Anksioznost

Ovako, naime nova sam na forumu. Udata sam, imam 23 godine i cerkicu od 16 meseci. (Verovatno ce vecina sada da me osudjujete kako sam se mlada udala, dobila dete itd, ali ja ne smatram tako, bila sam spremna na to i tako sam i ucinila). Muz je 13 godina stariji od mene, ima stalan posao, dobar prema meni, pomaze mi oko deteta i oko svega po kuci.Zivi zdravi svi. Pre tacno mesec dana pocela sam da radim u gradu koji je udaljen od mog 20km. Putovanje mi nije problem, krecem u pola 8, a kuci sam vec u pola 4 jer radim 7 sati. Posao mi nije stresan, radim kao menadzer prodaje. Prve dve nedelje je sve bilo u redu. Mala je posla u vrtic, muz je uzima oko 3, ja dodjem i sve super. Jednog dana odjednom samo mi je pala na pamet misao sta ako pocnem da zaboravljam sve, sta ako ne mogu da se setim nekih bitnih dogadjaja!? I tu me je uhvatila panika, pocela sam da se prisecam svih dogadjaja, setim se uglavnom svega bitnog sto se desilo, ali ako npr.ne mogu da se setim sta sam radila kad sam dosla kuci pre 5 dana i gde je tada bio moj muz mene hvata panika...Pocinjem da se tresem i mislim da ludim i da cu svaki sledeci dogadjaj zaboraviti. Pocela sam da se plasim i da cu izgubiti osecaj za cerkicu(valjda zato sto manje vremena provodimo zajedno), a znam da je to nemoguce jer mi je ona sve na svetu i za nju zivim. Sada sve sto uradim ja se plasim da cu zaboraviti (a ne zaboravljam) i to me muci. Hvata me panika, strah me je da dodjem na posao, strah me je da ostanem sama kod kuce, strah me je da izadjem sa drugaricama. U subotu imam zakazano kod jednog divnog psihologa, a do tada da li je neko imao slicnu situaciju i da li mislite da sam anksiozna? Udavila sam, znam, ali sam htela da budem sto preciznija. :) Hvala unapred svima. Pozdrav.

Jesi 1000%. Tvoje stanje zahteva intervenciju.

Opsesivno-kompulsivni poremecaj.

Nisam preterao devojka ima opsesivno kompulsivnu potrebu da prebrojava dogadjaje i secanja i ako to ne radi pojacavace jos se anksioznost pa zato i mora to da radi kao sto je pocela tj vec razvila OKP. On se dalje prosiruje pa moze zahvatiti i agorafobiju a to vidim po tome sto ej pocela poalko da izbegava neka mesta i da se plasi njih.....Uz to moze da se pridruzi i po neki panicni napad kada bude morala da ode na neko mesto kojeg ce se poceti mnogo plasiti kao npr radnog mesta ili kada ne bude uspela da se seti neke glupe sitnice......

U svakom slucaju njeno stanje niej "normalno" i rracionalno nego iracionalno i mora se poraditi na time, i dobro je sto je vec i nasla strucnjaka za to.

Samo se nadam da ce se opet javiti ovde i da nam kaze kako je prosla......

Hvala vam na odgovorima. Juce sam izasla ranije sa posla jer nisam mogla da docekam subotu da odem kod ovog lekara (kod kojeg su inace isle moja majka i sestra) i morala sam da odem sto pre. Zivim u gradu koji je udaljen 130km od njega. Posle razgovora sa njim mogu reci da mi je 80% bolje, ali jos uvek nije to-to. U razgovoru sa njim on mi je objasnio da je nas mozak tu da zaboravlja stvari i da sam centralnio nervni sistem odredjuje sta je bitno, a sve ostale informacije idu u nasu podsvest. Rekla sam mu kako mislim da gubim osecaj za cerkicu, a on mi kaze: "Sto ne izgubis za muza?" :)))) Znaci sve je u tvojoj glavi i sama treba da se resis toga uz narvno terapijicu tabletama. Moja sestra i majka imale su strah da izadju na ulicu, da budu same, da ce im se desiti nesto lose, a ja imam strah da izgubim osecaj za cerkicu i da cu zaboraviti stvari. I moj i njihov problem je isti, samo razlicit strah. U nalazu mi je napisao da sam anksiozna i postavio dijagnozu F41, (sta god to znacilo). :) Dao mi je Ksalol od 0.25 ujutru i uvece po potrebi i Zoloft od 50 prvih cetiri dana po 1/4, posle 7 dana po pola i onda po celu dok mi on ne kaze da prekinem. Meni je lakse u smislu da znam da nece zaboravljati stvari, tu misao sam donekle izbacila iz svoje "lude" glavice, ali ovo za cerkicu je jos uvek tu. Moj trip, koji ustvari nema veze s' vezom, jer je sve kao pre, cak joj posvecujem i vise paznje i vise se mazimo. :) Nadam se da ce sve ubrzo proci i vratiti se na staro. Imala sam strah jutros kao i svaki drugi dan da dodjem na posao, ali sam dosla i znam da moram da izguram ovo i budem jaca.@bRu zLi videla sam dok sam citala po forumu o anksioznosti da sve upucuju kod tebe na pp ili da im ti odgovaras, jesi li strucan ili si imao neki sl problem pa znas toliko? Hvala jos jednom. :)

Hvala vam na odgovorima. Juce sam izasla ranije sa posla jer nisam mogla da docekam subotu da odem kod ovog lekara (kod kojeg su inace isle moja majka i sestra) i morala sam da odem sto pre. Zivim u gradu koji je udaljen 130km od njega. Posle razgovora sa njim mogu reci da mi je 80% bolje, ali jos uvek nije to-to. U razgovoru sa njim on mi je objasnio da je nas mozak tu da zaboravlja stvari i da sam centralnio nervni sistem odredjuje sta je bitno, a sve ostale informacije idu u nasu podsvest. Rekla sam mu kako mislim da gubim osecaj za cerkicu, a on mi kaze: "Sto ne izgubis za muza?" :)))) Znaci sve je u tvojoj glavi i sama treba da se resis toga uz narvno terapijicu tabletama. Moja sestra i majka imale su strah da izadju na ulicu, da budu same, da ce im se desiti nesto lose, a ja imam strah da izgubim osecaj za cerkicu i da cu zaboraviti stvari. I moj i njihov problem je isti, samo razlicit strah. U nalazu mi je napisao da sam anksiozna i postavio dijagnozu F41, (sta god to znacilo). :) Dao mi je Ksalol od 0.25 ujutru i uvece po potrebi i Zoloft od 50 prvih cetiri dana po 1/4, posle 7 dana po pola i onda po celu dok mi on ne kaze da prekinem. Meni je lakse u smislu da znam da nece zaboravljati stvari, tu misao sam donekle izbacila iz svoje "lude" glavice, ali ovo za cerkicu je jos uvek tu. Moj trip, koji ustvari nema veze s' vezom, jer je sve kao pre, cak joj posvecujem i vise paznje i vise se mazimo. :) Nadam se da ce sve ubrzo proci i vratiti se na staro. Imala sam strah jutros kao i svaki drugi dan da dodjem na posao, ali sam dosla i znam da moram da izguram ovo i budem jaca.@bRu zLi videla sam dok sam citala po forumu o anksioznosti da sve upucuju kod tebe na pp ili da im ti odgovaras, jesi li strucan ili si imao neki sl problem pa znas toliko? Hvala jos jednom. :)

@ Malenano1, Je l vidis da sam bio u pravu i pogodio, a lekar (samo on sme da da lekove, psiholgo i psihoterapeut ne mogu i ne smeju) je cak prepisao i lekove.

Moj cilj nije da nekom otezam zivot, da ga uplasim, da mu nakacim neke dijagnoze niti da ga napravim "ludim".....Pazljivo procitam ono sto pise, na nacin na koji pise i onda imam pravo da posumnjam na nesto i da dam takvom coveku savet da obrati paznju na svoje (mentalno) zdravlje.

