Američka viza

Ja sam već našao firmu koja bi mi dala formalnu potvrdu da sam tamo zaposlen već neko vreme, na duži period.Međutim, to bi bila samo formalna potvrda.Jer, to, naravno, ne može da se zavede u radnu knjižicu.E,sad mene zanima da li da tražim nekoga ko će me prijaviti da radim kod njega ,od sada, od ovog meseca,kako bih to imao evidentirano u radnoj knjižici, kako bih podneo radnu knjižicu na uvid u ambasadu, kao validan dokument da imam stalni posao? Jedino što će biti "providno" da sam se prvi put zaposlio regularno, pre podnošenja zahteva za vizu.

Da li ti je mozda palo na pamet da probas sa istinitom pricom, za pocetak? Drugo, da li znas nekog kome su trazili radnu knjizicu na uvid?

Ma, video sam na forumu da spominju, gotovo redovno, kako nose i radnu knjižicu na uvid.A kada sam prošli put aplicirao za srudentsku vizu pre dve godine i bio iskren u svemu, glatko su me odbili u ambasadi.Rekao sam da sam samozaposlen, da nemam poslodavca u Srbiji.

Ma, video sam na forumu da spominju, gotovo redovno, kako nose i radnu knjižicu na uvid.A kada sam prošli put aplicirao za srudentsku vizu pre dve godine i bio iskren u svemu, glatko su me odbili u ambasadi.Rekao sam da sam samozaposlen, da nemam poslodavca u Srbiji.

Najvaznija stvar koju trebas dokazati je da ces se vratiti. A da ubedis konzularnog sluzbenika sigurno je da ti nece pomoci radna knjizica. Moras da imas dobre razloge zasto ides, gde ides i koliko ostajes. Oko toga treba da gradis svoju pricu. Ne kazem da ti fals potvrde ne mogu pomoci, svakako je da ponesto i prodje ali su sanse generalno male.

Ma, moja komšinica je u Americi nepunih godinu dana.Dobila je posao kao stručnjak u jednoj njihovoj kompaniji i ona će mi poslati garantno pismo.I zaista ću biti kod nje.Žena je, inače, svojevremeno radila u Kanadi i ima kanadsko državljanstvo.Inače je otišla sa svojom porodicom u Ameriku.Decu je tamo upisala u školu.

Pozdrav svima,interesuje me dali je neko upucen kakva je procedura za dobijanje turisticke vize za Ameriku ako mi je zena drzavljanin Slovenije kojoj nije potrebna viza za putovanje a ja drzavljanin Srbije.Dali to ima veze kao neka olaksica za dobijanje moje vize ili ne.Putovali bi zajedno,deca 10god i 8god ostaju u srbiju,imam stan,kola, 12godina radnog staza do 2014,zadnjih godinu dana nisam prijavljen nigde a primanja su mi oko 700e mesecno od rente lokala koji nije u mom vlasnistvu vec ga izdajem u podzakup.

Ma, moja komšinica je u Americi nepunih godinu dana.Dobila je posao kao stručnjak u jednoj njihovoj kompaniji i ona će mi poslati garantno pismo.I zaista ću biti kod nje.Žena je, inače, svojevremeno radila u Kanadi i ima kanadsko državljanstvo.Inače je otišla sa svojom porodicom u Ameriku.Decu je tamo upisala u školu.

Garancija bilo kakve vrste iz USA uglavnom više škodi nego što doprinosi dobijanju vize.

Razmisli malo - stavi se u kožu US konzula - za njega, u Srbiji nemaš ništa, nisi zaposlen, ne studiraš, nemaš legalnu firmu sa radnicima, nekretnine, decu, ženu, ništa što te veže za Srbiju. A onda još pokažeš sa tom garancijom da u USA imaš kod koga da odeš, dakle, ima ko će da ti pomogne za početak kad ostaneš ilegalno... Ne da će to da ti pomogne da dobiješ vizu, nego samo tako... ;)

Poslednja izmena:
pozdrav svima, zanima me koja je mogucnost da se dobije radna viza na jednu ili dve godine za ameriku?? student sam cetvrte godine, ostalo mi je 15 ispita do kraja, zeleo bih da odem pre nego sto zavrsim fakultet da bih im dokazao da cu se vratiti u srbiju.. imam srpski pasos a postoji mogucnost da napravim i hrvatski.. u americi imam rodjake kod kojih bi ziveo i koji bi mi sredili posao.. ovde radim na crno, a svrha rada u americi je da pomognem porodici koja bas nije u dobroj finansijskoj situaciji, kao i da naucim dobro engleski jezik i da skupim pare za privatni biznis posle fakulteta..

