Rigel
Domaćin
- Poruka
- 3.617
Linus Torvalds.
Pitanje:
Da li je bolji Intel ili AMD i zašto?
Ovo zavisi za čega ti treba i od serije.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Linus Torvalds.
Pitanje:
Linus Torvalds.
Pitanje:
Pitanje je polušaljivo, pošto sam ga za ovih par desetina godina aktivnog bavljenja IT-jem dobio nebrojeno puta od raznih klijenata. Najveći problem sa ovim pitanjem je to što nije "googlabilno", što ga zapravo i čini interesantnim, i što je za odgovaranje na njega potrebno suštinsko razumevanje IT tržišta i potreba potrošača. Naravno, možemo ga preskočiti i postaviti sliku nečega što se rešava jednim desnim klikom i opcijom "Search Google for image".Sizife, daj neko drugo pitanje, izbegavajte pitanja poput ovakvih, koja nemaju definitivan odgovor, i koja najcesce dovedu samo do rasprave.![]()

Pitanje je polušaljivo, pošto sam ga za ovih par desetina godina aktivnog bavljenja IT-jem dobio nebrojeno puta od raznih klijenata. Najveći problem sa ovim pitanjem je to što nije "googlabilno", što ga zapravo i čini interesantnim, i što je za odgovaranje na njega potrebno suštinsko razumevanje IT tržišta i potreba potrošača. Naravno, možemo ga preskočiti i postaviti sliku nečega što se rešava jednim desnim klikom i opcijom "Search Google for image".![]()

Baš me interesuje praktično objašnjenje zašto ti je "per core" perfomance važniji od ukupne brzine procesora? (u 2018-toj godini)Intel naravno. Brzina po jezgru je zakon. Kibicujem i7 8086K na Rajzen ni ne gledam.
Znam znam, tako je bilo još davne 2003-će kad sam ja na ovom pdf-u bio moderator... that's the whole point!Razumem te totalno, nego na ovom podforumu redovno izbije rasprava sta je bolje, i onda to ode u nedogled dok ne krenu uvrede da padaju![]()
Veruj mi, ljudi vole da "vire", velika većina. Organizovao sam svojevremeno pub quizove ovde u Bg, i problem je upravo bio u tome što su mnogi koristili mobilne telefone da varaju i traže odgovore preko neta. Onda smo silno vreme trošili da dizajniramo kvizove tako da ne mogu da se nađu odgovori preko Googla. Smorio sam se od toga.A sto se tice koriscenja pretrazivaca zbog odgovora, slazem se, ali sam se nadao da ljudima nece biti zanimljivo da google-uju. Where's the fun in that![]()
Baš me interesuje praktično objašnjenje zašto ti je "per core" perfomance važniji od ukupne brzine procesora? (u 2018-toj godini)
Baš me interesuje praktično objašnjenje zašto ti je "per core" perfomance važniji od ukupne brzine procesora? (u 2018-toj godini)

http://cpu.userbenchmark.com/Compare/Intel-Core-i7-8700-vs-AMD-Ryzen-7-2700X/3940vs3958Dao sam ti link iz 2016. u kojem je postavljeno pitanje sta je bitnije broj jezgra ili brzina. V ray i dan danas koristim, filozofija je ista.
Dao si link sa informacijama iz 2016 kad je FX koji je imao 50% lower IPC bio aktuelan. Ryzen ima IPC on par sa Intelom sada, ne vidim problem?
Evo ti tipican primer:
http://cpu.userbenchmark.com/Compare/Intel-Core-i7-8700-vs-AMD-Ryzen-5-2600X/3940vs3956
Za 10% boljih performansi sada vise nego 50% veca cena.... od kako je Intel resio da izvrsi samoubistvo...
)Grficka je LOODILO u malom EVGA Superclocked ‚060 GTX 3 Gb, pali ventilator tek preko 65 stepeni a tu temperaturu predje tek za PAR STEPENI jedino u nekim igrama i pod Furmarkom...1607 Mhz joj je normal tak, boost 1807 a realno ide preko 1900--+
)Imam grafu koja ima tu funkciju , to nije implementacija niti amd niti nvidije nego oem-a zato i ide taj tool program , koji ima i oc opcije , led kontrole itd itd...Ne pale se uvek, ponekad je potrebno da se iz automatic stavi u manual i to koriscenjem specificnog manufacturer tool-a. Problem je cesto u default funkcijama nvidia i amd control panela koji dolaze kao deo software bundle prilikom instalacije drivera.
Jednostavno ne treba se uzdati u njih vec zaista downloadovati drivere namenjene za specificne komponente sa sajta proizvodjaca. Postoje i oni kao univerzalni software-i za to, ali nemaju uvek sve funkcije (LED i sl).
Hm.....do skora 8700K je bi pio toj ceni sad je obican skocio...A iymedju 8700K i 2600 X je oko 17 % razlika...ALi ja sam ipak-i pored zelje za Intelom-prelomio i kupio AMDa..Zasto?: 1.Za 100 * evra mnje dobio sam MALO loiji procesor..
Ne zaboravi da Intel sa silnim zakrpama gubi jedno 10% na performansama. Ne znam sada kolika treba da budes budala pa da kupis Intel sa ovim podivljalim cenama![]()
~ >>> grep . /sys/devices/system/cpu/vulnerabilities/*
/sys/devices/system/cpu/vulnerabilities/l1tf:Mitigation: PTE Inversion; VMX: vulnerable
/sys/devices/system/cpu/vulnerabilities/meltdown:Vulnerable
/sys/devices/system/cpu/vulnerabilities/spec_store_bypass:Vulnerable
/sys/devices/system/cpu/vulnerabilities/spectre_v1:Mitigation: __user pointer sanitization
/sys/devices/system/cpu/vulnerabilities/spectre_v2:Vulnerable

Ne zaboravi da Intel sa silnim zakrpama gubi jedno 10% na performansama. Ne znam sada kolika treba da budes budala pa da kupis Intel sa ovim podivljalim cenama![]()