove šovinističko-rasističke izjave - ne samo srbofobne, već i antisemitske - vrlo lako se mogu pronaći i u čitavim djelima koja se mogu i skinuti kompaktna sa interneta. Na osnovu nekih se može reći i da je on utemeljivač antisrpskih sentimenata u Hrvata, odnosno mržnje na vjerskoj i nacionalnoj osnovi kada su u pitanju Srbi i Židovi u Hrvatskoj.

82753005.png


Ante Starčević:
Srbe treba staviti van zakona. Tu je sudija i overšitelj svaki koji je i besno paščeta.

Starčević je maltene negirao samo postojanje srpske nacionalnosti - i to ne nekog njenog dijela, već cjelokupne. Po njegovim interpretacijama, Miloš Obilić je Hrvat, kao i svi Nemanjići, a hrvatske zemlje idu sve do rijeke Timok - gdje se Hrvati graniče s Bugarima.

Neki srpski pandan koji bi eventualno najbliži bio Starčeviću je recimo, čovjek koji sličnu ulogu imade u Srba do skora - dr Vojislav Šešelj. Jedina značajnija razlika između njih, dakako, jeste ta što se Šešelj borio i u ratu i direktno prouzrokovao ratna stradanja pripadnika drugih naroda, za šta se i sumnjiči tj. trenutno je na suđenju u Međunarodnom krivičnom tribunalu za bivšu Jugoslaviju. No, vremenske okolnosti su dovele rat 1990-ih. Da je Starčević recimo doživio 1941. godinu - ko zna kako bi postupio i što bi radio; vrlo vjerovatno da bi se našao na strani ustaških zločinaca i bio streljan '45.

Dobro je da si naglasio da je po onovremenim kriterijumima bio liberal; no dakako je problematično prikazivati osobu koja je u suštini proponent rasističkih teorija i koja je te intelektualne teze evropskih rasista donijela u Hrvatsku (te udarila put onome što će se za pola stoljeća razviti u nacifašističku NDH) demokratom i poštovateljem ljudskih prava. Mi i danas kada kažemo da je Tomas Džeferson smatrao Indijance ljudima ravnim bjelcima, te da zaslužuju ista prava, ne preskačemo nikako da je čovjek (kada su u pitanju bili crnci barem) bio neopjevani rasista.
 
Osvetniče, njegove šovinističko-rasističke izjave - ne samo srbofobne, već i antisemitske - vrlo lako se mogu pronaći i u čitavim djelima koja se mogu i skinuti kompaktna sa interneta. Na osnovu nekih se može reći i da je on utemeljivač antisrpskih sentimenata u Hrvata, odnosno mržnje na vjerskoj i nacionalnoj osnovi kada su u pitanju Srbi i Židovi u Hrvatskoj.

82753005.png
Starčević je maltene negirao samo postojanje srpske nacionalnosti - i to ne nekog njenog dijela, već cjelokupne. Po njegovim interpretacijama, Miloš Obilić je Hrvat, kao i svi Nemanjići, a hrvatske zemlje idu sve do rijeke Timok - gdje se Hrvati graniče s Bugarima.

Neki srpski pandan koji bi eventualno najbliži bio Starčeviću je recimo, čovjek koji sličnu ulogu imade u Srba do skora - dr Vojislav Šešelj. Jedina značajnija razlika između njih, dakako, jeste ta što se Šešelj borio i u ratu i direktno prouzrokovao ratna stradanja pripadnika drugih naroda, za šta se i sumnjiči tj. trenutno je na suđenju u Međunarodnom krivičnom tribunalu za bivšu Jugoslaviju. No, vremenske okolnosti su dovele rat 1990-ih. Da je Starčević recimo doživio 1941. godinu - ko zna kako bi postupio i što bi radio; vrlo vjerovatno da bi se našao na strani ustaških zločinaca i bio streljan '45.