Vecina stvari ako se krene odmah se moze lepo sanirati, sve sto se duze ceka i sve sto je covek ubedjeniji da mu "nije nista, to onako nesto doslo pa ce samo od sebe proci" sve postaje gore i gore i covek zapadne u stvaarno tezak problem posle.

Zato je i dobra stvar foruma (pored i negativnih stvari ) Jer neko ne bi ni SANJAO da ode bum-tras iz cista mira kod psihijatra nego jednog dana shvati da se nesto cudno desava kod nejga, pa eto cisto iz radoznalosti ili dosade ode an forum da pita da li neko jos ima "takve tripove" . I onda na forumu moze da otkrije da zapravo to nista i jeste nesto.....Pa cak i da se malo uplasi na forumu i ode i proveri i ustanovi da je sve ok je 5 puta bolje nego da misli da mu nije nista i da tako ceka dok se poremecaj razvija pa da potrazi pomoc kada je vec duboko zaglibio i onda je potrebno doooosta vremena da se vrati u kolosek.

Ja sam odmah posumnjao da je rec o neuroticnom poremecaju i to anksioznom poremecaju stim sto sam ja vise pucao na opsesivno-kompulsivni poremecaj ( po onome malo informacija koje sam dobio i to samo u textualnoj formi nisam se uzivo video sa osobom i pricao min sat vremena) a nisam daleko ni od njenog psihijatra koji je dao F41 sto bi bila grupa neuroticnih poremecaja za "Drugi anksiozni poremećaj"

A u to spada dalje siframa konkretniej F41.0 panicni poremecaj, F41.1 Anksiozni generalizirani poremećaj (GAP) itd itd evo je lista:

http://svebolesti.info/f41-drugi-anksiozni-poremecaj/

Mada znate kako.....Veoma je tesko tacno utvrditi i dati F dijagnozu, nekoliko razl psihijatara i psihoterapeuta ce razlicito lupiti slovo, broj, i dati drugacije lekove, sa drugacijim doziranjem......

Ali u osnovi sve je to slicno i ima slicne korene nastanka..... Pa cak i lekovi koji se daju lece SIROK SPEKTAR poremecaja, tako da i ako ti pogresi dijagnozu malo, lekovi te lece....

Isto tako, iz mnogih poremecaja se javljaju novi i slicni, nastaju, razvijaju se od onog osnovnog, prvog.....A u mnogo slucajeva javljaju se i nekoliko udruzenih poremecaja, pa je onda konfuzno kada pacijent naprica sta sve oseca da kazes pa cekaj pa to je i ovo i ono i ono.....I jeste sve to .

E sad da li je njoj lekar rekao samo F41 i nikakav zarez posle toga ili ima jos nesto a ona mislila da je to nebitno pa nije napisala to ne znam...

Razmisljao sam i o panicnom poremecaju, i o OKP i o agorafobiji (eto njen amajka i sestra imale agorafobiju - strah da idu na javna mesta jer ce nesto lose da im se desi),,,,,,,,Sve to moze da bude a i ne mora....A i sve ej to povezano.... Tu se radi o anksioznosti i ona to prouzrokuje a tacna vrsta poremecaja je samo krajnji produkt.....Treba zaustavljati anksioznost jer ona sve prouzrokuje, i panicni napad i depresiju i formiranje fobicnog predmeta/situacije, pa posle postanes uvek anskiozna kada si blizu tog predmeta/situacije.

@Mary predlazem ti da ostanes sa nama ovde na forumu, kako bi ti pruzili podrsku (i to ce da ti znaci), ja cu da nastavim kada imam vremena da lepo odgovorim na tvoj post a tebi hvala sto si svoja (pozitivna :D ) iskustva podelila ovde. Mozda ne pise puno ljudi ovde ali znaj da mnogo cita cak i ako nemaju profil i ovo ohrabruje ljude da se bore za sebe, da idu kod doktora a i kada vide da ima puno takvih ljudi ovo prestaje da bude taboo tema pa nema ni zigosanja ljudi niti diskriminacije, pa je to sve tako jedno veliko dobro za sve nas.

Poslednja izmena:
E imam pitanjce,upucen si u moj slucaj i sve,i pisala sam mozda da su mi se javili neki novi simptomi u napadima u vidu grceva u stomaku,ono kao kad ti je neugodno ali jos jace ili bude na jednim mestu pa se siri ili ceo stomak sto mi je 2-3 puta bilo samo.To mi se desava od maja-juna ove godine ja mislim,dobijem nervozu pa grceve pa smetnje pred ocima.I tako kazem ja neurologu na kontroli to a ona ce meni ja to ne znam pitaj opstu praxu,ja pitam ona mi kaze da ona samo moze da mi da uput za ultrazvuk,a znam da mi nije organ zato sto je sve u povrsimi koze(misica,nerava ili sta vec),ispod levog rebra se javlja i siri se na celu levu stranu i stomak ceo nekad.Krvnu sliku sam radila,urin isto sve je u najboljem redu(to sam radila sad za kontrolu),i tako mi opsta praxa kaze da neurologu kazem da ona misli da je to za neurologa ili psihijatra?!?!?!?Sad me interesuje sta meni moze sa fotosenzibilnom epi da bude za psihijatra i neurologa a manifestuje se tako?Znam da ne pisem o anksioznosti u ovom postu,al ono da ne otvaram temu znam,a i znam te znas me.

E imam pitanjce,upucen si u moj slucaj i sve,i pisala sam mozda da su mi se javili neki novi simptomi u napadima u vidu grceva u stomaku,ono kao kad ti je neugodno ali jos jace ili bude na jednim mestu pa se siri ili ceo stomak sto mi je 2-3 puta bilo samo.To mi se desava od maja-juna ove godine ja mislim,dobijem nervozu pa grceve pa smetnje pred ocima.I tako kazem ja neurologu na kontroli to a ona ce meni ja to ne znam pitaj opstu praxu,ja pitam ona mi kaze da ona samo moze da mi da uput za ultrazvuk,a znam da mi nije organ zato sto je sve u povrsimi koze(misica,nerava ili sta vec),ispod levog rebra se javlja i siri se na celu levu stranu i stomak ceo nekad.Krvnu sliku sam radila,urin isto sve je u najboljem redu(to sam radila sad za kontrolu),i tako mi opsta praxa kaze da neurologu kazem da ona misli da je to za neurologa ili psihijatra?!?!?!?Sad me interesuje sta meni moze sa fotosenzibilnom epi da bude za psihijatra i neurologa a manifestuje se tako?Znam da ne pisem o anksioznosti u ovom postu,al ono da ne otvaram temu znam,a i znam te znas me.

Nazalost zbog premalo lekara a previse pacijenata desavaju se ovakve stvari...Lekari nazalost nemaju toliko vremena da dubinski razmisljaju o svakom pacijentu nego veoma brzo mora da odluci sta da radi dalje....U praksi se zato desava da se pacijent seta previse dok mu ne otkriju sta je.....

Oni idu metodom - Aha to je to , i onda te posalju kod prvog kolege po tome sta im padne napamet pa ako nije to idemo kod drugog, a ovo prvo smo eliminisali.

Oni idu tako postupno a lekari bi zapravo trebali da budu "Herkul Poaro", a bolest "zlocinac" . Zamisli kada bi Herkul Poaro pohapsio sve ljude pa onda se jednom po jednom izvinjavao i na kraju onaj sto ostane - Jeeee otkrili smo ko je. Bio bi smesan kao neko ko se predstavlja kao lukav covek koji ima izuzetnu moc zakljucivanja.

Tako i lekari, nije samo potrebno znanje i posedovanje istog vec i ta neka visprenost i mudrost da se bukvalno pogodi sta je pacijentu napamet. Ne kazem da je to lako i da moze svako, ali onaj koji je "pravi lekar" to moze. Tesko je biti lekar, a zavrsiti medicinu moze svako, samo ako hoce..... Nije to kvantna mehanika.

Stomak moze boleti na 2 nacina - organski i psihogeno. Organski - nesto nije u redu sa tim organom, patologija je u pitanju, i psihogeno - organ je zapravo anatomski zdrav a reaguje psihosomatski kao posledica psihickog funkcionisanja coveka.

