ante starčević

a ti znaš??? brojo mu krvna zrnca??? šešeljevo selo je negdje u "popovu polju" u istočnoj hercegovini (slučajno u blizini krajeva u kojima ja živim) i opća poznata stvar je da se radi o hrvatskom selu. iz toga sela velika večina stanovništva doselila se u opuzen (u donjem toku rijeke Neretve) i svi su hrvati, a šešelj im dođe rođak.

ako nemaš šta pametnije napisat, pametnije je da ne pišeš ništa, ovako ispadaš smješan.

zamolio sam ako može konstruktivna rasprava, a ne spamovanje, provociranje i odma prebacivanje tema u jasenovac i blajburg kao na forumu politika.

Ne, već se zna kako su Šešelji nastali - ogranak Boškovića iz Crne Gore.
 
Suština je u tome da se:

- Starčević nalazi na novčanici od 1000 kuna
- centralna Zagrebačka ulica i trg nose ime Ante Starčevića
- Krleža, Matoš, Cesarec su ga proglasili svecem, a Krleža je bio (ako ne i jedini) Brozov intimus

iz čega se može objektivno zaključiti da je frankovština (antisrpski rasizam) večni "main stream" u Hrvatskoj. :roll:
 
Ponoviću, jer je izuzetno značajno i od većine disižn mejkera u Srbiji nije valjano pročitano.

I još jednom zahvaljujem Hroboatosu na citatima koji pokazuju da je frankovština, starčevićanstvo, svetinja svakog rodoljubivog Hrvata.Citat:
Miroslav Krleža: Panorama pogleda, pojava i pojmova, 1.-4., Sarajevo, «Oslobođenje», 1975.

(str. 444- 446)

ANTE STARČEVIĆ

LUCIDNOST

Koliko god to paradoksalno zvučalo, ipak je istina: najlucidnija naša glava, koja je našu stvarnost promatrala s najpreciznijom pronicljivošću i koja je o toj stvarnosti dala slike za čitavo jedno stoljeće književno i govornički najplastičnije, jeste glava Staroga Ante Starčevića. Bio je to čovjek, koji je jasno gledao bezizlaznu »krivuljaču« hrvatske politike i, braneći »žlicu našeg mora« i stopu gladnog našeg primorja od madžarske grofovske bagre, on je kroz nekoliko decenija pljuvao po našim pripuzima, šuftovima i huljama, po nitkovima i varalicama, krivokletnicima i opsjenarima, koji tjeraju našu »seljačku marvu« da brsti trnje pod tuđinskim, madžarskim i bečkim zastavama. U sveopćem bezglavlju i bezakonju devetnaestoga stoljeća, između bunjevačke dogmatike, krpa, zakrpa, prikrpa i sveopće kulturne »kerpljačine«, mučen ubitačnim slutnjama, Starčević je gledao madžarske pre predene "tate slobode", urotu naše gluposti, krštenu našu dijetenklasnu živinu, nakot, blago, marvu i prokletu pasminu našeg prošlog stoljeća u magnatskim rukama, gdje prodaju narodne interese za bijedne peštanske stipendije, a kao Starčević tu našu stvarnost nije gledao tako jasno nijedan naš umjetnik onoga vremena. 1933
MRZITELJ AUSTRIJE

Starčevića je anektirala ultramontana desnica, crno-žuta mafija, najperfidnija i najgluplja od svih u našoj novijoj političkoj historiji, a između tolikih drugih naših spomenika i Starčević očekuje svoje pranje. Starčević je zamrzio Austriju zbog jedne, po vojničkim oblastima nepravedno odsječene graničarske ruke, a ta odsječena graničarska ruka bila je pravoslavna, dakle srpska. Starčević je volio da se »utopi u slavjanskome moru« više nego da krepa pod kopitom »germanskoga kerda«. On se usprotivio uvođenju njemačkoga jezika u naše škole, on se usprotivio da se na Harmici podigne spomenik Jelačiću, koga je smatrao narodnom sramotom, mizerijom i sažaljenja dostojnom kreaturom. On je pozdravio hiljadugodišnjicu kijevske biskupije telegramom, koji je bio zaplijenjen, i u Skerlićevoj ocjeni toga čudaka ne bi trebalo mnogo mijenjati, čovjek, koga je formirala jedna nepravedno odsječena pravoslavna ruka, imao je više moralne fantazije nego sveukupna naša inteligencija sve do ruske revolucije i austrijskog sloma, a naročito pak ona, koja se isključivo time pak ona, koja se isključivo time i bavila da siječe ruke na temelju Starčevićeva programa. 1947
SNAGA JEZIČNOG IZRAZA