Dobro je da si naglasio da je po onovremenim kriterijumima bio liberal; no dakako je problematično prikazivati osobu koja je u suštini proponent rasističkih teorija i koja je te intelektualne teze evropskih rasista donijela u Hrvatsku (te udarila put onome što će se za pola stoljeća razviti u nacifašističku NDH) demokratom i poštovateljem ljudskih prava. Mi i danas kada kažemo da je Tomas Džeferson smatrao Indijance ljudima ravnim bjelcima, te da zaslužuju ista prava, ne preskačemo nikako da je čovjek (kada su u pitanju bili crnci barem) bio neopjevani rasista.

porediti Šešalja i ovog umobolnika je kao porediti oko.i .dupe........
 
Neki srpski pandan koji bi eventualno najbliži bio Starčeviću je recimo, čovjek koji sličnu ulogu imade u Srba do skora - dr Vojislav Šešelj. Jedina značajnija razlika između njih, dakako, jeste ta što se Šešelj borio i u ratu i direktno prouzrokovao ratna stradanja pripadnika drugih naroda, za šta se i sumnjiči tj. trenutno je na suđenju u Međunarodnom krivičnom tribunalu za bivšu Jugoslaviju. No, vremenske okolnosti su dovele rat 1990-ih. Da je Starčević recimo doživio 1941. godinu - ko zna kako bi postupio i što bi radio; vrlo vjerovatno da bi se našao na strani ustaških zločinaca i bio streljan '45.

Dobro je da si naglasio da je po onovremenim kriterijumima bio liberal; no dakako je problematično prikazivati osobu koja je u suštini proponent rasističkih teorija i koja je te intelektualne teze evropskih rasista donijela u Hrvatsku (te udarila put onome što će se za pola stoljeća razviti u nacifašističku NDH) demokratom i poštovateljem ljudskih prava. Mi i danas kada kažemo da je Tomas Džeferson smatrao Indijance ljudima ravnim bjelcima, te da zaslužuju ista prava, ne preskačemo nikako da je čovjek (kada su u pitanju bili crnci barem) bio neopjevani rasista.
Молим?
 

Svako ko se bori u ratu upuca nekoga, odnosno pušku okrvavi; to sam htio reći.

Narod mrzi onoga koji se borio na suparničkoj strani prosto iz toga razloga, makar i bio častan čovjek i radio sve po tamo nekim običajima ratovima i međunarodnim te lokalnim sporazumima (da kažem i po zakonu); u očima jednog naroda koji se protivstavlja kao žrtva, on ostaje ubica ('zločinac' ili ne).
Za gotovo svakog Hrvata (ogromnu većinu hajdemo reći) bilo koji četnik koji se borio u Drugom svjetskom ratu je ubica, te odatle i one osude tendencija rehabilitacije Draže Mihajlovića (pravilo posebno važi za vođe). Nikada za običnog Hrvata (koji nije školovani posebno i dio intelektualne elite, te anacionalno orijentisani, možda i prosvetljeni) Četnici neće biti ubice (da ne kažem onaj stroži naziv - koljači).

No hajde, to je ipak politika više; neću se osvrtati na Šešelja...samo mi je problem da u čitavoj srpskoj istoriji nađem bilo koju ličnost koja bi bila slična Starčeviću - barem po nacionalističkome ekstremizmu i tematici kojoj se bavio.

P. S. Evo i isječka interesantnoga:

starcevicevoserendanje.jpg


Na drugim mjestima pak, Starčević skoro da poziva na genocid nad Srbima...
 
