pozdrav svima, zanima me koja je mogucnost da se dobije radna viza na jednu ili dve godine za ameriku?? student sam cetvrte godine, ostalo mi je 15 ispita do kraja, zeleo bih da odem pre nego sto zavrsim fakultet da bih im dokazao da cu se vratiti u srbiju.. imam srpski pasos a postoji mogucnost da napravim i hrvatski.. u americi imam rodjake kod kojih bi ziveo i koji bi mi sredili posao.. ovde radim na crno, a svrha rada u americi je da pomognem porodici koja bas nije u dobroj finansijskoj situaciji, kao i da naucim dobro engleski jezik i da skupim pare za privatni biznis posle fakulteta..
Praktično sve što si napisao (sem studiranja) te, u očima US konzulata, na žalost diskvalifikuje čak i za turističku vizu, o ostalima i da ne pričamo. Činjenica da "imaš kod koga da odeš" će samo odmoći u celoj stvari, pogotovo što se radi o rođacima. A i razmisli malo - da postoji takva viza koju bi ti želeo da dobiješ, ("eto malo, 1-2 godine da radim tamo"), zašto bi svi ovi ljudi odavde, iz Meksika, Kine, Indije, Gvatemale i gomile ostalih zemalja očajnički pokušavali da odu i ostanu ilegalno tamo?
Na žalost, takva viza kakvu ti zamišljaš ne postoji. Postoje druge vrste radnih viza, ali su one strogo regulisane, i ti lično ne možeš da ih "zatražiš", već to mora da uradi firma koja želi da te zaposli. A za takvu vizu, moraš da imaš završen fakultet (barem Bachelor nivo, obično Master) i radno iskustvo u struci, i ta firma mora da uloži dosta novca i vremena da dokaže da ne postoji ni jedan drugi Amer koji može da radi taj posao, nego moraju baš tebe da dovedu. Ako se radi o H1B, onda to nije kraj, nego moraju i da te izvuku na lutriji za H1B za tu godinu, inače džaba kvalifikacija. Ili moraš da budeš bar godinu dana zaposlen u nekom multinacionalnom koncernu, koji te onda šalje u filijalu u Americi na neko (određeno) vreme. Ili moraš da budeš vrhunski stručnjak u tome što radiš, izuzetan muzičar, naučnik, sportista i tome slično.
Sve u svemu, prepreke nisu trivijalne čak i za one koji ispunjavaju sve preduslove za radnu vizu, što kod tebe, prema tome što pišeš, nije slučaj.