Ambasada SAD: Zašto zločincu prostor da promoviše oslobađanje Đinđićevog ubice?

Šta je onda značio vaš povik iz 2003: "Ruka mu se pozlatila!"
Ja nikad to ne bih napisao, ali vama nije problem da lazete bilo sta....osudjujem svako ubistvo, narocito ljudi koji predstavljaju srbe, makar bili i postavljeni agresijom....streljanje javno je cin osude, ali ubistva iz zasede su dno ljudskosti.....

'Мали Данило' је поклонио осуђном ратном злочинцу Драгану Васиљковићу 30 000 евра за његову акцију прикупљања потписа за ослобађање убице Србијанског премијера, а од 'Малог Данила' је овај крвави зликовац добио и стан и аутомобил:

1634933540256.png

Kapetan i prestolonaslednik

1634907702-draza-petrovic-kolumna-poster-Kapetan-i-prestolonaslednik-750x422.jpg

Autor: Draža Petrović 22. okt. 2021

Kada bi neki entuzijasta izašao na ulicu da skuplja potpise za oslobađenje bilo kog pravosnažno osuđenog ubice, svaki normalan čovek prvo bi uzviknuo: “Koja budala!”, jerbo se normalna društva razlikuju od nenormalnih po tome što građani, posebno novinari, a naročito političari, umeju da prave jasnu razliku između budala i onih ostalih.

Problem kod budala je što budala ni ne zna da je budala, pa neće on sam sebe proglasiti za budalu, nego to mora uraditi neko drugi. Svakako to mora novinar, mada to naročito mora neki političar, zato što je zadatak političara, ako ništa drugo, da nas oslobodi bar od budala koje se zalažu za oslobađanje bilo kog ubice.

Srbija je, međutim, prokleta avlija gde manjina viče: “Koja budala!”, a većina za svaku prosečnu budalu viče: “Koji car!”

Elem, takozvani Kapetan Dragan vratio se iz hrvatskog zatvora gde je odležao kaznu za ratne zločine, a povratak je bio spektakularan i obavljen je po sistemu – ključ u ruke.

Na granici su ga, ispričao je Kapetan Dragan, sačekali “neki Srbi koje ne poznaje” sa vrećom para, dali mu, sem vreće para, i ključeve od stana i ključeve od kola, što je najbolji dokaz da Deda Mraz postoji.

U pitanju je neki Srbin koga ne poznajete, i ne živi u Laponiji, kako se prvobitno pretpostavljalo, već se mota oko granice sa Hrvatskom sa vrećom para, ključevima od stana i ključevima od kola.

I ako nabasate baš na njega, vaš povratak u Srbiju iz zatvora biće kao iz bajke, pomislio je svako, dok Kapetan Dragan nije detaljno objasnio sastav odbora za doček, u kome nije bilo Deda Mraza, mada je, čini se, bio sin od Deda Mraza.

-Okupili su se neki Srbi koje ne poznajem, skupili su vreću para, koju su mi dali na granici. Dali su mi 30-ak hiljada dolara, ključeve od automobila i ključeve od stana od 45 kvadrata. To nije bilo iz budžeta, da se razumemo. Tu su učestvovali sin predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Zvezdini navijači… To su stvarno patriote. Svakog od njih koji su tamo bili možete da pogledate pravo u oči i u njima vidite pravog rodoljuba. Hvala im puno za to – izjavio je Kapetan Dragan, ponosni vlasnik vreće para, ključeva od kola i ključeva od stana, čovek koji ima paranormalne sposobnosti da ovlašnim pogledom u nečije oči proceni koliko je neko “stvarni patriota”.

Sem po očima, da biste dobili status “stvarnog patriote” po kriterijuma Kapetana Dragana, morate imati vreću para, ključeve od stana i ključeve od kola koje ćete uručiti baš njemu, Kapetanu Draganu.

I posle nek nek kaže da naša zemlja ne brine o svim našim odlivenim mozgovima koji se vraćaju u zemlju, jer im naša zemlja odmah uruči prigodan paket džakova s parama i svežanj ključeva, da prebrode period dok se ne snađu.

