Pa,pravo da vam kazem ni mi ne znamo sto tamo.Njega vodi doktorka Martic.Po svojim kvalifikacijama je strucnjak.A sto se tice tog leka nemam nikakve informacije.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Hvala na savetima i podršci. Teško je o našim problemma pričati i sa najbližim prijateljima - vama nije bolje a njima je lošije... Biti optimista je veoma teško kada vam doktori, listom svi, ne ostatavljaju prostor za nadu. Ne znam šta su tačno i na koji način rekli tati ali znam šta su rekli meni i bratu. Konačna dijagnoza je postavljena pre nekoliko meseci ali bolest nezaustavljivo uzima danak. Svi smo pod stresom, lutamo, gubimo dragoceno vreme. Plašimo se da otvoreno razgovaramo sa tatom o svemu, mislili smo da će nam doktor u tome pomoći (naravno, ništa od toga). Doktor čak nije za to da tata pije rilutek, kaže da je to produžavanje agonije. Vidim da oboleli sa ovog foruma, fala bogu, žive sa bolešću više godina (nadam se da će i dalje tako biti).
Trenutno je najveći problem (osim ishrane, naravno) to što mu ponestaje snage u vratnim mišićima pa mu glava pada napred. To izgleda strašno, njega pogađa pa počinje da se povlači iz društva... Šta to znači, da li je to neki stadijum ove bolesti?
Svakodnevno pravim voćne sokove, najčešće od cvekla+jabuka+šargarepa+limun+med ili umesto jabuke breskva isl. Koristimo matičnu mleč rastvorenu u malo vode (drugačije ne može da pojede). Hoću da kupim i sokovnik samo ne znam koji je dobar? Tata jedino nekako može da pojede udrobljen hleb u mleko ili neku kuvanu hranu (i to ne uvek) i nešto jako masno (što mu samo sklizne niz grlo). Znam da mleko ne bi trebalo da koristi ali nemam srca da i to izbaci iz ishrane. Blendirano ne može, mislim da jezikom ne može da pogura hranu prema jednjaku pa se samo razliva i guši ga. Trudimo se da jaja pojede (u nekoj kajgani i sl), ribu ne može (pokušala sa i sa puno maslinovog ulja, kao paštetu, ali uzalud). Željan je mnogo toga i to me boli, htela bih da mu pomognem ali ne mogu... Dosta za ovo javljanje, pozdrav za sve forumaše!
ne bih rekao da je pokretan. leva strana je totalno otkazala a desnom rukom nije sposoban da jede tako da ne bih rekao da je vitalan. problem sa pricom je prisutan ali nismo upoznati sa logopedskim i plucnim vezbama. za sada jos izbegavam pelene pokusavam da ga vodim u wc tako sto ga drzim za kukove dok "pokusava " da hoda, inace bi pao. sad mu uzimam sobni bicikl da pokusam spasiti donje ekstremitete steta sto nisam ranije uzeo. veliki mi problem predstavlja sto ne moze da spava nocu vec spava danju iz vise komada. sve u svemu njemu je potrebna 24h nega. razumem totalno onog coveka sto je pozvao poznate da ga prosetaju umesto sto se kupaju jer to je stvarno problem. sreca u nesreci je sto sam ne zaposlen i ne ozenjen pa mogu da mu se 24h posvetim inace ne znam kako bi i kako se drugi snalaze jer je stvarno i psihicki i fizicki tesko brinuti o als bolesniku.Hipo, da li vaš otac radi logopedske vežbe i vežbe za pluća. Iz postova vidim da je vitalan i pokretan. Moja majka ih je radila jedno vreme na pocetku bolesti dok je jos mogla. Vežbe daje logoped i sluze ocuvanju misica grla i pluca
Lekari nedaju mnogo informacija jer ih i oni sami neznaju.Prepisuju Rilutek jer drugo nista i nepostoji kao lek i sto je najgore u nasoj drzavi nepostoji lekar specijalista za ovu vrstu bolesti.Necete verovati ali 99% lekara nezna o kakvoj bolesti je rec.Dolazio sam u situaciju da ja drzim predavanje doktorima u hodniku dok se pokojni brat smejao u kolicima.Rilutek je sarena laza ali sad je cujem na pozitivnoj listi pa vredi probati. Kada su mi bratu dijagnostikovali bolest 2010 morao se kupovati i kostao je 250 eura.Koristio ga je vise od godinu dana i sam je prestao da ga koristi jer iz dana u dan mu je bilo sve gore i gore.Najveci problem kod ove bolesti je uspostavljanje dijagnoze.Pouzdan metod uspostavjlanja dijagnoze ne postoji a postavlja se tako sto se vrsi eliminacija ostalih slicnih bolesti.Veliki problem je ishrana jer samo jedan gram svinjske masti 100% blokira dejstvo Riluteka sto u prevodu znaci kao da ga niste ni popili.Naj bitnije je sacuvati snagu i koristiti misice samo toliko da nedodje do atrofije.Citam na forumu kako je neko mogao da se popenje na tamo neki sprat a sad nemoze sto je po meni ravno samoubistvu.Snagu misica koju jednom potrosite vise se nevraca i to je poenta cele ove price.Oni koji nisu moraju u penziju po ubrzanom postupku i imaju pravo na tudju negu i pomoc.Ukoliko resite da ga vodite negde na lecenje u inostranstvo vodite ga sto pre jer doci ce vreme kada nece moci da podnese put pogotovo avion usled problema sa disanjem.
