American Staffordshire Terrier

• Začetnik teme Začetnik teme dragance
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Mislim da si iz tuge i besa neki deo optuzbi usmerila na pogresne ljude.
Inace ova tema je za staforde, a za u domljavanje zivotinja postoji druga tema koja je lepljiva.
Kao ljubitelj jedne rase ne mogu da se osecam krivom sto nisam udomila tu kujicu, i da mi nije stalo da imam bas zenku staforda ja da udomljavam poodraslu zenku ne mogu. Vec smo udomili napusteno kuce sa ulice i ne mislim da sam los covek zato sto ne mogu sve da ih udomim. Za taj katastrofalan slucaj nisu krivi ljudi koji je nisu udomili vec onaj koji je izbacio na ulicu, pa onda taj sto je ubio.
Znam kako se osecas, jer se meni isto desilo pre nekoliko godina kada sam prihvatila odraslog pitbull terijera kojeg gazda nije hteo jer nije bio za borbe. Od nemara sav je bio sugav , bolestan i neuhranjen. Posto da sam ga drzala na ulici neko bi ga odmah ubio, ja sam se izborila da mu se napravi box kod druga u dvoristu. Od dzeparca sam ga lecila i hranila, i pritom sam tim ljudila nosila poklone sto mi dozvoljavaju da ga drzim kod njih u dvoristu. I dolazim jedno jutro a on mrtav lezi u boxu otrovan. Nije predstavljao nikakvu opasnost jer nije bio pusten, ali to je pitbull. Ne znam ko ga je otrovao mozda je i ta zena cija je kuca mozda neko iz zgrada pored. Bila sam u teskoj depresiji 7 dana, nisam ustala sa troseda. Posle toga decko da bi me izvukao iz depresije napravio je veliku gresku i doneo mi je stene pita. Moja mama kada ga je videla kao da sam vepra unela. Izbacila nas je sve napolje na sneg, decko nije mogao kod njega jer vec ima 3 odrasla pita u dvoristu. Kod njega smo ga drzali dok ne nadjemo nekog da ga prihvati. I nas drug iz gimnazije prihvati. Divni ljudi, divna porodica, zavoleli su ga mnogo. I tako ga odvedu na selo i Atila dobije metak u glavu od komsije jer mu je kcerkica plakala o.O

Ne znam da li ima svrhe ovde nešto pisati....ove izgleda da smo zalutale dušo moja. Za ovu temi izgleda da nisi bil dovoljno high ...nisi bila dovoljno rasna za ovu temu i ove ljubitelje...ali za mene bila si najbolji pas na svetu.... i zato, zbot TEBE, ne zbog njih, jer te nisu ni konstatovali...napisaću i ovde...

Ne bih da ti stajem na muku,ali jednostavno ne razumem cemu ovoliki bes prema ljudima koji tog psa nikad nisu ni videli:eek:

Devojko,ako si toliko volela to jadno kuce sto ga ti nisi uzela? Znam odgovor ce biti da vec imas psa i da nemas uslova da uzmes i nju,ali zar se ne pitas da i ovi ljudi ovde mozda nemaju uslova da je udome?

Ne bih da ti stajem na muku,ali jednostavno ne razumem cemu ovoliki bes prema ljudima koji tog psa nikad nisu ni videli:eek:

Devojko,ako si toliko volela to jadno kuce sto ga ti nisi uzela? Znam odgovor ce biti da vec imas psa i da nemas uslova da uzmes i nju,ali zar se ne pitas da i ovi ljudi ovde mozda nemaju uslova da je udome?

Pa onda nemoj, jer zvuči kao komentar od likova koji kruže oko zgrade i gunđaju ljudima što hrane kuce sa ulice "ako ti se sviđa što ga ne vodiš kući"...Ja da sam mogla sigurno bih je uzela, kao i svaku nesrećnju životnju koju nađem, čak i iznad svojih granica i mogućnosti. Ja nisam bes usmerila prema nekome ko nema mogućnosti, već me zabolelo što je niko čak nije ni prokomentarisao, a gnevna sam na one nazovi ljubitelje koji žele i vole samo rasne životinje, jer po meni to i nisu ljubitelji životinje, već samo jedne vrste i ni makac....a ako hoćeš ti slobodno izbriši sve ove, meni je i onako svejedno, Besna sam, ali to je moj problem, na sve one koji traže na poklon isljučivo rasne životinje, a kad im ponudiš nekog mešanca ili polurasnu, gledaju je kao srmdljiv sir.

