American Staffordshire Terrier

• Začetnik teme Začetnik teme dragance
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Jako sam zainteresovan za kupovinu staforda, ali problem je sto uopste nemam iskustva sa psima. Od nekih sam cuo da je to problem zbog njihovog temperamenta, ali sam toliko procitao o njihovim pozitivnim osobinama tako da znam zasto bi staforda, ove 2,3 zadnje stranice koje sam ovde procitao samo su me jos vise ubedile, sa vasim tekstovima i slikama. Bio bih zahvalan ako bi neko mogao da mi kaze cenu staforda (moze i otprilike), da li je bolje muzjak ili zenka, koliko vremena na dan zahteva ili bilo koji drugi savet bi bio od pomoci.
dodatne informacije - imam 18 godina, zivim u kuci sa moze se reci velikim dvoristem (moze biti problem sto u sklopu dvorista imam jos jednu kucu koju izdajem), aktivno treniram kosarku tako da vreme moze biti manji problem, ali i mladju sestru koja se moze brinuti oko psa kada ja nisam kuci...
Bio bih zahvalan na bilo kom savetu.

@Jamal - ja sam nocna `tica pa cu ti prvi odgovoriti a ostali ce kada se probude :D

Ti = Jako sam zainteresovan za kupovinu staforda
Ja = Mogu samo da te podrzim u toj odluci
Ti = Ali problem je sto uopste nemam iskustva sa psima
Ja = Ja sam pre usvojenog Dzingija imao od iskustva samo ruskog hrta koji je bio kod mene u dvoristu (dok sam sa roditeljima ziveo u kuci sa dvoristem) 3. meseca.
Iskustvo je vrlo vazno ali taj manjak mozes da nadomestis velikom zeljom,voljom i radoscu da naucis i da istrajes u tome... niko se nije rodio naucen.
Ti= Cena stafforda
Ja = E to nije moj fah :D a i Dzingi je usvojen tako da ja sa psima i novcem nisam baratao :D.
Ti = Muzjak ili zenka
Ja = Mrtva trka, mada ovi malo iskusniji kazu ako ti je prvi i ako imas manje iskustva onda zenka (sigurno iz opravdanih razloga).
Ti - koliko vremena na dan zahteva +
Ja - Sto mu vise ti vremena das on je srecniji. To je rasa koja bukvalno trazi paznju, druzenje,setnju,da im pricas,objasnjavas... Sve sto vise stvari znaju bolje kontrolisu situaciju.Oni imaju neverovatnu moc kontrole prostora,ako vidi da fali samo jedan ukucanin u kucu on nece nista dramiti ali vidis po njemu da nije to - to i da jedva ceka da se svi okupe tako da bi on sve izbrojao i rekao samom sebi e sada smo svi tu,ja sad` odo malo da legnem na svoje mesto. Ali cak i tada on sebi nadje poziciju da sto bolje vidi svakog ukucana.
Ti = imam 18 godina + mladju sestru
Ja - godine nisu vazne SAMO AKO imas u sebi potrebnu ozbiljnost za ovakvog psa.
Takodje je bitno da on u tebi ili u nekog ukucanina vidi kao vodju copora. Jer on kada postane svestan svoje snage (ne mozes ni da zamislis kolika je to snaga :D) bolje je da ga vi usmenim i telesnim komandama koordinirate nego da vas on "vuce i baca" po parku jer je jaci od vas HAHAHA
Ti = Imam dvoriste
Ja = Super,to je odlicno za psa ali ne zaboravi da je psu njegovo dvoriste isto kao i tvoja/njegova soba,tvoja/njegova kuca... tako da je za njega setnja izvan dvorista OBAVEZNA jer samo tako on zna da je bio "u setnji" i osecace se zadovoljno.
Ti = Imam podstanare
Ja = Ako nisu neki mrzitelji pasa ili panicni fobicari jos bolje. Sto vise ljudi svih uzrasta i oba pola stafford poznaje to je bolja socijalizacija.