Mnogi ljudi pred neki vazan dogadjaj dobiju tremu a kodnekih se to odrazi bas na taj gastro-intestinalni trakt. Veliki broj nervnih zavrsetaka je u crevima tako da kada smo mi nervozni nervozna su i nasa creva.....Kada je nama neugodno neugodno je i nasem stomaku.

E sada sve zavisi kada tebe zaboli stomak, u kakvim situacijama? U stresnim, u traumaticnim, onako bez ikakvog reda, kuci, u gradu , opisi malo.....
I opisi i ostlo sto se javlja zajedno sa njima....

A sto se tice tebe ne secam se kakve si sve probleme imala, evo sada procitaj da imas fotos. epilepsiju, da li ima jos nesto pored toga? Kakve smetnje dobijas pred ocima? Da li je to vezano za fotos.epi i da li se i pre javljalo ili je to novina?

Poslednja izmena:
Stomak moze boleti na 2 nacina - organski i psihogeno. Organski - nesto nije u redu sa tim organom, patologija je u pitanju, i psihogeno - organ je zapravo anatomski zdrav a reaguje psihosomatski kao posledica psihickog funkcionisanja coveka.
Mnogi ljudi pred neki vazan dogadjaj dobiju tremu a kodnekih se to odrazi bas na taj gastro-intestinalni trakt. Veliki broj nervnih zavrsetaka je u crevima tako da kada smo mi nervozni nervozna su i nasa creva.....Kada je nama neugodno neugodno je i nasem stomaku.
E sada sve zavisi kada tebe zaboli stomak, u kakvim situacijama? U stresnim, u traumaticnim, onako bez ikakvog reda, kuci, u gradu , opisi malo.....
I opisi i ostlo sto se javlja zajedno sa njima....
A sto se tice tebe ne secam se kakve si sve probleme imala, evo sada procitaj da imas fotos. epilepsiju, da li ima jos nesto pored toga? Kakve smetnje dobijas pred ocima? Da li je to vezano za fotos.epi i da li se i pre javljalo ili je to novina?
Razumem te skroz i rado cu ti odgovoriti kad imas tako lep pristup,uglavnom idu grcevi bez reda 30%,a 70% tacno zna, sta je,oko menst. ciklusa naprimer mi ide i kod ovulacije,to sam iskontrolisala sve i "najgore" sto je to je treca grupa a to je od mnogo lekova sto godinam uzimam,znaci znam cim su grcevi aha nece me omasiti taj mesec.Ne mislim na grceve u donjem stomaku,to je normalno.Ovi su locirani nize od levog rebra,2 tacke kao "zarista",sad oce li ce aktivirati obe ili jedna ne znam(a bilo mi je samo 2-3 puta da mi se ceo stomak kao kamen zgrci).Zgrci se kad mi je neprijatno,kad sam u situaciji koja mi ne prija,recimo prostorija puna ljudi i kad duze negde cekam,kad sam u nepoznatom drustvu,paaaa zgrci se kada se iznerviram ovako bez obzira na prethodno navedeno,zgrci se kada razmisljam o stresnim situacijama i necemu sto bi moglo da mi se desi a svesna sam da to samo MOZE a NIJE SIGURNO da ce biti kapiras?Retko ali retko mi se desi da mi je vezano sa zelucem,mada sam svesna da to nije "vezano" vec se tako kaze,kad se prejedem,i onda mi budu grcevi.Sastoje se iz toga evo u 2 tipa cu da podelim:1.jednostavno me uhvati taj dan ili to popodne,ili jutro ta "nervoza" i onda mi se javi i simptom fotosenzibilne epi(mesanje boja)ponekad,a nekad samo grc i ceo taj dan ili popodne ili jutro ne mogu da dodjem sebi dok ne izmasiram to mesto i ne rastrljam i nekakoo dodjem sebi.Znam pouzdano da mi nije organsko poreklo tj nije organ jer to znam kako boli ovo je tup bol,a organ je ostar,i osetila bih ja da je nesto bitno daleko bilo.2.Odredjena situacija ili panicni ili nesto stresno ili neka svadja ili neka trema ili nesto,ide grc koji kao sto sam rekla vuce fotosenzib. simptom,a nekada i ne,u zavisnosti koliko sam iziritirana da se izrazim i nervozna.Onda saniram simptom,pa grc i nekako se smirim.Nema nista pored fotosenz. epi i ovih grceva.....ustvari ima stitna zlezda uvecana koju kontrolisem i sve je ok i doktorka je rekla da su mi zadnji nalazi odlicni bas je tako rekla.Smetnje koje dobijam pred ocima su mesanje boja koje se ranije sirilo a sad je lokalizovano u jednom delu vidnog polja,i ide grc ali ne ovi vec obicni kao da ti neko zabada pesnicu u stomak,i onda zmirkam i "oteram" to,to je bez grceva ovih sto imam sad oni su jos pride.Ovi novi grcevi su novina kao sto rekoh javljaju se tu negde od maja-aprila sta znam prvo sam mislila da mi "stane" stomak i lecila se jogurtom i muslijem i tako islo to i kao popustalo malo,ali jbg "jaci" su stresovi i moje panike i nerviranja od jogurta....Lecim se od epi od svoje 10te inace.Postala sam jako prgava i nad*kana osoba inace nisam zadovoljna svojim zivotom ali kompletno,samo sam zadovoljna sto ne moram ovako "debilna" da radim,i sto imam sta da jedem zasada(a za buducnost se naravno nerviram jer boze moj sto bih ja bila mirna :mrgreen: ) i sto imam kontrolu nad svojim lecenjem i volim kad uradim nesto sama i to,i da skuvam,mada je i to problem,posto moja majka ne da nista jer tripuje valjda da cu se osamostaliti i otici kao sto su moja braca otisla i zive odvojeno,ili sam ja ovo utripovala,kad sa njom razgovaram o tome ili je nedefinisana ili kao nema vremena za razgovor a kad bas napravim scenu onda me uveravaju matorci da ce biti tu za mene uvek gde god budem htela biti i tako.Totalno su nedefinisani,ali to nije sad tema i vrh ledenog brega je.Cak sam i momku koji je ostalo zadnja dlaka za koju da se hvatam dosadila,i sam mi je rekao ako ga udavim ne zna sta ce biti,i onda krene da se zeza a ja ga shvatim da mene hoce da zeza a on samo hoce da skrene temu da se nasali i tu se extra iznerviram i onda budem jos tuznija,i onda prekinemo skajp ili sta vec i dodjem i ovde pisem posto prijatelja nemam.Kad sam kod njega a odem na duze budem kao nesto malo normalna,mada sam ja opterecena da ozdravim da ni ne primecujem lepe stvari u zivotu odavno.......Joj napisah ti post slucajno dugacak jbg izvini bilo je jace od mene.

P.S.Desi se kad sam gladna retko da imam grceve ali to znam sta je unervozim se da cu dobiti simptome epi jer nisam jela i nervoza i paf grrrrcccceeeeviiii....I da sad dok sam ovo pisala sam se osetila malo smireno i tako verovatno sto sam se zainteresovala malo i radila nesto,i to mi pomaze da kad imam grceve(dok ovo pisem ih nemam samo sam pomenula to).

Ti sad budi pametan pa nesto prokljuvi i pitaj sta treba odgovoricu.E da imam i dijagnozu teske depresivne epizode bez psiho delova,tako se nesto kaze jbm li ga.

Odo sad da odmorim ruku a ti citaj kad stignes a dusebriznicima porucujem da zaobidju.

