American Staffordshire Terrier

• Začetnik teme Začetnik teme dragance
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Meni je to jos uvek neispunjena zelja... Da ih imam toliko na jednom mestu.

Htela sam da pitam nesto Evocati danas, ali sam zaboravila sta.
Nego da vam prepricam sramotu od danas.
Zezamo se mi na livadici, kad idu dve malde zene sa decom i setaju staforda:)
Vide Lolu i opste odusevljenje... Naravno uzajamno, dvoje male dece + kuce, gde cu da pozelim vise da se Lola socijalizuje. I prilazim ja kod ogradice, staford 6 meseci kako i moja Lola, a dva puta veci od nje (a ja mislila da je ona debela) doduse on nije debeo. On mica jedna, mazi se kao mace, a ova moja rezi hoce zicu da pokida. Ja kao ajde, mozda trip, posto je livadica uz kucu, mozda misli da je to nasa teritorija. Kazem ja, sacu ja nju prenesem kod vas... Predjemo nas dve, bila je mirna citavih 5 sec. rezi, nasrce, onaj pas nista, samo je njuska. Ja je klepim, pretim, nista... I na kraju nasrne da ga ugrize. Ja u totalnom soku. (naravno bila je pod kontrolom sve vreme nije bilo nikakve stete)
Ljudi zgranuti nasim ponasanjem, pomere dalje od nas svog duplo veceg muzijaka. Ja kao popisana.
Imam samo dva razloga zasto je to tako bilo, ili imam psa koji ima agresivniju krv.
Ili je tako reagovala zbog Baka koji je ludeo i lajao iz dvorista,a Bak je ipak njen muzijak.
Nemam pojma sta da mislim, moram da je izvedem ovih dana dalje od kuce u setnju da vidim.

Swedman ako dodjem do kosutnjaka jel bi dosao sa Dzingijem? Vi nas znate, necete se zgranuti:) Da ne jurcam okolo ljude sa psima koji beze od nas...

Swedman ako dodjem do kosutnjaka jel bi dosao sa Dzingijem? Vi nas znate, necete se zgranuti:) Da ne jurcam okolo ljude sa psima koji beze od nas...

Mi se zgranuti :D jos cemo vas i pojesti :hahaha:

Bilo bi mi drago da budem vas domacin, dodjite svi djuture... (Lola,Bak i vas dvoje).
Ako Kosutnjak bude previse "bucan" ili "prometan" imam ja odma` preko ulice jedno sjajno poljance kao stvoreno za nase pse.
Napisi mi u pm. kad` bi ste dosli i tako to... pa da utanacimo.

Da vam pricam jedan biser od danas:
Stojim ja,u ruci drzim povodac od blesana koji sedi i gledamo neke face koje igraju fudbal u Kosutnjaku... prilazi jedna gospodja sa labradorom.
Skeniram ja gospodju;) (deluje otmeno,pametno i nekako urbano) al` vidim da nesto cudno gleda mene i Dzingija.
Da bi probio led ili tremu kazem "Stenac je,nema nikakve opasnosti"
Kaze ona meni "Vidim ali ipak ... pa nesto promrmlja nisam je razumeo"
Ja: Oprostite, nisam vas cuo!
Ona: Imate li decu?
Ja: Nemam jos ali imam u planu.
Ona: E dobro je,hvala Bogu...
Ja: :confused: (Ja potpuno u soku kakva pitanja slusam i kakva je to bre ludaja od zene) A zasto ?
Ona: Pa s obzirom da imate takvog psa jer oni su mnogo opasni...
Ja: Citao sam mnoge literature i u svim pise ako se normalno postavite staffordi su za ljude i decu bas idealni.
Ona: A ne,ne, ne ... najbolji su zlatni retriveri,dalmatinci i kraljevske pudle to sva deca znaju... vidim vas pas ima ogrlicu protiv krpelja...
ja sam svom stavila ampulu na vrat...
(i poce zena svoj monolog :whistling:) a Dzingi i ja onako blenuli u nju :confused: i
njenog labradora - molimo Boga da krene kud je posla.
Zavrsi se monolog rece ona: "Dovidjenja"
ja sam joj kulturno odpozdravio a u meni totalni lavirint.

I sta da covek posle ovoga misli o ljudima... najbolje nista.

Poslednja izmena:
I mene su sinoc pitali, zasto drzim krvolocne pse... Nisam htela da se raspravljam...

@Evocati
kuje imaju teranje na minimum 4 meseca? Lola je imala pre dva... a Bak je salece i salece vec 3 dana...
Gledala sam dole, nema krvarenja... rezanje me probudilo...on uporan,a ona se ne da... Nemam pojma o cemu se radi... Doduse on ne bira jel glava ili guza. Da nema neke veze sa dominacijom?

imam pitanje u vezi sa belim stafordom.
da li staford koji je skoro skroz beo moze da se povede na izlozbu da dobije ocenicu?
hvala svima koji odgovore!

