Албанци нису Илири

Gde? Nemoj da mi dajes linkove za Anadolijsku teoriju, lingvistiku, istoriju, daj mi link gde cu da vidim rezulatate tog istrazivanja po kome su GENETSKA ispitivanja dokazala da 90% Evropljana vodi poreklo sa Balkana.

A ako mi to pokazes, posle cemo da vidimo kakve to veze ima i da li ima ikakve veze sa Srbima.

To sam negde procitao-citaj genetsku Istoriju Evrope..
Preko 90% Evropljana je kombinacija 3 gena I-koji je ilirski gen;R1a koji je slovenski gen i R1b koji je mesavina keltsko-baskijskog gena..
Nepoznanica je ko su Baski-odakle su dosli u Evropu-njihov jezik nije Indo-Evropski..
Njihov broj je mali -ali je najveci broj Britanaca baskijskog porekla..
Finci nemaju indo-evropski jezik-ali je 90% Finaca indo-evropskog porekla..
Slicno je i kod Madjara i Turaka..
Renfrew-a karta migracija u Evropi pokazuje pravac kretanja..

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Neolithic_expansion.svg

Balkan je pre 5000 godina bio daleko najgusce naseljeni deo Evrope..
Pre 10 0000 godina Evropa je imala nekoliko stotina hiljada stanovnika i najveci deo je ziveo u dolinama reka koje su imale najbolju klimu i nisu plavile..
To su Marica-Vardar-albanske reke-Zeta-Bojana-Neretva-dalmatinske reke-posle Morava i reke Kosova..
Daleko najbrojniji narodi pre 3000 godina su bili Iliri-Tracani-Kelti-Dacani i Geti..
Sciti-Sarmati-German i ostalii--u to vreme su bili izuzetno malobrojni..
Britanija je pre 4000 godina imala oko 200 000 stanovnika..
Pre 1000 godina Britanija je prvi put imala milion stanovnika..

To sam negde procitao-citaj genetsku Istoriju Evrope..
Preko 90% Evropljana je kombinacija 3 gena I-koji je ilirski gen;R1a koji je slovenski gen i R1b koji je mesavina keltsko-baskijskog gena..
Nepoznanica je ko su Baski-odakle su dosli u Evropu-njihov jezik nije Indo-Evropski..
Njihov broj je mali -ali je najveci broj Britanaca baskijskog porekla..
Finci nemaju indo-evropski jezik-ali je 90% Finaca indo-evropskog porekla..
Slicno je i kod Madjara i Turaka..
Renfrew-a karta migracija u Evropi pokazuje pravac kretanja..

Balkan je pre 5000 godina bio daleko najgusce naseljeni deo Evrope..
Pre 10 0000 godina Evropa je imala nekoliko stotina hiljada stanovnika i najveci deo je ziveo u dolinama reka koje su imale najbolju klimu i nisu plavile..
To su Marica-Vardar-albanske reke-Zeta-Bojana-Neretva-dalmatinske reke-posle Morava i reke Kosova..
Daleko najbrojniji narodi pre 3000 godina su bili Iliri-Tracani-Kelti-Dacani i Geti..
Sciti-Sarmati-German i ostalii--u to vreme su bili izuzetno malobrojni..
Britanija je pre 4000 godina imala oko 200 000 stanovnika..
Pre 1000 godina Britanija je prvi put imala milion stanovnika..

Znaci, ja te pitam da mi das konkretan odgovor, a ti mi opet nasiroko i nadugacko isprica sve drugo osim onoga sto sam pitao.

A to si procitao ,,tamo negde... ne znam idi trazi''

Znaci ja stvarno ne znam kako te nije sramota da ovako nalupas gluposti i tako bezocno lazes.

Sad stvarno vise ne postojis za mene na ovom forumu.

Znaci, ja te pitam da mi das konkretan odgovor, a ti mi opet nasiroko i nadugacko isprica sve drugo osim onoga sto sam pitao.