Pa ni meni se to ne svidja, ali ni vlasnica ne moze da joj uzme povodac tako da dodje na isto. Moze da se uhvati ako joj se skrene paznja na nesto drugo, ali posle odmah pokusava da uhvati onaj deo povoca koji se drzi u ruci i da se nateze, tj chupa (koliko sam shvatila tako se igra). A upravo se zato i setamo tuda po tim livadama jer nema nikog od pasa, a tek ponekad promakne neko, pa posto se ona zabulji u tom pravcu onda je uzmem na povodac dok ne prodje osoba. I sto je najbitnije ne moze da izleti na ulicu. A uvece sam rekla da ne mogu da je setam jer je tu mrak, a da se natezem po ulici sa njom ne mogu.

Za tu vlasnicu nije pas, a kamoli staford.:evil:
Zbog takvih vlasnika koji drze razmazene tempirane bombe je izmedju ostalog rasa na losem glasu, kao da nam nisu dovoljni mracni likovi sa margine drustva.
Za sada je ona dobra, mirna , mlada i nekontrolisana,. Dodje li do incidenta, koji mozda i nece ona izazvati, sigurna sam da je ni vlasnica a ni ti ovakvu nece moci obuzdati i tada, kad steta bude nacinjena, cemo se opet svi mi ostali vlasnici naci na crnoj listi, biti zabranjivani i omrazeni u drustvu itd....:cry:

Staford je divan pas, odani pratilac, pravi prijatelj ljudi i dece ali zahteva veliku dozu odgovornosti i pravo bezkompromisno vaspitanje i zato nije za svakoga!!!

Poslednja izmena:
Definitivno se slazem sa tobom, i zaista mislim da ljudi uopste ne znaju vecinom sta uzimaju kada se odluce za stafa ili pita. Ja se samo nadam da ce ona ostati ovakva kakva je sada, mada je vec imala pra incidenata ranije ali nista preterano ozbiljno. Ona je izuzetno jaka i tvrdoglava, ali eto nema nikog da je nauci necemu. Ja pokusavam da je naucim osnovim komandama (stani, ne tamo, fuj to) ali mi se cini da ce to zahtevati mnogo zivaca i vremena, za sada sam samo njen setac i to je to.

Pa ne znam, ja na tvom mestu kad bi uzela povodac a ona htela da ga iscupa iz ruke, znas kako bi dobila po guzi, povisen ton i pretnja prstom.
Ljudi nisu u stanju da kontrolisu strah koji im izazivaju stafordi i pitovi. Uzasnu se kada ga vide bez povodca.
Imala sam priliku dok sam setala mog maltezera da vidim prestravljenu facu zene dok joj je prilazio. A zamisli sta bi bilo da sam setala mog Baka?
A to da je gazdarica ne seta i placa nekoga da to radi umesto nje necu da komentarisem, izgovor ne postoji.

Pa pazi ja da je bijem necu. To kategoricki odbijam, pa makar joj i na kraj pameti ne bi bilo da me ujede. To neka radi njena vlasnica jer je to njen posao ako smatra sebe za autoritet tom psu. Ja sam pristala da je setam zato sto sam htela da se barem taj jedan ili dva sata dnevno lepo provede. To naravno ne znaci da cu da je pustam da se meni i drugima penje na glavu, ali da joj pretim i da je lupam po guzi ne dolazi u obzir. Sve moze da se resi lepo, a ja sam odlucila da to uradim tako sto cu da budem stroga ali postena, sto znaci da kada je setam po kraju moze da ide kuda hoce (tj ako hoce da pisne ovde ili onde, ili njusne nesto tamo moze) ali kada je povucem ili kazem dodji da to stvarno mislim i da ostanem pri tome, i to kod nje ima bolji efekat nego podizanje tona ili lupanje.
A i nemojmo da se lazemo, ti psi su gadni kad se naljute i jaki su. Ja se nje ne plasim u smislu da se sledim kada treba da je setam, ali danas je ona vrlo besno zalajala na svoju vlasnicu kada je ova pokusala da je lupi da bi pustila povodac, i ne vidim razlog da je provociram jer je definitivno jaca od mene i ne bih se lepo provela kada bi pokusala da me capi.