pozdrav svima, zanima me koja je mogucnost da se dobije radna viza na jednu ili dve godine za ameriku?? student sam cetvrte godine, ostalo mi je 15 ispita do kraja, zeleo bih da odem pre nego sto zavrsim fakultet da bih im dokazao da cu se vratiti u srbiju.. imam srpski pasos a postoji mogucnost da napravim i hrvatski.. u americi imam rodjake kod kojih bi ziveo i koji bi mi sredili posao.. ovde radim na crno, a svrha rada u americi je da pomognem porodici koja bas nije u dobroj finansijskoj situaciji, kao i da naucim dobro engleski jezik i da skupim pare za privatni biznis posle fakulteta..

Praktično sve što si napisao (sem studiranja) te, u očima US konzulata, na žalost diskvalifikuje čak i za turističku vizu, o ostalima i da ne pričamo. Činjenica da "imaš kod koga da odeš" će samo odmoći u celoj stvari, pogotovo što se radi o rođacima. A i razmisli malo - da postoji takva viza koju bi ti želeo da dobiješ, ("eto malo, 1-2 godine da radim tamo"), zašto bi svi ovi ljudi odavde, iz Meksika, Kine, Indije, Gvatemale i gomile ostalih zemalja očajnički pokušavali da odu i ostanu ilegalno tamo?

Na žalost, takva viza kakvu ti zamišljaš ne postoji. Postoje druge vrste radnih viza, ali su one strogo regulisane, i ti lično ne možeš da ih "zatražiš", već to mora da uradi firma koja želi da te zaposli. A za takvu vizu, moraš da imaš završen fakultet (barem Bachelor nivo, obično Master) i radno iskustvo u struci, i ta firma mora da uloži dosta novca i vremena da dokaže da ne postoji ni jedan drugi Amer koji može da radi taj posao, nego moraju baš tebe da dovedu. Ako se radi o H1B, onda to nije kraj, nego moraju i da te izvuku na lutriji za H1B za tu godinu, inače džaba kvalifikacija. Ili moraš da budeš bar godinu dana zaposlen u nekom multinacionalnom koncernu, koji te onda šalje u filijalu u Americi na neko (određeno) vreme. Ili moraš da budeš vrhunski stručnjak u tome što radiš, izuzetan muzičar, naučnik, sportista i tome slično.

Sve u svemu, prepreke nisu trivijalne čak i za one koji ispunjavaju sve preduslove za radnu vizu, što kod tebe, prema tome što pišeš, nije slučaj.

Poslednja izmena:

Da naucis engleski dobro, to moze , a da zaradis pare za privatni biznis to nesto bas nisam siguran, s obzirom da ces da radis na crno, slaba vajda.
Nadji sponzora u USA, da ti napravi vizu, i garantuje posao, pa ces legalno da zivis u USA.Onda nadjes priliku za zenidbu, puknes jedno 10 hiljada dolara, ali dobijes sigurnu grinku i zivot ti je osiguran u USA.

hvala na odgovoru, sta predlazes onda? na koji nacin da odem i da radim neki duzi period? work and travel?

J1 bi možda mogla da posluži, međutim ja lično nemam previše iskustva sa ovim tipom vize. Znam da, ako si student, po pravilu moraš da daješ manje-više redovno ispite (da ne pomisle da si samo upisao studije, a zapravo radiš na crno), da je ograničena na max 18 meseci, da firma koja ti daje praktikum ne može biti mala, mora da ima bar 20-30 zaposlenih ili 3 miliona $ godišnjeg obrta, inače ta firma mora da organizuje dodatne posete američke administracije, da bi se videlo da nije prevara za dovlačenje ljudi na crno. Sigurno ima još neki kriterijum, potraži malo na netu.

E sad, koliko ovih kriterijuma u Srbiji gledaju (i koliko strogo), to baš i ne znam. Ali, siguran sam da će se već neko naći ovde u forumu koji je imao (možda i lično) iskustvo sa dobijanjem J1?