Poslednja izmena:
Svako ko se bori u ratu upuca nekoga, odnosno pušku okrvavi; to sam htio reći.
Narod mrzi onoga koji se borio na suparničkoj strani prosto iz toga razloga, makar i bio častan čovjek i radio sve po tamo nekim običajima ratovima i međunarodnim te lokalnim sporazumima (da kažem i po zakonu); u očima jednog naroda koji se protivstavlja kao žrtva, on ostaje ubica ('zločinac' ili ne).
Za gotovo svakog Hrvata (ogromnu većinu hajdemo reći) bilo koji četnik koji se borio u Drugom svjetskom ratu je ubica, te odatle i one osude tendencija rehabilitacije Draže Mihajlovića (pravilo posebno važi za vođe). Nikada za običnog Hrvata (koji nije školovani posebno i dio intelektualne elite, te anacionalno orijentisani, možda i prosvetljeni) Četnici neće biti ubice (da ne kažem onaj stroži naziv - koljači).
No hajde, to je ipak politika više; neću se osvrtati na Šešelja...samo mi je problem da u čitavoj srpskoj istoriji nađem bilo koju ličnost koja bi bila slična Starčeviću - barem po nacionalističkome ekstremizmu i tematici kojoj se bavio.
P. S. Evo i isječka interesantnoga:
Ма Шешељ је оратор а не војник, чак ни док је обилазио положаје верујем да није никог убио нити је пуцао на непријатеља.
Хрвати га сматрају непријатељем јер је знао да их добро поткачи, речима наравно, и да баш истиче оно што њих највише боли.
Са друге стране који Србин за Хрвате није непријатељ-србочетник-великосрбин и тд.
Читао сам и нека Шешељева дела, дакако претерује да ли намерно или несвесно питање је.
Доста је то све генерализовано и поједностављено за неке озбиљније радове али не може се поредити са Старчевићем никако, правашким идеологом, претечом Франка и усташа.
Чак ни Љотић не може да му приђе, има и код нас балвана који су писали свашта о другим народима али нико тако темељно садистички и расистички као Старчевић.
Поготово што је и сам делом Србин и то не после неколико генерација него рођена мајка му је србкиња.
Какав отац таква и домовина неки би рекли.
 
Svako ko se bori u ratu upuca nekoga, odnosno pušku okrvavi; to sam htio reći.

Narod mrzi onoga koji se borio na suparničkoj strani prosto iz toga razloga, makar i bio častan čovjek i radio sve po tamo nekim običajima ratovima i međunarodnim te lokalnim sporazumima (da kažem i po zakonu); u očima jednog naroda koji se protivstavlja kao žrtva, on ostaje ubica ('zločinac' ili ne).
Za gotovo svakog Hrvata (ogromnu većinu hajdemo reći) bilo koji četnik koji se borio u Drugom svjetskom ratu je ubica, te odatle i one osude tendencija rehabilitacije Draže Mihajlovića (pravilo posebno važi za vođe). Nikada za običnog Hrvata (koji nije školovani posebno i dio intelektualne elite, te anacionalno orijentisani, možda i prosvetljeni) Četnici neće biti ubice (da ne kažem onaj stroži naziv - koljači).

No hajde, to je ipak politika više; neću se osvrtati na Šešelja...samo mi je problem da u čitavoj srpskoj istoriji nađem bilo koju ličnost koja bi bila slična Starčeviću - barem po nacionalističkome ekstremizmu i tematici kojoj se bavio.

P. S. Evo i isječka interesantnoga:

starcevicevoserendanje.jpg


Na drugim mjestima pak, Starčević skoro da poziva na genocid nad Srbima...

Pa naravno da ne možeš da nađeš nikog ko bi bio sličan Starčeviću. Niti možeš da nađeš ikog ko bi bio kompatibilana sa Maksom Luburićem i Pavelićem. Niti kod Srba možeš da nađeš tavko zlo, kakvo je na priemer Jastrebarsko u WW2. Al zatro u Beogradu moeda se igra prestava Zoraan Đinđić, u kojoj se povraća po srpskoj zastavi, dok bi u Zagrebu sasvim sigurno za sličnu stvar spalili glumce žive.
 
Ма Шешељ је оратор а не војник, чак ни док је обилазио положаје верујем да није никог убио нити је пуцао на непријатеља.
Хрвати га сматрају непријатељем јер је знао да их добро поткачи, речима наравно, и да баш истиче оно што њих највише боли.
Са друге стране који Србин за Хрвате није непријатељ-србочетник-великосрбин и тд.
Читао сам и нека Шешељева дела, дакако претерује да ли намерно или несвесно питање је.
Доста је то све генерализовано и поједностављено за неке озбиљније радове али не може се поредити са Старчевићем никако, правашким идеологом, претечом Франка и усташа.
Чак ни Љотић не може да му приђе, има и код нас балвана који су писали свашта о другим народима али нико тако темељно садистички и расистички као Старчевић.
Поготово што је и сам делом Србин и то не после неколико генерација него рођена мајка му је србкиња.
Какав отац таква и домовина неки би рекли.