A to si procitao ,,tamo negde... ne znam idi trazi''

Znaci ja stvarno ne znam kako te nije sramota da ovako nalupas gluposti i tako bezocno lazes.

Sad stvarno vise ne postojis za mene na ovom forumu.

Pogledaj dijagram migracija u Evropi..

Sve sto je plavo-zeleno-rozo i veci deo crveno obojeno strelicaama je prvo zivelo na Balkanu..
To pokazuje da je najveci deo Evropljana ziveo na Balkanu u odredjenom periodu..
U vreme Herodota Tracani su bili daleko najbrojniji Narod Evrope..
U vreme Rimljana Balkan-Italija -Jug Francuske je bio 80% stanovnistva Evrope-sve je to vidis na mapi doselilo sa Balkana..
Nema smisla da vredjas-sve sto sam rekao u postu imam linkove..

Ja cu malo da te razocaram u vezi Tracana oni dolaze sa Istoka i to mnogo kasnije 3000 - 1500 godine pre nove ere posle ovih migracija koje se vide na toj mapi

Trachani su starosedeoci na Balkanu-verovatno su tu doselili pre 10 000 godina iz Male Azije..
To je vardarsko-dunavska linija migracija u Neolitu po Anatolskoj hipotezi..
Genetska ispitivanja su pokazala da je najveci deo danasnjih Bugara i Rumuna-potomci Tracana..

http://en.wikipedia.org/wiki/Thracians

Danasnji Srbi su potomci i Ilira i Tracana..
Bugari imaju oko 30% ilirskih gena..
Od Tracana vodi poreklo veliki broj Indo-Evropljana..
Anticka Pirgija je bila naseljena Tracanima..
Veliki broj Grka-Jermena -Iranaca i Indijaca Indo-Evropskog porekla su doseljenici sa Balkana-uglavnom od Tracana..
Kada su Madjari doselili u Panoniju-to je bila slovenska zemlja..

Etnogenezu Albanaca možemo pratiti od ilirskog plemena Albanoi, čiji grad Albanopolis Ptolomej u 2. st. n.e. locira istočno od Drača, pa do spominjanja u bizantskim hronikama 11.-12. st. kao Albanaca i Arvanita, te oblasti "Arbanon" (u sjevernom dijelu današnje Albanije koja se u bizantskim izvorima također spominje u 11. stoljeću). Tome bi išlo u prilog da Albanci prije 15. stoljeća, odnosno osmanskih osvajanja, sebe vjerovatno nisu nazivali kao danas Shqiptar (povezano ili s shqipoj - razumjeti ili skqipojnë - orao, od čega dolazi Shqipëria - Albanija i shqip - albanski jezik), već Arbëresh.

Ipak, šutnja hroničara od gotovo deset stoljeća, koja dijeli Ptolomejeve Albanoi i srednjovjekovne Arbëresh, sama po sebi budi sumnju u postojanje jasnog kontinuiteta između ovih naroda. "Po nekim naučnicima", kako navodi Malcolm, "argument šutnje sam po sebi nešto govori... Mala stočarska skupina koja je odmicala sve dalje od njih, u neke daleke planinske krajeve, možda nikada nije privukla njihovu pažnju (hroničara, op.aut.)."

Budući da kulturu Koman (7. i 8. st. n.e.) u sjevernoj Albaniji ne možemo posve sigurno pripisati precima današnjih Albanaca, jedini jasan trag ostaje nam albanski jezik, koji je, izuzev grčkog, jedini preživjeli predstavnik jednog od balkanskih "barbarskih" jezika antike. Možda nam upravo historijska lingvistika, kako smatra Malcolm, sa svojim "pročešljavanjem rječnika i naziva mjesta i grupiranjem raznih slojeva pozajmica iz drugih jezika i kultura" može razjasniti nešto detalja o formiranju srednjovjekovnih predaka današnjih Albanaca.

