AMD ili Intel?

OK; ovo već vodi negde... Event ID 41 je samo znak da je kompjuter pretrpeo nekakav BSOD, on ti uvek izađe nakon prvog paljenja posle bilo kakvog kraha. Međutim, obe greške koje si na kraju naveo ukazuju na drajvere. Često se dešava da ti Windows update bez pitanja ubaci neki loš drajver koji ima WHQL sertifikaciju, a neispravan je suštinski, i problem se upravo ovako manifestuje kao kod tebe. To možeš da rešiš tako što:
1) onemogućiš Windows da ti on instalira drajvere automatski. Windows update će i dalje će raditi, ali drajvere neće dirati. Imaš tri načina da to uradiš ovde. To neće rešiti problem, ali je osnova za ovo što sledi dalje, i svakako je dobro u tvojoj situaciji.
2) probaš da revertuješ sve drajvere na poslednji fabrički drajver - za matičnu skineš SVE drajvere sa Asus sajta, kao i za grafiku, i sve ostalo. One koje je uvukao Windows update pobrišeš totalno (opcija "delete driver files") pre nego što počneš da instaliraš fabričke.
3) po potrebi probaš da disabluješ sumnjiv uređaj u Device manageru ako uspeš da shvatiš koji je i vidš da li se BSOD-i dešavaju i dalje.

Ako ovo ne uspe, idemo dalje, ima još koješta da se proba.

Nakon malo igranja sa ovim, postoji šansa da zaključiš koji je problematičan uređaj (drajver). Takođe postoji verovatnoća da nije to u pitanju uopšte, ali to ćemo videti tek u sledećem koraku.

@Sizif...uff veruj mi da sam umoran od toga..a buduci da je komp bio u servisu..Sutra ide opet...Jer sam odneo liku i deal je bio"da napravi da RADI"za za mene BSOD nije..normalno...
Znaci vec sm-reinstalirao Win, pootakcio sve ostale diskove
napravio isto to i na HDD i na SSD
na jednom RADE updatei dna drugo ne, na jednom ugasena SVA zastita na drugom RADI
i na OBA se desava IDENTICNO za 3-4 dana...
i da-odnesem u servis- i igra koja meni UVEK pravi njesra-TAMO NE!!?!
Poneo i moju tastaturu i misa da nije do njih...nista
I ajd sad budi normalan i pametan..?
P.C. serviser rekao instalirace on WIn(ne znam koji moj to nije ONDA uradio) pa ajd da vidim i tu magiju...kao ja ne znam isstem da instalioram-a radio sam to na desetine puta u zivotu...ZP, 7, Vista, 10...10tku najmanje dodushe..

@Ghost in the Shell : Pozz! Daj ove podatke ako nije frka

Ja cu da pokusam da lociram gde bi potencijalno mogao biti problem koji meni deluje da je softverskog tipa, mada moze biti i da je do kablova koje maticna prepoznaje pomalo fuljavo (izmedju odnosa SSD/HDD.

- Koja igra (i koji build clienta, to ce ti pisati u samoj igri)
- Da li ti se to desava samo tokom igranja video igre ili na razlicitim eventima?
- Da li je instalirana na SSD-u ili na HDD-u?
- Koja je maticna ploca u pitanju?
- Na koje portove su povezani SSD i HDD (master/slave)?
- Da li je neki od delova is prethodne konfiguracije prebacen (recimo, kabl, HDD etc)?
- Da li se u medjuvremenu nesto menjalo u hardverskoj strukturi pre i nakon desavanja BSOD-a?

To su glavna pitanja, a ovo cisto zbog predostroznosti

- Da li punis telefon preko front USB-a?
- Da li ti je neki kablic ostao u bilo kom USB portu, a ne koristis ga?

----

Koliko je frekventan BSOD prilikom igranja igre i da li se desava konstantno na jednom segmentu igre ili se desava u roku od nekoliko minuta? Da li je problem ucestaliji tokom posete lokacije gde je puno igraca ili ne?

