American Staffordshire Terrier

• Začetnik teme Začetnik teme dragance
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pa u zavisnosti.
Prvo da li oces kuce sa papirima. Kuce bez papira ti je oko 50 eura. Onda dalje ti zavisi ako je kuce sa papirima, ko su mu preci. Tu krece cena od 80-150 eura, ako preci nisu nesto napucani, i na kraju kolko je kuce sa napucanim precima, to jest silne titule, ne znam. Ja mislim da su ti to neke standardne cene. Davno sam ih gledao i pratio. U oglasniku bi trebalo da ih ima i preporucujem ti da ne uzimas stene bez papira jer bi mogao da dobijes neku mesavinu koja strasno lici na AST (poprimio je njihove gene).

Uzmi gradjanski oglasnik izlazi sredom i subotom, pod kucni ljubimci - trazi. Ne moze instant pas trazi i trazi citaj oglase, idi po vasarima (naprimer svakog treceg u mesecu u Rumi) tamo ima puno domacih zivotinja od konja pa do pasa. Nedeljom najlon pijaca ... Izbor psa treba da je tvoja volja, a ne ja naso psa pa ti preporucim. Ako ti se svidi pa plati i 300 eura. Ljubav nema cenu.

Mada moja logika je pusti psa da tebe izabere. Tako je bilo sa ALI-jem. Skoci sa kaveza pravo do mene i leze u noge. Ja ga vratim, opet krenem, a on opet isto. Pri tom trebam naglasiti da ga nisam mazio, vec samo prosao pored njega. Pas zna najbolje kakav si. Verovatno da je i civava to uradila nju bi uzeo, samo je sreca sto je AST, jer pored njega i ja sam progledo.

Drugo zasta ce ti pas, da li da ga vodis na izlozbe i da ti to bude izvor prihoda, ili da ti bude veran prijatelj. Kada odgovoris sebi na to pitanje, znaces i cenu psa.

Trece mislim da su godine vlasnika AST, jako bitne. Po meni ako si mladji prvo uzni nekog terijera sa kojim mozes vladati nauci njegovu psihologiju, narav... Kada ovo savladas onda predji na AST. AST nije pas za svakog pogotovo nije da se na njemu ucis, jer jednom isfrustriran AST je jako opasan. Ne znam da li znas da se napad psa karakterise kao napad hladnim oruzijem. I to treba da se ima u vidu.

ok ali gde naci te stence sa papirima i kolika im je cena ja sam gledao i oko 250-350 skupo!

Najlakše i najjeftinije od svega je da kupiš psa. Ni sam ne znaš koliko posle može da te košta,počev od hrane koja, ako hoćeš da ti pas bude zdrav i lep, ne može da ispadne jeftina. Onda uzmi u obzir redovnu vakcinaciju protiv ovoga i onoga, pa ako ti bude trebala dresura, pa kad se razboli (a svakako će i toga biti) troškovi za veterinara... A što boljeg psa uzmeš u startu, zvuči grubo ali više će ti se isplatiti. Nemoj pogrešno da me shvatiš, od parenja i štenaca ja lično ne bih ni dinara potrošila na sebe, sve bi to bio njegov/njen budžet ali to ti je to u smislu opravdanosti početnih ulaganja. Pitaj na PP Evocati ili Spparow za cene štenaca, trebalo bi da su u toku.

I još jedna stvar:ako ti je 250-350 evra skupo, pitaj Žozi koliko je ona platila svoju cotton de tulear! I to je jeftno prošla!

Pa u zavisnosti.
Prvo da li oces kuce sa papirima. Kuce bez papira ti je oko 50 eura. Onda dalje ti zavisi ako je kuce sa papirima, ko su mu preci. Tu krece cena od 80-150 eura, ako preci nisu nesto napucani, i na kraju kolko je kuce sa napucanim precima, to jest silne titule, ne znam. Ja mislim da su ti to neke standardne cene. Davno sam ih gledao i pratio. U oglasniku bi trebalo da ih ima i preporucujem ti da ne uzimas stene bez papira jer bi mogao da dobijes neku mesavinu koja strasno lici na AST (poprimio je njihove gene).

Ti si decko , devojko u zabludi , i to debeloj .
Ako vec pricas o napucanim titulama od roditelja i prvoklasnoj stenadi , kako ti zvuci cifra od 2000e koju sam ja dao za stene .
Nisi u toku .

Svako moze da uzme oglase i da kupi AST-a od 50-100e , ali da li je to AST ?
I kakav je .
I to bez papira .

Pa ja bi se stvarno zapitao ???!!!

Prvo pravilo pri kupovini pasa je uzeti sa rodovnikom , a onda se raspitati kakvi su to stenci , ko su im roditelji , pa sve ostalo .
Vi nemozete da verujete kakvi se krsevi prodaju .
Ja sam se par puta smejao .