Naravno, da cu ostati na forumu jer je i meni lakse kad sa nekim ovako kuckam o ovom svom problemu i lakse mi je kad vidim da ima jos puuuno ljudi sa istim problemom. Lekar kod kojeg sam bila je dipl. neuropsihijatar, epileptolog i jos neke dve titule ima, zaboravila sam jer nalaz nije kod mene trenutno. Pored onog F41 u zagradi mi stoji F40.0 koliko mogu da se setim. Meni se desavalo dok sam bila u srednjoj skoli da dobijem napad tipa suse mi se usta, ubrzano mi radi srce, vrti mi se u glavi i mislim da padam u nesvest i umirem. To se desilo 10ak puta i samo od sebe proslo, jednostavno sam zaboravila na to. Posle toga se vise nije javljalo. Sad kad je poceo taj moj trip da cu zaboravljati stvari, ja mislim da je sve to pocelo od posla i sad me je strah da dodjem na posao jer mislim da je to pocetak i da cu tamo misliti o tome i da ce mi biti lose. Nije OKP jer ja nemam potrebu da vracam film, nego samo od sebe dodje i onda mislim na to iako ne zelim. To je hvala Bogu koliko toliko proslo, vise o tome ama bas ne razmisljam ili ako mi padne na pamet odmah se nasmejem i radim nesto drugo. Spava mi se dosta, pospana sam i lenja, samo bih lezala i mislim da mi je tada najbolje. Sto se onog drugog za cerkicu tice, to je ono sto je bRu_zLi rekao, iracionalno razmisljanje, znaci ne moze da bude tako kao sto ja mislim, osecaj ne mogu izgubiti preko noci, nego sam umislila i iracionalno razmisljam. Od Ksalola sam pospana dosta, tako da cu ga izbegavati, samo me uspava, dok Zoloft verovatno nece delovati jos neku nedelju, valjda to tako ide postepeno. Sve je u mojoj glavi i sama sebi moram da pomognem. I ja i bilo ko ko ima problem ove vrste. Moramo da budemo jaci od anksioznosti. I da, jos nesto malo da se nasmejemo: Moja sestra kad je otisla prvi put kod ovog dr bila je srednja skola, i to je cula prva komsinica koja ima sina njenog godista i on je rekao "Ona je luda, ide kod psihijatra, ici ce u ludnicu itd" :) :) :) Toliko o neinformisanosti ljudi. Ovo kad sam ispricala dr, smejao se na glas i kaze: On je lud jer tako misli. :)

I da, zaboravih da kazem da svako jutro, pre nego sto mi zvoni sat da se probudim, ja ustajem jer imam dijareju. :) Znaci kao da me hvata frka, svako jutro me budi iz sna u isto vreme oko 6 i 15 i tresem se i hladno mi je. :) :)

Ma ti sto misle da sam luda i sta vec mogu da puse....cigare :mrgreen: Imam i ja takvih bisera i veruj mi bolje je po tebe da nisu u tvom zivotu.Neka ih neka se plase za svoj mali zivotic misleci da si ti ili tvoja sestra ne znam sta :zcepanje:

Na to se ne obazirem uopste, draga. Nikada me nisu zanimala tudja misljenja. :) Bitno je da je meni danas doooosta bolje, vidno mi se popravilo raspolozenje i misli ne lutaju ko zna gde. Malo sam pospana od ovih lekica, pa mi je i koncentracija slabija, ali dok se ne navaikne organizam. Znas sta sam se stalno pitala i sada se pitam!? Sta li pije ona moja baba, koja inace zivi u zgradi gde sam se ja i udala, pa se po ceo dan smeje i zaje**va sve redom po komsiluku? :zcepanje: Ja ulazim kod nje jedno vece kad ona prica na telefon, smeje se kao blesava i u isto vreme bije dedu po glavi jer nije hteo da joj skuva kafu... :) :D

I da, zaboravih da kazem da svako jutro, pre nego sto mi zvoni sat da se probudim, ja ustajem jer imam dijareju. :) Znaci kao da me hvata frka, svako jutro me budi iz sna u isto vreme oko 6 i 15 i tresem se i hladno mi je. :) :)

Tipican problem panicnog poremecaja....Za tebe je Mary posao izvor stresa i PREOZBILJNO to shvatas kao da moras da odes da popravis satelin u univerzumu a ako pogresis i 1% izbice katastrofa na zemlji i svi ce da pokazu prstom na tebe i da te osude.

Tako se ti osecas, i zato si i napeta....zato se i budis pre sata, jer si mozda i previse odgovorna, previse razmisljas, previse se pitas "a sta ako....." Tvoje telo je pod tolikim stresom da tebe tvoj super-ego ili moral, savest budi pre sata jer sta ako sat zakaze, jaooo neces otici na posao i to je smak sveta.

Vecina ljudi ne mogu da se probude za posao...Kada se neko budi sam tako bez obzira kada legne jos ako ima i smetnje gastro takta ili neuroloske - migrene i sl, to je samo pokazatelj da je pod veeelikim stresom pa psiho-somatski deo coveka reaguje tako.

To se moras truditi promeniti kod sebe.... Korak po korak....Pogledaj neodgovorne ljude, oni ujutru ustanu i idu na posao "mrtvi hladni".

Tako je meni ejdan prijatelj pricao kaze - Covece zamisli sta mi se desilo - Dobijem ti ujutru dijareju ko za inat pre posla, jso i raniej ustanem, i to bas na dan kada mi dolazila inspekcija neka, a najavili se 2 nedelje unapred i bas taj dan da dobijem to , a i boleo me stomak celog dana.... (ne shvatajuci da je upravo on izazvao kod sebe dijareju, zbog saznanaj da dolazi inspekcija - autoritet - "nesto strasno ce sada da se desi", "preti mi opasnost" - takos ve pogresno iracionalno razmislja nas mozak na podsvesnom nivou, i onda se to odrazava organski na nase telo , a mi pojma nemamo zasto nam se to desi). Iako covek odraste, Frojd kaze da je Dete otac coveka, i kao sto je neko sklon bio kao dete da dobije bol u stomaku pred odgovaranje kod nastavnika, on i sutradan iako ej odrastao iam predispoziciju da eto tako odreaguje.

To sto osecas kao da te hvata frka i sto ti je hladno su isto sipmtomi za tu istu stvar.....Reagovanje na stres....Ako je stresor jaci i veci moze doci i do epizode panicnog napada..... Samo moras govoriti sebi da nema razloga da osecas frku, da je sve ok, da se nista lsoe nece desiti, da je sve za ljude, da svi gresimo, da niko niej savrsen, da cak i ako se dogodi nesto neprijatno, Boze moj, sve je za ljude.....Budi tolerantnija u vezi sebe....I mlada si ti jos uvek puuuno...I udala si se i imas dete i eto radis, svaka ti cast, a neke nafurane malde osobe do 30-33 godina nisu sposobne nista da urade u zivotu i ponasaju se kao pekmezi, kriju se sve iza mame i tate.

Ti si puno toga uradila i uspela. Zato nagradi sebe i pozitivno razmisljaj i ne budi puno samokriticna vise nego sto treba. Kazi mlada sam, gresim ako i svi pa sta...Bice bolje...Ne postoji strah ne postoji nesto opasno, to je za mene izazov, volim izazove i uzbudjenja inace bi zivot bio dosadan i monoton.....Nema potrebe da me hvata frka oko necega jer ja racionalno znam da to ne izgleda tako strasno kao sto OSECAM , samo eto ja to tako dozivljavam trenutno a inace to nije objektivno stanje stvari.

Covek ne treba da se oslanja puno na svoje osete nego na racionalnost, jer cula i osecaji varaju.......U tome je poenta, neko ko ne moze da pobegne od svojih osecaja i ko veruej slepo u njih njemu ce biti veoma tesko da se oporavi, cak mu ni tablete nece pomoci mnogo i do kraja resiti problem.

Jos samo jednom da pitam - da li bih mogla da dobijem odg. na svoje pitanje postavljeno jos u avgustu?

U jednoj knjizi sam nasla da su konceptualni simpt. anksioznosti
- kognitivna iskrivljenja,
- strah od gubitka kontrole,
- strah da necemo izdrzati
- strah da cemo se fiz. povrediti ili umreti
- strah od mentalnog poremecaja
- strah od negat. procene od strane drugih
- strasne slike u glavi
- ponavljajuce zastrasujuce ideje.