A koliko su dobri staffordi kao rasa o tome mogu danima ali nema smisla jer ces se ti to vrlo brzo uveriti i sam :);)

:bye:

Isao sam da gledam kukove zato sto sam citao negde po forumima da neki psi mogu da imaju problema sa tim kada su stariji i da na to treba obratiti paznju.A ja posto sam pocetnik za stafa brze bolje sam otisao do veta da vidim sta on misli.Covek je samo rekao da oni mogu da imaju problema sa kukovima ali da je sada rano za to.Ali dobro,ja da proverim za svaki slusaj.
Sto se tice smarada ja za sada neosecam nista,isto ispitujem sve zive kada nam dolaze u kucu i niko nista neoseca.Mozda se oseca malo kada mu pridjes ali cim ga ocistis vodom i sircetom narednih 7 dana je super.Ja sam ga okupao samo jednom ali zato sto sam morao.Posle toga samo ciscenje i za sada sam presrecan.
Danas idemo na drugu vakcinu posto nam je 3 meseca i zavrsili smo sva ciscenja.I onda cekanje jos malo pa prva setnja.

Moja Lola je pustana napolje ali naravno po dvoristu i okolo... Nisam dozvoljavala da nam pridju nepoznati psi. Necu ni dozvoljavati da nam prilaze lutalice ako ni zbog cega onda zbog buva i krpelja, jednom sam se opekla sa maltezerom i nece mi se ponoviti.

Nisam iskusna sto se neke dresure tice, ja uvek idem na kartu ljubavi i verujes mi - verujem ti. Iako si pas dobro kapiras sta ti pricam:) Mada sam se plasila (pisala sam o tome ranije) zbog gostiju u kuci i brda ljudi koji su dolazili u kontakt sa njom, mislila sam da ce je zbuniti. Ali nisu, i moje ne zacikavanje psa se isplatilo. Ladno sam je pustila sa povodca pre neki dan, sve me slusa.
E sad muzijaci i zenka. Izadjem ja juce sa njima, lepo vreme... svo troje pusteni, cisto da vidim reakciju preskocim ogradu i izadjem na put. Njih dvojica su me samo presli pogledom i nastavili svojim putem, a Lola je pokusala da probije zicu da dodje do mene. Posto su jako radoznali psi (moji pogotovo kad vide bumbara ili pcelu) ona mnogo bolje reaguje na moj poziv, a Baku treba dosta vise vremena da se odlepi od bumbara ako ga zovem. Mada to je i do Baka verovatno, skroz je blesav. Kao sto sam vec rekla iz nekog mog iskustva zenke su dosta vise zastitnicki nastrojene.
Sto se pocetnika tice, to je isto kao kad prvi put postajes roditelj. Ako volis svoje dete nije bitno da li ti je prvo ili 10-o. Ako si ga zeleo, samo treba da se naoruzas za pocetak strpljenjem i dokle god je ziv ljubavlju. Kao sto dete posmatra roditelje tako pas posmatra gazdu.
Opametila se ja...idem na veterinarski sledece nedelje na 3. vakcinu i da dobijemo cip. Sve ukupno 500 din. A u privatnoj me ne bi izaslo ispod 3 hiljade. Medjutim zacudila sam se da sterilizacija kosta isto i na veterinarskom i u privatnoj klinici.
Pita mene komsija kojeg psa imam, ja mu kazem. Krene on meni da prica kako ima druga koji ima zenku staforda, isli oni nesto da mu pomognu oko kuce. Ona na lancu laje, medjutim kad su joj prisli,naravno poljupci itd... I upale oni neku masinu koja je bila bas glasna, pas poludeo, otkine se sa lanca i krene da grize masinu (komsija prica sve u cudu) a ja pocela da placem od smeha, vec zamislila ove moje kako rastavaljaju napravu koja ispusta cudne zvuke. Na kraju su morali da stave masinu na ogradu gde ona ne moze da dohvati ali naravno staford... potrajalo je dok nije odustala.
Sto se mirisa tice... ako je napolju ili ako je vlazno vreme, imaju na kratko neki miris. Ako je u kuci nema nista...Ali daleko od toga da se oseca po kuci, ja to osetim kad se uvalim kod njih pa su mi pored nosa.
Sto se cene tice sve zavisi. Ja kad sam trazila ispalo je da decko koji prodaje bez papira stence, cena 200 ili 250 e. A Lolu sa svim papirima sam platila 150e