A ako vec hocete da kupite pravog AST-a , i ako hocete da ga bez blama prosetate izlozbom , ili ulicom , onda ce te morati da izdvojite nesto vise para .
Od 400 pa na vise .
Jer su stvarno retki odgaivaci koji bi dobre stence , od dobrih roditelja dali ispod te cifre .
Ja poznajem samo jednog !

I ja sam par puta kupio neku stenad preko oglasa , i uvek sam se zajebao .

Jedno jedino stene je bilo vrh , i zao mi je sto vise nije u mom vlasnistvu .
Kupio sam Rotvajlera , za 200e , preko oglasa , i to pre 4 godine , ja doduse tad nisam imao pojma , ali je stene bilo vrh .
Krupne kosti , jaka glava, prava ledja , dobro usadjen i nosen rep , korektne uglove .
I za svoju rasu je bio extra , ljudi kojima sam ga prodao , su ga par puta izveli na izlozbu i zavrsio je mladi sampionat srbije , i ljudi su odsustali od daljeg izvodjenja .
Sto je meni krivo .
Ali pored Rota kupio sam jos par pasa , preko oglasa , i svi su bili katastrofa , totalno atipicni za svoju rasu .

Tako da pamet u glavu , preko oglasa , kupovina pasa je jako rizicna , ali i tamo odgaivaci daju svoje oglase , ali su cene visoke .
Najbolje je da se neko pita .
Komsija , Prijatelj , Poznanik , ...

Trece mislim da su godine vlasnika AST, jako bitne. Po meni ako si mladji prvo uzni nekog terijera sa kojim mozes vladati nauci njegovu psihologiju, narav... Kada ovo savladas onda predji na AST. AST nije pas za svakog pogotovo nije da se na njemu ucis, jer jednom isfrustriran AST je jako opasan. Ne znam da li znas da se napad psa karakterise kao napad hladnim oruzijem. I to treba da se ima u vidu.
AST-i su psi sa jako stabilnim temperamentom , jako su retki slucajevi da je AST napao nekog , ili nedaj boze dete .
To je jedna od karakteristika pravih AST-a .

Ali su zato jako tvrodglavi psi , i covek koji je vlasnik AST-a treba da bude jako uporan i stalozen .
Jer u drugom slucaju AST ce biti gazda .
Ali ne u smislu da ce da ujede nekog ili nesto slicno tome .

Nego ako je resio da skoci na sto , on ce skociti , i vlasnik moze da vice i da se dere na njega , nista ne vredi , jer nema nikakav autoritet .
To je jedini problem kod mladih vlasnika koji za prvog psa kupe AST-a , ali isto tako mogu da kupe dusu od psa , da nece nikad ni morati da povise ton a kamoli da udare psa .

Pa to isto sto ti rece i ja njemu rekoh. Ove cene nisu sadasnje nego kada sam uzeo ALI-ja, a to bese davno. Doduse ja sam tad ALI-ja platio 150 eura. Kolko kostaju psi sa dobrim papirima ja NE ZNAM i to sam naglasio. Jeftiniji psi su oni kojima su roditelji samo ocenjeni i nista vise, a preci pod znakom pitanja.

Pa jesi ti u pravu sto se tice temperamenta, ali zar se ne slazes samnom po pitanju mladih vlasnika. AST nije kucence, pa mogu reci da je nezaustavljiv. A sto se tice napada AST - ko i drugi psi, samo razlika je drugog se otarasis ali AST ne. Naravno kad kazem napad mislim na najgori scenarijo i njega uvek treba uzimati u obzir.

Lepo je to sto mi svi pricamo o lepim osobinama ali treba da budemo i svesnih losik. Prvo upoznaj lose osobine, pa dobre ce biti same po sebi nagrada. Ako sa losim mozes da izadjes na kraj onda jeste to pas za tebe.

Nego koliko to pasa imas, i da li si odgajivac?

Rina@

Videh zenkicu od evocati i pohvalno meni je prelepa, a nego imas li ti dzukicu. Posto sam primetio da se razumes u AST i pitice, pa me zanima ako imas da li bi izbacila slikice. Interesuje me kako izgleda?

Evo jaos par slika ALI-ja u igri sa ITOM (mesanka AST i PIT-a)

Prilozi

• 3.jpg
    3.jpg
    113,8 KB · Pregleda: 21
  • 2.jpg
    2.jpg
    102,8 KB · Pregleda: 21
  • 1.jpg
    1.jpg
    79,7 KB · Pregleda: 20
Pa to isto sto ti rece i ja njemu rekoh. Ove cene nisu sadasnje nego kada sam uzeo ALI-ja, a to bese davno. Doduse ja sam tad ALI-ja platio 150 eura. Kolko kostaju psi sa dobrim papirima ja NE ZNAM i to sam naglasio. Jeftiniji psi su oni kojima su roditelji samo ocenjeni i nista vise, a preci pod znakom pitanja.