Sve je kod Starčevića ostalo verbalna pobuna državnopravnog, jednostranog manijakalnog saborskog govornika, ali da je on, promatran iz današnje retrospektive, jedini temperamenat i jedina glava, koja je umjela da se uzdigne do proročke snage jezičnog izraza, to je nesumljivo. U mračnom klupku samostalaca, praktičnika, domorodaca, rodoljuba, ilira, nazovipoštenjaka i narodnjaka, u sveopćem siromaštvu, pokvarenosti, žalosti, pijanstvu i bijedi madžarskog robovanja, pun gnušanja i gađenja nad tim trubilima, što črčkaju gluposti pod naoblačenim madžarskim nebom, zaglušen od govedarskog čavrljanja naših otimača i lopova u plemićkoj surci, on je gledao naše sive smrdljive dronjke stvarnosti jasno, i u tom "čehanju čunja" našega prošlostoljetnog politikantstva, on je prezirao sve povukodlačene fantome naše stvarnosti, i taj svoj prezir izražavao glasno i smiono decenijima. 1933


Citat:
Antun Gustav Matoš: Strossmayerov spomenik (esej u knjizi «Vidici i putovi», 1907; prenesno iz A.G.M: Izbor iz djela, knjiga 2., str.31., PSHK, Zora-Matica hrvatska, 1967.)

...
Pa ipak taj muž ne bijaše dugo samac. Ostao bi odista bez mjerila u baruštini Hrvatske Raucha i Hedervarvja, da ne dobi dostojnog savremenika u Antunu Starčeviću, blago nama!

Popunjavahu se, ali ne kao Schiller i Goethe, već kao suprotni karakteri i ekstremi koji se dodiruju. Starčević je bedemska planina, zatvorena, puna vuka i ličkog hajduka, Strossmaver je blaga i bogata slavonska ravnica. Stari ima znanje solidnije, Strossmaver opsežnije. Prvi je ekskluzivan, drugi tolerantan. Prvi je učitelj energije i mržnje (egzistencija žuči je opravdana), drugi profesor ljubavi i poezije. Stari je stoik i velik prijatelj Muhamedov. Biskup je fini kršćanski epikurejac, nježan kao sv. Ivan, najdraži Spasiteljev učenik. Strossmaver je svjetski čovjek sa ponašanjem opata i virtuoza Liszta, ljubimac dama; Starčević je plebejac »hiperdemokratskog nosa« (Kovačić), divlji ikonoklast s obličjem Silena i djevičanstvom pustinjaka. Ovaj diplomat, onaj doktrinar. Satirik i apologista. Puritanac i katolik. Pazarište i Osijek. Literat, boem — i velikaš hrvatski i grof rimski. Jedan dervišina narodne pjesme, drugi biskup V. Hugoa. Oportunist i radikal. Cinik i retor. Mrzilac plastike i njen obožavalac. Veliki književnik Starčević prezire dangubice književničke; Strossmayer, obožavalac beletristike, nije književnik. Demokrat i aristokrat. Starozavjetni moral u demagoškom civilu i galilejska tolerancija u katoličkoj uniformi. Dva pretendenta kao Rousseau i Voltaire, Tolstoj i Turgenjev. Dva tipa našeg narodnog karaktera i naše cerebralnosti, i odsele se ne može roditi inteligentan Hrvat bez sličnosti s njima. A obojica bijahu u mladosti klerici. Obojica su klasici svojim obrazovanjem i karakterom, zdravljem i umjerenošću, antikvarni legitimiste, lojalni i odviše vjerni, prijatelji francuske politike i kulture, energični do tvrdoglavosti, pomalo sektari, inadžije i nenavidnici, i kao Štroca što ne nađe svog Saint Simona, tako Stari nema hrvatskog Boswella. Jedan i drugi ljubljaše hrvatsku kapljicu. Bijahu ljubomorni, jer im je jedina ljubav bila ova naša nesrećna, nesrećna zemlja.....
---------------------------

Ovi citati objašnjavaju zašto će deviza "Srbe na vrbe" večito biti spremna da uzjaše na tron u Hrvatskoj. Pogledajte godine izdanja i autore. Rasizam je, nažalost, u Hrvatskoj večna svetinja.
 
