Alberta

Ovu istu poruku sam okačio i na temi "Kako do Kanadske iseljeničke vize?". Kačim je i ovde, pošto se odnosi na odlazak u Albertu, tačnije Edmonton, pa bi možda bila korisna za nekoga.

Jedan od članova ovog foruma (neki će znati o kome se radi) me je zamolio da ovo postavim umesto njega. Radi se o najjeftinijem odlasku preko jedne poznate agencije iz Beograda, koja je ovde više puta spomenuta (da ih ne reklamiram). Odlazi se u firmu Sysco, radi se u hladnjači na -25 stepeni, treća smena. Momak je otišao za Edmonton pre 9 dana. Evo kakav mi je mejl poslao (izbacio sam delove za koje mislim da su suviše lični):

"Pricu o Sysco zaboravi. Posao je pakao. Molim te ispisi na forumu posto ja nemam kako da se ljudi ne zalecu. Pisem telefonom pa je tesko kucati. Radi se fizicki puno i imas vreme za zadati zadatak. Imas tri provere na svaka 2 meseca i mogu da te sutnu kada hoces. Papiri su sranje i ne mozes nista niti oni hoce da pomognu. Slomis kicmu za male pare. E sad zavisi sta imas kod kuce. Nekome je ovo jedini izlaz. Mislim da je zdravlje mnogo bitnije. Zubar ti nije pokriven prvih 6 meseci. Dosta je mracna atmosfera sve u svemu. Mi jos nismo nista osetili jer smo na obuci ali gledamo i spremamo se na patnju. Ako si fizicki bas jak izdrzaces, ali nemas buducnost za papire. Nista zena, devojka, deca. Smestaj je ok i delimo ga nas 4-ca. Placamo stan sa troskovima 162 dolara na 15 dana. Ako uzmes kola odbijaju ti za kredit i tu jos racunaj 500 mesecno za troskove goriva, osiguranja servisa i sl. Mi cemo deliti to pa je jeftinije. Ipak saberi oduzmi veliki shit za male pare. Dobro je samo kao ulaznica pa da teras dalje. Tesko se nalazi drugi posao. Lazu da je lako, bar ja tako vidim. Moras tamo da menjas novac, jer je ovde kurs haos. Izgubis 20% na promeni valute. Ja nisam razmenio kuci i s.ebao sam se"

Ako je zaista ovako, žao mi je ovih momaka, ipak je zdravlje i kičma bitnija od svake države i emigracije. Ovo je semi-skilled posao skladištara.

Што вас више читам постаје јасно да је Канада обична илузија за сиротињу.
Можда је некада и било другачије, али сада, а поготово после краха компанија из петро фракинга остаће само ледена пустиња... Алберта поготово.

човек је лепо објаснио да је Алберта шарена лажа, а са сломом добијања нафте хидрауличним фракингом оде Алберта под лед.
Капиш?!?

Ti prenosis iz trece ruke sta neko KAZE za Albertu, kakva ''proverena'' informacija...
Alberta
Jezero Morin
Moraine_Lake_17092005.jpg

Jezero Peyto
PeytoLakePanorama_edit.jpg

Kalgari
Calgary_panorama-2.jpg

Poslednja izmena od moderatora:
Ovu istu poruku sam okačio i na temi "Kako do Kanadske iseljeničke vize?". Kačim je i ovde, pošto se odnosi na odlazak u Albertu, tačnije Edmonton, pa bi možda bila korisna za nekoga.

Jedan od članova ovog foruma (neki će znati o kome se radi) me je zamolio da ovo postavim umesto njega. Radi se o najjeftinijem odlasku preko jedne poznate agencije iz Beograda, koja je ovde više puta spomenuta (da ih ne reklamiram). Odlazi se u firmu Sysco, radi se u hladnjači na -25 stepeni, treća smena. Momak je otišao za Edmonton pre 9 dana. Evo kakav mi je mejl poslao (izbacio sam delove za koje mislim da su suviše lični):