Da li moze pojasnjenje sta se podrazumeva -strah da necemo izdrzati
kao i na sta se misli pod kogn. iskrivljenjima?

Poslednja izmena:
Jos samo jednom da pitam - da li bih mogla da dobijem odg. na svoje pitanje postavljeno jos u avgustu?

Jao Waterfall dugujem ti stalno izvinjenje veliko....Obecao sam da cu da ti odgovorim a sticajem okolnosti eto nisam..... cini mi se da sam i skoro video to tvoje pitanje i rekao hajde napisacu posle toga i toga i preskocim, zaboravim itd....

Ispada kao da sam ljut na tebe pa ti ne zelim odgovoriti a drugima odgovaram, tako da znas da to nije slucaj i jos jednom ti se izvinjavam sto te nisam udostojio odgovora.

Kada se kaze Kognitivna iskrivljenja misli se na sve one greske koje se javljaju u kognitivnim procesima pojedinca....Kognitivni procesi su ucenje, pamcenje, zaboravljanje, razmisljanje,zakljucivanje, znaci intelektualne tj umne sposobnosti.Kao rezultat kognitivnih iskrivljenja javljaju se pogresna opazanja opasnosti i njihova prerada u nasim mozgovima, pogresne misli, pogresno zakljucivanje.... Posto su za to zaduzeni kognitivni procesi , ova pojava se naziva kognitivno iskrivljenje.

O kognitivnim iskrivljenjiam je pisao americki psihijatar Bek a smatraju ga i ocem kognitivne terapije....

Kod anksioznosti i depresije se javljaju ova iskrivljenja i upravo su oni jedan od simptoma depresije i anskioznosti.

Prostim jezikom receno - to je sve ono sto je iracionalno a tice misaonog procesa coveka . Anksiozan covek je sklon da ima ova iskrivljenja i da ih koristi.

Bel je predlozio teoriju kogn iskrivljenja a Dejvid Brns ih je ovako klasifikovao i naveo primere:

1.Filtriranje - Osoba uziam negativne detalej i uvecava ih dok ona pozitivna iskustva situacije odbacuje. "Eto sta mi se desilo...To je dokaz da se meni desavaju SAMO lose stvari". Ili jenda osoba dobije 30 kritika, 29 pozitivnih i 1 negativnu. Osoba se uhvati za tu 1 negativnu verujuci samo njoj a odbacujuci onih 29 jer misli da joj laskaju i da joj nisu hteli reci pravu istinu.

2. Polarizovano crno-belo misljenje: "Sve je crno ili sve je belo"...Nema drugih nijansi.....Ili je 100% kriv ili 100% nevin. Ili Zna sve ili ne zna nista..... Ovde nema "zlatne sredine", razmisljanje se krece iz krajnosti u krajnost tj odabira se ili jedna krajnost ili druga. Obicno koriste reci UVEK, NIKAD, SVI ITD....Ovakve osobe gledaju da neko ili nesto mora biti skroz perfektan ili je skroz propalitet....Nekada kada se dive nekom samo zbog najmanje sitnice mogu da zamrze tu osobu ili da je ne cene vise ni 2%.

3. Preterano generalizovanje: Donosi opsti zakljucak na samo osnovu 1 negativnog primera. Ako se nesto dogodilo lose jednom - dogadjace se opet i do kraja zivota.Osoba neki dogadjaj vidi kao deo jednog negativnog proganjajuceg sablona koji se nikada nece zavrsiti. "Sve zene su k..... ja to znam, bio sam sa jednom i video, i nikad vise necu, jer to su ti zene, takve su sve iste od prve do zadnje". Niakd necu vise nikom da pomognem - pomogao sam i vratilo mi se lose, to ej losa karma, evo sad ima da me prati ceo zivot. Treba biti skot prema ljudima....Onda ti ide dobro, jer takav je nepisani zakon.

4. Skakanje na prerano zakljucivanje...Ovde imamo 2 podkategodije u okviru ove jedne a to je - a) Citanje uma b) Predvidjanje sudbine
Ovde se govori o tome da osoba obicno ima neke predikcije koje i nisu zasnovane na realnim predvidjanjima jer nema niakkvih dokaza osim nekih unutrasnjih oseta. Tako osoba moze unapred misliti za neku osobu da je ona losa ili da joj misli zlo. Npr Student unapred zna da iako je dobro uradio pismeni ispit on zna da ce ga profesor oboriti jer tako oseca i smatra da je uzalud pisao iako se profesor jos uvek niej izjasnio da li je pao ili polozio. Sportista iako je naporno trenirao predvidja i siguran je 100% da nece uspeti bez ikakvog realnog razloga zasto tako misli - spremljen je fizicki najbolje do sada, zdrav je sve je super ali javlja mu se ovo kognitivno iskrivljenje da ce "nesto" doprineti da ce se dogoditi neuspeh.

5. Katastrofiranje - Osoba preteruje....Ili minimizira ili preuvelicava situaciju.....Obicno se pocinje sa "A sta ako ....to i to " Obicno predvidja od svih scenarija najgori moguci ishod.

.....I tako ima ih jos puno, eto mozda bas i otvorim temu o tome pa ispisem detaljo i obajsnim ih i navedem primere iz zivota......

Uglavnom mislim da si skontala poentu, cak bi i ti mogla neke da navedes..... Ona se javljaju u normlanom obliku i kod normalnih ljudi, ali kod anx i depresivnih ljudi to su mnogojake misli da osoba veruej u njih 100% i tesko ju je odgovoriti od toga da nije to bas tako nego da se radi o iskrivljenjima.

Sto se tice podebljanog, sta ti tu konkretno nije jasno?

Poslednja izmena:
[PROFIL]bRu_zli[/PROFIL] Jutros ista situacija, budjenje od 5h na svakih 15 min. i preznojavanje, cas toplo-cas hladno, zatim u wc i kao i svako jutro. :) Stvorila sam neki strah prema poslu bez potrebe, i moram da ga pobedim polako... Ide vikend, pa ce mi valjda biti malo lakse i jos vise cu se srediti... Izlaz iz svega ovoga, ono kada se osecam najbolje, vidim u tome da sam kuci sa muzem i cerkicom. To me ispunjava, tada sam najsrecnija. Iako i dalje ponekad pomislim kad je vidim da cu "izgubiti osecaj" za nju, ja sam najsrecnija kada sam sa njom. I tu shvatam da je sve u mojim mislima, da ja pokusavam da ubedim sebe u nesto sto ne moze da se desi, jer mi osecanja pokazuju suprotno. Ah te misli i lude glave! :dash: Bice sve super, misli ce nestati bas kao i one da cu sve zaboraviti. :) Sda mi je to toliko smesno, da ne mogu da vam opisem. ::hahaha::hahaha::hahaha:

Jao Waterfall dugujem ti stalno izvinjenje veliko....Obecao sam da cu da ti odgovorim a sticajem okolnosti eto nisam..... cini mi se da sam i skoro video to tvoje pitanje i rekao hajde napisacu posle toga i toga i preskocim, zaboravim itd....

Ispada kao da sam ljut na tebe pa ti ne zelim odgovoriti a drugima odgovaram, tako da znas da to nije slucaj i jos jednom ti se izvinjavam sto te nisam udostojio odgovora.

Kada se kaze Kognitivna iskrivljenja misli se na sve one greske koje se javljaju u kognitivnim procesima pojedinca....Kognitivni procesi su ucenje, pamcenje, zaboravljanje, razmisljanje,zakljucivanje, znaci intelektualne tj umne sposobnosti.Kao rezultat kognitivnih iskrivljenja javljaju se pogresna opazanja opasnosti i njihova prerada u nasim mozgovima, pogresne misli, pogresno zakljucivanje.... Posto su za to zaduzeni kognitivni procesi , ova pojava se naziva kognitivno iskrivljenje.

O kognitivnim iskrivljenjiam je pisao americki psihijatar Bek a smatraju ga i ocem kognitivne terapije....

Kod anksioznosti i depresije se javljaju ova iskrivljenja i upravo su oni jedan od simptoma depresije i anskioznosti.

