Naravno da je legalno promeniti status i preci na ''Work Permit'' kako god da dodjete u Kanadu, jer masa ljudi to svakodnevno radi. I ja licno sam dosao na "studentsku'' vizu i promenio status, bitno je samo naci posao i dobiti LMO.
Jednom prilikom (pre oko 6 meseci) sam pokusao da se aktivnije prikljucim forumu i pomognem ljudima sa svojim iskustvom ali sam isprozivan upravo zbog te promene statusa, a koja je u Kanadi sasvim normalna stvar... U to vreme par ljudi kojima ne bih navodio korisnicka imena svakodnevno troLOvala sve teme o Kanadi ubedjujuci ljude kako je ovde u stvari lose, a zivot nemoguc...
Zbog doticnih persona sam digao ruke od foruma jer sam i licno isprozivan, a jer sam uspeo da se snadjem i iskopam izlaz iz blindirane Srbije...Tek u skorije vreme su i se admini KONACNO ukljucili i tema o Kanadi dobija svoj pravi smisao, a to je da ljudima pruzi sto veci broj informacija i olaksa emigraciju...
Vreme je za cinjenice :-)
Alberta je u Kanadi ono sto je u USA Teksas...... u Alberti se nalazi 96% kanadskih rezervi nafte. To dobija jos veci znacaj ako znamo da Kanada sa 11% zauzima drugo mesto po svetskim zalihama sirove nafte i to odmah posle Saudijske Arabije sa 14 %.... mislite o tome, jer gde je nafta tu je i novac... i kako ono Viljuska u filmu "Lepa sela, lepo gore" rece "Hladno ali STANDARD!"
Standard ali samo u slucaju ako ste u necemu strucni i ako nesto znate da radite. Naravno i ako imate neku dobru ideju i novac sa kojim cete tu ideju moci da isfinansirate... tu treba dodati i jezik jer bez znanja eng.jezika svaka utakmica je unapred izgubljena...
Ovde lovu uzimaju zanatlije raznih struka metalci, varioci, raznorazni majstori, masinisti, rukovaoci gradjevinskim masinama, mehanicari i naravno vozaci... jer ih se masa trazi i posla za te pozicije ima koliko hocete...
Ako ne znate nista da radite prikljucujete se masi filipinaca i kineza koji se bore za minimalne satnice i krecete na putovanje sa neizvesnim ishodom. Ne po pitanju gole egzistencije jer je ona i sa minimalnom zaradom ovde zagarantovana ali po pitanju da se uzma neka lova, cime se verovatno vecina ljudi vodi...
Kako vec neko od onih nasih JADNIH politicara rece u svom izlizanom predizbornom sloganu, a u jednoj od bezbroj predizbornih kampanja "Strucnost na prvom mestu" :-)
Naravno da mozete doci da radite "bilo sta" ali ce u tom slucaju put biti znatno tezi...
Pozdrav iz Edmontona!