Pa znaš šta mi sinulo na prvom mjestu - obojica ultranacionalisti, obojica pripovjedaju bajkice svojim ljubljenim nacionalistima, obojica strastveni besednici i snalažljivi s riječima. Jedino što je eto, jedan pravnik u pokušaju - a drugi zaista pravnik. :mrgreen:
 
Tesla nije hrvatski naucnik, zaboga miloga . Niti mu je iko u porodici bio hrvat . Cak se nije ni rodio u Hrvatskoj .
Pa sta je tebi , zar si sa kruske pao . Otac i Deda i pradeda su mu bili Svestenici Pravoslavne Crkve .

Pa ako hoćemo pravo, Tesla je porijeklom Crnogorac.
Njegovi su od Komnenovića iz CG kod Nikšića koji su se odselili tamo u Liku.

Sam Nikola je to potvrdio, da je porijeklom odavde a da se jednako ponosi srpskim rodom i hrvatskom domovinom i Amerikom kao svojom drugom domovinom.

Ako se on izjašnjavao kao Srbin ili Hrvat neka bude ali da se zna, da su njegovi preci odavde.

A što se Starčevića tiče, on je bio veliki hrvatski nacionalista ali srpskog porijekla.
Sve što nije bilo hrvatsko, za njega je bilo tuđinsko i izmišljao je za sve druge narode najružnije kvalifikacije.
Tako je stalno pljuvao po svim u okruženju a posebno protiv Austrijanaca, Mađara, Srba i Grka.
Poturica gori od Turčina.
 
Pa ako hoćemo pravo, Tesla je porijeklom Crnogorac.
Njegovi su od Komnenovića iz CG kod Nikšića koji su se odselili tamo u Liku.

Sam Nikola je to potvrdio, da je porijeklom odavde a da se jednako ponosi srpskim rodom i hrvatskom domovinom i Amerikom kao svojom drugom domovinom.

Ako se on izjašnjavao kao Srbin ili Hrvat neka bude ali da se zna, da su njegovi preci odavde.

Ne kažem da Tesle nisu iz hercegovačko-crnogorskih krajeva, ali istinu za govoreći, sam Nikola Tesla nije to pamtio/tvrdio, već porijeklo od Draginića iz jugozapadne Srbije, negdje bliže Užica.
 
Starčević je maltene negirao samo postojanje srpske nacionalnosti - i to ne nekog njenog dijela, već cjelokupne. Po njegovim interpretacijama, Miloš Obilić je Hrvat, kao i svi Nemanjići, a hrvatske zemlje idu sve do rijeke Timok - gdje se Hrvati graniče s Bugarima.

