andragogija

srećica:
nisam jos upisala, ali zelim. Mada razumem te za sve te "pretnje" i "okretanja drugog obraza", to se jednostavno moze objasniti kao malogradjanstvo! A to ga, "hvala, Bogu" ima svugde!

JA sam IV godina gimnazije i sad kad me neko pita, sta upisujem i kad kazem andragogiju, vala presedne mi. Pod jedan, ne zanaju sta je to, pa im ja kazem, a onda "znaju" pa krenu predavanja, sta ce ti to, nista neces moci da radis, glupos`... a sami ne znaju sta je to U STVARI!!! A sa druge strane, ljude koje sam sretala, koji znaju sta je to, bili su odusevljeni, i hrabrili su me da upisem.

Razumem te za radna iskustva, ali i njima je bitno da im neko radi posao ko zna.
Ali, jeste, veza je najbitnija, samo je pitanje, KAKO NACI VEZU:??? :)

Dogovoreno, kada se zaposlimo vucemo vas "novopecene". Svaka ti cast na entuzijazmu i trudu,a jos u srednjoj; mora ti se to isplatiti jednog dana.
Ja se javljam na par ovih oglasa, ako bude nesto interesantno, javljam.

dadika:
Ja sam diplomirala andragogiju prosle godine, trazim posao, tesko ide, pogotovo sto se u nasoj zemlji malo zna o ovoj nauci (retko ko je cuo za andragoga), uglavnom prednost za ta radna mesta imaju psiholozi ili totalno neki drugi fakulteti. Srecno svima koji se zele okusati u ovoj oblasti, zanimljivo je, trazenije u inostranstvu, kod nas jos nedovoljno trazeno zanimanje, ali valjda ce vremenom i nadolaskom stranih kompanija postati iole popularnije. P.S. U diplomi je nabrojana gomila oblasti u kojima andragog moze da radi, steta sto nije tako i u praksi.

Ehej! A dok ne diplomiram i ja i budem bas kao i ti aj mi kazi te primere koji su u diplomi navedeni. Pliiiiizzzzzzzzzzz!!! Gorim od zelje da konacno saznam konkretne pozicije andragoskog strucnjaka. I hvala ti unapred!

Asker:
Ehej! A dok ne diplomiram i ja i budem bas kao i ti aj mi kazi te primere koji su u diplomi navedeni. Pliiiiizzzzzzzzzzz!!! Gorim od zelje da konacno saznam konkretne pozicije andragoskog strucnjaka. I hvala ti unapred!

1.istrazivac obrazovanja u naucno-istrazivackim institucijama
2.saradnik u skolama svih vrsta i nivoa
3.organizator obrazovno-kult.aktivnosti u institucijama formalnog i neformalnog obrazovanja
4.menadzer u obrazovanju
5.analiticar obrazovanja i trzista rada
6.nastavnik andrag.grupe predmeta
7.savetnik u oblasti karijernog vodjenja
8.saradnik u oblasti socijalne brige i zastite porodice, odrasli, starih i lica sa posebnim potrebama
9.saradnik u savetovalistima za brak i porodicu, za bolesti zavisnosti
10.organizator programa obrazovanja za potrebe posebnih ciljnih grupa(siromasni, manjine, zene...)
11.trener za nastavnike, instruktore i trenere
12.struc.saradnik i urednik za izdavacku delatnost u oblasti obrazovanja
13.trener za kljucne vestine u podrucju strucnog obrazoovanja
14.menadzer za razvoj ljudskih resursa u preduzecima
15.programer obrazovanja
16.struc.saradnik za potrebe resocijalizacije
17.saradnik za obrazovanje u organima drz.uprave i lok.samouprave
18.sardnik u zavodima za unapredjenje vaspitanja i obrazovanja u odredj.centrima (prof.razvoj,usavrsavanje nastavnika...)
19.saradnik obraz.redakcija i programa u sredstvima mas.komunikacija
20.organizator programa obrazovanja za posebne prof.grupe(vojska, policija, sudstvo)
21.saradnik u podrucju sporta, rekreacije i turizma
22. saradnik u realizaciji programa obrazovanja u bibliotekama, muzejima, galerijama..

ju!!! Nista nisam rayumela:D Salim se, nesto jesam:)

No, izvini sto te mucim, ali da li bi mogla u jednoj recenici da opises sve te poslove, tj. sta se tu radi_

I jedno pitanje, da li je HR menadzer isto sto i andragog? Ako nije, objasnite mi

