AMD ili Intel?

procesori odavno nisu usko grlo sistema

neces osetiti razliku ni u radu ni u igrama izmedju onog od 10 hilj i onoga od 40 hilj

propagandom samo loze i ubede da vredi dati mnogo vise , a ne vredi ili vredi vrlo malo

Procesori nikad nisu bili usko grlo sistema, to su skoro uvek memorijske jedinice.

@tema: AMD, zbog cene, inace su odlicni i Intelovi procesori.

X64 OS je svakako preporuka ... vecina nas ima "moderan" hw ... 32 bit polako i na linuxima odlazi u penziju ... evo i ubuntu odustaje ...
To je tačno. PAE mod je obično sra*nje, jer iako preko njega možeš nakrpiti više od 4GB RAM na 32-bitnom Windowsu, nijedan pojedinačni proces i dalje neće moći da adresira više od 4GB RAM, što je totalno glupo. Zamisli SQL server kome jedan proces jede koliko god RAM-a imaš, a ti staviš 16GB na 32-bitnom Windowsu i plačeš suze gorke jer SQL i dalje ne može da pokupi više od 4GB. Ali zato možeš da pokreneš i Solitaire.... :lol:

Dakle samo i jedino 64-bita, jer 32 je istorija.

To je tačno. PAE mod je obično sra*nje, jer iako preko njega možeš nakrpiti više od 4GB RAM na 32-bitnom Windowsu, nijedan pojedinačni proces i dalje neće moći da adresira više od 4GB RAM, što je totalno glupo. Zamisli SQL server kome jedan proces jede koliko god RAM-a imaš, a ti staviš 16GB na 32-bitnom Windowsu i plačeš suze gorke jer SQL i dalje ne može da pokupi više od 4GB. Ali zato možeš da pokreneš i Solitaire.... :lol:

Dakle samo i jedino 64-bita, jer 32 je istorija.
Ajde sada ubedi u to i sve one koji imaju poslovne programe koji ne rade pod windows 64-bitnom verzijom.

Сваки програм може да се натера да ради на 64 битном Windows-у, ако админ зна знање.
veruj mi na reč da ne može svaki da se natera , ja u firmi gde radim imam dva takva programa , jedan (napravljen početkom 90-tih) se vrti u DOS-u a sama aplikacija na linux serveru virtualizovana , a štampa se radi isključivo na matričnom štampaču jer program ne podržava laserske štampače, dok drugi se više ni ne koristi ali postoji cela jedna baza istorijskih poslovnih podataka koja zatreba s vremena na vreme , a siguran sam da ni u mnogim drugim firmama nije drugačije.
A veruj mi nije do administratora.

Pa ako je aplikacija virtualizovana na Linux serveru, šta te sprečava da i klijenta i aplikaciju virtualizuješ na Win64 serveru ili prosto pokreneš u compatibility modu... a štampa na matričnom štampaču je elementarna stvar u svakoj verziji Windowsa, samo treba da preusmeriti stream output virtualizovane aplikacije na centronix interfejs, ili koji god drugi da je korišćen za printer. Ovo sam pre par godina baš radio za poresku upravu Kolubarskog okruga, jer su dobili nove servere a imali neke prastare aplikacije u dBaseu i stare printere. Njihov admin nije uspeo, al' sam im to rešio i evo još se ne žale... :lol:

Pa ako je aplikacija virtualizovana na Linux serveru, šta te sprečava da i klijenta i aplikaciju virtualizuješ na Win64 serveru ili prosto pokreneš u compatibility modu... a štampa na matričnom štampaču je elementarna stvar u svakoj verziji Windowsa, samo treba da preusmeriti stream output virtualizovane aplikacije na centronix interfejs, ili koji god drugi da je korišćen za printer. Ovo sam pre par godina baš radio za poresku upravu Kolubarskog okruga, jer su dobili nove servere a imali neke prastare aplikacije u dBaseu i stare printere. Njihov admin nije uspeo, al' sam im to rešio i evo još se ne žale... :lol:
Kolega , sve već probano ne samo od mene nego pre mene od strane druga dva sistem administratora i dva programera i odavno se odustalo od toga. Lik koji ima izvorni kod programa nije više ni živ valjda. msm ne vredi da se ubeđujemo sem toga računari u celom domenu se nešto ne mirišu sa tom aplikacijom pa smo klijent mašine za iste programe ostavili van domena kao i sam server u različitom opsegu adresa jer mora nalog sa administrativnim privilegijama za samu štampu + pokreće se štampa iz dos prozora direktnim ukucavanjem komandi , teško je to zaposlenima i objasniti pa ih uvesti u samu proceduru pogotovu ako se zna da su pojedinci priučeni za rad na računaru , da ne pričamo da smo morali da zadajemo dve različite mreže na računarima i da oni - klijenti imaju po dve IP adrese iz različitog opsega na istim lan-ovima , znaš i sam da takve kombinacije nisu najjsretnije rešenje.

Gledao sam sinoć AMD CES,u nadi da će obelodaniti ceo produkt 7nm procesor,ali oni su tek na pola puta gotovi,mada pokazali su upola gotov procesor
AMD-3rd-Gen-Ryzen-CPU-580x334.jpg

vidi se I/O chip sa leve strane i blok sa 8 fizička jezgra sa desne gornje,prazno mesto koje ubada u oči,može da posluži za dodatnih 8 jezgra ili integrušu.
Po fizičkim mogućnostima,dobićemo dakle procesor sa 16 fizičkih jezgara i 16 logičkih (32),kao i APU sa 8 fizička jezgra i 8 logička (16) na AM4 socket. Sredinom ove godine..

Poslednja izmena:
E ovako...da budem totalno iskren..Polako se okrece prica unazad...Pre, tamo negde 2003ce, AMD je za manje novaca dpnosio iste performance kao i Intel samo je Intel bio stabilniji...Konkretno Barthon 2400+ je bio ekvivalent P4...Sada-Ryzen kao nudi VISE za manje novca ali-opet to NIJE TO!Evo muku mucim sa Ryzenom...Da budem iskreno pomalo mi je zao sto nisam pregrmeo100 evra vise i uzeo ono stosam STVARNO hteo...Kazu-imas BOX cooler uz Ryzena!Hebo ih taj box cooler..na ploci namestiti neke stvari da radi sve STABILNO...??PAKAO!!Ova ce sad konfiguracija MORATI da cepa jos nekih bar 3,4, mozda i 5 godina...Pasce bolje hladejnje uskoro...ali sledeci put-SAMO INTEL!!!Brate kosta-ali i RADI!!I ko god mi pocne pricu"sav softver se optimizuje za Intel zasad bla bla"ama ne zanima me!!ja hocu da RADI!Kako, zasto-ne me se tice..:)

Pa koliko znam Ryzen je stabilan,inače ne bi ni bio u prodaji,muka je samo overklok,ako si na tu muku mislio.

duga je to prica veruj mi...ali ukratko-"bez OC"-jako dize napone...Cim imalo probas da korigujes napone-pre ili kasnije naidjes na problem..I pride znam osobu koja je kupila u radnji komplet konfiguraciju-sa R 2600X-i prva reklamaicia je bila-neispravan procesor!!Sto je u danasnje vreme sansa ono...u promilima..A mene ubijaju neki blue screenovi ranijih dana...Ceo pakao sam prosao...I jos uvek se borim da otkrijem uzrok(mozda sam na dobrom tragu :))

^^ Ne znam zasto me doticn stalno uzima u usta kad ZNA da mi je na block listi..!

- - - - - - - - - -

I znas kakvo ce hladjenje i napajanje trebati za to..?Kaze lik sto je uzeo 2700X nece da ga OC ni ovako ne moze da ga obori ispod 70-80 stepeni...to je 8+8 jezgra...e sad zamisli-64 jezgra-8x toliko!!

To je selektivna block lista, vidi samo ono što želi da vidi. :mrgreen:

- - - - - - - - - -

Kakav bre overklok, pa nemamo 13 godina. Upali i ćeraj, zaebi overklok i voltaže.

Back