Pa rekao sam da je osporavao postojanje srpske nacije. A kao što sam rekao, osporavao je prvenstveno jer se u Srbiji također radilo i k tome i prije Tako je u Srbiji postojao Vuk Karadžić koji je pričao o onome "Srbi, svi i svuda". Slavoserbi za njega nisu nacionalna odrednica niti se prvenstveno misli na Srbe, također nije dobilo ime po Srbima. Konkretno Srpskom dnevniku i Beogradskim novinama koji su negirali Hrvate odgovorio je:
Mi žali bože znamo da se neznanstvo više manje derži sve diece Adamove, ali nismo ni sanjali, da ima tako pametnih glavah, koje bi mislile da Hèrvati pišu ali da namieravaju pisati kojime drugim jezikom izvan materinskoga hèrvatskoga jezika. (...) I zbilja, koje li je taj jezik serbski? Je li možda onaj, koi se nalazi u nekolika stara kirilska rukopisa? Neka bude čiji mu drago, hèrvatski nije. Je li onaj, kojima je tiskana - ako se ne varamo - pèrva kirilska necèrkvena knjiga oko polovice prošloga 18. vieka - tj. kojime je pisan prevod stematografie ilirske od našega Vitezovića? - I onaj od naše hèrvatske strane neka nosi s božjim blagoslovom kogod hoće. Je li to onaj jezik, kojime je pisao n.p. Raić i još nekolika kirilovca; kojime je u kirilici izašao naš Gundulić? Mi ni taj jezik ne priznajemo za jezik hèrvatski, neka si ga posvoji, kome se hoće. (...) Narod hèrvatski ima starie spomenike u svome jeziku nego li ijedan njegov slavjanski brat; hèrvatski jezik proslaviše stotine pisacah u ono doba, kad zapadni narodi, danas najizobraženiji, jedva da su znali otče naš u svome jeziku izbrojiti, narod hèrvatski ima u svome jeziku klasičnost od onog vremena, kad su drugdie izlazili n.p. "triumbfwagen-i des Antimonii", i slične stvari; klasičnost, koja se s talianskom svoga vremena natieče, a za druge takmace u Europi ne zna; klasičnost, koja je trajala do padnutja republike dubrovačke i mletačke. (...) Neka se ne boji pisac članka u "srbskome dnevniku" da Hèrvati traže jezik, u kome bi pisali; oni su ga već odavno našli u stotinam knjigah i milionim dušah. Hèrvati imaju tri nariečja: štokavsko, kajkavsko i čakavsko, i svako je izobraženie nego li ono, koga neki "srbskim" zovu. Hèrvatu, koi se je tuđinstvom pokvario, treba se naučiti svoj jezik, a ima odkuda. Mi o tome danas i radimo i ne želimo ni jedno od ona tri nariečja posve zabaciti.
Tim je oznočavao amoralni sloj i destruktivni sloj društva koji je opasan po svaku zajednicu, u prevedenom one tko rade protiv državnim interesa, u ovome djelu napisao je čak da slavoserbi postoje u svim državama (spominje Francusku i Rusiju; u Francuskoj slavoserbi su bili protivnici cara Napolona III a u Rusiji germanofili) Češće je koristio naziv mađarolci (ime dobilo Mađari+Tirolci) koji označavaju one ljude u politici koji naginju malo Pešti, pa malo Beču, no gotovo ima isto značenje kao Slavoserbi. Uostalom, ovo je napisao u Nekolikim uspomenama:
Slavoserbi su smetje naroda, vrsta ljudi koji se prodavaju svakomu tko i po što ih hoće, i svakomu kupcu davaju Hervatsku u nametak; versta ljudih, koje će svatko, ako se ne da više, kupiti i za zdelu krumpirah; ljudi koje imati svatko bi se stidio osim Austrie i drugih herđavih vladah; ljudih koji najverstnii možda bi dobil od prave vlade čiste lule; ljudih koji su po svojoj sužanjskoj naravi proti svemu što je dobro, slavno, veličanstveno; koji su kao zakleti narod hervatski zbrisati s lica zemlje, te o tomu i rade. To su Slavoserbi.
Ovo za Srbe van zakona sumnjam da je rekao, eventualno je za Slavoserbe.


Neki srpski pandan koji bi eventualno najbliži bio Starčeviću je recimo, čovjek koji sličnu ulogu imade u Srba do skora - dr Vojislav Šešelj. Jedina značajnija razlika između njih, dakako, jeste ta što se Šešelj borio i u ratu i direktno prouzrokovao ratna stradanja pripadnika drugih naroda, za šta se i sumnjiči tj. trenutno je na suđenju u Međunarodnom krivičnom tribunalu za bivšu Jugoslaviju. No, vremenske okolnosti su dovele rat 1990-ih. Da je Starčević recimo doživio 1941. godinu - ko zna kako bi postupio i što bi radio; vrlo vjerovatno da bi se našao na strani ustaških zločinaca i bio streljan '45.

Dobro je da si naglasio da je po onovremenim kriterijumima bio liberal; no dakako je problematično prikazivati osobu koja je u suštini proponent rasističkih teorija i koja je te intelektualne teze evropskih rasista donijela u Hrvatsku (te udarila put onome što će se za pola stoljeća razviti u nacifašističku NDH) demokratom i poštovateljem ljudskih prava. Mi i danas kada kažemo da je Tomas Džeferson smatrao Indijance ljudima ravnim bjelcima, te da zaslužuju ista prava, ne preskačemo nikako da je čovjek (kada su u pitanju bili crnci barem) bio neopjevani rasista.

Da, ali uzimamo tada kontekst vremena. Kada je Džeferson živio bilo crnce smatrati nižom rasom bilo je jedna od normi svih europskih zemalja. Sada, jeli lijepo suditi džefesonu za nešto po kriterijima današnjih standarda?