Hmm, u jednoj recenici? Pa bavis se obrazovanjem odraslih u nabrojanim oblastima, identifikovanjem obrazovnih potreba, oblikovanjem planova i programa, pracenjem, evaluacijom nastave za odrasle(slicno pedagogiji)...Mozes da se bavis problemima obrazovanja u radnoj sredini(npr.u preduzecima ili ustanovama koje pripremaju ljude za rad)-tu se bavis uticajima rada na obrazovanje i obratno, utvrdjujes obraz.potrebe radnika, organizujes im obrazovanje, treninge, vodis racuna o njihovoj motivaciji...tu je posebno znacajno kontinuirano profesionalno obrazovanje(u nekim strukama usled razvoja brzo dolazi do zastarevanja znanja pa im je potrebno stalno obrazovanje...ti treba da im pomognes pri izboru najboljih obraz.metoda, oblika i celokupne organizacije nastave...)
mozes da radis i u ustanovama za socijalno staranje, tu obrazovanjem pomazes pojedincima i raznim drust.grupama da rese probleme u vezi sa porodicom, brakom, kada su pojedinci suoceni sa vecom kolicinom slob.vremena pa da ga na sto bolji nacin iskoriste(penzija) itd. ili pomazes pojedincima koji su se ogresili o drust.norme(zatvori) da se resocijalizacijom ponovo ukljuce u drust.zivot. Mozes da se bavis raznim istrazivanjima andrag.fenomena(naucis na faxu)...
Eto, malo sam grubo to pokusala da objasnim, mozda ti bude jasnije.
A HR menadzer nije isto sto i andragog, sto ne znaci da to ne mozes biti. HR menazder se uopsteno bavi radom s ljudima st znaci da mora da razume sve segmente poslovanja da bi ,mogao da odgovori na potrebe posla i zaposlenih. Uglavnom vlada misljenje da bi HR menadzeri trebalo da budu psiholozi, ali i ne moraju (moze i inzenjer u fabrici koji poznaje ceo proces proizvodnje). Na FON-u imaju postdipl.studije za HR menadzere, vidi njihov sajt.

Nisam nista,knjigu planiram da kupim za nedelju dana.A,uzecu i testove iz opste kulture koji su bili(znam da nam nista isto nece biti),al cisto da vidim koje su tezine,i da skontam(ako je moguce) na sta se baziraju...:)

srećica:
nisam jos upisala, ali zelim. Mada razumem te za sve te "pretnje" i "okretanja drugog obraza", to se jednostavno moze objasniti kao malogradjanstvo! A to ga, "hvala, Bogu" ima svugde!

JA sam IV godina gimnazije i sad kad me neko pita, sta upisujem i kad kazem andragogiju, vala presedne mi. Pod jedan, ne zanaju sta je to, pa im ja kazem, a onda "znaju" pa krenu predavanja, sta ce ti to, nista neces moci da radis, glupos`... a sami ne znaju sta je to U STVARI!!! A sa druge strane, ljude koje sam sretala, koji znaju sta je to, bili su odusevljeni, i hrabrili su me da upisem.

Razumem te za radna iskustva, ali i njima je bitno da im neko radi posao ko zna.
Ali, jeste, veza je najbitnija, samo je pitanje, KAKO NACI VEZU:??? :)
Sjajno je imati toliko zelje,a ako Boga da i volje za ono shto zaista volish....
Andragogija je zaista lepa nauka,relaivno mlada kao nauka,ali sa druge starne jako stara..
Drago mi je shto postoji chitav forum na temu ove nauke...Chinjenica da ni za jednu za jednu profesiju ne mozesh naci odmah posao,to je sluchaj i sa andragogijom.Mada je mozda situacija za nijansu gora,jer je u pitanju ipak josh ne toliko poznata nauka,koja je do skoro bila u sastavu pedagogije...Ali,poshto danas svi prolaze brdo probnih radova,ako si kompetentna za svoj posao i pri tom dash svoj maksimum,nema zime...: ;)

srećica:
kacuncica, da li ti, iskreno, mislis da ce se an kao nauka razviti za jedno 4 god ? ( taman dok zavrsim;) )
......Xe,xe...Pa,ni jedna nauka pogotovo ne ovakvog tipa ne moze da se razvije za tako kratak vremenski period...Ja sam tvoja starija koleginica,ako ti budu trebale skripte ili bilo shta trazi :-D Mi,samo moramo biti ambiciozni vishe no ostali,jer to je jedini put do odgovora na pitanje"Shta pose faxa?"
E,da...Super je ovaj forum nasheg fakulteta,mislim da buduci studenti,a i oni koji su na pochetku mogu mnogo toga da urade kako bi olakshali jedni drugima studiranje..A,ovi stariji srudenti,su vec dosta uradili modelirajuci ga... :lol:

Kacuncica:
......Xe,xe...Pa,ni jedna nauka pogotovo ne ovakvog tipa ne moze da se razvije za tako kratak vremenski period...Ja sam tvoja starija koleginica,ako ti budu trebale skripte ili bilo shta trazi :-D Mi,samo moramo biti ambiciozni vishe no ostali,jer to je jedini put do odgovora na pitanje"Shta pose faxa?"
E,da...Super je ovaj forum nasheg fakulteta,mislim da buduci studenti,a i oni koji su na pochetku mogu mnogo toga da urade kako bi olakshali jedni drugima studiranje..A,ovi stariji srudenti,su vec dosta uradili modelirajuci ga... :lol:

ali nije andragogija toptalno ne razvijena nauka, vec se koristi, pa bi po toj logici trebalo da se za 4 godine upotpuni, tj usavrsi jos malo.

sto se skripta bude ticalo, cucemo se povodom toga, da se razenimo;)
na za taj forum, stvarno je steta sto tako malo ima o an, jer svima nam je lakse da odradimo, da se cujemo preko neta no drugacije, tako da bih ja volela da ozivi,.

Back