Američki termini za mlečne proizvode

IgnjatijeZaporoški

Poznat
Banovan
Poruka
9.023
Poz, gledao sam strane recepte i primetio da postoji razlika u terminima koji se koriste za razne porizvode.
Npr, znam da se pavlaka kaže cream ali kako se kaže biljna pavlaka ili slatka pavlaka? Takođe mislim da postoji razlika u terminima za puter i margarin. Kod nas ima margarin za mazanje i onaj četvrtasti za kolače a imamo i puter. Da li je butter isto što i puter ili je to taj četvrtasti margarin za kolače?
Ima li neko iskustva?

Poz, gledao sam strane recepte i primetio da postoji razlika u terminima koji se koriste za razne porizvode.
Npr, znam da se pavlaka kaže cream ali kako se kaže biljna pavlaka ili slatka pavlaka? Takođe mislim da postoji razlika u terminima za puter i margarin. Kod nas ima margarin za mazanje i onaj četvrtasti za kolače a imamo i puter. Da li je butter isto što i puter ili je to taj četvrtasti margarin za kolače?
Ima li neko iskustva?

Pa slatka pavlaka je valjda cream, a whipped cream je ulupana slatka pavlaka tj. šlag. Oni imaju neke drugačije proizvode, npr. half-and-half koji je negde na pola puta između pavlake i mleka po količini masnoće. (Kao da kod nas napišeš da se u kolač stavljaju komadići plazma keksa natopljeni u nečemu, pa se onaj tamo češka po glavi šta je to plazma keks i koji od lokalnih keksova može da upotrebi a da to iole liči po ukusu na tvoje jelo; jednostavno moraš da imaš taj proizvod ako hoćeš istovetno jelo kao autor). Onda imaju različite nivoe kiselosti (sa posebnim majama tj. bakterijskim kulturama), pa razne jogurte koji po gustini podsećaju na majonez itd.

Margarin i puter su dve različite stvari pri čemu se puter tradicionalno pravi od ulupanog mleka iz koga se iscedi mlaćenica (kao neka tečnost, koja se isto koristi u raznim proizvodima) i ostane mast koja se zove puter. Nekada su postojala mala burenca sa ručkom koja se okretala i okretala dok više nemaš snage (to su valjda radila deca da se oslobode viška energije) ili druga burenca sa štapom kojim se lupa gore-dole. Margarin je fabrički proizvod napravljen od raznoraznih masnoća, često palminog ulja itd. tako da je velika razlika u hemijskom sastavu i ukusu a nije u samoj masnoći kao medijumu za prženje/mašćenje namirnica (kao što mast i zejtin možeš da menjaš u receptima). Mnogi stranci smatraju margarin strašnom abominacijom kao što mi gledamo na GMO soju, pa gledaju da ga izbegnu kad god mogu.

Našao sam u međuvremenu sve što mi treba. whipping cream je obična slatka pavlaka, a whipped cream je šlag od slatke pavlake. heavy cream je isto slatka pavlaka ali sa većim procentom masnoće. Obična pavlaka je sour cream. Kod nas postoji onaj margarin za kolače ali toga kod njih nema nego sam za mazanje koliko sam video. Mi ga koristimo kao zamenu za puter u kolačima zato što je jeftiniji (onaj četvrtasti u papiru)

Našao sam u međuvremenu sve što mi treba. whipping cream je obična slatka pavlaka, a whipped cream je šlag od slatke pavlake. heavy cream je isto slatka pavlaka ali sa većim procentom masnoće. Obična pavlaka je sour cream. Kod nas postoji onaj margarin za kolače ali toga kod njih nema nego sam za mazanje koliko sam video. Mi ga koristimo kao zamenu za puter u kolačima zato što je jeftiniji (onaj četvrtasti u papiru)

Увек сам се питала зашто људи штеде на колачима. Они се ипак не праве сваки дан.

Кад правиш - прави људски.

Симпатичан аватар а власник смарач. Иди, мажи тај маргарин.

Zašto si prosta? I šta tražiš na ovoj temi? Ti si ta koja smara komentarima na temi koja te ne zanima! Sediš po ceo dan na krstarici i daviš ljude, idi na politiku pa se tamo raspadaj do mile volje! Bolje idi kuvaj za tog što ti omogućuje da blejiš ovde besciljno parazitu!

Poslednja izmena:
Zašto si prosta? I šta tražiš na ovoj temi? Ti si ta koja smara komentarima na temi koja te ne zanima! Sediš po ceo dan na krstarici i daviš ljude, idi na politiku pa se tamo raspadaj do mile volje! Bolje idi kuvaj za tog što ti omogućuje da blejiš ovde besciljno parazitu!

Немојте тако, деда. То није лепо од вас.

Кажем вам да маргарин није добар за ваше крвне судове мозга. :(

Dobro je ko ima glavu. Tebe da ne pitam, šupljina k'o šupljina.

Из ког сте дела Баната, љубазни учесниче форума? Надам се да нисте из јужног јер би ме то изузетно разочарало с обзиром да тамо обитава духовит и весео свет.

Дакле?

Back