S još par razlika. Starčević kada je i bio na vlasti nije ni pokušavao poduzimati nešto kao Šešelj sa Albancima i stanovnicima Hrtkovaca. Ako uzmeš u obzir da je njegov prijatelj Eugen Kvaternik dignuo oružani ustanak, čak ni tada nije pokušavao nešto napraviti. Starčević se zalagao sa sekularnu državu (inače, rijetko spominju ovdje forumaši da je mrzio Katoličku Crkvu i nije ju baš štedio; ne znam za Šešelja što se tiče Pravoslavne Crkve), proširenje pravo glasa na sve stanovnika, čak i na žene što je već bilo ispred vremena, zalagao se za slobodu govora i slobodu pisanja, afirmativao je pisao o islamu kada se još s nepovjerenjem gledalo na tu religiju i ono najbitnije nije bio etnički nacionalist (to je ono da da pripadnik nacije može biti samo onaj tko i pripada enitcitetu te nacije) već se zalgao sa za civic nationalism (ne znam kako se to prevodi na našem jeziku; no da si pitao Starčevića može li primjerice crnačka/mađarska/srpska/koja god već obitelj koja živi par generacija u Hrvatskoj smatrati dijelom hrvatske nacija on bi rekao potvrdno; ovo je suprotno od onoga kako su šešelj i ustaše gledali na naciju kao krutu zajednicu krvllju povezanih ljudi). Baš zato što se zalagao sa veća prirodna prava čovjeka i narodni suverenitet svoju stranku je i nazvao Strankom prava

Postoji veći spisak ljudi i grupa koji su mu bili na tapeti: ban Jelačić, Austrijanci, Mađari (ako vas tješti više bi oni trebali ne voliti Starčevića), Katolička crkva, svečeniici itd.Sada, da Starčevića otmeš i nekim čudom ga vremeplovom pošalješ u 1941., nije baš ni sigurno da bi se njima pridružio.
Glavna je stvar, da svi rade za narod i za domovinu, a neka se zovu kako im drago... Naše cepanje, naša nesloga stoji samo zato, jer ih izvana uzdržavaju i ojačuju... mi ne verujemo, da je gladnu i na studeni na pr. Srbu drugačije, nego na pr. Hrvatu... Zato makar se svi proglasili za Hotentote ili nas se svaki zvao posebnim imenom, samo da budemo svi slobodni i srećni!
 
Pa znaš šta mi sinulo na prvom mjestu - obojica ultranacionalisti, obojica pripovjedaju bajkice svojim ljubljenim nacionalistima, obojica strastveni besednici i snalažljivi s riječima. Jedino što je eto, jedan pravnik u pokušaju - a drugi zaista pravnik. :mrgreen:

malo toga što ih spaja,više ih razdvaja.....

- - - - - - - - - -

Pa ako hoćemo pravo, Tesla je porijeklom Crnogorac.
Njegovi su od Komnenovića iz CG kod Nikšića koji su se odselili tamo u Liku.

Sam Nikola je to potvrdio, da je porijeklom odavde a da se jednako ponosi srpskim rodom i hrvatskom domovinom i Amerikom kao svojom drugom domovinom.

Ako se on izjašnjavao kao Srbin ili Hrvat neka bude ali da se zna, da su njegovi preci odavde.

A što se Starčevića tiče, on je bio veliki hrvatski nacionalista ali srpskog porijekla.
Sve što nije bilo hrvatsko, za njega je bilo tuđinsko i izmišljao je za sve druge narode najružnije kvalifikacije.
Tako je stalno pljuvao po svim u okruženju a posebno protiv Austrijanaca, Mađara, Srba i Grka.
Poturica gori od Turčina.
Odfakle su Petrovići-Njegoši??Odakle su Martinovići sa Cetinja naseljeni????:rtfm:
 
Pa rekao sam da je osporavao postojanje srpske nacije. A kao što sam rekao, osporavao je prvenstveno jer se u Srbiji također radilo i k tome i prije Tako je u Srbiji postojao Vuk Karadžić koji je pričao o onome "Srbi, svi i svuda". Slavoserbi za njega nisu nacionalna odrednica niti se prvenstveno misli na Srbe, također nije dobilo ime po Srbima. Konkretno Srpskom dnevniku i Beogradskim novinama koji su negirali Hrvate odgovorio je:

Znači, ako sam te dobro shvatio, zato što je u službi odgovora onda nije ono što zapravo jeste, tj. opravdano je, čak ići u daleko veći ekstrem (niko nije negirao Hrvate u srpskih ideologa, već su samo trajale borbe za određene slojeve stanovništva i uklapanje u nacionalni korpus te elite koja vodi taj pokret; Starčević je negirao uopšteno postojanost cjelokupnoga Srpstva)?

Stvarno, baš me zanima može li se naći na srpskoj strani jedna takva ličnost. Ima li koga ko tvrdi da su Trpimirovići i Šubići pravi Srbi? Ni Šešelj ne negira hrvatsku naciju, samo da napomenem...

Ovo za Srbe van zakona sumnjam da je rekao, eventualno je za Slavoserbe.

Ukucaj Srbe treba staviti van zakona. u Google Books. Iskočiće ti Pasmina Slavoserbska po Hervatskoj od Starčevića.
Ako ukucaš 'Slavoserbe/Slavosrbe' umjesto, ništa ti neće izaći.

Da, ali uzimamo tada kontekst vremena. Kada je Džeferson živio bilo crnce smatrati nižom rasom bilo je jedna od normi svih europskih zemalja. Sada, jeli lijepo suditi džefesonu za nešto po kriterijima današnjih standarda?

Naravno da jeste. Džeferson je bio rasista; to je sasvim normalno reći. Ta nije živio prije par hiljada godina...

S još par razlika. Starčević kada je i bio na vlasti nije ni pokušavao poduzimati nešto kao Šešelj sa Albancima i stanovnicima Hrtkovaca. Ako uzmeš u obzir da je njegov prijatelj Eugen Kvaternik dignuo oružani ustanak, čak ni tada nije pokušavao nešto napraviti. Starčević se zalagao sa sekularnu državu (inače, rijetko spominju ovdje forumaši da je mrzio Katoličku Crkvu i nije ju baš štedio; ne znam za Šešelja što se tiče Pravoslavne Crkve), proširenje pravo glasa na sve stanovnika, čak i na žene što je već bilo ispred vremena, zalagao se za slobodu govora i slobodu pisanja, afirmativao je pisao o islamu kada se još s nepovjerenjem gledalo na tu religiju i ono najbitnije nije bio etnički nacionalist (to je ono da da pripadnik nacije može biti samo onaj tko i pripada enitcitetu te nacije) već se zalgao sa za civic nationalism (ne znam kako se to prevodi na našem jeziku; no da si pitao Starčevića može li primjerice crnačka/mađarska/srpska/koja god već obitelj koja živi par generacija u Hrvatskoj smatrati dijelom hrvatske nacija on bi rekao potvrdno; ovo je suprotno od onoga kako su šešelj i ustaše gledali na naciju kao krutu zajednicu krvllju povezanih ljudi). Baš zato što se zalagao sa veća prirodna prava čovjeka i narodni suverenitet svoju stranku je i nazvao Strankom prava

Pa nije ti to još par razlika; zapravo si samo ponovio one koje sam ja napisao. :mrgreen:

I nije baš tačno da nije krenuo i u poduzimanje; prisjetimo se antisrpskih demonstracija 1892. i 1895. godine. Demonstracije protusrpske koje su bile organizovane za nasljednika mu Franka 1899. i 1902. godine su bile još gore, a bilo je i žrtava na srpskoj strani.
 
Poslednja izmena:
Znači, ako sam te dobro shvatio, zato što je u službi odgovora onda nije ono što zapravo jeste, tj. opravdano je, čak ići u daleko veći ekstrem (niko nije negirao Hrvate u srpskih ideologa, već su samo trajale borbe za određene slojeve stanovništva i uklapanje u nacionalni korpus te elite koja vodi taj pokret; Starčević je negirao uopšteno postojanost cjelokupnoga Srpstva)?

