@Bruna super pitanje, ali ne znam odgovor. tudca je sintetizirana kiselina medvjeđe slezene. vidjeli su da medo gubi malo mišića u zimskom snu pa hajd... tudca čuva jetru, a i neuroprotektivna je. amonijak nitko živ nije radio od pals. ako imaš nealkoholnu masnu jetru, to je obavezno napraviti!!! ti (vjerojatno) nemaš. ne znam da li da napišem super ili žao mi je. našli su da 76% pals ima steatozu. ipak, ne znači da je to nužno i njihov uzrok als-u. sasvim slučajno sam i ja primijetio 1997. nakon gadne prometne da imam alt i ast povišen. i tako mjesecima, godinama (20 godina povećane vrijednosti!!), onda provjera na wilsona, hepatitis a-ž i sve je ok. pušten kao non specific. masna (oslabljeno funkcionalna) jetra ne uspijeva ureu obraditi pa se ista pretvara u amonijak koji je neurotoksičan. pročitaj članak kojem sam pejstnuo link gore. urea ostaje u ref. granicama. ja sam kao muha bez glave navalio na cannabis i pokazalo se ok. u 6. mjesecu 2019. sam počeo udarne doze cbd (receptor cb2 je i u jetri!), a kasnije i thc. još tada sam imao alt i ast visoke, da bih nakon 3 mjeseca (de facto nakon 20 godina!) smanjio alt i ast u referentne intervale. ne možeš vjerovati. vozim već skoro godinu dana bez steatoze i sa normalnim vrijednostima. ne znam što se sa mojim tijelom zbiva, ali fvc mi je skočio sa 84% na cca 103%. da li je to kratkotrajno ili ne, provjerit ću uskoro,.mislim da i čorava koka koje zrno kljucne. da li to sve skupa ima ikakve veze i sa čim, vrijeme će pokazati. neuro moj i ne sluša kad mu pričam pa sam odustao i od odlazaka, a time i od priče.
tražim povezanost nafl i als na netu danima, sve čitam makar samo spomenuto i a-a! nulaster! možda djeluje putem izmjene gena (epigenetički). kada zagrebeš malo ispod površine, vidiš koliko je sve polovično/eliptično, nedorečeno, protokolom prepleteno... ako želiš po protokolu umrijeti, slušaj i svog neura - po protokolu.
zaboravih savjet: savjetujem ALCAR cca 1 gram+/dan. služi da se energija troši iz masti i tako se katabolika mišića sprječava.
ima raznih als - razni su uzroci. ovo gore napisano vrijedi samo za one sa masnom jetrom, tj. steatozom (alt, ast, amonijak), na netu poznata kao nafl. als doista nije pao sa marsa. oni koji misle da su zdravi i nedužni stradali su (moguće) u zabludi, jer je als totalno nepoznato stanje, preagresivno da bi se studiralo ("ljudi mi umiru brže od miševa") , a prespora geneza. uzročnik može biti totalno benigan ispočetka pa... nikako da se pomirim sa kolicima na motor, kablovima, monitorima i sličnostima pa kopam. a i imam za koga...