Mom ocu su 2 godine menjali dijagnoze dok nisu dosli do als-a i nebi jos toliko da jedan neurolog nije skupio hrabrosti da prizna da nema pojma sta mu je i preko reda ( koji bi cekali jos bog zna koliko ) doveo na emg i kod drugog neurologa. a tek sto se tice penzije pa doktor nece da prepise penziju dok ne budes odgovarajuci broj meseci na bolovanju pa onda predajes,komisije u tvom gradu pa komisija u bg razna cuda pa ko ziv ko mrtav. Mom ocu als dijagnostifikovan u januaru i jos uvek nije u penziji cekamo resenje.
ne bih rekao da je pokretan. leva strana je totalno otkazala a desnom rukom nije sposoban da jede tako da ne bih rekao da je vitalan. problem sa pricom je prisutan ali nismo upoznati sa logopedskim i plucnim vezbama. za sada jos izbegavam pelene pokusavam da ga vodim u wc tako sto ga drzim za kukove dok "pokusava " da hoda, inace bi pao. sad mu uzimam sobni bicikl da pokusam spasiti donje ekstremitete steta sto nisam ranije uzeo. veliki mi problem predstavlja sto ne moze da spava nocu vec spava danju iz vise komada. sve u svemu njemu je potrebna 24h nega. razumem totalno onog coveka sto je pozvao poznate da ga prosetaju umesto sto se kupaju jer to je stvarno problem. sreca u nesreci je sto sam ne zaposlen i ne ozenjen pa mogu da mu se 24h posvetim inace ne znam kako bi i kako se drugi snalaze jer je stvarno i psihicki i fizicki tesko brinuti o als bolesniku.
Jako mi je žao što to čujem. Držite se, mislite pozitivno, sve će biti dobronama jučer nije dobro prošlo postavljanje peg-a. pukla je sonda, napravili su cijeli zahvat, nenormalno ga izmuđili i pukla je sonda, nemaju drugu nego sad se čeka narudžba. očajni smo jer ne može nikako više jesti, ne dolaze u obzir nikakve sonde preko usta ili nosa jer se guši i mora ostati do daljnjega u bolnici jer mu daju samo infuziju. tamo nema brigu kao kod kuce, jako me strah da li ce to izdrzati i onda opet imati snage proći cijeli postupak postavljanja peg-a![]()
![]()
hvala na ovoj informaciji za tinkturu!
Moj rođak ima 76 godina, ima ALS bulbarna paraliza, nije dobio ni rilutek,
zbog problema sa disanjem i klinika u Kini je odbila njegovo liječenje pa pokušavamo pomoći na sve načine.
pronašla sam ovaj čkanak, u komentarima ima objavljen i br telefona
lajovic svetlana kaže:
04.04.2014 u 10:11
Izvolite broj Milosava +38269 848-909 ili Slobodan +38269 966-821
http://www.pobjeda.me/2014/03/31/po...bolest-postoji-ljekovita-biljka/#.VA6x-mM0eso