Pa jesi ti u pravu sto se tice temperamenta, ali zar se ne slazes samnom po pitanju mladih vlasnika. AST nije kucence, pa mogu reci da je nezaustavljiv. A sto se tice napada AST - ko i drugi psi, samo razlika je drugog se otarasis ali AST ne. Naravno kad kazem napad mislim na najgori scenarijo i njega uvek treba uzimati u obzir.

Lepo je to sto mi svi pricamo o lepim osobinama ali treba da budemo i svesnih losik. Prvo upoznaj lose osobine, pa dobre ce biti same po sebi nagrada. Ako sa losim mozes da izadjes na kraj onda jeste to pas za tebe.

Nego koliko to pasa imas, i da li si odgajivac?

Da , bavim se odgojem .
Ali nemam zvanicno registrovanu odgaivacnicu .
Ove godine planiram da je registrujem , ako bog da .

Trenutno Imam 3 psa , u mom vlasnistvu .
Za jednog znaju svi , a ostala 2 se drze u tajnosti , i skoro niko iz sveta kinologije ne zna za njih , samo par ljudi sa kojima se druzim privatno .
Ima vremena , kad budem hteo da obelodanim ostala 2 psa , to ce biti na nekoj od narednih izlozbi ,samo da sredim sebe , pse ,...
I za mene pocinje sezona izlaganja .
Sto ce biti vrlo uskoro .
Ko ceka taj doceka !!!

Ja jos nisam cuo , niti video , da je AST napao neko dete , coveka ,...
Ali pod uslovom da je rastao uz normalnu osobu .
Ako je vlasnik psa normalan , najgori scenario koji moze da dozivi sa AST-om , je da kad vidi nekog psa, macku ,... , otrci za tim sto je video i da se nevrati narednih par sati .
Normalno nisam ovo mislio bukvalno , ali u principu je tako .

Naravno ni ja ne preporucujem da AST-a kupi dete od 9-10 god , ali ako su roditelji voljni da se brinu o tom psu i da vode racuna o njemu , ja bi im rekao da kupe AST-a i ako imaju dete od 3 god .
Jer su AST-i jako pazljivi .
Moj stric ima cerku od 3 god , i inace moj najstariji pas je do skoro obozavao da skace na sve zive , ali mu se nikad u zivotu nije desilo da je skocio na moju malu sestru od strica .
Ona se bije sa njim da bi mu uzela kosku iz usta, a on joj bezi po celom dvoristu , ili se prevrce po travi a ona se rve sa njim .
Najgore sto joj je ikad uradio , je sto je sine po licu sa repom .
Isti slucaj je i sa druga 2 psa .
Ali su odrastali u normalnoj okolii , uz normalne uslove .

E, da zaboravio sam da napomenem .
Vrlo je moguce da ce AST urnisati dete , ali samo u dobi od 2,3,4 meseca starosti , jer jos nije ni svestan sebe , a kamoli da to njegovo skakanje , ujedanje , grebanje boli nekog .
Cim predje tu dobu , i napuni 6-7 meseci ta torturta dece prestaje .

Ti si decko , devojko u zabludi , i to debeloj .
Ako vec pricas o napucanim titulama od roditelja i prvoklasnoj stenadi , kako ti zvuci cifra od 2000e koju sam ja dao za stene .
Nisi u toku .

Svako moze da uzme oglase i da kupi AST-a od 50-100e , ali da li je to AST ?
I kakav je .
I to bez papira .

Pa ja bi se stvarno zapitao ???!!!

Prvo pravilo pri kupovini pasa je uzeti sa rodovnikom , a onda se raspitati kakvi su to stenci , ko su im roditelji , pa sve ostalo .
Vi nemozete da verujete kakvi se krsevi prodaju .
Ja sam se par puta smejao .

A ako vec hocete da kupite pravog AST-a , i ako hocete da ga bez blama prosetate izlozbom , ili ulicom , onda ce te morati da izdvojite nesto vise para .
Od 400 pa na vise .
Jer su stvarno retki odgaivaci koji bi dobre stence , od dobrih roditelja dali ispod te cifre .
Ja poznajem samo jednog !

I ja sam par puta kupio neku stenad preko oglasa , i uvek sam se zajebao .

Tako da pamet u glavu , preko oglasa , kupovina pasa je jako rizicna , ali i tamo odgaivaci daju svoje oglase , ali su cene visoke .
Najbolje je da se neko pita .
Komsija , Prijatelj , Poznanik , ...

Slazem se! Stenci se nikako ne kupuju na vasarima pijacama i od preprodavaca!

