Evo ovako! Pas prvu vakcinu treba da primi NE PRE sedam nedelja! Ako se da ranije, stenetu se tom vakcinom ubije i taj imunitet koji stvara preko majcinog mleka. 1,5 meseci nakon prve vakcine daje se druga i u dobu od 5-6 meseci OBAVEZNO treca... Pas se do trece vakcine po pravilu ne vodi u setnje, vec dve nedelje nakon trece vakcine... Ja licno dajem pet vakcina do 12 meseci... Nazalost dosta je primera "pametnih" vlasnika koji da bi stene sto pre bilo revakcinisano daju prvu vakcinu sa mesec dana i revakcinu sa dva i po meseca... Jednu tako vakcinisanu kuju staru godinu dana, je drugar kupio pre mesec dana. Ja nazalost nisam trazio papire na uvid, jer mi je receno da je uredno vakcinisana, a drugara to kao da nije zanimalo. I uzesmo mi kuju, tri dana super, cetvrti dan me drugar zove, kuja povraca!!! Ja ga pitam kakva je stolica, on kaze sve ok. Sledece jutro kuja opet povraca, ja ga pitam za stolicu kaze, nije imala. Sednem u kola odem do njega i kuja pet minuta kasnije dobije krvav proliv... Odma smo je stavili u auto i krenuli kod veta, ali ja nisam morao ni da pitam sta je, znao sam dobro... U strahu sam otvorio knjizicu da vidim vakcine i imao sam sta da vidim, oblio me znoj i poceo sam da panicim! Veterinar, inace vrhunski strucnjak, me je odma pitao za vakcine a ja sam samo odmahnuo glavom, dobri smo drugari odavno i on je shvatio sta to znaci. Uradjene su sve analize i rezultat je ukazivao na ocigledno a to je parvoviroza! Sta da vam kazem, bilo mi je zao drugara, ali sam se osecao krivim i sledecih nedelju dana, nismo spavali, borili smo se kao lavovi za zivot kuje, sto infuzijama, lekovima, hranjenjem na silu fakticki itd... I na kraju smo uspeli, kuja se izvukla, oparavila se sasvim, ziva je i zdrava i toliko se vezala za nas, kao da zna da smo joj spasili zivot, slatko malo stvorenje.... Nazalost, ove se meni desilo pre samo mesec dana, ogroman je bio stres za mene i razmisljao sam da se potpuno povucem iz rase, kad sam shvatio koliko su vecina vlasnika AST-a neodgovorni... Ipak ostajem u rasi s strasnim secanjem na ovo iskustvo, jer verujte mi to su bile muke isusove za tu jadnu kujicu!... Znaci moj savet, ne vodite pse van dvorista do trece vakcine, tj. dve nedelje nakon nje... U 90% slucajeva se psu nista nece desiti, ali ako se desi, to je strasno, ogromna i uzasno skupa (najmanje bitno, ali nije zgoreg znati) borba, za zivot nije vredna toga!!!