Haha :) To njie gazdarica vec je pitanje ko je kome gazda tu. Mackic slazem se, nije tvoje da je vaspitavas. Ali ne mogu da verujem da pas to radi gazdarici jer npr da je pudla pa i ajde, ali ako te staford nepostuje... Ne verujem da bi je ujeo ili tako nesto , ali ni meni ne bi bilo svejedno. Ja gledam ono moje krmce ponekada, a stvarno je dobar na ranu da ga stavis, sta bi bilo kad bi mu nesto krvcnulo u glavi i poludeo. Pa sve bi mogao da nas podavi u dvoristu.
To su psi jakog karaktera, hrabri i tvrdoglavi:) Ali ja ih bas zbog toga volim, te njihove energije. A kad vidim naboranu kozicu ispod brade odmah se raspametim, i moram da ga copkam i poljubim.
Mada mnogo ali,mnogo ljudi ih uzima zbog njihove "reputacije" da bi izgledali "opasno" na ulici. a sto je najgore retko ko od njih je u stanju da pravilno vaspita tog psa. Kao onaj pit sto sam ga prihvatila. On je bio iz bas dobrog legla, neka cica ga uzela da se pravi vazna. Kad je shvatila da oni zahtevaju dosta vase energije, ostavila ga na terasi 6 godina, e kad je i to smorilo onda ga je vratila liku od kojeg ga je kupila, a posto on tako saspe metak u glavu ako se nije dobro pokazao u borbi...ja i decko ga brze bolje uzeli, jer taj tesko da je macku mogao da dobije a ne nekog psa. Ja nisam videla pita u gorem stanju u zivotu.

Ma sta ljudi sve ne rade tim nesretnim psima, a sve misleci kako su to masine od pasa bez bilo kakvih emocija.
Evo sad sam se vratila iz setnje sa Bebom, isao je opet i Tedi sa nama, samo sto su se ovaj put skroz razumeli, tj niko nikoga nije dirao kada su grane u pitanju, izgleda da su juce raspravili sta su imali. Fora je u tome sto je ona izuzetno, ali izuzetno, dominatna i sve mora da bude po njenom. To je vrlo izrazeno sa psima a malo ublazeno sa ljudima, jer dozvoljava vlasnici da je lupi po dupetu i malo se skupi kad je ova grdi (osim ocigledno kada je kaznjava dok ova pokusava da se igra), ali drugi psi ako ce da budu sa njom u drustvu mogu jedino da rade ono sto im ona dozvoli, tj ne sme da dodje do sukoba u misljenjima i interesima.
A sto se tice njenog odnosa sa vlasnicom, to mi je danas postalo vrlo jasno, Beba je 100% glavna u toj prici, popustice kad je dobre volje, ali mislim da kada bi se ta devojka zainatila ili pokusala da nekako bude dominantnija skoro sam sigurna da Beba ne bi dva puta razmisljala da je napadne. Znaci ako hoce da zivi u skladu sa svojim psom sledi joj dozivotna uloga podcinjene jedinke.

Fora je u tome sto je ona izuzetno, ali izuzetno, dominatna i sve mora da bude po njenom. To je vrlo izrazeno sa psima a malo ublazeno sa ljudima, jer dozvoljava vlasnici da je lupi po dupetu i malo se skupi kad je ova grdi (osim ocigledno kada je kaznjava dok ova pokusava da se igra), ali drugi psi ako ce da budu sa njom u drustvu mogu jedino da rade ono sto im ona dozvoli, tj ne sme da dodje do sukoba u misljenjima i interesima.

Divno, da li si razmisljala sta ce biti ako naidje na nekog /neku sebi slicnu?:otkacio:

Mani se ti setanja te kuje, ne navlaci sebi bedu na vrat, a vlasnicu savetuj da nadje profesionalca da joj pomogne ili da je pokloni nekom ko ce moci da je obuzda.

da, da.... ja autoritet imam zbog decka, sama ne znam kako bih ga stekla jer Bak zna da nisam bas nesto jaka:) Tako kada se njih dvojica rvu, meni nekada bude zao pa dodjem da ga malo copnem i pomazim dok ga decko drzi na zemlji.
Pre neki dan rvemo se decko i ja:) i on mene kada baci na zemlju dodje Bak da me poljubi i tako to:) solidarisemo se malo mi koji nismo alfe. Elem, sinoc pricam drugu i decku o toj zenkici sto mackic seta, i kaze mi decko (valjda mu je neki drug pricao) da dok su se setali po keju tako nesto vide staforda samog kako bzvz bleji na livadici. Oni pridju, igrali se sa njim jedno sat-dva.... Sve bilo super, oni odusevljeni, i kad su se zapitali zasto nikog nema da ga pokupi ili dozove oni da ga uzmu za ogrlicu da ga povedu....... i nastane show. Otprilike svi su na drvetu zavrsili.
Ja ne znam da li ta vlasnica ima musko u kuci... ako nema sad joj je kasno da uspostavlja dominaciju, jer je zenkica u periodu kada je postala svesna svoje snage.