Do sada, elem, nije zabaleženo da se neki doktor nauka vratio u Srbiju a da su ga na granici sačekali “neki Srbi koje ne poznaje” sa punim rukama darova i prigodnim kulturno-umetničkim programom. I ključevima, naravno, a naročito ga nije sačekao predsednik, niti koji njegov lični izaslanik iz uže rodbine.

Predsednik Vučić ima decu i to je najbolja stvar koju je napravio u svojoj bogatoj karijeri. I nek su deca živa i zdrava.

Jedno dete, ipak, ima talenat nasleđen od strica, da se uvek u pravo vreme nađe na pogrešnom mestu, bila to navijačka tribina sa nekim sumnjivim likovima okolo, bilo u kafiću sa nekim još sumnjivijim likovima okolo, bilo da skuplja pare i ključeve i uručuje ih našim odlivenim kapetanima na granici.

U svim razvijenim demokratijama važi pravilo ne treba pisati po medijima o predsednikovoj deci, osim ako ta deca, jelte, nemaju taj neviđeni talenat da se uvek nađu u pravo vreme na pogrešnom mestu, pa nekako sve i da nećete, morate zabeležeti uspehe tih mladih talenata, veoma bliskih državnom vrhu.

Ali ako o tome budete izveštavali u Srbiji, na grbaču će vam se nakačiti ceo državni vrh – od premijerke do Neše Nevolje (ili kako već tepaju Nebojši Stefanoviću) – jer, zaboga, izveštavate o neobičnim aktivnostima predsednikovog (prestolo)naslednika, i treba da vas bude stid što se bavite svojim poslom, dok predsednika ne treba da bude stid što mu se naslednici i prestolonaslednici šetaju s džakovima para oko granice i druže sa negativcima, sumnjivcima i drekavcima.

Niko od tih iz državnog vrha koji rondaju nad sudbinom malog Danila (čuj malog!) neće osuditi okolnost da taj odliveni Kapetan sa vrećom poklonjenih para i svežnjem poklonjenih ključeva, upravo skuplja potpise za oslobađanje ubice Zorana Đinđića. Okružen takozvanim Levijatanom, udruženjem za zaštitu životinja, koje se u stvarnosti najviše bavi zaštitom raznorazne marve i druge repate i nerepete stoke.

Mada bi svi zajedno – od Kapetana Dragana pa do (prestolo)naslednika i premijerke – trebalo da osnuju Udruženje za zaštitu budala, jerbo im taj posao odlično ide. Koji carevi!

1635076934188.png

List Danas ponovo optužen da je udario na „dete“ i da sinu predsednika Srbije „crta metu na čelu“

Horska odbrana Vučićevog sina zbog džaka para za „Kapetana“

0701foto-FoNet-Instagram-avucic.v1-1000x560.jpg

Katarina Živanović 23.10.2021.

Čitava horda naprednjaka ponovo je optužila list Danas da je „udario na dete“, Danila Vučića, i da mu „crta metu na čelu“.

Optužbe je prvo izrekao ni manje ni više nego ministar odbrane Nebojša Stefanović, koga, ironično, tabloidi mesecima optužuju da želi da sruši Aleksandra Vučića i da sprema državni udar.

Potom je i sam predsednik rekao da je “na Danila bilo više napada nego na sve članove Predsedništva njegove stranke zajedno”, a oglasio se i Kapetan Dragan navodeći da kada predsedniku ne mogu da nađu ništa, „izdajnički mediji“ spominju njegovog sina.

Pritom ga je on sam stavio u prvi plan izjavivši da mu je Danilo zajedno sa delijama poklonio džak sa 30.000 dolara, stan i kola. Juče je precizirao da mu je džak sa parama uručen kada se vratio sa dugogodišnje robije, a da mu ga je, kao član delegacije koja mu je spremila doček, predao upravo Danilo Vučić.

Sagovornici Danasa podsećaju da sin predsednika Srbije ipak nije dete, već punoletan građanin koji odlučuje o svojim postupcima. To što je bio član delegacije koja je dočekala osuđenog ratnog zločinca ocenjuju kao politički marketing i poruku navijačima i „patriotama“ da su Vučići na njihovoj strani.

