AMD ili Intel?

Paaa....mislim...stavi prst na celo..ZASTO sam kupio AMD...?BAS ZATO!! Zbog Security problema Meltdown i Spectre + na to oborice im performance ya oko30 %...+veca cena!! Da jesam hvalio Intela ali eto presudio je finansijski momenat...Voleo bih da sam mogao uzeti 2700 X ali i ovo me izaslo pun djavo...Alisam zadovoljan...Za graficku-kad i AKO pocne da zeza onda cu da se zahebavam s tim dotad OVAKO je extra...! On u igri ppodigne ventove koliko treba, ovako...nema potrebe...Evo sad bas..Od popodne do sdad temp graficke je bila MAX 40 stepeni sad je 32...I sta tu ima da greje druge komponente...?

nista ne diraj sve je coool samo igraj igrice, tome sluzi graficka.

- - - - - - - - - -

Naravno da ima microcode update, samo sam ja sve dizejblovao osim dva koja ne uticu na performanse ;p

Ko zna jos kakve rupetine postoje ... za ovo su neki znali godinama unazad ---- :think:

KOliko sam shvatio iz napisanog na prethodnoj stranici, AMD je takodje moguce napasti, ali iskljucivo pod odredjenim kriterijumima koji moraju da budu ispunjeni. Zna li neko od vas koji bi to bili kriterijumi?

Meni je zo sto se ovo pretvorilo u prepucavanje umesto u razmenu iskustava, nesto korisno za sve..Bdw Ja sam uzeo 2600X iako je bila zelja 2700X ili 8700K..E sad dobra stva je-prosam vise od 100 evra jeftinije, dobio isti broj jezgara/threadova..za razliku i plus se uzela grafika koja je skroz pristojna..Kod AMDa me nervira-
1. I dalje su veci problemi sa memorijom nego kod Intela
2 Manuelni OC je tezak ali sasvim lepo radi XFR-skraceno, neka AMD Ryzen auto boost vvarijanta...Koja podigne jezgra kad treba cak i na 4. 2 pa i vise..Ali dize voltaze...Pa sam ja malo SPUSTIO voltaze i skoro sve ostalo ostavio na AUTO..
3. Fabricki cooler koliko god bio "prihvatljivi dalje je.djubrex..Prvo vreme je bio tih sad..sve zavisi ali kad je opterecen,bas i nije...i ne deluje mi pouzdano, ebg...(mozda cu menjati za neki 30tak evra malo bolji..
4.Iz nekog razloga JEDNA igra, meni i najbitnija ponekad se CRASHUJE...iako mislim da je to do drivera tj. jer je igra lose optimizovana(mator engine jako)-Tera Rising online
^^ Prijavi Direcrt X eror"lost device" ili ponekad "insuficience memory"sto je APSURDNo jer RAMa ima 16 Gb...dodushe graficka ima 3, ali verujuci MSI aft,burneru-n to igra ne iskoristi sve..
Inace masina i graficka sve testove prolazi bez problema-3 Markove, Furemark, P95...itd..

- - - - - - - - - -

Intel sada je besmnisleno kupovati po ovim cenama. Vruc je i Intel i to jos vise ali mozes da ga kloknes na 5Ghz sto Ryzen ne mozes.

Preko 5 samo sa DOBRIM coolerom -vodeno hladjenje..

AMD Ryzen procesori su kao nova dobra fufa u gradu,koja se daje jeftino,dok je Intel je odlična stara koka,koja je stekla reputaciju,i na osnovu odlične reputacije drži visoku cenu,i ispod nivoa joj da se "da" jeftinije,bez obzira što sad zaradjuje manje.

Evo mali edit sta me isto nervira kod Ryzena...Naime vec par puta se desilo-ili jednna od one dve gore navedene greske-ili da jednostavno igra STANE ne reaguje-sa Alt +tb mogu da vidim sve ostale prozore-browwser cak i dalje radi normalno-li igru NE MOGU da ubijem ni nista...Kliknem Ctrl +Alt +Del-pojavo se na spisku prozora-ali ne mogu da ga naterm da bude AKTIVAN!!?Ne mogu da ubijem jebeni procesor..i onda ide ono sto MRZIM-gasenje kompa na dugme...

Možda nisi uradio overclock kako treba (možda). Zato ja ne volim da overkockujem,izbacujem procesor iz njegovog fabričkog "comfort zone",pa moram posle da tražim njegovo novo stabilno stanje,koje nipošto nije stabilno kao fabričko,i sumnja koja nikad ne nestaje je koliko je stabilno zaista. Novi procesor po meni treba da furaš takav kakav je barem neko vreme,dok ne dodješ do onog osećaja koji kaže "ovo ne fura kako mi se svidja".