"Pricu o Sysco zaboravi. Posao je pakao. Molim te ispisi na forumu posto ja nemam kako da se ljudi ne zalecu. Pisem telefonom pa je tesko kucati. Radi se fizicki puno i imas vreme za zadati zadatak. Imas tri provere na svaka 2 meseca i mogu da te sutnu kada hoces. Papiri su sranje i ne mozes nista niti oni hoce da pomognu. Slomis kicmu za male pare. E sad zavisi sta imas kod kuce. Nekome je ovo jedini izlaz. Mislim da je zdravlje mnogo bitnije. Zubar ti nije pokriven prvih 6 meseci. Dosta je mracna atmosfera sve u svemu. Mi jos nismo nista osetili jer smo na obuci ali gledamo i spremamo se na patnju. Ako si fizicki bas jak izdrzaces, ali nemas buducnost za papire. Nista zena, devojka, deca. Smestaj je ok i delimo ga nas 4-ca. Placamo stan sa troskovima 162 dolara na 15 dana. Ako uzmes kola odbijaju ti za kredit i tu jos racunaj 500 mesecno za troskove goriva, osiguranja servisa i sl. Mi cemo deliti to pa je jeftinije. Ipak saberi oduzmi veliki shit za male pare. Dobro je samo kao ulaznica pa da teras dalje. Tesko se nalazi drugi posao. Lazu da je lako, bar ja tako vidim. Moras tamo da menjas novac, jer je ovde kurs haos. Izgubis 20% na promeni valute. Ja nisam razmenio kuci i s.ebao sam se"

Ako je zaista ovako, žao mi je ovih momaka, ipak je zdravlje i kičma bitnija od svake države i emigracije. Ovo je semi-skilled posao skladištara.
Kakva tuga! uzas! Sramota! Kako se ponasaju prema radnicima... A koliko,oni zaradjuju tim poslom? Mislim da je sada Alberta u haosu... I ovde lokalno ima mnogo onih sto su radili u Alberti i sada ostaju bez posla, tako da ce se presipati taj problem i na nasu provinciju.

Samo kratak komentar..
Cena sirove nafte je pala na veoma nizak nivo ali naftnih preradjevina nije uopste, tako da od propasti ih deli jos mnogo godina.
Ili drugim recima, mnogo ce drugih drzava propasti dok Kanada dodje na red

Ti dalje nisi bio od svoga sela tj zaseoka, i ti ce nekom nesto da kazes ?!:rotf:
Ti prenosis iz trece ruke sta neko KAZE za Albertu, kakva ''proverena'' informacija...:rotf:
Bas si funkcionalna :hahaha:
Alberta
Jezero Morin
Moraine_Lake_17092005.jpg

Jezero Peyto
PeytoLakePanorama_edit.jpg

Kalgari
Calgary_panorama-2.jpg
Јутице тамо нека језера у субарктичкој Алберти сем фотографске естетике немају вредност, чак ни ГМОсоја се не можр гајити на обалама истих тако да би ти предала меч од глади.
Због затварања петрофракинг компанија усред имплозије цена ускоро ће стотине хиљада гладних АлебеЋанаца похрлити на југ.

Крах фракинга!
http://www.dw.de/fraking-u-sad-veliko-otrežnjenje/a-18199757
Алберта која живи скоро само од нафте, било из класичних бушотина, било добијене хидрауличним фракингом суновратом цена црног злата опустеће.
Нема посла, нема зараде, нема мотива за боравак у том снегу и леду, нема људи.
Можда је тако и боље, вратити природи њено, а не као што се неки заваравају да писањем у ситне сате могу изменити неминовно.

Јутице тамо нека језера у субарктичкој Алберти сем фотографске естетике немају вредност, чак ни ГМОсоја се не можр гајити на обалама истих тако да би ти предала меч од глади.
Због затварања петрофракинг компанија усред имплозије цена ускоро ће стотине хиљада гладних АлебеЋанаца похрлити на југ.

Na koji jug? Mislis da Kanadjani vole vise bilo koju drugu drzavu od Kanade? Pa ja prva ne bih nikad menjala Kanadu za neku USA, makar imali i bolju klimu! Odu ljudi zimi u tople krajeve, pa se vrate kuci.