Božo Prelević, advokat i član Skupštine slobodne Srbije, kaže za Danas da je Danilo Vučić punoletan i da ima pravo da bira društvo „i ljubimce“.

– Mislim da je ta vest namerno puštena da bi se istakao “patriotski” narativ Danila i cele porodice i da to donosi povećan rejting, kao i Kapetan Dragan koji je predstavljen kao heroj. Pozitivno je pomagati “heroju”. U suštini to je samo jedna jadna, prljava propaganda za predstojeće izbore i povezivanje familije sa navijačima Zvezde u iste svrhe – smatra Prelević.

Upitan da prokomentariše reakciju ministra Stefanovića, naš sagovornik kaže da „Nebojsa, nažalost, mora tako“.

– Penzija je daleko a neki prijatelji se ne javljaju. On je postao zamorčić u pokaznim manevrima “svi na jednog 2021”, koji se drznuo da ne prekine akciju Jovanjica – zaključuje Prelević.

Potpredsednica Demokratske stranke Dragana Rakić ocenjuje za Danas da to što bliski rođaci i kumovi vođe, bez formalnih javnih funkcija vode državu, jeste svojstveno gotovo svim autokratskim i diktatorskim režimima.

– U Srbiji je, na žalost njenih građana, na snazi režim koji se najgrublje može opisati kao hibrid latinoameričkih, istočnoevropskih i bliskoistocnih diktatura. Danilo i Andrej Vučić su građani bez javnih funkcija koji odavno ne kriju da su i te kako angažovani na delikatnim zadacima režima. Više nema nikakve sumnje da su Dragan Vasiljković, Miša Vacić, Levijantan i njima slični, po društvo jako štetni i opasni projekti u direktoj vezi i pod punom kontrolom SNS-a – ukazuje Rakić.

Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“, navodi za naš list da je u Srbiji sve postalo toliko normalno da i potpuno nenormalne stvari postaju normalne.

– Ako navijače Zvezde i mogu da razumem jer imaju oduvek taj patriotski element u svom postojanju, Danilo Vučić mi se nikako ne uklapa u taj sistem. Prvo što je on, kao što kaže njegov otac, radnik koji radi za 500 evra mesečno. Samo što niko ne zna šta radi i odakle njemu tih 30.000 dolara, stan i auto da poklanja, a druga stvar je što se on sad očigledno sklanja iz lošeg društva navijača Partizana sa kojima je bio nerazdvojan dok neki od njih nisu završili u zatvoru, pa sada izgleda preleće u suprotan tabor gde je njegov otac bio u mladosti – ističe Veselinović.

Šalu na stranu, dodaje, potpuno je nezamislivo da sin jednog predsednika države sačekuje osuđenog ratnog zločinca i pritom mu uručuje novac, automobil i stan, a taj isti osuđeni ratni zločinac sada prikuplja potpise za oslobađanje ubice premijera Zorana Đinđića.

– Kako ne postoji besplatan ručak, očigledno je da Kapetan Dragan sada odrađuje taj dobijeni novac, a potpuna tragedija i sunovrat ovog društva bilo bi to da te potpise sakuplja po nalogu predsednika ili njegovog sina – ukazuje Veselinović.

Jučerašnji tekst u našem listu u kojem se bavimo izjavom Kapetana Dragana o novcu koji mu je uručio Danilo Vučić, predsednik Srbije je ocenio kao napad na njegovog sina „i to iz tri razloga“.

– To ima tri cilja, prvi je taj da pokažu svima da imaju jednu metu, ako pogledate prošle nedelje čak 91 odsto ukupnih napada su bili na mene i moju porodicu. Smisao svega toga je da svakome ko bi podržao rudnike i rast Srbije, da to ne pomisli slučajno da uradi. Pod dva, kriminališu porodicu, mada nikada nisu račun pronašli i ništa čudno. Pod B je da izgubim živce i da počnem da govorim o njihovoj deci, da gledam ko gde ima milionske apartmane. Pod tri, da biste razumeli političke ciljeve, to je izraz političke nemoći. Napravićemo računicu, na Danila je bilo više napada nego na sve članove Predsedništva moje stranke zajedno – rekao je Vučić.