Prostim jezikom receno - to je sve ono sto je iracionalno a tice misaonog procesa coveka . Anksiozan covek je sklon da ima ova iskrivljenja i da ih koristi.

Bel je predlozio teoriju kogn iskrivljenja a Dejvid Brns ih je ovako klasifikovao i naveo primere:

1.Filtriranje - Osoba uziam negativne detalej i uvecava ih dok ona pozitivna iskustva situacije odbacuje. "Eto sta mi se desilo...To je dokaz da se meni desavaju SAMO lose stvari". Ili jenda osoba dobije 30 kritika, 29 pozitivnih i 1 negativnu. Osoba se uhvati za tu 1 negativnu verujuci samo njoj a odbacujuci onih 29 jer misli da joj laskaju i da joj nisu hteli reci pravu istinu.

2. Polarizovano crno-belo misljenje: "Sve je crno ili sve je belo"...Nema drugih nijansi.....Ili je 100% kriv ili 100% nevin. Ili Zna sve ili ne zna nista..... Ovde nema "zlatne sredine", razmisljanje se krece iz krajnosti u krajnost tj odabira se ili jedna krajnost ili druga. Obicno koriste reci UVEK, NIKAD, SVI ITD....Ovakve osobe gledaju da neko ili nesto mora biti skroz perfektan ili je skroz propalitet....Nekada kada se dive nekom samo zbog najmanje sitnice mogu da zamrze tu osobu ili da je ne cene vise ni 2%.

3. Preterano generalizovanje: Donosi opsti zakljucak na samo osnovu 1 negativnog primera. Ako se nesto dogodilo lose jednom - dogadjace se opet i do kraja zivota.Osoba neki dogadjaj vidi kao deo jednog negativnog proganjajuceg sablona koji se nikada nece zavrsiti. "Sve zene su k..... ja to znam, bio sam sa jednom i video, i nikad vise necu, jer to su ti zene, takve su sve iste od prve do zadnje". Niakd necu vise nikom da pomognem - pomogao sam i vratilo mi se lose, to ej losa karma, evo sad ima da me prati ceo zivot. Treba biti skot prema ljudima....Onda ti ide dobro, jer takav je nepisani zakon.

4. Skakanje na prerano zakljucivanje...Ovde imamo 2 podkategodije u okviru ove jedne a to je - a) Citanje uma b) Predvidjanje sudbine
Ovde se govori o tome da osoba obicno ima neke predikcije koje i nisu zasnovane na realnim predvidjanjima jer nema niakkvih dokaza osim nekih unutrasnjih oseta. Tako osoba moze unapred misliti za neku osobu da je ona losa ili da joj misli zlo. Npr Student unapred zna da iako je dobro uradio pismeni ispit on zna da ce ga profesor oboriti jer tako oseca i smatra da je uzalud pisao iako se profesor jos uvek niej izjasnio da li je pao ili polozio. Sportista iako je naporno trenirao predvidja i siguran je 100% da nece uspeti bez ikakvog realnog razloga zasto tako misli - spremljen je fizicki najbolje do sada, zdrav je sve je super ali javlja mu se ovo kognitivno iskrivljenje da ce "nesto" doprineti da ce se dogoditi neuspeh.

5. Katastrofiranje - Osoba preteruje....Ili minimizira ili preuvelicava situaciju.....Obicno se pocinje sa "A sta ako ....to i to " Obicno predvidja od svih scenarija najgori moguci ishod.

.....I tako ima ih jos puno, eto mozda bas i otvorim temu o tome pa ispisem detaljo i obajsnim ih i navedem primere iz zivota......

Uglavnom mislim da si skontala poentu, cak bi i ti mogla neke da navedes..... Ona se javljaju u normlanom obliku i kod normalnih ljudi, ali kod anx i depresivnih ljudi to su mnogojake misli da osoba veruej u njih 100% i tesko ju je odgovoriti od toga da nije to bas tako nego da se radi o iskrivljenjima.

Sto se tice podebljanog, sta ti tu konkretno nije jasno?

Ja ovo sve imam....aaauuuuu lave kako su mene tolike godine lecili dunsteri!?!?!?Dobro sam i normalna malo.

[PROFIL]bRu_zli[/PROFIL] Jutros ista situacija, budjenje od 5h na svakih 15 min. i preznojavanje, cas toplo-cas hladno, zatim u wc i kao i svako jutro. :) Stvorila sam neki strah prema poslu bez potrebe, i moram da ga pobedim polako... Ide vikend, pa ce mi valjda biti malo lakse i jos vise cu se srediti... Izlaz iz svega ovoga, ono kada se osecam najbolje, vidim u tome da sam kuci sa muzem i cerkicom. To me ispunjava, tada sam najsrecnija. Iako i dalje ponekad pomislim kad je vidim da cu "izgubiti osecaj" za nju, ja sam najsrecnija kada sam sa njom. I tu shvatam da je sve u mojim mislima, da ja pokusavam da ubedim sebe u nesto sto ne moze da se desi, jer mi osecanja pokazuju suprotno. Ah te misli i lude glave! :dash: Bice sve super, misli ce nestati bas kao i one da cu sve zaboraviti. :) Sda mi je to toliko smesno, da ne mogu da vam opisem. ::hahaha::hahaha::hahaha:

Ako je smesno to je onda dobro. Ne valja tugovati zbog svog stanja i zamerati sebi, izrazavati samosazaljenje jer se tada uz bilo koji neuroticni poremecaj javlja i depresija kao posledica takvog iscrpljujuceg zivota. I ljudi koji nemaju nikakav zivotni problem i nikakvu nezgodu nadju sebe da su upali u tesku depresiju koja je posledica trenutno nepravilne hemije u mozgu a kamoli osobe koje jos depresiji daju povoda.

Nesto me zaniva vezano za tvoj "gubitak osecaja za cerku" , pa te pitam kako je prosao porodjaj, da li je sve bilo ok, da li si se lako porodila ili je bilo nekih komplikacija, kako je dete bilo, da li je odmah sve konstatovano kao OK ili je bilo mozda neke sumnje i bojazni da nesto niej u redu pa je na kraju sve dobro ispalo? Da li ti je to prvo dete? Ako nije onda ova sva pitanja vaze i za tvoje prvo dete? Da li ste ti i tvoj muz odlucili da imate decu i uspelo vam veoma lako ili ste mozda morali da budete malo uporniji i na kraju ipak dobili dete ?

Kako bi ti definisala "izgubicu osecaj za nju" ? Sta za to tebe tacno predstavlja? Opisi sto detaljnije.... Da li si ti taj osecaj sama osetila ili si to vec videla da to neko radi? Sta mislis da li postoji neka zena koja je izgubila osecaj za cerku?
Kako bi hipoteticki izgledalo kada bi neko izgubio osecaj za cerku? Kakve radnje to ukljucuje kod takve osobe, kako se ponasa ta osoba, sta oseca, sta misli (kada izgubi osecaj za cerku?

Tema br. 2 - ZABORAVLJANJE. Tvoj lekar je lepo pokusao da ti nekom vrstom kognitivne terapije razbije iluzije.... To je kao ono kada neko tvrdi da je 1+1=3, a ti ga pitas ok ali koliko je onda 3-1, a on kaze pa 2. Ti mu onda kazes znaci 1+2 je 3, a koliko ej onda 1+1? I on razmisli i kaze - Uh 2 majku mu , tacno, a sve vreme sam bio ubedjen da je 3. (malo prost i banalan primer ali shvatas poentu). Ponekad sugestija neke osobe moze da na izvede na pravi put razmisljanja jer je dovoljna samo 1 sugestija da shvatimo da mi pogresno razmisljamo i zasto pogresno razmisljamo.. To je kognitivan proces. Intelektualni proces. Ali kada se pogresno razmislja i misli onda se na to nadovezuju i emocije. I kada se to zajedno skupi javlja se poremecaj.