Pri kupovini treba obratiti paznju na gomilu stvari:
-u kakvim je uslovima stene raslo,
-ko su mu roditelji, kakvog su zdravlja i temperamenta,
-obavezno otici po njega da se licno uverite da je raslo lepo negovano,
-traziti da se vidi bar majka uzivo,
-proveriti da li je vakcinisano, cime je hranjeno,
-obratiti paznju na celo leglo kompletno , da li je ujednaceno rastom i veselo..
-Raspitati se pre kupovine o odlikama rase, kako stene treba da izgleda i da se ponasa...
-Cena steneta dolazi u razmatranje tek kad je sve ovo zadovoljeno. Bolje je platiti vise i dobiti pravog AST-a nego dati 100-150 e za atipicnog i bolesljivog. Jer kao sto rece mimi's mom cena psa je samo pocetni trosak koji ces imati.

Vecina se drzi price da nece stene od roditelja sa titulama jer su ta stenad duplo skuplja od "onih sto ima komsijin prijatelja jednako su lepa" a niko ne razmislja na nacin da su to stenad od proverenih roditelja, koji su gradjom tipicni predstavnici svoje rase, ciji je temperament pod kontrolom, i da su to psi bez naslednih mana (pogotovo ako su preci vecinom iz inostranstva, ne zato sto je tudje bolje, vec zato sto tamo jedinke ne mogu biti pustene u priplod bez testa kukova (ociju, srca) i karaktera) i da je iz takvog legla veca verovatnoca dobiti zdravog i lepog psa.

Uh al sam se raspisala, vidi se da mi je nedostajao internet ovih dana!

Sto se tice boje pa to i govorim, muzijak zuto belo - zenka zuto belo, a stence tigrasto braon sa belim,

Notafilija ovo geneticki nije moguce, jer je brindle (tigrasti) pattern dominantan u odnosu na zuti (crveni ) gen. Ako neko ima stene iz teakve kombinacije to su falsh papiri.

ili bela zenka i muzijak tigrasti bran sa belim a stence zuto belo.

Ovo je moguce, jer brindle moze ispod sebe nositi zutu boju a i kao sto sam vec rekla, bela boja nije boja u pravom smislu vec raspored belina pa je ta zenka verovatno geneticki zuto beli pas.

Odgoj pasa nije samo parenje dve jedinke, pa bile one i sa "strasnim" titulama, to zahteva dosta znanja iz genetike, veterine, ishrane, biomehanike....

PS hvala na lepim recima za Chilli, nju i ostale mozes videti na sajtu odgajivacnice. (link je u mom profilu)
Vidimo se posle praznika.

Brzina kucanja svestan sam toga, moja greska.
Jeste vi jeste u pravu i ja se slazem sa vama, ali nemojte se uvrediti, ipak nekad treba krenuti od suprotne strane, a ne samo od svoje (ovo nisu zlonamerne reci), uzmite u obzir da neki nemaju vecu sumu para da izdvoje za stence. Ako je nekom puno 250-350 eura za stene onda i nije zainteresovan da kupuje stence od onih minimalnih 400 eura.

Nego pitanje po Vama koji pas bi mogao da parira AST (po lepoti i karakteru). Po meni to su dve rase:

1.Thai ridgeback
2.Australian cattle dog

Naravno AST je ipak na prvom mestu

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    13,8 KB · Pregleda: 10
  • 2.jpg
    2.jpg
    60 KB · Pregleda: 9
  • i naravno AST.jpg
    i naravno AST.jpg
    13,4 KB · Pregleda: 10
I samo za obavestenje, napad AST,BULA, i drugih slicnih mesavina gledano ceo svet je oko 1-2 % sto je uzasno malo. Najcesci napadi jesu verovali ili ne od koker spanijela. I da ako si ti prema njemu dusa i on je prema tebi, ali isto tako ima raznih budala koji ove pse zloupotrebljavaju. I napadi na decu se desavaju, i to zato sto pas pomesa dete za drugog psa, mada kod nas nisam cuo za pravi primer. Znam da sam citao u novinama kao PB napao dete, ali se posle dokaza da je neki mesanac koji lici na PB-a (cak i nema njegove gene).

Pa bio je pre par godina jedan slučaj u Kragujevcu da je APBT napao dete ali se posle ispostavilo da ga je vlasnik koristio za borbe i trenirao na jeftino kupljenim psima ko zna odakle, izmedju ostalih je naleteo i na jednog šarplaninca koji je direktno sa Kosova doneo virus besnila... To je bilo možda 2000. ili 2001. ne sećam se tačno ali znam da je u Orki koja je tek bila osnovana i intenzivno radila na samopromovisanju non-stop zvonio telefon i ljudi su nas napadali kako mi to branimo ‚‚džukele" koje kolju decu... pa smo bili primorani da se detaljno informišemo o celom slučaju. Ali to je opet do gazde psihopate.

Back