мислиш на Угарску?

Naravno da ne - već na hrvatsku kraljevinu.

- Starčević nalazi na novčanici od 1000 kuna

Užas neoprostivi i Tuđmanovo nasljeđe.

- centralna Zagrebačka ulica i trg nose ime Ante Starčevića

Uzgred, od kada to?

- Krleža, Matoš, Cesarec su ga proglasili svecem, a Krleža je bio (ako ne i jedini) Brozov intimus

M. Krleža je bio hodajuća legenda, živa i dišuća enciklopedija sa kojom niko ne bi mogao na ovom forumu ni da pomisli da mu je ravan. Međutim, on jeste bio nacionalista.
 
x143154317726554387.jpg

Trg Ante Starčevića, Zagreb


osijek_okolica_S_04.jpg

Trg Ante Starčevića, Osek

dsc02327.jpg

Trg Ante Starčevića, Sveta Nedelja (prvi put čujem za ovo mesto)

Tradicionalni, 7. dječji glazbeni festival Radost u pjesmi održan je u petak na Trgu Ante Starčevića u Svetoj Nedelji. U natjecateljskom dijelu nastupili su pjevači solisti iz cijele Hrvatske: Pule, Rijeke, Crikvenice, Karlovca, Jastrebarskog, Đurđevca, Osijeka, Splita, Šibenika i Knina. Kao gosti sudjelovali su dječji zborovi - Halubajčići iz Viškova, Kapljice iz Zaprešića, Kikići iz Zagreba, Stepinčevi mališani iz Svete Nedelje, Samoborček iz Samobora, Plesni kristal, Svetonedeljske mažoretkinje i drugi. Posebni glazbeni gosti bili su Tina i Nikša, pa Marko Jašek, zbor Put života, dok je voditelj programa bio je Kristijan Ugrina Kiki. Festival je otvorio gradonačelnik Svete Nedelje Drago Prahin.
:whistling:

634565.jpg

Trg Ante Starčevića, (grad) Sveti Ivan Zelina (prvi put čujem za ovo mesto)
 
Poslednja izmena:
Mrki mrk-mrk :mrgreen:

Prva slika za koju tvrdiš da je Starčevićev trg u Zagreb, zapravo je Iblerov trg... Kad se već igraš guglanja i traženja slika, nije sve što ti izleti istinito, poput Importanne gallerije koja je na Iblerovom, i importanne centra 30 metara od Starčevićeva trga :per: :mrgreen:

Čisto onako ako ćeš ubrzo dolaziti šopingirati u Zagreb da se ne izgubiš :whistling: I da, nema Starčevićeve ulice u Zagrebu
 
Пази што су му лијепа мјеста дали...Достојно оца нације, нема шта. Мислим да може бити задовољан како су му дјечица продужила гдје је он стао.
 
па анте павелић само довршавао
Medju najpotresnija italijanska dokumenta o hrvatskom genocidu nad Srbima spada pismo generala Aleksandra Luzana Musoliniju. Evo tog pisma:

"Duče! Moja bezgranična odanost prema Vama mi, nadam se, daje za pravo da, u nečemu, odstupim od strogog vojničkog protokola. Zato i žurim da Vam opišem jedan dogadjaj kojemu sam, unazad tri sedmice, lično prisustvovao.
Obilazeći sreska mesta Stolac, Čapljinu i Ljubinje (izmedju 60 i 130 km severno od Dubrovnika) – saznam od naših obaveštajnih oficira da su Pavelićeve ustaše, prethodnog dana, počinile neki zločin u jednom selu (Prebilovci), i da će, kada se to pročuje, okolni Srbi ponovo da se uznemire.
Nedostaju mi reči da opišem ono što sam tamo zatekao. U velikoj školskoj učionici, zatekao sam zaklanu učiteljicu i 120 njenih učenika! Nijedno dete nije bilo starije od 12 godina! Zločin je neumesna i nevina reč – to je prevazilazilo svako ludilo! Mnogima su odsekli glave i poredjali ih po djačkim klupama. Iz rasporenih utroba ustaše su izvukle creva i, kao novogodišnje vrpce, rastegli ih ispod plafona i ekserima ukucali u zidove! Roj muva i nesnošljiv smrad nisu dozvoljavali da se tu duže zadržimo. Primetio sam načeti džak soli u ćošku i zgranuto ustanovio da su ih klali polako, soleći im vratove! I taman kad smo odlazili, u zadnjoj klupi se začulo dečje krkljanje. Pošaljem dvojicu vojnika da vide šta je. Izneli su jednog djaka, još je bio u životu, disao je sa napola presečenim grkljanom! Svojim kolima odvezem to jadno dete u našu vojnu bolnicu, povratimo ga svesti i od njega saznamo punu istinu o tragediji.
Zločinci su najpre, na smenu, silovali učiteljicu Srpkinju (ime joj je Stana Arnautović) i onda je, pred decom ubili. Silovali su i devojčice od osam godina. Za sve to vreme, pevao je silom dovedeni orkestar cigana i udarao u tambure!
Na večnu sramotu naše, rimske crkve – i jedan božji čovek, jedan župnik, u svemu tome je učestvovao! Dečak koga smo spasili, brzo se oporavio. I čim je rana zarasla, našom nepažnjom pobegao je iz bolnice i otišao u svoje selo, da traži rodbinu. Poslali smo patrolu za njim, ali uzalud; našli su ga na pragu kuće zaklanog! Od hiljadu i nešto duša, u selu više nema nikoga! Istoga dana (to smo otkrili kasnije) kad je izvršen zločin u školi, ustaše su pohvatale još 700 stanovnika sela Prebilovci i sve ih bacili u jamu ili na životinjski način na putu do jame pobili. Spasilo se samo oko 300 muškaraca: jedino je njima uspelo da probiju ustaški obruč oko sela i da pobegnu u planinu! Tih 300 preživelih jače je od najelitnije Pavelićeve divizije. Sve što su imali da izgube, oni su izgubili! Decu, žene, majke, sestre, kuće, imovinu. Čak su i straha od smrti oslobodjeni. Smisao njihovog života je jedino u osveti, u strašnoj osveti njih je, u neku ruku i stid što su preživeli! A takvih sela, kao što su Prebilovci, puna je Hercegovina, Bosna, Lika, Dalmacija.
Pokolji Srba su dostigli takve razmere da su, u tim krajevima, zagadjeni i mnogi vodeni izvori. Iz jednog vrela u Popovom Polju, nedaleko od jame u koju je bačeno 4.000 Srba, izbijala je crvenkasta voda, lično sam se u to uverio! Na savest Italije i naše kulture pašće neizbrisiva mrlja, ako se, dok je vreme, ne distanciramo od ustaša i ne sprečimo da se nama pripiše da podržavamo bezumlje!"

ovo je bolesno, zelim svim hrvatima lep prijem u paklu
 
ovo je bolesno, zelim svim hrvatima lep prijem u paklu

Naravno da je bolesno.
Najviše stoga jer je sve izmišljeno od riječi do riječi, a bolesnik je onaj ko je izmislio takvu strahotu!
Zločin u Prebilovcima se desio, ali nije ni približno ovakav kakav je ovdje opisan.
Postoji knjiga "Oči u oči" koja obrađuje taj masakr.
Na sajtu mjesta Prebilovci može se skinuti i pročitati besplatno.

Zaista zapanjuje kakav to mora biti morbidan ludak koji izmisli nešto ovakvo.
 
Naravno da je bolesno.
Najviše stoga jer je sve izmišljeno od riječi do riječi, a bolesnik je onaj ko je izmislio takvu strahotu!
Zločin u Prebilovcima se desio, ali nije ni približno ovakav kakav je ovdje opisan.
Postoji knjiga "Oči u oči" koja obrađuje taj masakr.
Na sajtu mjesta Prebilovci može se skinuti i pročitati besplatno.

