AMD ili Intel?

Sizife, daj neko drugo pitanje, izbegavajte pitanja poput ovakvih, koja nemaju definitivan odgovor, i koja najcesce dovedu samo do rasprave. :)
Pitanje je polušaljivo, pošto sam ga za ovih par desetina godina aktivnog bavljenja IT-jem dobio nebrojeno puta od raznih klijenata. Najveći problem sa ovim pitanjem je to što nije "googlabilno", što ga zapravo i čini interesantnim, i što je za odgovaranje na njega potrebno suštinsko razumevanje IT tržišta i potreba potrošača. Naravno, možemo ga preskočiti i postaviti sliku nečega što se rešava jednim desnim klikom i opcijom "Search Google for image". :mrgreen:

Pitanje je polušaljivo, pošto sam ga za ovih par desetina godina aktivnog bavljenja IT-jem dobio nebrojeno puta od raznih klijenata. Najveći problem sa ovim pitanjem je to što nije "googlabilno", što ga zapravo i čini interesantnim, i što je za odgovaranje na njega potrebno suštinsko razumevanje IT tržišta i potreba potrošača. Naravno, možemo ga preskočiti i postaviti sliku nečega što se rešava jednim desnim klikom i opcijom "Search Google for image". :mrgreen:

Razumem te totalno, nego na ovom podforumu redovno izbije rasprava sta je bolje, i onda to ode u nedogled dok ne krenu uvrede da padaju :mrgreen:
A sto se tice koriscenja pretrazivaca zbog odgovora, slazem se, ali sam se nadao da ljudima nece biti zanimljivo da google-uju. Where's the fun in that :lol:

Intel naravno. Brzina po jezgru je zakon. Kibicujem i7 8086K na Rajzen ni ne gledam.
Baš me interesuje praktično objašnjenje zašto ti je "per core" perfomance važniji od ukupne brzine procesora? (u 2018-toj godini)

Razumem te totalno, nego na ovom podforumu redovno izbije rasprava sta je bolje, i onda to ode u nedogled dok ne krenu uvrede da padaju :mrgreen:
Znam znam, tako je bilo još davne 2003-će kad sam ja na ovom pdf-u bio moderator... that's the whole point! :D
A sto se tice koriscenja pretrazivaca zbog odgovora, slazem se, ali sam se nadao da ljudima nece biti zanimljivo da google-uju. Where's the fun in that :lol:
Veruj mi, ljudi vole da "vire", velika većina. Organizovao sam svojevremeno pub quizove ovde u Bg, i problem je upravo bio u tome što su mnogi koristili mobilne telefone da varaju i traže odgovore preko neta. Onda smo silno vreme trošili da dizajniramo kvizove tako da ne mogu da se nađu odgovori preko Googla. Smorio sam se od toga.

Baš me interesuje praktično objašnjenje zašto ti je "per core" perfomance važniji od ukupne brzine procesora? (u 2018-toj godini)

Ma kakvi per core performanse. Intel se trenutno bolje klokuje i to je sve. Ali za cenu od 50% vecu da dobijes 10% performansi... ne isplati se.

edit: Inace ako niste primetili Intel je digao u nebo cene 14nm procesora jer mora da isporuci Xeone velikim kupcima, a 10nm je ispao corak pa su im 14nm prozivodni procesi
preoptereceni.

Poslednja izmena:

render render render i render :lol:

Opste je poznata stvar da Intel dosta bolje iskoriscava instrukcije po ciklusu od amd procesora, pa je cest slucaj da se intel bolje pokaze u benchmark testovima od amd-a iako su oba npr. klokovana na istu brzinu :p

Dobro render naravno da "voli" sto vise jezgra, ali se za render prvo gleda sirova brzina pa tek onda broj jezgra koja su naravno pozeljna, ali ne i presudna, mislim zavisi i sta sad uporedjujes. Zato kazem da je opste poznata stvar da intelovi procesori imaju frekventniji IPC od AMD procesora u suprotnom bi se za render koristili AMD procesori, koji su definitivno sporiji za te stvari, i ne koriste se, osim u nekoj kucnoj varijanti na budzetu, to je druga prica.