Mene boli srce kada cujem neke tuzne price ljudi koji tesko zive i zaista su tretirani kao robovi i ne osecam se prijatno da ja pisem nasu zivotnu pricu. Nije nama lako i moramo mnogo da radimo i da se trudimo i da se borimo i da svaki dan nesto novo naucimo o sebi i svetu, ali Kanada nasa mila maceha nam pruza tu mogucnost! Srbija nam ne pruza ni tu mogucnost...

ali kazem... nasa prica je mnogo drugacija od one koju smo videli gore i koja je dosta cesta... i zato ja ne idem okolo da se nudim kao primer. NIsam ja bolja ni od koga ovde, niti se smatram takvom, nego sam BUDNA i SVESNA i spremna da se borim svim pozitivnim sredstvima. Ne radimo nikad nista ilegalno, ne radimo nikad nista da ostetimo druge i to je jedini put do pravog uspeha. Verujem da bi kao BUDNI I SVESNI ljudi imali uspeha i u Srbiji, ali problem je u ENERGETSKOJ MAGLI u kojoj se nalazi taj prostor. Ljudi su tamo stvorili neki prostor u kom prezivljavaju svoje nocne more... verovatno me 99% ljudi ne razume, ali to je to... i ovim zelim da zavrsim svoje ucesce u ovom Forumu, ako udjem licno u sve ovo probudicu mnogo negativnim portala u ljudima koji ovo citaju. Ne zelim da budem katalizator toga... ali hocu da kazem da ima ljudi pametnih i vrednih kao sto je Poznavalac stvari koji ce mi svakako nedostajati. Pozdrav svima!

Kome se ne svidja u Kanadi, neka se vrati odakle je dosao, drugi imigranti ce biti srecni da dobiju to mesto.

Na koji jug? Mislis da Kanadjani vole vise bilo koju drugu drzavu od Kanade? Pa ja prva ne bih nikad menjala Kanadu za neku USA, makar imali i bolju klimu! Odu ljudi zimi u tople krajeve, pa se vrate kuci.

Mene boli srce kada cujem neke tuzne price ljudi koji tesko zive i zaista su tretirani kao robovi i ne osecam se prijatno da ja pisem nasu zivotnu pricu. Nije nama lako i moramo mnogo da radimo i da se trudimo i da se borimo i da svaki dan nesto novo naucimo o sebi i svetu, ali Kanada nasa mila maceha nam pruza tu mogucnost! Srbija nam ne pruza ni tu mogucnost...

ali kazem... nasa prica je mnogo drugacija od one koju smo videli gore i koja je dosta cesta... i zato ja ne idem okolo da se nudim kao primer. NIsam ja bolja ni od koga ovde, niti se smatram takvom, nego sam BUDNA i SVESNA i spremna da se borim svim pozitivnim sredstvima. Ne radimo nikad nista ilegalno, ne radimo nikad nista da ostetimo druge i to je jedini put do pravog uspeha. Verujem da bi kao BUDNI I SVESNI ljudi imali uspeha i u Srbiji, ali problem je u ENERGETSKOJ MAGLI u kojoj se nalazi taj prostor. Ljudi su tamo stvorili neki prostor u kom prezivljavaju svoje nocne more... verovatno me 99% ljudi ne razume, ali to je to... i ovim zelim da zavrsim svoje ucesce u ovom Forumu, ako udjem licno u sve ovo probudicu mnogo negativnim portala u ljudima koji ovo citaju. Ne zelim da budem katalizator toga... ali hocu da kazem da ima ljudi pametnih i vrednih kao sto je Poznavalac stvari koji ce mi svakako nedostajati. Pozdrav svima!
На југ(евентуално запад) Канаде.
Бтв форум је забава, надам се да ћеш се вратити, у супротном твоја колоритност и стил изражавња недостајати.

Moja Kanadska valuta se srusila 20% od kako sam se preselio u Tajland..... sto je najgore Tajland je postao u medjuvremenu diktatura a Rusi koji su tamo jedni od najvecih turista su prestali da dolaze posle krasha Rublje. Medjutim ova treca svetska ekonomija koja nikada nije ni bila nesto bogami gura.