Stvarno, baš me zanima može li se naći na srpskoj strani jedna takva ličnost. Ima li koga ko tvrdi da su Trpimirovići i Šubići pravi Srbi? Ni Šešelj ne negira hrvatsku naciju, samo da napomenem...

Naravno, Šešelj ne negira Hrvate, već samo ove današnje dok ovi pravi su izumrli zbog Turaka još u 15. stoljeću.

Kako nema? Vuk Karadžić, cijelokupni tadašnji srpski mediji (Srbobran zbog čega su nastale demonsracije), citat koji sam stavio od Starčevića je bio odgovor jednim srpskim upravo zbog negiranja. Ako je razlog taj što je negirao karadžić taj da se elite uklope u njihovu ideologiju onda može se to vrijedit za Starčevića:D

Za prvo pitanje: koliko vidim ti zamjeraš Starčevići što je negirao Srbe ali eto ok ti je ako je cijela Srbija tada radila, to je ponta. (uostalom nisam siguran da je Starčević baš cjelokupni povijest Srbije negirao ali tadašnje jest; k tome nije imao ništa protiv ako i ti Srbi ostanu se deklarirati kao Srbi)Ukucaj Srbe treba staviti van zakona. u Google Books. Iskočiće ti Pasmina Slavoserbska po Hervatskoj od Starčevića.
Ako ukucaš 'Slavoserbe/Slavosrbe' umjesto, ništa ti neće izaći.

Izašlo je, no ne znači da tamo i doista piše.
I nije baš tačno da nije krenuo i u poduzimanje; prisjetimo se antisrpskih demonstracija 1892. i 1895. godine. Demonstracije protusrpske koje su bile organizovane za nasljednika mu Franka 1899. i 1902. godine su bile još gore, a bilo je i žrtava na srpskoj strani.
Demonstracije iz 1902. su upravo organizirane jer su jedne srpske novine financirane od vlade Srbije negirale Hrvate (a ti se pitaš tko je to radio). Kakvih je žrtava bilo? Ne kužim, šta su krenuli sa nekom proto-Olujom ili?
 
Demonstracije iz 1902. su upravo organizirane jer su jedne srpske novine financirane od vlade Srbije negirale Hrvate (a ti se pitaš tko je to radio). Kakvih je žrtava bilo? Ne kužim, šta su krenuli sa nekom proto-Olujom ili?
Које су то државне новине, просветли нас молим те?
Те антисрбске демонстације су можда прве расистичке демонстације према Србима у Хрватској, утаначене свекатоличким конгресом у Загребу и уз несебичну подршку Аустроугарске и католичког клера, наравно ако ово раније антисрбско расположење Хрвата према Србима може да се подведе под неједнак статус Срба граничара у Војној крајини и Хрвата пореских обвезника у Аустрији, као и масом православног становништва на том подручју коме се наравно не може веровати.
1903p.png
 
Novine Srbobran koji su izlazile u Zagrebu. Ovo za dućane je čista izmišljotina u rangu šešelja i Deretića. Ante Starčević je bio veliki demokrat i borac za liberalizam. Znači, te demonstracije su imale karakter za veće slobode govore i demokratska prava.
 
Novine Srbobran koji su izlazile u Zagrebu. Ovo za dućane je čista izmišljotina u rangu šešelja i Deretića. Ante Starčević je bio veliki demokrat i borac za liberalizam. Znači, te demonstracije su imale karakter za veće slobode govore i demokratska prava.
Знам да је "Србобран" излазио у Загребу док га нису забранили, није тачно да су финансиране од владе Србије, то је био лист Срба у Аустроугарској и страначко гласило "Србске самосталне странке", основано од стране Павла Јовановића оснивача и прве србске штампарије у Загребу.
Питам где то пише да су Хрвати у њима негирани?

Прво кажеш, само један пост изнад, да су организоване зато што је неки србски лист негирао Хрвате а онда сада тврдиш да је због неких шатро демократских права.
Демонстрације су биле изразито антисрбске јер је уништавана искључиво имовина Срба, каква црна права и слободе о томе је смешно и причати.
Старчевић је обична правашка расистичка багламара и ништа више, пристаје да вам буде отац домовине у сваком случају.
 

Back
Top