Jamal je dobro informisan, nisu dozvoljeni beli AST-ovi ili oni koji imaju preko 80% bele boje
a takodje i staffordi sa svetlim ocima i crvenim njuskama (nosnicama). Ja nisam kompetentan za ovo jer nikada nisam bio na izlozbi ali sam procitao u literaturi.
@Tazzica - nista te ne kosta da odes na neku izlozbu ako je ulaz slobodan pa da ti npr. sudija kaze neke stvari za tvog ljubimca cisto ONAKO van konkurencije (kakav ima stav,prsa,hod i pokret,ledja...itd) a i nije lose kao neki vid socijalizacije kada imas toliko pasa na gomili :D
Mozda i ja uradim tako nesto zbog svog Dzingija
:bye:

Sacu da vas razocaram, staford moze biti i skroz beo.
Standard kaze da se bela boja ne favorizuje ali nije diskvalifikaciona.
Tako da beli staf sa dobrom pigmentacijom moze biti pozitivno ocenjen.

Yellers Arabian White Horse
beli568net.jpg

Nazalost beli staford kod nas, tesko da bi mogao da bude ocenjen sa vise od petice, dok u USA ima belih sampiona... Tako je nazalost i ovaj prikazani beli pas, ocenjen u KSV, umesto na izlozbi, bas zbog toga da se neki "pametnjakovici" ne bi sprdali s njegovom bojom...
Inace koliko mi je poznato, ovaj pas, u priplodu jos nije dao skroz belo stene, ali nazalost njegovi potomci ih daju, a to je vec neizbezno...

Zanima me da li je neko cuo nesto o uzgajivacnici "Enagreen" iz Beograda? Treba da im se okoti zenka americkog staforda, pa razmisljam da odem da rezervisem jednog muzjaka. Napisite sta god da ste culi, dobro ili lose. Hvala!

Evocati ti je vec dala direktan odgovor, a ja bi ti savetovao da se ne zaleces... Cak i neka na papiru extra legla, ne moraju uvek biti ono pravo... Moj ti je savet, da secekas da stenci doguraju do pet nedelja, pa onda kreni u obilazak i trazi ono sto ti se svidja... Sad su teska vremena, pa retko kod koga stenci budu rezervisani cim se ostene (kao sto vecina pricaju), pa nema potrebe da zuris... Obidji stence, vidi uslove u kakvim su odgajani, pa zakljuci sam sta ti je ciniti...

Nazalost beli staford kod nas, tesko da bi mogao da bude ocenjen sa vise od petice, dok u USA ima belih sampiona... Tako je nazalost i ovaj prikazani beli pas, ocenjen u KSV, umesto na izlozbi, bas zbog toga da se neki "pametnjakovici" ne bi sprdali s njegovom bojom...
Inace koliko mi je poznato, ovaj pas, u priplodu jos nije dao skroz belo stene, ali nazalost njegovi potomci ih daju, a to je vec neizbezno...

Da, to je problem dosta nasih sudija, nedovoljna strucnost...

Beli pas ce tesko i dati belo stene u prvoj generaciji, uglavnom ce ga "pokriti" drugi roditelj.
Bela boja ce se nositi ko recesivna u daljim generacijama. Mada i tu se moze pametnim izborom parova svesti pojava bele boje na najmanji moguci procenat.

Evocati ti je vec dala direktan odgovor, a ja bi ti savetovao da se ne zaleces... Cak i neka na papiru extra legla, ne moraju uvek biti ono pravo... Moj ti je savet, da secekas da stenci doguraju do pet nedelja, pa onda kreni u obilazak i trazi ono sto ti se svidja... Sad su teska vremena, pa retko kod koga stenci budu rezervisani cim se ostene (kao sto vecina pricaju), pa nema potrebe da zuris... Obidji stence, vidi uslove u kakvim su odgajani, pa zakljuci sam sta ti je ciniti...

U pravu si, sacekacu malo da porastu pa cu onda odabrati.

@evocati ja sam odmah pogledao da li je ima na sajtu KSS, i posto je nema okrenuo sam KSS i zena koja se javila mi je rekla da uopste ne mora da bude uzgajivacnica na njihovom spisku. To mi je bilo cudno, ali sam poverovao kada mi je rekla: "ja uzgajam dobermane, pa ni mene nema na spisku". Cudno, ali tako mi je rekla. Hvala u svakom slucaju!

U pravu si, sacekacu malo da porastu pa cu onda odabrati.

@evocati ja sam odmah pogledao da li je ima na sajtu KSS, i posto je nema okrenuo sam KSS i zena koja se javila mi je rekla da uopste ne mora da bude uzgajivacnica na njihovom spisku. To mi je bilo cudno, ali sam poverovao kada mi je rekla: "ja uzgajam dobermane, pa ni mene nema na spisku". Cudno, ali tako mi je rekla. Hvala u svakom slucaju!

Spisak FCI odgaivacnica na Ena...
http://www2.fci.be/affixes.aspx?lang=en

To ne znaci da ljudi ne brinu o svojim psima, ali nisu zvanicno registrovana odgaivacnica sa zasticenim imenom i stenci ne mogu imati taj prefix (ili sufix) u imenu.

:heart::heart: Ako dobro vidim onaj "moj" na koga sam tipovao na prosloj fotki je sada poslednji u redu, vidi se da je neki(a) bundzija i sef(ica) :) :heart:

@evocati,@texas - A zasto se ta bela boja tako "degradira" i zasto je "nepozeljna" ?
Mislim, pitam cisto laicki jer nigde nisam procitao koji se razlozi navode za to,
po meni i takvi staffordi imaju neku svoju draz kao i recimo oni sareni tj. tigrasti ast-ovi.

Back