Poslovi u Kanadi su otisli do vraga. Evo I nafta je danas otisla gore 8% a Dolar pao 1%. Sto jeste, jeste. Kanada nista ne proizvodi osim nafte I emigranata.

Samo Kinezi mogu da nas spase sa svojim dolascima I guraju nekretnine gore.

a sta je on mislio kad je cuo da ce raditi u hladnjaci, da ce lebdeti na oblacku
uzas jeste, takve vrste poslova su uzas svuda
ne vidim nista cudno niti zapanjujuce, svuda je tako sa takvim poslovima....ganjaju te ko stoku, oces il neces...il dizi revoluciju
ako je hteo da radi u hladnjacama mogo je to i kod kuce isto bi mu bilo
svi koju odu bilo gde u svet da rade te nehumane poslove nema sta da ockuju da ce ga nemac kanadjanin amer ceniti i postovati vise nego i kod kuce, takvih i oni imaju za izvoz
tuzno i surovo ali realnost je takva

Poslednja izmena:
Samo ti odvracaj ljude od Kanade na forumu, imaces veliki uspeh , kao sto si i dosada imala...
p.s. ti nekom nesto kazes za nepismenost :rotf::hahaha:

skoro me slatko nasmeja lik na drugom forumu
isto tema alberta pa se mucenik valjano ususkan u stolicu u alberti smislio da popljuje istu kao da prosvetli siroke narodne mase
pa kaze jao srranje u alberti nemojte dolaziti ovde nece da daju boravak...ja sam studiro u seskacevanu pa doso u albertu da radi i posle dva meseca podneo za pr i oni me odbili...i sad ide paljba sa njegove strane po alberti i uopsteno po kanadi
javljam se ja is srb (pazi ironiju) da mamlazu pojasnim da pise za pismene u tom slucaju dve god rada pa tek onda mogucnost za pr ....da je studiro u alberti i tu radi bilo bi 6 mes
javljaju se ljudi posle mene iz kanade sa istim odgovorom i linkovima
momentalno je umuknuo

zasto sam ovo rekla...pa da slikovito opisem one koji rado jedu cad dok pljuju po istoj tako "obogaceni" osnovnim informacijama.....debili koji sednu u avion bez prethodnog dobranog ispitivanja situacija....nesto ko i onaj snesko belic iz hladnjace....potencialno opasni zbog losih saveta za druge

A zamislite u Srbiji,rad u hladnjci na -25,puca kicma i sve ostalo...Nisi prijavljen,znaci nemas zdravstveno osiguranje,plata oko 25000, nema toplog obroka,nema putnih troskova,nema godisnjeg odmora..Za stan das 100 eura i jos 50 eura za ostale racune i koliko ti ostane toliko ces da jede.Kome se ne svidja u Canadi neka se vrati pa nek uziva u Srbiji!!!!

Ovo sam napisao u ovoj temi pre oko godinu dana, i ovo je samo deo posta:

Ako ne znate nista da radite prikljucujete se masi filipinaca i kineza koji se bore za minimalne satnice i krecete na putovanje sa neizvesnim ishodom. Ne po pitanju gole egzistencije jer je ona i sa minimalnom zaradom ovde zagarantovana ali po pitanju da se uzma neka lova, cime se verovatno vecina ljudi vodi...
Kako vec neko od onih nasih JADNIH politicara rece u svom izlizanom predizbornom sloganu, a u jednoj od bezbroj predizbornih kampanja "Strucnost na prvom mestu" :-)
Naravno da mozete doci da radite "bilo sta" ali ce u tom slucaju put biti znatno tezi...

Pozdrav iz Edmontona!

Alberta je specificna u celom svetu po tome da se najvecim delom nafta dobija iz pescanog katrana "oil sands-a" i naravno tu "industriju" nafte drze vecinom americke kompanije, a koje su u dogovoru sa drzavom I projektovale pad cena nafte zarad visih ciljeva... jacanju dolara i verovatno propasti Irana, Venecuele i Rusije ali necemo sada o tome.