Zaista zapanjuje kakav to mora biti morbidan ludak koji izmisli nešto ovakvo.
Школован на "Беспућима повијесне збиље", то је буквар сваког домољупца, смањи по сваку цену бројеве, није битно што се догађај догодио, битно је да је жртава што мање, Њофрина јајарска политика, као да је стотину жртава мање од хиљаде ....:worth:
Јеси ли ти свестан да је све ово негде записано и да можеш да дубиш на глави , али сваки од ових догађаја имају бар по два извора, један директни, српски а други посматрачки немачки или италијански...... И јеси ли свестан да је НДХ била ГЕНОЦИДНА држава, она чије тековине баштините, а тај геноцид је осмишљен још од Франка и Старчевића, покушали су да реализују и у Првом Светском Рату, успели да побију доста народа, штампали и нове књиге за српску децу , да би их начинили Хрватима......али је рат краће трајао него што је то било превиђено.....
 
Poslednja izmena:
Trg Ante Starčevića, Osěk

-----------
Trg Ante Starčevića, Sveta Nedělja (prvi put čujem za ovo město)
-----------
(grad) Sveti Ivan Zelina (prvi put čujem za ovo město)

ishlapjeli starče, čuo li si ikad za Ustipraču? ..... pa ako i nisi, to ipak ne znači da to ne postoji?


i nije Ocek, nego Osjek, i nije Sveta Nedelja nego Sveta Nedjelja
 
ishlapjeli starče, čuo li si ikad za Ustipraču? ..... pa ako i nisi, to ipak ne znači da to ne postoji?


i nije Ocek, nego Osjek, i nije Sveta Nedelja nego Sveta Nedjelja
И није Бели Манастир неголи Бијели Самостан... .... и није Београд на мору него Биоград... и то да знаш......чујеш ти старче Мркаљу... овај ће још да стреља,
И, кажи нам, кад је Осек променио име у Осијек, тачно годину.....

(у поверењу, Матија, Мркаљ има ЈАТ, па се, и по томе види колико познајеш "хрватски" језик)
 
Poslednja izmena:
И није Бели Манастир неголи Бијели Самостан... .... и није Београд на мору него Биоград... и то да знаш......чујеш ти старче Мркаљу... овај ће још да стреља,
И, кажи нам, кад је Осек променио име у Осијек, тачно годину.....

(у поверењу, Матија, Мркаљ има ЈАТ, па се, и по томе види колико познајеш "хрватски" језик)

Beli Manastir se i dalje zove Beli Manastir

ništa ti, po običaju, nisi shvatio.....

i prestani biti više tuđi advokat, svakom loncu poklopac!
 
Beli Manastir se i dalje zove Beli Manastir

ništa ti, po običaju, nisi shvatio.....

i prestani biti više tuđi advokat, svakom loncu poklopac!
Чудомире, ниси одговорио за Осек?
(не адвокатишем него указујем на твоју наобразбу)
МУП-У Хрватске: немојте више да нам шаљете овакве, полицајце са ћошкова који су пријевремено умировљени, него неког с којим се може попричати људски....
 
Poslednja izmena:
ishlapjeli starče, čuo li si ikad za Ustipraču? ..... pa ako i nisi, to ipak ne znači da to ne postoji?


i nije Ocek, nego Osjek, i nije Sveta Nedelja nego Sveta Nedjelja

Mateja, za Ustipraču sam čuo. Hoću da kažem da se ova mesta ranije nisu tako zvala. Pa, ako možeš pomozi ishlapelom starcu-udarcu, koja su to mesta bila ranije. Ona Sv. Nedelja piše se baš na ekavici, tako da se ne brecaš na prazno. Vidi na linku.
 
Matěja, za Ustipraču sam čuo. Hoću da kažem da se ova města ranije nisu tako zvala. Pa, ako možeš pomozi ishlapělom starcu-udarcu, koja su to města bila ranije. Ona Sv. Nedělja piše se baš na ekavici, tako da se ne brecaš na prazno. Vidi na linku.

mea culpa, ..... jes tako je, višak maligana od sinoć!

a pošto se to tako zove oduvjek, a nalazi se u Hrvatskom Zagorju, to nije ništa nego dokaz porijekla zagoraca-kajkavaca od onih koji govore ekavicom (koji god da su), nogekako...... sic!
 

Back
Top