Ja sam sa svojih 155cm/50kg apsolutni alfa u mom AST coporu, nije sve u fizickoj snazi u pitanju je vas stav od pocetka "veze".

vni368.jpg

Poslednja izmena:
Naravno da moze, ali da sam sama Bak bi bio svestan da je jaci od mene, kad se snaga odmerava ja nisam u stanju da izadjem na kraj sa njim. Moze me odgura kako hoce. On me postuje kao nekog viseg na lestvici u coporu, kada zgresi bas nesto ja ga pojurim ili krenem ka njemu nikad mi ne bezi, samo ili legne na zemlju kao puze ili odmah na ledja. Al za to mi je trebalo 2 meseca cimanja. Samo nisam sigurna posto zenkicu ipak planiram da sterilisem pre prvog teranja, da li bi Bak mogao da postanje agresivan prema maltezeru oko parenja? Da li sterilisane zenke imaju teranje? Generalno mali mu nije nikakav problem, jer bezi od zenkica pudli, a gde bi i pomislio na zenku staforda. Ali opet se pitam, da li 10 ociju da otvorim. Show je bio u dvoristu kad je dzumarica zenka upala(inace stene), red im je svima zavela, sta ce li tek biti kad dodje Lola...

Nisam napomenula da sam svoj odnos sa Bakom zapocela kad je imao 3 godine. Lola ce mi biti prvi bas moj pas.

Poslednja izmena:
Po meni je bolje sacekati prvo teranje, da se organizam zivotinje potpuno oformi, jer mislim da polni hormoni imaju uticaja i na razvoj i imunitet jedinke.

Da, tako je. Istina, onda se donekle povećava verovatnoća da kuja oboli od tumora mlečnih žlezda ali to je neznatno.

Nego, sekli smo muž i ja uši prvo jednom bebironcu pa onda njegovom bratu. Prvi je bio OK, malkice blentav, onako šteneće, a drugi je čak i režao na nas dvoje kad se probudio iz narkoze. U onakvoj vilici čak ni tek iznikli stalni zubi nisu za potcenjivanje a sa malim očigledno nije rađeno tako da prihvati autoritet ljudi. Sećam se jedne keruše koju su radnici te firme koju čuva doveli u Orku na sterilizaciju, većina volontera je se pribojavala a ona je bila kao plišani meda, umiljata i poslušna. Tih nedelju dana smo nas nekoliko koji smo se zaljubili u nju dolazili da je šetamo, hranimo i dajemo joj terapiju i van naših termina jer je stvarno izgledala zastrašujuće.

Nego, Mačkić, pokušaj da na diskretan način popričaš prvo sa poslodavcem a onda i sa Bebinom vlasnicom o njenom ponašanju, to je, kao što kaže Evocati, tempirana bomba i ne bi valjalo da se zadesiš tu kad explodira. A da ne pričamo o anatemisanju cele rase zbog nekoliko excesa! (Znaš moju priču sa dobermanima...)

Pa poslodavca nemam, jer sam ja izlepila oglase u kraju po banderama.:mrgreen:
Pricala sam sa vlasnicom juce, jasno je njoj kako se Beba ponasa, ali u fazonu sta da se radi.
Btw danas je u setnji imala bas brojno drustvo, pored Tedija je isla i ta neka zenka, ulicna, koja je kod njene zgrade, i onaj mali chupavko koji je ispred nase zgrade stalno. Nisakim nijedne sekunde nije bilo problema, a sa Tedijem je samo onaj prvi dan raspravila sta ima oko granja, i to je to. Nisu se ni juce uopste kacili. Danas sam je skroz izmorila bacanjem grana, pa je trcala cas uzbrdo cas nizbrdo jedno dobrih 20ak minuta, da je na kraju cak legla postrance i dahtala je nekih deset minuta. Toliko sam je izmorila da joj na kraju uopste nije palo na pamet da cupa povodac.:)
Mislim da je njoj potrebno samo vise aktivnosti da bi se bolje ponasala. Nema potrebe da odustajem od njene setnje, jer je ona svakog dana bolja, a s obzirom da je proslo samo nedelju dana od kada je setam i da me slusa kada kazem dodji kada je pustena to je ipak neki napredak i dokaz da nije bas toliko neuracunljiva koliko je ispalo.

Back