Npr kada osoba pogresno interpretira sta su Maje htele da oznace svojim kalendarom, moze doci do pogresnog zakljucka da je kraj sveta 21.12.2012.god LOL . Posto ej takvo razmisljanje podsvesno kobno za nagon za odrzanjem zivota coveka, covek odmah ukljucuje emocije i reaguje nepravilno na tu misao....Ko je sklon poremecaju bilo zbog genetske predispozicije i porodicne klinicke slike, bilo zbog mnogo jakog stresa u poslednje vreme ili neke traume, moze da razvije neki paranoidni oblik.....Cak i da dozivi psihoticnu epizodu.... Ja verujem da je to bio najgori dan prosle godine za sve paranoidne shizofrenicare, a i za sve koji imaju paranoidnu crtu licnosti.

I sta se na kraju desilo??? Nista.... A pogledaj koliko su i "normalni" ljudi otisli bili u aut, mnogi su zakupili mesta na ona 3 jedina mesta na zemaljskoj kugli gde ce kao preziveti "katastrofu" . :mrgreen:

Tako da eto sta se sve desava kada covek ima nepravilne misli koje se povezu sa nasim emocijama i onda nam izazivaju razna mentalna stanja koja nam otezavaju zivot.....da je neko pregledao te sve ljude ko zna koliko bi tu dijagnoza prstalo na sve strane.... :mrgreen:

Zato se svaka drzava trudi da ne siri PANIKU nad svojim gradjanstvom, jer znaju da uvek postoji veeeeliki broj "uspavanih" pacijenata kojima je samo potrebna inicijalna kapisla da se razbole i nacine neku glupost....

A pazi sad, ti npr sama sebi verujes zbog neke gluposti iako skoro svesno znas da je to budalastina....A zamisli sad kada dodje jos hiljade, desetine i stotine hiljada ljudi pa potvrde tu tvoju suludu ideju i kazu da i oni to tako misle i da je to istinito, da to treba tako da bude.... :mrgreen::eek: Pa tada bi se razboleo i potpuno zdrav covek jer ne bi izdrzao pritisak grupe a kamoli neko ko jos ima taj problem.

Vratimo se na zaboravljanje.... Kada imam vremena objasnjavacu ti sta je konkretno zaboravljanje i kada i kako se ono desava. Kao sto postoji opazanje, i ja ti pokazem neku sliku i pitam te sta vidis na njoj i ti kazes vidim beli trougao a ja ti kazem to niej beli trougao crni krug :eek: I(greske opazanja) tako isto postoje i neke greske misljenja vezane za ZABORAVLJANJE.

Izvini sto upadam ali nazire li se neki djavo oko onog mog stanja ili jos nista?Bas me zanima kako bi psihijatar pomogao(ako me posalju a skoro sam sigurna da ce) u vezi grceva i toga?Pisi kad stignes.

Ja ovo sve imam....aaauuuuu lave kako su mene tolike godine lecili dunsteri!?!?!?Dobro sam i normalna malo.

Nemoj da se brines preterano....Umesto da tako reagujes, uzmi i lepo ih izuci a ja cu napisati i nove, ima ih jos puno :mrgreen: :rotf::cepanje:

Jer kada znas stos, mozes u trenutku kod sebe prepoznati nepravilno misljenje i odmah ga saseci u korenu - AHA znam to je to i to , to je nepravilno razmisljanje, logicki netacno, niej to bas tako, necu verovati da se to desava zbog toga i toga, eno ima opisato da je to zapravo kognitivna distorzija. I onda se trudis da tako poboljsas sebe. :D

Tvoj odgovor je kalsican odgovor vecine studenta medicine i psihologije kada uce psihopatologiju......Simptomi su za sve ove bolesti veoma slicni i samonjihova pravilna kombinacija odredjuej o kom se tacno tipu radi.... I onda oni kada uce stalno misle u sebi - OMG ja ovo imam, OMG i meni se ovo desilo, OMG ovako sam i ja postupio u toj situaciji.

:D

Covek se poistovecuje tako sa tim stvarima praveci logicke greske u zakljucivanju, iako mu se na prvi pogled cini da sve to ima on zapravo NEMA a samo ej lose povezao logicke komponente.

Ista stvar je i kada medicinari uce bilo koju drugu granu medicine.....

Uci oboljenja debelog creva....Simptomi za rak debelog creva su - - - bla bla bla......Razmislja student - OMG imajo sam krvarenje u stolici (krvarenej je od hemoroida unutrasnjih) , OMG imao sam zatvor, OMG imao sam proliv i kasaste stolice ( a to je zbog stresa imao i zbog vaznog zivotnog dogadjaja i mozda polupokvarene hrane ilis e nahladio) , OMG osecam neki bol u predelu stomaka ( a npr boli ga zeludac a ne debelo crevo) ..... I onda se upalsi i konstatuje Aaaaaaaaaaa ja imam ovo, "Imam" sve simptome.

Isto tako i za sve ostalo.....Npr student uci o Alchajmeru i hoce da spremi ispit od 5000 strana za 7 dana i onda naravno ne moze da upamti sve to jer je fizicki nemoguce :mrgreen: i onda pocne da interpretira da ima pocetnu vazi Alchajmera i da ne moze sve da popamti i da zaboravlja, a zapravo preopteretio je sebe i fizicki i psihicki postavljajuci ispred sebe nerealne i nemoguce izazove.

Tako da ono....za sve sto mislim pomisli - hm mozda je tako a mozda i NIJE. Kao sto i kaze jedno od onih iskrivljenja - Ne skaci odmah da prerani zakljucak, i u situaciji 50-50% ne hvataj se uvek za onu negativnu. Uvek pricaj da je casa sa vodom polupuna nego da je poluprazna. Iako je i jedno i drugo tacno, zdravije je ako imam ovaj pozitivistiki pristup da je polupuna. Ili ko voli filozofiju i da mudruje moze reci Casa je polupuna vodom, a u isto vreme i polupuna vazduhom, takod a zapravo casa i niej prazna niti poluprazna nego je ispunjena, a tu ispunjenost cini pola voda a pola vazduh :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

P.s. Naglasio sam da se ova iskrivljenja javljaju kdo svih ljudi..... Svi smo mi nekad rekli - Profesor me mrzi ima nesto protiv mene zato mi ej dao keca......Ne znaci to da smo mi svi paranoidni shizofrenicari.....Ali onaj koji je stvaaarno ubedjen u to i ne mzoes ga odgovriti od toga on jeste na kroak od oboljevanja. Jos ako pocne da izbegava tog profesora pa a misli da ga profesor posmatra, prati i da zeli da ga lisi zivota jer ga mrzi e to vec prerasta u pravu paranoidnu shizofreniju. A ostali , oni iako tako pricaju oni u dubini duse znaju da su zapravo dobili jedinicu jer nisu ucili ali lakse je kada primenis mehanizam odbrane licnosti i za svoj neuspeh okrivis drugog , tada tvoja licnost nema frustraciju zbog svog licnog nedostatka, nego si ti i dalje superiska a drugi je kriv :mrgreen:

Razlika kod anksioznih ljudi je da se oni bas dosta cvrsto drze ovih iskrivljenja i to im remeti zivot puno pa je to i 1 od simptoma da se radi o nekom anx. poremecaju.

P.s. Jos ti nisam odgovorio na onaj post jer moram lepo da ga procitam i da bih lepo odgovorio, a i ima puno za citanje.....Epi tematika mi i nije bas jaca strana.........