Možda nisi uradio overclock kako treba (možda). Zato ja ne volim da overkockujem,izbacujem procesor iz njegovog fabričkog "comfort zone",pa moram posle da tražim njegovo novo stabilno stanje,koje nipošto nije stabilno kao fabričko,i sumnja koja nikad ne nestaje je koliko je stabilno zaista. Novi procesor po meni treba da furaš takav kakav je barem neko vreme,dok ne dodješ do onog osećaja koji kaže "ovo ne fura kako mi se svidja".

Ako nisi procitao dobro-SAMO sam smanjio voltazu! Koja je fabricki PREVISOKA!Sve ostao je ostalo ...deafult..RAM kad stavis na default radice svaki na 2133 Mhz...a ti kuoish RAM na 3200...i automatski te mashina uskratila za 1 Ghz brzine...

Evo mali edit sta me isto nervira kod Ryzena...Naime vec par puta se desilo-ili jednna od one dve gore navedene greske-ili da jednostavno igra STANE ne reaguje-sa Alt +tb mogu da vidim sve ostale prozore-browwser cak i dalje radi normalno-li igru NE MOGU da ubijem ni nista...Kliknem Ctrl +Alt +Del-pojavo se na spisku prozora-ali ne mogu da ga naterm da bude AKTIVAN!!?Ne mogu da ubijem jebeni procesor..i onda ide ono sto MRZIM-gasenje kompa na dugme...

Slaba voltaza ili memorija nestabilna. Ja sam stavio 1.2V iskljucio CPB i teram na 3.7. Memoriju na 2666. Radi stabilno. Memoriju mogu da poteram na 3000 ili 3200 ali jos nisam uspeo da nateram da radi stabilno posto kad pustim 16 threadova obavezno se smrzne nakon nekog vremena
iako memtest86 prolazi bez problema.
Inace dithcno sam intela prosle nedelje i uzeo 2700X ;)

Evo ja sam po prvi put posle 15 godina, sa malo oklevanja, stavio u server AMD Threadripper 1950X. Ne mogu reći da nisam zadovoljan za te pare, ali recimo da performanse za database server ne skaliraju baš sa intelom, barem poredeći CPU mark.
Zasad sam zadovoljan, obradovalo bi me da Intel snizi cene.

Pa nema nikakve potrebe za dubljom analizom, ako se server koristi samo na LAN-u iza firewalla, i ako na njemu nema mogućnosti izvršenja neproverenog ili zlonamernog koda, onda je bezbedan.
Druga stvar je činjenica (koliko ja znam), da još ne postoji nikakva realna implementacija ni za jedan ni za drugi, a hardverski problem je poznat odavno. Da je toliko jednostavno, neko bi već nešto napravio, a nije... sve to me podseća na Y2K scare koji je harao svetom kad sam ja bio mladić, pa opet od toga ne beše ništa konkretno. Mnogo belosvetskog prdenija oko teorijskog problema koji niko ne ume da iskoristi, a svi bi hteli i svima je poznat. Ali eto, ljudi vole napetost. :per:

Moze da bude mnogo razloga kada je padanje MMO-a u smislu CTD-a.

Skoro pa svaki drugi MMO je drugacija prica.

Dati MMO nisam nesto igrao preterano, ali upoznat sam sa njenim database, mada ne znam kako sada izgleda najnoviji client files.

Pa nema nikakve potrebe za dubljom analizom, ako se server koristi samo na LAN-u iza firewalla, i ako na njemu nema mogućnosti izvršenja neproverenog ili zlonamernog koda, onda je bezbedan.
Druga stvar je činjenica (koliko ja znam), da još ne postoji nikakva realna implementacija ni za jedan ni za drugi, a hardverski problem je poznat odavno. Da je toliko jednostavno, neko bi već nešto napravio, a nije... sve to me podseća na Y2K scare koji je harao svetom kad sam ja bio mladić, pa opet od toga ne beše ništa konkretno. Mnogo belosvetskog prdenija oko teorijskog problema koji niko ne ume da iskoristi, a svi bi hteli i svima je poznat. Ali eto, ljudi vole napetost. :per:

Imas primere implementacije koje rade, imam ih na svojoj masini. Drugo Y2K problem je bio zbog toga sto je u kobolu bilo rezervisano samo dve cifre za godinu,
sto je vec bilo prevazidjeno i pre nego sto je dosla ta godina. Ovo je nesto drugo i realno. Svako ko ima pristupa masini moze da pokrade sta god mu treba sa masine.
Toliko je problematicno da to moze i JS sa nekog sajta... Naravno, zakrpe to pokrivaju, a kada se to resi u hardweru videcemo kakvi ce benchmarci onda biti... no ti popravljeni ce doci sledece godine...

Back