----

Moguci problemi, ali ultra retki:

- Ako je problem cisto i specificno povezan za samu igru, moguce je da se BSOD pojavljuje preventivno kako se ne bi opteretili ni audio, a ni graficki, a ni memorijske komponente. Moze da se dogodi da je recimo neki zvuk od tipa, sta znam, lupam, 39Kb, u odredjenom momentu napravi loop zbog greske, a onda taj loop dovodi do BSOD-a i zatim restarta kompa.
- BSOD se generalno moze desavati ukoliko je CPU klokovan nesto vise od fabrickog, a nema dovoljno jaku maticnu plocu da obezbedi softversko-hardversku fluidnost. To dozvoljava da se prilikom loadinga necega u sistemu, a pogotovo kada ne postoji neki od microsoft update-a, da dodje do BSOD-a koji moze biti potpuno randomizovan.

----

Mozes napraviti nekoliko vrsta logova, tj. BSOD dumpova, sto aktivnih, sto minidump-ova, sto kompletnih. Ovo je najbolje da procesljas na netu kako se radi za WINOS koji imas. Te logove sacuvas negde, a onda posaljes na email servisa i naglasis im da su to logovi koje si sakupljao. Sto ih vise sakupis, tim je bolja sansa da ce se problem otkloniti.
Nazalost, praksa mnogih danasnjih servisa nije da ti zaista otklone problem, vec najcesce ti zamene kompletan deo koji pravi problem. Pogotovo kada imas garanciju za tako nesto.
Ako zelis da ti neko zaista resi BSOD, mislim da za to moras da pozoves nekoga ko sa tim ima 20-30+ godina iskustva (i jos da im odes na gajbu da dostavis PC jer oni tamo imaju svoje alate i druga cudesa).

----

Meni ovo, najiskrenije, zvuci kao da je neki fajl igre napravio problemcic, a driver za adekvatnu reprodukciju tog fajla se ne moze adekvatno loadovati na HDD-u (iz nekog nama nepoznatog razloga) i kako bi se loop prekinuo kao error, desava se BSOD koji ne moze sebe zaista da locira.

Ti imas nacina da zaista lociras sta prouzrokuje BSOD u, sto se kaze u nasem narodu, sitna crevca,za to ti je potreban software BlueScreenViewer koji ce pokazivati informacije iz

Kod:
C:\WINDOWS\MiniDump

Izvinjavam se unapred ako sam nesto propustio vec u temi.

Da, na tebi je da podesis kako ce da BSOD log radi.

Poslednja izmena:
N3WZ odogovricu na TVoje pitanje detaljnije sutra MRTAV SAM! Novost je-sinoc bio kod servisra stavili svze Win, dogovor "ne diraj NISTA " osim tih par igraa koje zezaju da stavim..OK..Dodjem kuci=instal Tera Rising, sve radi OK sat vremena...Ajde da instaliram WOrld of tenks,-kerenem nstalaciju-izbaci mi da nije pronadjen DirectX -da li da instalira...?"ajde de.."..Krene instal.DXa i PUFF-BSOD! stop code- KMODE EXCEPTION NOT HANDLED...
Ostalo je da posle svga mi da da probam DRUGI RAM pa da vidimo...Ali ovo vec postaje STRASNO gubljenje vremena...Laku noc, u svakom slucaju HVAAL na pokusaju pomoci, cujemo se ovih dana..
Q noc jos jednom..

@Ghost in the Shell : Pozz! Daj ove podatke ako nije frka

Ja cu da pokusam da lociram gde bi potencijalno mogao biti problem koji meni deluje da je softverskog tipa, mada moze biti i da je do kablova koje maticna prepoznaje pomalo fuljavo (izmedju odnosa SSD/HDD.

- Koja igra (i koji build clienta, to ce ti pisati u samoj igri)
- Da li ti se to desava samo tokom igranja video igre ili na razlicitim eventima?
- Da li je instalirana na SSD-u ili na HDD-u?
- Koja je maticna ploca u pitanju?
- Da li je neki od delova is prethodne konfiguracije prebacen (recimo, kabl, HDD etc)?
- Da li se u medjuvremenu nesto menjalo u hardverskoj strukturi pre i nakon desavanja BSOD-a?

To su glavna pitanja, a ovo cisto zbog predostroznosti

- Da li punis telefon preko front USB-a?
- Da li ti je neki kablic ostao u bilo kom USB portu, a ne koristis ga?

----

Koliko je frekventan BSOD prilikom igranja igre i da li se desava konstantno na jednom segmentu igre ili se desava u roku od nekoliko minuta? Da li je problem ucestaliji tokom posete lokacije gde je puno igraca ili ne?