Kompanije ciji lobi (na zalost) predvodi svet, izaziva ratove, rusi vlade, jer ipak prevelika kolicina novca je u pitanju. Kompanije koje su izmislile fraking i koje mogu da "pumpaju" troskove koliko im to u datom trenutku odgovara. I samo da spomenem da su u velikom su problemu, u Alberti je otpusteno oko 5% osoblja "oil sands-a"- ljudi koji su imali nenormalno velike satnice i zarade...
Razvoj "oil sands-a" koji je najskuplja i najprljavija tehnologija za dobijanje nafte na svetu, gora i od samog frakinga... je pocelo kada je cena nafte bila oko 19$, a od tada su ulozene stotine milijardi dolara. To je masinerija u kojoj se svaki potez planira bar desetinu godina u napred, samo da spomenem izmedju ostalog da se trenutno u Edmontonu gradi nova rafinerija cija ce gradnja kostati oko 5,7 milijardi dolara... Toliko o "krizi"!
Ovo je samo deo ciklusa igrarija koji se odigrava svakih 10-tak godina. Jer da bi cena necega porasla, prvo mora da padne...

Pozdrav iz Edmontona!

Poslednja izmena od moderatora:
Nije dobro,gomila ljudi dobila otkaze,nafta trokira,a i ostali tonu brze ili sporije...i naravno kao posledica toga raste stopa kriminala,firme ucenjuju jer znaju da ima gomila ne zaposlenih.Na zalost deja vu

Kakav smo narod, umesto da pomognemo da nas Ima sto vise, da se druzimo, bolje da samo Ja imam jer Sam pun kompleksa, jer ce doci neko pametniji, snalazljiviji, hrabriji sa vecim ..dima. I koji ce imati 10 dolara na sat vise od mene, o neeeeeee, nikako kanada, idite u Eritrea ili Zimbabwe please please.
[emoji12][emoji12][emoji12]

Malo realnosti "yamaha xt" ne bi bilo na odmet. Decko, svako ko je stvarno u Alberti zna da je FortMcM. pukao kao balon od sapunice, grad se poodavno ispraznio, a nekretnine su se posteno strmoglavile... To je za razliku od pre par godina sada fakticki mrtav grad.
Proslo je skoro godinu dana od mog poslednjeg post-a na ovu temu (jan.2015) i na zalost moram konstatovati da se kriza ipak sve vise i vise oseti i da se iz energetskog-citaj naftnog sektora polako ali sigurno preliva i zahvata sve oko sebe. Jer ipak je Albertanska naftna industrija zamajac pokretac svega u Alberti, a velikim delom i celokupne kanadske privrede.
Metalski sektorje takodje u velikoj krizi pogotovo grane koje su bile direktno vezane za naftnu industriju odrzavanje, rezervni delovi i usluge su neminovno stale. Gradjevina se u Edmontonu i dalje bori i cene nekretnina se vestacki odrzavaju na nerealno visokom nivou od pre pada cena nafte ali ni to nece jos dugo jer prodaja i dalje slabi, a ponuda je svakim danom sve veca i veca... U Kalgariju i ostalim mestima nekretnine vec duze vreme beleze pad vrednosti.
Samo u novembru mesecu je na nivou cele Kanade zabelezeno preko 39.000 otkaza. U Alberti za zadnjih godinu ipo nije bilo meseca bez gubitka barem 10.000 radnih mesta. Nezaposlenost je u Alb.otisla iznad 7% a negde sam naisao na podatak da se procenjuje da ce da ce kompletna cifra izazvana padom cena nafte biti gubitak oko 180.000 radnih mesta.
To je velikom vecinom strucna, high-skill radna snaga koja nece raditi za minimalac tako da se ne brinete mesta u McDonaldsu, Tim Hortonsu, Wallmartu i ostalim kazamatima i dalje ima i posao se i dalje moze naci u roku od par dana. Pitanje je samo ko ce osim filipinaca raditi na takvim mestima i za koju satnicu.
Pozdrav iz Edmontona!

Back