- - - - - - - - - -

https://forums.autodesk.com/t5/3ds-...ering-vs-number-of-cores-threads/td-p/6325347

Poslednja izmena:
Dao sam ti link iz 2016. u kojem je postavljeno pitanje sta je bitnije broj jezgra ili brzina. V ray i dan danas koristim, filozofija je ista.

Prostom racunicom ces dobiti u kojoj varijanti vise jezgara bude brze i kolika bi trebala biti brzina jednog pa da bude brze od dva. U single threaded taskovima je normalno da brzina jednog preovladava, ali render to nije...

Dao si link sa informacijama iz 2016 kad je FX koji je imao 50% lower IPC bio aktuelan. Ryzen ima IPC on par sa Intelom sada, ne vidim problem?
Evo ti tipican primer:
http://cpu.userbenchmark.com/Compare/Intel-Core-i7-8700-vs-AMD-Ryzen-5-2600X/3940vs3956
Za 10% boljih performansi sada vise nego 50% veca cena.... od kako je Intel resio da izvrsi samoubistvo...

Hm.....do skora 8700K je bi pio toj ceni sad je obican skocio...A iymedju 8700K i 2600 X je oko 17 % razlika...ALi ja sam ipak-i pored zelje za Intelom-prelomio i kupio AMDa..Zasto?: 1.Za 100 * evra mnje dobio sam MALO loiji procesor..Dodao jos 100 + evra i kupio normalnu graficku...A na plocu koju sam uzeo-mogu da stavim i sad jace modele Ryzena i da dodam jos RAMa(imam jos +3 slota prazna..)
P.C. Ne mogu da poredim s ovim novijim Intelima ali zasad utisci-dosta je brz, vidi se velika razlika u odnosu na moju staru mashinu,OC je...hm, moze ali zahteva truda...jer Ryzen u boost mdu sam podigne jezgra na n4,3 GHz bez roblema-ali po cenu prevelikog napona-1,45 V...Ja sam uspeo da nabodem stabilan PC na 3,975 sa voltazom od 1, 33V... Probao sam i preko 4 i digao malo voltazu ali..ma nemam zivaca realno...Ovakoradi STABILNO, temjperature su pod opterecenjem 65-70 stepeni, (pasce tu dogodine vodeno hladjenje :))Grficka je LOODILO u malom EVGA Superclocked ‚060 GTX 3 Gb, pali ventilator tek preko 65 stepeni a tu temperaturu predje tek za PAR STEPENI jedino u nekim igrama i pod Furmarkom...1607 Mhz joj je normal tak, boost 1807 a realno ide preko 1900--+ :))

Joj bruko sta si pricao za amd .... a koliko hvalisao intel.

E to je ta pamet ...
Dobro je da si provalio tehnologije koje su bar u vezi ventilatora na gpu dostupne vec par godina i nisu nista novo a niti pametno ...
Tip : pali se ventilator na 60c kada predje a do tada se konstantno greje na 60 ... time greje i ostale komponente i nije bas pametno tako ostaviti ali hejjj ne cuje se ventilator kada ne igram igrice coool [emoji23]
Zar poenta nije da se svaka komponenta lepo hladi i da se ne zagreva bez potrebe...
Sve sto plasiraju neki se ko mladi majmuni zalepe za banane i raduju se [emoji23]

Poslednja izmena:
Ne pale se uvek, ponekad je potrebno da se iz automatic stavi u manual i to koriscenjem specificnog manufacturer tool-a. Problem je cesto u default funkcijama nvidia i amd control panela koji dolaze kao deo software bundle prilikom instalacije drivera.

Jednostavno ne treba se uzdati u njih vec zaista downloadovati drivere namenjene za specificne komponente sa sajta proizvodjaca. Postoje i oni kao univerzalni software-i za to, ali nemaju uvek sve funkcije (LED i sl).

Ne pale se uvek, ponekad je potrebno da se iz automatic stavi u manual i to koriscenjem specificnog manufacturer tool-a. Problem je cesto u default funkcijama nvidia i amd control panela koji dolaze kao deo software bundle prilikom instalacije drivera.