----

Moguci problemi, ali ultra retki:

- Ako je problem cisto i specificno povezan za samu igru, moguce je da se BSOD pojavljuje preventivno kako se ne bi opteretili ni audio, a ni graficki, a ni memorijske komponente. Moze da se dogodi da je recimo neki zvuk od tipa, sta znam, lupam, 39Kb, u odredjenom momentu napravi loop zbog greske, a onda taj loop dovodi do BSOD-a i zatim restarta kompa.
- BSOD se generalno moze desavati ukoliko je CPU klokovan nesto vise od fabrickog, a nema dovoljno jaku maticnu plocu da obezbedi softversko-hardversku fluidnost. To dozvoljava da se prilikom loadinga necega u sistemu, a pogotovo kada ne postoji neki od microsoft update-a, da dodje do BSOD-a koji moze biti potpuno randomizovan.

----

Mozes napraviti nekoliko vrsta logova, tj. BSOD dumpova, sto aktivnih, sto minidump-ova, sto kompletnih. Ovo je najbolje da procesljas na netu kako se radi za WINOS koji imas. Te logove sacuvas negde, a onda posaljes na email servisa i naglasis im da su to logovi koje si sakupljao. Sto ih vise sakupis, tim je bolja sansa da ce se problem otkloniti.
Nazalost, praksa mnogih danasnjih servisa nije da ti zaista otklone problem, vec najcesce ti zamene kompletan deo koji pravi problem. Pogotovo kada imas garanciju za tako nesto.
Ako zelis da ti neko zaista resi BSOD, mislim da za to moras da pozoves nekoga ko sa tim ima 20-30+ godina iskustva (i jos da im odes na gajbu da dostavis PC jer oni tamo imaju svoje alate i druga cudesa).

----

Meni ovo, najiskrenije, zvuci kao da je neki fajl igre napravio problemcic, a driver za adekvatnu reprodukciju tog fajla se ne moze adekvatno loadovati na HDD-u (iz nekog nama nepoznatog razloga) i kako bi se loop prekinuo kao error, desava se BSOD koji ne moze sebe zaista da locira.

Ti imas nacina da zaista lociras sta prouzrokuje BSOD u, sto se kaze u nasem narodu, sitna crevca,za to ti je potreban software BlueScreenViewer koji ce pokazivati informacije iz

Kod:
C:\WINDOWS\MiniDump

Izvinjavam se unapred ako sam nesto propustio vec u temi.

Da, na tebi je da podesis kako ce da BSOD log radi.

Mali edit a situacjom pa cu odgovoriti na Tvoje konkretno pitanje
Danas pokrenem WOT koji nije hteo da radi fali mu directX(a ima Dx 12) fali mu 9,ajd OK batalim poknem druu online igru Tera rising
, PRVI PUT sa tom igrom'iybaci BSOD!Cuje se neko brujanje, Onda se cuje 3x kratak BEEP sa ploce i tako par puta...Jedva na kraju upalim komp-vadio i vracam RAM u slot...Pokrenem P95, opcija 3 gde testira mnogo RAM-BSOD posle 3-4 min...STop code...DRIVER OVERRAN STACK BUFFER
1. Igra je-jedna od World of Tankas-igl sam skidao sa sajta klijent ovaj put sam neki stari sa Harda ali on se updajtuje sam
2. Uglavnom se desava na tih par igara, svega jednom ili 2x prilikom neceg drugog(evo danas prlikom Prime 95 testa)
3.Od stare konfiguracije jeste ostalo svi hardovi , napajanje i kuciste, i kablovi-za SATA su novi
4. X470 Gigabyte Aorus Ultra gaming
5 . Igre su bile pre na Hardu sistem na SSSDu...sad je sve na SSDu testa radi...
7.Hardver sam menjao stavio novi hadnjak ali se isto desava i sa starim i sa novim..
8.Fon ne punim preko USBa...
9, bilo je slucajev PRE da sam kacio sto-sta na USB..sad samo tastatura mis...poneka d citac kartica-vadim ga kad zavrsim..
Na kraju ce ispasti problem RAM memorija..
6.Master/slave...ne znam na novijim konfiguracijam to nisam ni podesavao iskreno i nije pravilo problem..
Tako je neki ty servisera sad a i moj...jer je pukao tj izasao BSOD prilikom RAM testa na Prime 95-opcija 3 u njemu..

Ako je RAM OC, samo smanji malcice i vidi da li to resava problem. Ovo je problem koji su i drugi prijavljivali specificno sa tom MOBO.