Pogledajte prilog 1036347

FAMOZNO SVETISLAV BASARA: Sablasni neveni

2427023_-lo-0212_ls.jpg

16.10.2021.

Naša jučerašnja kolumna posvećena peticijama i kontrapeticijama pala je ko kec na desetku našoj subotnjoj kolumni posvećenoj kulturi moralne panike i seljačkog maksimalizma.

Nije nepoznato - možete se o tome obavestiti i iz udžbenika psihologije za drugi razred gimnazije - da od života najmanje dobijaju oni koji previše očekuju od njega, još manje oni koji dupetom ne mrdaju da nešto dobiju, a ponajmanje oni koji očekuju da im neko pokloni sve što im život (ne) pruža.

Puna je Euromahala dilbera koji lebde iznad svih situacija i neprestano podižu kriterijume, očekujući da se tradicionalno čemerno stanje stvari u Srbiji dovede u sklad sa visokim standardima neke (nepostojeće) zemlje u kojoj vlada uzorna demokratija i po kojoj teku reke meda i mleka.

Takvih zemalja nigde nema. Demokratski poredak nije čarobni štapić koji uklanja sve gnusobe i rugobe, još je manje dobra vila koja ispunjava želje. Smisao demokratije nije stvaranje dobrih, lepih, poštenih i pametnih ljudi - time su se bavile komunističke diktature - nego ustavna i zakonska regulacija haotičnih društvenih sila.

Drugim rečima: u demokratiji svako ima pravo na sve, sve dok ne prekorači granice zakona ili dok ne povredi prava drugih. Vrlo malo znam o pravu, ali mislim - a neka me neko ispravi ako mislim pogrešno - da pokretanjem peticije za oslobađanje Zvezdana Jovanovića, famozoni Kapetan Dragan nije prekršio zakon.

Što ne znači da nije prekršio nepisane zakone ljudskosti, ali ti se zakoni u Srbiji krše na dnevnoj bazi, pa nikom ništa. I ne samo u Srbiji. Začudili biste se koliko je ogavnih, odvratnih, jadnih i bednih stvari legalno svuda po svetu.

To je tome tako zato što nema tog političkog sistema koji će od govneta - tj. ljudskog roda - napraviti pitu. Najviše što se u toj stvari može uraditi jeste svesti sranja na koliko-toliko podnošljivu meru.

Možebiti da se u Euromahali strahuje da bi kapetanova peticija mogla rezultirati puštanjem Z. Jovanovića iz mardelja. Nije taj strah bez neke. Ako je već peticija za neprivođenje Koštunice u javno tužilaštvo urodila plodom - tako verovatno kontaju u Euromahali - zašto i Kapetanova peticija ne bi rezultirala Jovanovićevim oslobađanjem.

Sad vadim kec iz rukava. Kapetanove peticije uopšte ne bi ni bilo da peticija za neprivođenje Koštunice nije urodila plodom. Imam još jednog keca, pun sam kečeva. Peticija „patriotskih intelektualaca“ imala je uticaj na Koštuničino izmicanje tužilaštvu ravan uticaju Pengovih muda na sablasne nevene. Ta je peticija bila puka zavesa od mindžinog dima jer je Koštunica ostao nepriveden zato što nije bilo političke volje da bude priveden. Moja neznatnost radi uštede u karakterima odgovornost za derogaciju državnih institucija i neprivođenje doktora Koštunice svaljuje na Tadićevu grbaču, ali Tadić je bio samo vrh ledenog brega demokratskostranačke tupoumnosti, političkog diletantizma i moralnog kretenizma. Toliko o tome.

Ovaj ti je baš uveo.

1647159531988.png

U Nišu održana šetnja i pomen za Đinđića

U Nišu održana šetnja i pomen za Đinđića 1

Oni su podsetili da je „12. marta 2003. godine ubistvom Đinđića ubijena vizija čoveka koji je hteo i jedini mogao da povede Srbiju u Evropsku uniju, što je , kako su ocenili, jedini pravi put za našu državu“.

Građani su se okupili na Trgu oslobođenja, a onda su krenuli u „šetnju za Zorana“ Obrenovićevom ulicom do Saborne crkve, u kojoj je održan pomen.

Na čelu kolone je nošena Đinđićeva slika.

Back