Poslednja izmena od moderatora:
Jamal99, imas sve preduslove za nabavku stafa, i najvazniji nisi se zaleteo, uzeo pa onda sta sad... vec se prvo raspitujes:)
Staf jeste malo nezgodan za prvog psa ali uz pravilan rad i dobrog mentora nije tesko od njega napraviti dobrog psa.
Swedman ti je lepo sve napisao sto se tice potrebe stafa za paznjom. On voli drustvo svojih ljudi, i tada je najsretniji, makar samo lezao pored vas dok vi ne obracate paznju na njega.
Muzjak ili zenka, generalno je sa zenkama lakse, mada sve zavisi od karaktera psa kao jedinke ( Kod mene u dvoristu je najnezgodniji pas zenka).
Sto se tice cene bilo je mnogo price na tu temu ovde. Imaj samo na umu da nabavljas zivo bice a ne stvar prilikom kupovine steneta i obrati paznju od koga dolazi, iz kakvih uslova i od kojih roditelja, bez obzira da li zelis izlozbenog psa ili kucnog ljubimca, cuvaj se preprodavaca i sumljivaca sa stencima iz kocine.:)

dunja2-1.jpg

6-3-1.jpg

Meni je veterinar rekao da posle ove revakcine treba posle 6 nedelja da primi buster vakcinu, sad me zanima da li je moguce da se to obavi na veterinarskom i koja je cena, nadam se da je jefitinije, jer mi kod ovog veta kosta 1400 din, i nije ljubazan, tako da :)

Ja bih ti preporucila da pozoves veterinarski i pitas. Ja sam danas i zgranula sam se oko razlike u cenama.

@Evocati
prva slika je show...samo zbog toga mi je zao sto cu sterilisati Lolu, ali ipak mislim da je tako najbolje.

Eh nezgodni, da:) Ja svaki put kad izadjem, preko kapije dobijem gric po usni i gundjanje. Sram me bilo gde sam ja to posla bez nje. Ili kada prenocim kod moje kuce i vratim se sutradan, pokusava ruku da mi otkine, jos uvek radim na tome da je odvikavam od toga.
Ali ipak mogu da tvrdim sa sebe i za swedmana:) da su nasi psi razmazeni. Ali nama to ne smeta:)

Moram da se nadovezem na swedman-ov post u vezi setnje i dvorista.
Suva istina... Koliko god da je, moji kad vide povodac odlepe... Posto ih izvodim sama, uglavnom odem na livadicu do kuce... To je sreca neopisiva. Moj decko bas zato sto nije setao Baka kad je bio manji jer je bio u fazonu zasto, kad ima dvoriste... Sada hoce da poludi svaku setnju. Jer ovaj vuce kao manijak (a moj decko je poprilicno jak momak) nista ne pomaze, ni grdnja ni batine.

Evocati da li je istina da psi ne rangiraju u coporu na vise i nize slojeve? Postoji vodja copora a svi ostali su jednaki?

Poslednja izmena:
Evocati da li je istina da psi ne rangiraju u coporu na vise i nize slojeve? Postoji vodja copora a svi ostali su jednaki?

Pa tako nekako, nemaju lestvicu kao vukovi od alfe do omege, vec kaste. Glavna zenka, dominantni muzjak i pomocnica ( uglavnom cerka od alfa zenke, koja sprovodi majcinu volju) i svi ostali, posebna kategorija su stenci do 3-4 meseca ( Nakon toga im se vise ne tolerisu gluposti)

Pa tako nekako, nemaju lestvicu kao vukovi od alfe do omege, vec kaste. Glavna zenka, dominantni muzjak i pomocnica ( uglavnom cerka od alfa zenke, koja sprovodi majcinu volju) i svi ostali, posebna kategorija su stenci do 3-4 meseca ( Nakon toga im se vise ne tolerisu gluposti)

Obozavam ovakva pitanja i strucne odgovore :worth::super: iz psece psihologije i karaktera, hvala slayer i evocati