Dakle neka bude na stable 2933 ili nize (recimo 2400) ukoliko je sada na 3200.

-------------------------------------

Citam sada specifikacije MOBO.

Support for Extreme Memory Profile (XMP) memory modules

Aha! Gasi ovo z:D u BIOS-u. Ne daj ovoj opciji da cacka automatski.

Mislim da ovo pravi problem.

Zasto gasiti OC? Jednostavno da bi video da li je OC taj koji pravi problem, pogotovo RAM u odnosu na XMP.

Radi predostroznosti sve vratiti na Default voltazu i default vrednosti. Znam da je smor, ali najvise BSOD-a statisticki se desava sa CPU OC-om, dalje sa starim HDD iz stare konfe, a to pogotovo ako nisu dobro povezani SATA kablovi koji odredjuju sta je master, sta je slave itd.

Kada radis testove skloni HDD SATA, neka radi samo 1 SATA kabl i 1 Storage unit.

Zatim iskljucivo po 1 RAM stick za test.
Zatim, ako imas 2 komada RAM-a, postavi ih u 1 i 3 slot kada radis testove (iako su svi crni, nvm to). Prvi slot je odmah do CPU-a (znas to sigurno, nego samo kazem)

Ne znam koja je GPU, ali ja bih je postavio u donji deo PCI slota (ne onaj koji je blize CPU vec onaj ispod).

Pozdrav i srecno resavanje ovoga. z:mrgreen:

Ako je RAM OC, samo smanji malcice i vidi da li to resava problem. Ovo je problem koji su i drugi prijavljivali specificno sa tom MOBO.

Zasto gasiti OC? Jednostavno da bi video da li je OC taj koji pravi problem, pogotovo RAM u odnosu na XMP.

Radi predostroznosti sve vratiti na Default voltazu i default vrednosti. Znam da je smor, ali najvise BSOD-a statisticki se desava sa CPU OC-om, dalje sa starim HDD iz stare konfe, a to pogotovo ako nisu dobro povezani SATA kablovi koji odredjuju sta je master, sta je slave itd.

Kada radis testove skloni HDD SATA, neka radi samo 1 SATA kabl i 1 Storage unit.

Zatim, ako imas 2 komada RAM-a, postavi ih u 1 i 3 slot kada radis testove (iako su svi crni, nvm to). Prvi slot je odmah do CPU-a (znas to sigurno, nego samo kazem)

Ne znam koja je GPU, ali ja bih je postavio u donji deo PCI slota (ne onaj koji je blize CPU vec onaj ispod).

Zasad sam po preporuci servisera da eliminisemo to kao uzrok problema ostavio SVE a default..Svi naponoi, sve feekvencije S.V.E!Cak i RAM radi ne na 2666(na toliko je deklarisan) nego na 2400Mhyz
Nije mi SMOR da to radim nego mi vec postaje gubljenje previse vremena..Yato i jesma odneo na kraju u servis'kontam njemu je to posao, ima delove, alat...medjutim opet se vrtim ukrug..Sinoc reinstalira Windows ya sta sam YNAO da nece resiti probem al ajde ako STRUCNO lice kaye..I sad na kraju on tipuje na RAM'a ja sam na to PRVO SUMNJAO!

- - - - - - - - - -

1 stick samo ima, vec sam menjao slotove, GPU skoro 99 % da nije problem...Ne greje se,driveri Ok sve savrseno, kontakti SVE!

- - - - - - - - - -

Ovo je RAM koji sam hteo da payrim..Medjutim NIJE na QVL listi...Koji god da trayim'ili nije na listi...Ili ga nema u toj proidavnici ako je na listi...i tako UKRUG , beskonacni yacarani krug !;(

Voltazu nemoj na auto nikako, iskljucen CPB i PBO obavezno i memorija na 2666, to mora da radi stabilno. Ako ti recimo 3700 na 1.22 V rucno i memorija na 2666 ne rade stabilno e onda u pm. Ja sam u medjuvremenu enablovao CPB i PBO, posto mi postize malo veci takt tako do 75C.
Voltage offset sam stavio na -50mv.

Само да обавестим експерта да код SATA и М.2 дискова не постоји master и slave. То је било актуелно пре непуних петнаестак година док је IDE интерфејс био у оптицају.