Jednostavno ne treba se uzdati u njih vec zaista downloadovati drivere namenjene za specificne komponente sa sajta proizvodjaca. Postoje i oni kao univerzalni software-i za to, ali nemaju uvek sve funkcije (LED i sl).
Imam grafu koja ima tu funkciju , to nije implementacija niti amd niti nvidije nego oem-a zato i ide taj tool program , koji ima i oc opcije , led kontrole itd itd...
Do 60c ne vrti ventove... ventovi se pale cim predje 60c ...
Fensi je opcija posto u stanby ne cuju se ventovi i pri recimo tako ne zahtevnim radnjama...
Ne dopada mi se zato sto greje komponente i generalno vazduh bespotrebno na tih 60 c... zasto kada na 900rpm ja ima grafu koja u stanby je na oko 35c ... a ventove i ovako slabo cujem a ima ix 2 na grafi. Cak sta vise jedan radi a drugi kulira a pali se kada dodje do opterecenja...

Naravno koristiti app od OEM-a cak ima i podesavanje koje kaze da AMD driver ne moze preuzeti kontrolu nad ventom itd...

Annotation.png

MSI gaming app a funkciju su nazvali Zero Frozr

Poslednja izmena:
Hm.....do skora 8700K je bi pio toj ceni sad je obican skocio...A iymedju 8700K i 2600 X je oko 17 % razlika...ALi ja sam ipak-i pored zelje za Intelom-prelomio i kupio AMDa..Zasto?: 1.Za 100 * evra mnje dobio sam MALO loiji procesor..

Ne zaboravi da Intel sa silnim zakrpama gubi jedno 10% na performansama. Ne znam sada kolika treba da budes budala pa da kupis Intel sa ovim podivljalim cenama ;)

Ne zaboravi da Intel sa silnim zakrpama gubi jedno 10% na performansama. Ne znam sada kolika treba da budes budala pa da kupis Intel sa ovim podivljalim cenama ;)

To sam i ja cuo pre par meseci kada se pojavio Spectre u Meltdown ...

Testiram redovno performanse i na FX-u nisam primetio nikakav drop u Passmarku , do 10 000 poena bije overklokovan.

Annotation.png

Windows 10 1809 17763.1

https://www.ashampoo.com/en/usd/pin/1304/security-software/spectre-meltdown-cpu-checker

Evo link od programa pa ko hoce moze da proveri Spectre / Meltdown ranjivost https://www.ashampoo.com/en/usd/pin/1304/security-software/spectre-meltdown-cpu-checker

gle kod mene :
Kod:
~ >>> grep . /sys/devices/system/cpu/vulnerabilities/*                                            
/sys/devices/system/cpu/vulnerabilities/l1tf:Mitigation: PTE Inversion; VMX: vulnerable
/sys/devices/system/cpu/vulnerabilities/meltdown:Vulnerable
/sys/devices/system/cpu/vulnerabilities/spec_store_bypass:Vulnerable
/sys/devices/system/cpu/vulnerabilities/spectre_v1:Mitigation: __user pointer sanitization
/sys/devices/system/cpu/vulnerabilities/spectre_v2:Vulnerable
merio sam pti kad se ukljuci jedno 30% performance hit na mysql i postgress ;p

Koliko sam shvatio intel je pogodjen vise ... a 30% je bas mnogo , sta si preuzeo? :lol:

InSpectre je isto dobar za detekciju na winu ... ovo kod tebe je linux? Ne znam kako je pokriveno kod njih da li postoji microcode update kao na winu? Mora da si to odradili u novijoj verziji kernela.

Paaa....mislim...stavi prst na celo..ZASTO sam kupio AMD...?BAS ZATO!! Zbog Security problema Meltdown i Spectre + na to oborice im performance ya oko30 %...+veca cena!! Da jesam hvalio Intela ali eto presudio je finansijski momenat...Voleo bih da sam mogao uzeti 2700 X ali i ovo me izaslo pun djavo...Alisam zadovoljan...Za graficku-kad i AKO pocne da zeza onda cu da se zahebavam s tim dotad OVAKO je extra...! On u igri ppodigne ventove koliko treba, ovako...nema potrebe...Evo sad bas..Od popodne do sdad temp graficke je bila MAX 40 stepeni sad je 32...I sta tu ima da greje druge komponente...?

Naravno da ima microcode update, samo sam ja sve dizejblovao osim dva koja ne uticu na performanse ;p

edit:
Inace jos Intel ne oseca kolko ce da boli kada veliki korisnici predju na Epyc ;)

Poslednja izmena:

Back