Poslednja izmena:
Ja sam pre 3 dana isao za turisticku vizu.Nisam je dobio.Imam radni odnos,para na racunu,sve sto je potrebno,ali nisam dobio.To je tamo lutrija.Zena koja ima sve i stasta na nju,zelela je da ide da vidi dete na 10 dan ai da se vrati zbog posla,odbili su je.Ne znam na koji drugi nacin da apliciram i sta je potrebno,posto sam samo u radnom odnosu,nisam student.Od 100 kandidata 70 njih je dobilo vize,uglavnom studenti.Recimo dosao je bracni par sa detetom za vizu,turisticku,majka i otac su dobili,cerka nije<nekih 16-17 godina ima>.Ako neko ima neki predlog sta i kako,neka javi.Hvala

pozdrav imam 26 godina , radim u hrvatskoj(boravak sa adresom) , imam isteklu c1d vizu(uredno ispostovanu) , i 2 godisnje nemacke radne vize( takodje uredno ispostovane) , novca na racunu , auto na svoje ime i odobren odmor od firme na 15 dana.
kakve su mi sanse za turisticku vizu?

Unapred hvala, Nikola

Potreban mi je savet.
Imam druga koji je ziveo u Americi do svoje 19 god i vratio se u SRB 2007 god (cela porodica). Nema njihove papire . Pre dve god ozenio se sa amerikankom i dobili su sina koji ima sad 1 god , predali su u startu papire za njega i sve sto su im trazili dostavili su . Juce je imao taj finalni razgovor u ambasadi gde je trebao dobiti kovertu koju nosi sa sobom ali juce ustanove da on ima zabranu ulaska u Ameriku do 2017 go i odbiju ga. Ali su mu rekli da pise neko molbu valjda imigracionom da ga oslobode zabrane posto mu je brak pravi . Da li je pametno uzeti advokata i na koju adresu poslati pismo i da li se desava da ukinu zabranu?
bilo kakav pomoc dobro dosla

Potreban mi je savet.
Imam druga koji je ziveo u Americi do svoje 19 god i vratio se u SRB 2007 god (cela porodica). Nema njihove papire . Pre dve god ozenio se sa amerikankom i dobili su sina koji ima sad 1 god , predali su u startu papire za njega i sve sto su im trazili dostavili su . Juce je imao taj finalni razgovor u ambasadi gde je trebao dobiti kovertu koju nosi sa sobom ali juce ustanove da on ima zabranu ulaska u Ameriku do 2017 go i odbiju ga. Ali su mu rekli da pise neko molbu valjda imigracionom da ga oslobode zabrane posto mu je brak pravi . Da li je pametno uzeti advokata i na koju adresu poslati pismo i da li se desava da ukinu zabranu?
bilo kakav pomoc dobro dosla

Cela porodica je tamo bila ilegalno do 2007? Ako su bili ilegalno, onda mi je čudno da tvoj drug kao "nije znao" da ima zabranu ulaska, pa se "iznenadio" u konzulatu. Mislim, on je otišao odande kao odrastao, sa 19 godina. Do tada nije imao papire kako kažeš, dakle znao je šta je to ilegalni boravak. A i na izlasku iz USA je sigurno imao prilike da čuje za posledice ilegale od granične službe, 10 zabrane ulaska je standardna kazna.

Cela porodica je tamo bila ilegalno do 2007? Ako su bili ilegalno, onda mi je čudno da tvoj drug kao "nije znao" da ima zabranu ulaska, pa se "iznenadio" u konzulatu. Mislim, on je otišao odande kao odrastao, sa 19 godina. Do tada nije imao papire kako kažeš, dakle znao je šta je to ilegalni boravak. A i na izlasku iz USA je sigurno imao prilike da čuje za posledice ilegale od granične službe, 10 zabrane ulaska je standardna kazna.

Da cela porodica , pa znas kako oni su bili u procesu dobijanja papira dok su bili tamo i onda su mislili da od toga nema nista i vratili se u SRB , ali su posle godinu dana dobili papire koje moraju licno da dodju da uzmu . E sad roditelji su mu znali za zabranu da imaju al on nije (ne znam kako ) a brat recimo nema zabranu to su mu juce rekli u ambasadi . 1200 $ mora da plati tu molbu tako pise u papirima koje je dobio. STa misis ima li nade da mu zabranu skinu posto mu je brak pravi a on bukvalno nije odlucivao da ide u ameriku kad je bio mali . I da li uzeti advokata?

A jos cudnije je to sto su njega proveravali dok je trajao proces i dobio je potvrdu da je sa njim sve ok , kako nisu videli da ima zabranu i nisu prekinuli proces ?