- - - - - - - - - -

Ovo je RAM koji sam hteo da payrim..Medjutim NIJE na QVL listi...Koji god da trayim'ili nije na listi...Ili ga nema u toj proidavnici ako je na listi...i tako UKRUG , beskonacni yacarani krug !;(
Не мора да буде на листи да би радио. Заменићу ти ја RAM ако хоћеш па пробај са другим, док не убодеш неки који ради на твојој плочи, ако је то у питању.

"Само да обавестим експерта да код SATA и М.2 дискова не постоји master и slave. То је било актуелно пре непуних петнаестак година док је IDE интерфејс био у оптицају."

Da master/slave je bilo na IDE diskovima koji su se vezivali u parovima na jedan IDE port na istom kablu.

Само да обавестим експерта да код SATA и М.2 дискова не постоји master и slave. То је било актуелно пре непуних петнаестак година док је IDE интерфејс био у оптицају.

- - - - - - - - - -

Не мора да буде на листи да би радио. Заменићу ти ја RAM ако хоћеш па пробај са другим, док не убодеш неки који ради на твојој плочи, ако је то у питању.

Dao RAM juce na reklamciju...Prodavac mi savtuje da pogledam bar na Part pickeru, jer on izbaci jel kompatibilna komponenta ili ne..Evo sad mi je od juce popodne na zameni druga memorija, cisto da vidim ako se s njom bude desavalo'nije do RAMA...zyasad' NIJE'ynai izgleda JESTE RAM...)
P.C. E sad pitanje koliko cu cekati novi RAM, i da lcu dobiti zamenski'ovaj, moram da vratim...al da resim to pa jbg..

P.C. E sad pitanje koliko cu cekati novi RAM, i da lcu dobiti zamenski'ovaj, moram da vratim...al da resim to pa jbg..
Не дај то док ти не доставе други! Или питај да задржиш тај ако већ ради добро, њима је у принципу свеједно, све је то исти ђаво. Мале су практичне разлике између најскупљег и најјефтинијег РАМ-а.

Не дај то док ти не доставе други! Или питај да задржиш тај ако већ ради добро, њима је у принципу свеједно, све је то исти ђаво. Мале су практичне разлике између најскупљег и најјефтинијег РАМ-а.

Nije bas tako crno belo...Ovo sam dobio-da testiram- iz tog servisa gde sam nosio...I u pitanju je 4Gb RAM, moj je 16..To za skuplji-jefitnij iRAM ne slayem se al nema veze...Pitacu prodavca da mi da kakav takav RAM da se sluzim...ili ako ce novi doci za ~ nedelju dana, sta sad...Strpicu se..Bas i nemam izbora-da drzim kod sbe RAM koji mi pravi problem?Pa bolje da ga reklamiram, da cekam drugii, da se strpim...

Za mene je prva particija uvek master, sve drugo je slave. Tako sam navikao, a zato sam ih i stavio u zagradu. Nemoj nikada da zapostavis moc NAVIKE kod ljudi. Samo zato sto su navikli da rade i funkcionisu na jedan nacin, ne znaci da nisu eksperti, cak mnogo bolji od onih koji ne znaju razlike u maloprodaji, a prave se vazni na forumu. z:D

m.2 se ne secam da je bilo spomena. Ali, eto, da ubacis nesto u pricu, sebi svojstvenu.

Za mene je prva particija uvek master, sve drugo je slave.
Evo, nismo dugo čekali za odvalu veka br. 3... kakve crne veze imaju particije sa ovime o čemu pričamo... i SATA i IDE diskovi imaju particije, ali to sa redosledom ubadanja diskova u portove na ploči tek nema nikakve veze, niti sa master i slave odnosom kod IDE uređaja. Sad mi još samo reci da se hard disk u prodavnici kod Minga kolokvijalno naziva particija. Ili šta god, znam da uopšte ne shvataš koliko si lupio sa ovom "particijom", koja je logička struktura na samom disku, nevezana u tom smislu za fizički interfejs.

Ali dobro, ako DAC može da bude pasivni uređaj, može i prva particija da bude master, druga slave.... :zblesav:

Ocigledno Sizif kada kupuje sladoled na tocenje se posvadja s prodavcem da se ne radi zaista o tocenju, nego o curenju fila.

z:D

Nije bitno kako je Sizif to sve razumeo, oni pametniji su svakako razumeli na sta sam mislio.

KEYWORD : Kolokvijalizam.

Back