@slayer -
Extra fotke i dvoriste a ta livada preko ulice ko stvorena za njih mada cuvajte se buva i krpelja, steta AKO tamo nemaju nekog drustva u vidu drugih pasa.
Hvala na lepim recima hahaha sto se tice razmazenosti hahaha.
Ja se trudim (mogu reci i da mi uspeva) da u Dzingiju budim samo najbolje i najneznije porive.
Ali USKORO ces videti koliko je moja ruka cvrsta i pravicna.
Poverenje mora da postoji ali ja ipak najvise volim da psi u meni vide vodju copora kojeg "slepo" prate.
Danas sam doziveo satisfakciju mog rada... otisli u Kosutnjak (deo gde nikada nismo bili) i drzim ga na povodcu.
Razmisljam,verujem ja njemu ali ipak je ovo "nova livada" puna ljudi, dece... ko zna sta mu moze sevnuti.
Nailazi covek sva dva ogromna vucjaka,naredim Dzingiju da sedne/on to odma ucini. Vucjaci prilaze a moj blesko cool.
Pocinje njusenje,sve OK. Mic po mic oni se kao zaigrali, ja pustio Dzingija sa povodca ali motrim ga da nece slicajno mimo
naseg zamisljenog kruga. Sve savrseno, ja sa covekom u pricu oko krpelja bla bla bla i covek kaze ja moram ici.
Pozdravimo se i ja dozivam Dz. sa 7-8m razdaljine i kazem IDEMO,DODJI.
Istog sekunda je prekinuo igru sa vucjacima i kao metak dotrcao do mene, nisu ga omeli ni drugi ljudi ni glasovi.
Kaze meni ovaj covek "e svaka ti cast kako te slusa" a meni dve ruze iz usiju hahaha

Aaaaaaaa, roditelji su mi protiv kupovine staffa, a u pocetku je zvucalo kao i da ce pristati, tj. mama je skoro neutralna, a cale je bas anti-stafford (imao je jedno neprijatno iskustvo u proslosti, zove ih pit bullovi i misli otprilike sve najgore...) + plus mi govori kako necu imati vremena za njega (bilo kog psa posto staforda odbija) zbog treninga, jer treniram kosarku, i to 2x na dan, ali ja sam voljan da se odreknem vremena koje provodim na kompjuteru, a nekad bas umem da zaglavim... Medjutim, on je kao mali imao nemackog ovcara koji je bio veoma inteligentan (cuo sam neke neverovatne price o njemu), tako da hocu njega posle nekog vremena natezanja verovatno bih i dobio, ali nekako mi se bas dopada staford. I on kaze da su troskovi oko psa veliki pa me zanima koliki je mesecni trosak za staforda ili psa otprilike iste velicine? I naravno neka pomoc da ih ubedim, ako je to moguce...

Jamal - ne znam sta da ti kazem...
Imas dve opcije, poslusaj savet od @Evocati i pravac ZR ili sacekaj godinu / dve da se malo tvoje zivotne okolnosti promene tj. kada budes vise mogao samostalnije odlucivati.
Kazes da imas 2x trening... a da bi se odrekao kompa... - ako uzmes stafforda naterace on tebe i na mnogo vece vremensko odricanje :D:):D
Staffordi su (moje shvatanje ove rase) kao i ravnopravni clanovi porodice.
Neko izjavi zivim sa tata,mama,sestra a neko tata,mama,stafford - to je isto.
Karakter stafforda ne dozvaljava da je on u tom nabrajanju na poslednjem mestu (kao akvarijum sa ribicama,kanarinac,papagaj...).
Razmisli - to te nista ne kosta. A posto je stafford novcano kao ljubimac, @Evocati ti je super usporedila a ja cu samo dodati da su stenci (kao i bilo koje rase) malo skuplji jer u to se ubrajaju vakcinacije i recimo igracke koje kasnije ne moras kupovati jer one njemu ostanu zauvek.

