American Staffordshire Terrier

• Začetnik teme Začetnik teme dragance
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
pa znam bas puno o tome. O celoj istoriji te rase. Imam knjigu, jedinu te vrste u Srbiji, zove se "na raskrscu istine" o pitovima, njihovom poreklu itd.
pitaj sta god te interesuje, mogu da pogledam.
Ima sve krvne linije,slike,treniranje,parenje,ishrana-apsolutno sve.

pa znam bas puno o tome. O celoj istoriji te rase. Imam knjigu, jedinu te vrste u Srbiji, zove se "na raskrscu istine" o pitovima, njihovom poreklu itd.
pitaj sta god te interesuje, mogu da pogledam.
Ima sve krvne linije,slike,treniranje,parenje,ishrana-apsolutno sve.
Lepo ali to je prva knjiga koja je uradjena kod na i to je uradio Japanac ali nije jedina imas puno boljih.A interesuje me sta kazu stafordzije za Bleck Jecka

Da vratimo temu na pocetak!

Sta kazete za ovo stene? Ima 4 meseca.

2-5-1.jpg
7-1-1.jpg

5-2-1.jpg

Zar nije gornja granica 46 cm? Laik sam, ne znam,ispravite me ako gresim...
Pricao mi je jedan uzgajivac staforda, kako su kod nas skoro svi stafordi izvan standarda sto se tice visine. Kaze, pre nekoliko godina je dosla neka zena, madjarski kinolog, ne mogu da se setim kako se zove, inace bas je priznata u svetu, i kad je videla pse, zabezeknula se koliki su, i izbacila ih pola, jer su bili izvan standarda. rekao mi da to nasi kinolozi tolerisu, cak i vole kad vide velike pse. Moj decko ima zenku iz uzgajivacnice Eagle Blend i prosle godine smo otisli na izlozbu, al ona nije ucestvovala. Uglavnom, svi pitali sto je tako mala, i stvarno, vidis neku zenku od 7 meseci iste visine kao ona od godinu i 2 meseca....a sto je najjaci trip, ona ima 45 cm, a u standardu pise da je gornja granica 46! Jel to tacno?

Stvar je u tome da standard za AST ne propisuje tacne granice visine i tezine. Postoje samo neke preporucene vrednosti i to su za zenke 44cm i za muzjake 47 cm. Standard kaze da visina i tezina treba da su u proporciji.
Tacno je da kod nas postoji neki trend previsokih i preteskih pasa koji ja licno ne podrzavam, jer AST od 54-56cm i 40kg jednostavno vise nije to sto bi trebao biti, pas koji ostavlja dojam velike snage za svoju velicinu i pri tom je veoma brz i okretan te zivo zainteresovan za svoju okolinu.
Po meni je idealna visina za zenke 47- 48cm i 50 - 51cm za muzljake jer standard je pisan 30-ih godina XX veka a od tada su uslovi drzanja i ishrane pasa poboljsani sto je dovelo do ovog povecanja visine.

Da, stvarno, kod nas u zemlji postoji tendencija da se ide na preveliku visinu i ko god je od sudija za bilo koju rasu dolazio, nije mogao da veruje sta se desava-slicno je bilo i sa nekom Ukrajinkom, sudijom za Kavkasce, samo joj je bilo zao da diskvalifikuje toliko pasa. I sta je bilo sa tim diskvalifikovanim primercima? Koliko sam ja upoznata sa pravilnikom, diskvalifikacija je trajna mera ali da li je se ove nase (u vecini slucajeva korumpirane) sudije pridrzavaju:?:

Nije me bilo neko vreme .

Al evo da pomognem !

U standardu kod AST-a nigde nepise da pas nesme da prelazi granicu od 47-8cm za muzjake i 43-4cm za zenke .
Ali zato pise da je najpozlejnija ta visina !

Kod nas , a i u svetu vecina staforda prelazi tu pozeljnu visinu , i krece se od 50cm pa do 55cm .
I to je postalo opsteprihvaceno i od strane sudija i od strane odgaivaca !

Normalno neke sudije preferiraju nize pse i vise buldog tipa , a neke sudije preferiraju vise i elegantnijje pse , to je sve stvar licnog ukusa .
I zato neki psi koji su pribliznih kvaliteta , ali jedan je visi a drugi nizi , drugacije ce imati ocene kod sudija .

Ocigledan primer je ovogodisnja specijalka u Rumi , sudinica koja je ujutru sudila je preferirala nize pse , dok je sudinica koja je sudila vecernju izlozbu preferirala vise i elegantnije pse .

Pazljivo citam prethodne strane i potpuno vas sve razumem... Mada kad pricam sa ljubiteljima i odgajivacima pasa zaista ne mogu da razumem zasto su onda uopste standardi pravljeni jer se ovoga zaista skoro nijedan sudija kod nas a i retko koji sa strane pridrzava! Jednostavno ovaj sudija preferira ovakve pse a onaj onakve! Smesno ali istinito. Ja sam licno sa psom neke druge rase imao na jednoj izlozbi problem jer je jednom psu dao prm a ovaj ima roza njusku a kazu da tamna tj crna je najispravnija a svetla (moze) da bude kod svetlijih pasa sto ovde nije bio primer. Naravno da sam istupio pred svima sa tim komentarom i pozvao se na tekstove iz vise stranih literatura i nakon toga zamislite i taj prm i moj pas i svih ostalih 6 pasa u tom razredu dobijamo 4!!!! To je bio vrhunac gluposti i nemoci tog sudije koji je svima jednostavno dokazao da standard i rasu ne poznaje uopste i da mu na takvim manifestacijama nije mesto. Naravno da ima i dosta dobrih i korektnih primera medju sudijama ali vise ni sam neznam kome da verujem, jer pre svega mi je vazno da ja imam psa u standardu jer ne zelim sutra kada neko od mene uzme kuce da bude svakakvih prica mislim da se svi slazete da kvalitet mora svima da bude prioritet a cena i sve ostalo dolazi sa tim. Pozdrav svima..

Back