U pasosu nemaju zabranu , a otac mu je isao 2 puta za vizu i oba puta mu nisu rekli da ima zabranu vec da ne ispunjava uslove . tako da su mislili da im zabrana nije izrecena

Poslednja izmena:
Imam razgovor u ponedeljka, muzicar sam, predao sam za turisticku vizu. Od papira sam spremio od sindikata da sam clan estrdnih umetnika, od preduzeca da sam honorarni saradnik, clansku kartu, da posedujem kola. Dal mi treba jos nesto ima li neko iskustva?

Da li neko moze da mi objasni zasto se nosi radna knjizica u ambasadu?
Ja sam u stalnom radnom odnosu, ali u knjizici mi nista ne pise....staz se upisuje po okoncanju radnog odnosa.
Da li tamo treba nesto da stoji sto kod mene nisu upisali, pocetak radnog odnosa ili nesto?
Hvala

Da li neko moze da mi objasni zasto se nosi radna knjizica u ambasadu?
Ja sam u stalnom radnom odnosu, ali u knjizici mi nista ne pise....staz se upisuje po okoncanju radnog odnosa.
Da li tamo treba nesto da stoji sto kod mene nisu upisali, pocetak radnog odnosa ili nesto?
Hvala

Poneses knjizicu, da vide da radis, potvrdu da stvarno radis, i biznis karticu od gazde, i objasnis kako se upisuje radni staz.
Al najvaznije je da pasos ima vise zemalja da si obisao, odma dobijes vizu u startu.Moj je kum putovao u Japan nekoliko puta i dobije turisticku na 10 godina, bez ikakvih problema.

Da cela porodica , pa znas kako oni su bili u procesu dobijanja papira dok su bili tamo i onda su mislili da od toga nema nista i vratili se u SRB , ali su posle godinu dana dobili papire koje moraju licno da dodju da uzmu . E sad roditelji su mu znali za zabranu da imaju al on nije (ne znam kako ) a brat recimo nema zabranu to su mu juce rekli u ambasadi . 1200 $ mora da plati tu molbu tako pise u papirima koje je dobio. STa misis ima li nade da mu zabranu skinu posto mu je brak pravi a on bukvalno nije odlucivao da ide u ameriku kad je bio mali . I da li uzeti advokata?

A jos cudnije je to sto su njega proveravali dok je trajao proces i dobio je potvrdu da je sa njim sve ok , kako nisu videli da ima zabranu i nisu prekinuli proces ?

U pasosu nemaju zabranu , a otac mu je isao 2 puta za vizu i oba puta mu nisu rekli da ima zabranu vec da ne ispunjava uslove . tako da su mislili da im zabrana nije izrecena

To je sve malo zbrda-zdola, kao da u toj porodici niko ni sa kim ne priča o tako krucijalno bitnim pitanjima - ali u to neću sad da ulazim, ne poznajem ni predistoriju ni odnose.

Što se tiče braka i zabrane, verovatno se tu isplati uzeti nekog (proverenog i iskusnog) advokata. Samo se može desiti da će cela procedura trajati taman toliko dugo, da mu advokat više i neće trebati, pošto će mu zabrana ionako isteći. Do 2017 nije uopšte tako daleko, pogotov kad se posmatra kroz pravne rokove.

U svakom slučaju, treba naći nekog dobrog imigracionog advokata ili još bolje, jaku kancelariju sa više imigracionih advokata, sa preporukama, garancijama za rokove, itd., i barem otići na detaljne konsultacija sa njima (poneti naravno sve papire, dokumente, itd.). To verovatno neće biti jeftino - za prve konsultacije verovatno u rangu $500-$1000, za ceo proces i mnogo više. Ali, advokati moraju da daju kako-tako realnu sliku procesa koji predlažu (koji koraci, koliko dugo, itd), da ne ispadne na kraju da svi ti koraci, prepiska, ročišta i slično traju sve do 2017 godine kad je ionako zabrana prošla (a ovo je lako moguće, u pitanju je samo godinu, godinu i po dana!), pa onda kažu, "eto, mi smo napravili šta je trebalo, troškovi su $xxxxxx, molim platite".

Hvala na odgovoru, ali ja i dalje ne razumem kako oni vide da ja radim u radnoj knjizici, kad je ona skroz prazna?
Sto se tice posecivanja drugih zemalja, pasos sam izvadio 2012, a imam samo 5 stranica prazno, imam i 2 j1 americke vize ispostovane, imam stalan posao, ustedjevinu, kucu na sebe, uplacen turisticki aranzman u americi na koji stvarno idem i to je to. Kontam da sam ok...

Back