Pozz

Razumem te skroz i rado cu ti odgovoriti kad imas tako lep pristup,uglavnom idu grcevi bez reda 30%,a 70% tacno zna, sta je,oko menst. ciklusa naprimer mi ide i kod ovulacije,to sam iskontrolisala sve i "najgore" sto je to je treca grupa a to je od mnogo lekova sto godinam uzimam,znaci znam cim su grcevi aha nece me omasiti taj mesec.Ne mislim na grceve u donjem stomaku,to je normalno.Ovi su locirani nize od levog rebra,2 tacke kao "zarista",sad oce li ce aktivirati obe ili jedna ne znam(a bilo mi je samo 2-3 puta da mi se ceo stomak kao kamen zgrci).Zgrci se kad mi je neprijatno,kad sam u situaciji koja mi ne prija,recimo prostorija puna ljudi i kad duze negde cekam,kad sam u nepoznatom drustvu,paaaa zgrci se kada se iznerviram ovako bez obzira na prethodno navedeno,zgrci se kada razmisljam o stresnim situacijama i necemu sto bi moglo da mi se desi a svesna sam da to samo MOZE a NIJE SIGURNO da ce biti kapiras?Retko ali retko mi se desi da mi je vezano sa zelucem,mada sam svesna da to nije "vezano" vec se tako kaze,kad se prejedem,i onda mi budu grcevi.Sastoje se iz toga evo u 2 tipa cu da podelim:1.jednostavno me uhvati taj dan ili to popodne,ili jutro ta "nervoza" i onda mi se javi i simptom fotosenzibilne epi(mesanje boja)ponekad,a nekad samo grc i ceo taj dan ili popodne ili jutro ne mogu da dodjem sebi dok ne izmasiram to mesto i ne rastrljam i nekakoo dodjem sebi.Znam pouzdano da mi nije organsko poreklo tj nije organ jer to znam kako boli ovo je tup bol,a organ je ostar,i osetila bih ja da je nesto bitno daleko bilo.2.Odredjena situacija ili panicni ili nesto stresno ili neka svadja ili neka trema ili nesto,ide grc koji kao sto sam rekla vuce fotosenzib. simptom,a nekada i ne,u zavisnosti koliko sam iziritirana da se izrazim i nervozna.Onda saniram simptom,pa grc i nekako se smirim.Nema nista pored fotosenz. epi i ovih grceva.....ustvari ima stitna zlezda uvecana koju kontrolisem i sve je ok i doktorka je rekla da su mi zadnji nalazi odlicni bas je tako rekla.Smetnje koje dobijam pred ocima su mesanje boja koje se ranije sirilo a sad je lokalizovano u jednom delu vidnog polja,i ide grc ali ne ovi vec obicni kao da ti neko zabada pesnicu u stomak,i onda zmirkam i "oteram" to,to je bez grceva ovih sto imam sad oni su jos pride.Ovi novi grcevi su novina kao sto rekoh javljaju se tu negde od maja-aprila sta znam prvo sam mislila da mi "stane" stomak i lecila se jogurtom i muslijem i tako islo to i kao popustalo malo,ali jbg "jaci" su stresovi i moje panike i nerviranja od jogurta....Lecim se od epi od svoje 10te inace.Postala sam jako prgava i nad*kana osoba inace nisam zadovoljna svojim zivotom ali kompletno,samo sam zadovoljna sto ne moram ovako "debilna" da radim,i sto imam sta da jedem zasada(a za buducnost se naravno nerviram jer boze moj sto bih ja bila mirna :mrgreen: ) i sto imam kontrolu nad svojim lecenjem i volim kad uradim nesto sama i to,i da skuvam,mada je i to problem,posto moja majka ne da nista jer tripuje valjda da cu se osamostaliti i otici kao sto su moja braca otisla i zive odvojeno,ili sam ja ovo utripovala,kad sa njom razgovaram o tome ili je nedefinisana ili kao nema vremena za razgovor a kad bas napravim scenu onda me uveravaju matorci da ce biti tu za mene uvek gde god budem htela biti i tako.Totalno su nedefinisani,ali to nije sad tema i vrh ledenog brega je.Cak sam i momku koji je ostalo zadnja dlaka za koju da se hvatam dosadila,i sam mi je rekao ako ga udavim ne zna sta ce biti,i onda krene da se zeza a ja ga shvatim da mene hoce da zeza a on samo hoce da skrene temu da se nasali i tu se extra iznerviram i onda budem jos tuznija,i onda prekinemo skajp ili sta vec i dodjem i ovde pisem posto prijatelja nemam.Kad sam kod njega a odem na duze budem kao nesto malo normalna,mada sam ja opterecena da ozdravim da ni ne primecujem lepe stvari u zivotu odavno.......Joj napisah ti post slucajno dugacak jbg izvini bilo je jace od mene.

P.S.Desi se kad sam gladna retko da imam grceve ali to znam sta je unervozim se da cu dobiti simptome epi jer nisam jela i nervoza i paf grrrrcccceeeeviiii....I da sad dok sam ovo pisala sam se osetila malo smireno i tako verovatno sto sam se zainteresovala malo i radila nesto,i to mi pomaze da kad imam grceve(dok ovo pisem ih nemam samo sam pomenula to).

Ti sad budi pametan pa nesto prokljuvi i pitaj sta treba odgovoricu.E da imam i dijagnozu teske depresivne epizode bez psiho delova,tako se nesto kaze jbm li ga.

Odo sad da odmorim ruku a ti citaj kad stignes a dusebriznicima porucujem da zaobidju.

Na ovo sam najpre naisao i ovo mi je npr pokazatelj uzrocno-posledicne veze koja po meni i nema veze sa epi....Tj ne bi trebalo da epi izaziva grceve nego tvoj zacarani krug razmisljanja.....

Ista fora kao kada se nekom slucajno desi neki organski poremecaj - npr na utakmici pocne da se gusi ili pocne jako da mu kuca srce - jeo masno, i covek se istripuje da ce umreti....Naravno to prodje, taj organska zezancija, on ode prekontrolise se, uradi krvnu sliku i sve bude super, ali nastavi da mu se to desava na svakoj utakmici....Covek ubedjen da mu en valja srce organski nesto i podsvesno se plasi da ce da umre.

A zapravo on je uspostavio zacarani krug anskioznosti koji se ili koji ce se pretvoriti u panicni poremecaj. Iako se njemu javljaju potpuno isti simptomi kao i za organsku bolest srca, on je zapravo sada zdrav kao dren, ali ima panicni poremecaj koji mu imitira istu onu situaciju kao prvi put, dajuci iste osecaje, iste simptome i isti strah. Razlika je u tome sto su prvog puta bili PRAVI REALNI simptomi i rizik po zdravlje a u ostalim slucajevima su bili IRACIONALNI simptomi za bolest srca , pseudo simptomi i tu se javio jedan zacarani uzorcno posledicni krug da osoba kada PONOVI ISTE DOGADJAJE NA ISTIM MESTIMA RADECI ISTE AKTIVNOSTI ONA AUTOMATSKI ASOCIRA SVOJ MOZAK DA TU SITUACIJU/PREDMET ZABELEZI U MOZGU KAO NESTO OPASNO PO NJEGOV ZIVOT i onda cim dodje u dodir sa tom opasnoscu JAVLJA SE MEHANIZAM BORI SE ILI BEZI, i tu nastupa panicni napad.

Ovo drugo sto sam plavo markirao mi je pkazatelj da su ti grcevi proizvod tebe a ne organski..... jer cim se ti osecas smireno kada su ti zaokupljene misli necim drugim tebi je lakse...Mozda se nece ni javljati.... Kazes da imas i fazu depresije, a sve je to slicno, depresija i anx. mogu davati iste te psihosomatske tegobe.

Najverovatnije ce to konstatovati i psihijatar. Sa stomakom i organima mzoe sve biti u redu, ali tvoj strah od javljanja EPI moze izazvati kod tebe takvu dozu anksioznosti da mozes osecati te psihosomatske simptome kao prave iako se ne radi o organskoj patologiji organa.

Bru,
hvala ti. Nisam mislila ni da si ljut ni bilo sta slicno..

Sto se konkretno podebeljanog tice - strah da necemo izdrzati,
kako se on manifestuje?
Ne znam da li sam bas najjasnija ali posto je on jedan od simptoma anksioznosti, zanima me kako se manifestuje, mozes da objasnis i kroz primer(e)
Znam kako se manifestuje da osoba misli da ce poludeti, povrediti sebe i/ili druge, da ce poceti da se ponasa nekontrolisano,
opsesivne negativne misli u glavi,
ali kako osoba dozivljava simptom odn strah da nece izdrzati?

(oprosti ako nisam najjasnija ali mislim da ces razumeti)

Back