Kazes tata misli opasni:) Ti lepo procackaj po netu i pokazi svom tati koji su po redu Stafordi po napadu na coveka. Nemacki ovcar je ispred njih. Na youtube imas koliko hoces snimaka staforda i pitova sa malom decom, malim kucicima. Ako hoces da se izboris sa tim ,udri cinjenicama.
Stafordi se inace ne koriste za borbe iako su po karakteru skoro isti (ako ne i isti) kao pitovi. Razlika je u fizickim karakteristikama. Pitovi su generalno sitniji , samim tim malo okretniji i pogodniji za borbe.
E sada, manijacki sadisti koji se bave borbama, te pse drze u raznoraznim rupama, na lancima, ne hrane ih, jednom sedmicno im ubace nekog psa unutra itd... Crnjak je sto i pored takvih uslova u kome ih drzis on te i dalje slepo voli. Sto ti manijaci koriste za borbe, on ulazi unutra da umre za tebe.
E, problem nastaje ako tako neki pas, ciji je gazda manijak ostane pusten na ulici. Isti slucaj bi bio sa pudlicom, pekinezerom.... Ali o napadima pisu samo o pitovima, stafordima i rotovima.
Zato je bitna socijalizacija dok su mali, da ih mala dece ne zbunjuju kasnije. Ja sam ceo prosli vikend jurila za blizak kontakt sa malom decom, niko nije smeo da nam pridje. I napokon naletim na neke roditelje sa dvoje male dece koji su me pitali da li smeju Lolu da maze jer im se deca plase pasa... I naravno sve je bilo super.
Zaboravila sam da napomenem jednu vrlo bitnu cinjenicu, jako je bitno da si ti stabilna licnost ako zelis da imas jednog staffa. Da se ne plasis njega,ne u smislu da tebi uradi nesto. Od mog decka mama stalno se nesto plasi,boji. Neveruje im, a sto je najgore nema razloga za to.
Ako volis racunar, engleski ne bi trebalo da ti je problem, imas mnogo sajtova, naoruzaj se informacijama. Procitala sam nege " Jednom vlasnik Staforda, uvek vlasnik Staforda"

@swedman
Ma mislila sam u smislu razmazenosti, posto smo ti i ja najsubjektivniji ovde:)
"Niko nije kao Dzingi"; "Niko nije kao Lola" Eh, kao ja sinoc, odlucim cvrsto da je vreme da mala spava napolju, dosta je bilo u krevetu (vec 4 ipo meseca). Do pola 3 sam jurcala po prozorima da je vidim gde je.
Kad me je videla na prozoru takav mi je pogled uputila da mi je srce zatreperilo. Brzo pobegnem u krevet i posle 30 min opet krenem da gledam. I otvorim prozor debela se popne i ja je zgrabim i uvucem i skakutajuci odemo u krevet. Bas sam nenormalna, a jace je od mene. Mada su mi rekli da veceras nema sanse da spava u kuci:) A meni zao moje lepe devojcice.

A Evocati sam pitala, posto sam imala raspravu, jer je Lola zarezala na decka kad je hteo kost da joj uzme iz usta, a ja mogu do zeludca da joj zavucem ruku ako hocu. I dobije ona batine od njega, i on meni kaze da na mene ne rezi jer me voli, a on je alfa i njega proverava, a ja sam joj jednaka. A meni nije bilo jasno kako sam joj ja jednaka kad je dovoljno da povisim ton i kazem stani i ona stane. Znaci ipak me postuje. Naucila sam je ako stane, da nece dobiti batine, od ostalih bezi i krije se.

Da nekad zaista preteram sa Dzingi ovo ili ono ali moja subjektivnost se gubi sa ovom rasom tako da ja se izvinjavam ako preteram :D sta cu kada sam opcinjen tom rasom,sta cu kada dnevno po 5-6 puta odem na sajt od evocati i gledam one njene stence,sta cu kada slike vasih stafforda gledam bezbroj puta :D, sta cu kad sam puk`o ko zvecka, sta cu kad mi oni sami ponasanjem pokazuju koliko su to zivotinje (tj. stafordi) vredne da sa njima delis zivot :D:D:D

Pomoc oko ubedjivanja?
U kola pa za ZR da vide kako izgleda zivot u kuci sa 3 odrasla stafa (i kucicima).
Mi smo kuca za razbijanje predrasuda :)

Mesecno ishrana odraslog stafa je kao trosak pusaca sa kutijom dnevno.
Pa to je veoma sirok pojam, posto ima cigara raznih cena (recimo drina i parlament)... :)

Cale je i dalje tvrdoglav i drzi se svojih uverenja (ma koliko pogresna bila), mada kada sam mu pokazao slike vasih pasa (skoro svih iz ove teme) priznao je da su mu simpaticni, iako mu nije bilo lako da prizna... Narocito su mu se svideli dok su mali, ali on je ipak toliko tvrdoglav da ne moze da promeni ono sto je prethodno rekao o njima i i dalje se drzi toga i rekao je jedan toliki apsurd o stafovima da me prosto sramota da napisem... Rekao je da stafovima, pitovima i slicnim psima raste neka kost u glavi i kada to naraste on kao poludi i pocne da napada (svog gazdu ili bilo koga u blizini). Kaze da je tako cuo i da veruje u to. Ostao sam bez reci kada sam to cuo, nisam znao da li da placem ili da se smejem...

Nas prvi komsija je pre imao zenku stafa, koja je ja mislim skoro ceo zivot provela u boxu i ko zna kako je postupano sa njom. I jednog dana kade je moj cale otisao u bastu, taj pas je bio kod nas u basti i on je pokusao a ga otera nazad u komsino dvoriste ali je pas zarezao i krenuo prema njemu, i cale kaze a ga nije napao samo zato sto se on povukao nazad u nase dvoriste i zatvorio kapiju (koja deli dvoriste i bastu). Pas je tada imao i mlade, u boxu...

Hvala svima na pomoci, ako dodje do neke promene, ako mi ponovo zatreba vasa pomoc, ili ako mi cale dozvoli da kupim stafa, javicu vam.

Jao izvini hahahahaha:)
To nije istina, za kost:) Postoji rasa, nisam sigurna da li su dobermani ili sarplaninci. Lobanja im se ne razvija brzinom kao mozak. I u jednom trenutku lobanja prestane da se razvija, a mozak nastavi. I dodje do pritiska itd... samim tim do problema. Ali to moze da se regulise kod veterinara, tako da i za to postoji preventiva. Stafordi ne spadaju u rasu koja je podlozna tome. Ako je tvoj tata toliko uveren, ti pozovi veterinarski ili nesto slicno pa pitaj. Da ga razuvere:) Ja jos nigde nisam cula a mnogo sam se raspitivala o pitovima i stafordima da je ikad napao gazdu.
Sto se novca tice. Jako su bitne vakcine i cip. Kod privatnika su od 600 do 1000 din. Na veterinarskom su oko 200 din koliko sam shvatila. trebaju ti AD kapi to je oko 75 dinara i traju koliko hoces. Kalcijum je oko 260 dinara, traje oko 20 dana. Granule za male kucice su oko 200 din, 1 kg. Dok su mali rastopis im saku do dve. Jedu 4 puta dnevno. Lola sad ima 6 meseci i smanjili smo na 2 puta jer je bila buca. Kad napune godinu dana hrane se jednom dnevno. I to nije neka kolicina ako zivis normalno da ne mozes da izdrzis. Nije tigar:)

Kako ovo moze da bude krvolocno:)
lolicao.jpg

lolicaibak.jpg

libh.jpg

Danas smo maximalno iskoristili ovako lep dan. Setali smo se jedno 10 puta i to bez povodca da svima pokazemo kako smo dobri:)

Pa ni moji nisu hteli da cuju za kuce, jednom sam se svadjao i 7 dana, i onda sam sacekao 5,6 meseci, skupio hrabrost i kupio psa, samo sam ga doneo u stan, cale ga ja odmah prihvatio, mama nije nekih 30 min... U svakom slucaju, ako budes pokusavao da im dokazujes zasto je to dobro, ili nije, samo ga donesi i sve ce biti ok. Pas zahteva dosta vremena, cvrstu ruku, malo kesa..
U svakom slucaju pas je terapija za ljude. fokusiras se na njega/nju i mir vlada..
I da dodam, on spava kod njih u krevetu, a oni su tvrdoglavi(ali bas) :D

Jao izvini hahahahaha:)
To nije istina, za kost:) Postoji rasa, nisam sigurna da li su dobermani ili sarplaninci. Lobanja im se ne razvija brzinom kao mozak. I u jednom trenutku lobanja prestane da se razvija, a mozak nastavi. I dodje do pritiska itd... samim tim do problema. Ali to moze da se regulise kod veterinara, tako da i za to postoji preventiva.

I ovo je urbana legenda...
Mogucnosti za ovo ili za kost koja raste u mozak su ravne mogucnosti da nekom u 25-oj izraste trece oko.

Back