Paleobalkanski narod Lingvistička istraživanja, npr., ukazuju da su "albanski nazivi za floru i faunu u visokim planinskim krajevima čisto albanski, dok rječnik nizinskih područja ima mnogo pozajmica iz slavenskog; riječi koje se koriste za obradu zemljišta uglavnom su slavenske." (str. 77) Ovi fakti, po svemu sudeći, potvrđuju slavensku ekspanziju u nizinama i nešto dužu izolaciju starosjedilačkih predaka današnjih Albanaca u brdsko-planinskim predjelima, čime se svakako vežu za srednjovjekovni fenomen stočarskih "Vlaha" (u prvobitnom značenju - romanizirani starosjedioci Balkana).

Naročita koncentracija ovog etničkog elementa mogla se, po Malcolmu, odigrati upravo na teritoriji gdje su preživjeli latinski toponimi, kao što su Nassius (Niš), Lypenion (Lipljan) i Scupi (Skoplje) - čime se tumači i razdvojenost slavenskih plemena kojom je postepeno došlo do diferencijacije između onoga što će postati srpski i onoga što će postati bugarski jezik: "Zaštitni obruč planina oko Kosova im je bio dobro došao, a rimski planinski put od Kosova do albanske obale, kao što je Puka, od Via Publica, mogao ih je povezati sa drugim dijelovima svijeta gdje se govorio latinski. Ukoliko je ova argumentacija tačna, moglo bi se očekivati da su mnogi preci Vlaha bili prisutni u kosovskoj regiji i planinama zapadne Bugarske; možda su upravo na tom gorju razvili svoje pastirske vještine (teritorij današnjeg Kosova je do 1018. pod bugarskom vlašću, kada ga ponovo osvajaju Bizantinci - Romeji)." (str. 74)

S druge strane, činjenica da je "albanski apsorbirao tako mnogo općeg vokabulara iz latinskog, a tako malo iz grčkog" ukazuje "da su pra-Albanci živjeli negdje sjeverno od latinsko-grčke jezičke linije razdvajanja. Ta jezička granica išla je od jadranske obale Lezshe, preko sredine Albanije, zatim do Šar-planine, da bi potom skrenula na jug do Skoplja, gdje se govorio latinski, i dalje prema sjeveru, duž srpsko-bugarske granice." (str. 84) U svemu tome je najinteresantnija povezanost albanskog jezika s vlaško-rumunskim: "Lingvisti su odavno svjesni činjenice da albanski i rumunski imaju mnoge zajedničke osobine u pogledu strukture, rječnika i idioma i da su one nastale na dva načina. Prvo, 'substratum' rumunskog jezika (dakle jezik koji su govorili Prarumuni prije nego što su prešli na latinski) morao je biti sličan albanskom; i drugo, morali su postojati dugotrajni i tijesni kontakti između Albanaca i prvih Rumuna, koji su govorili rumunski, uključujući i zajednički pastirski način života. (Neki ključni elementi pastoralnog vokabulara u rumunskom posuđeni su iz albanskog.)" (Današnji Rumuni također potiču od vlaških plemena, koja su u 12. st. prešla Dunav, op.aut.)

Sve ovo ukazuje na to da su "Albanci i Rumuni dugo živjeli u istim područjima, ili bar na područjima koja su se preklapala. (str. 85) Glavno područje u unutrašnjosti Balkana gdje je, nakon slavenske invazije, moglo opstati stanovništvo koje je govorilo latinski, kako u gradovima tako i u selima, uključivalo je gornji dio moravske doline, sjevernu Makedoniju i cijelo Kosovo. (...) A to ukazuje da je kosovski region, zajedno barem sa dijelom sjeverne Albanije, bio u samom središtu dvije različite ali međusobno povezane etničke povijesti: opstanka Albanaca i pojave Rumuna i Vlaha." (str. 86)

U zaključku naučnog skupa Iliri i Albanci (SANU, Naučni skupovi, Knjiga XXXIX, Odjeljenje istorijskih nauka, Knjiga 10, Beograd 1998), pozivajući se na rad albanskog historičara Ekrema Çabeja, slično piše i Milutin Garašanin uzimajući ove tvrdnje "osnovom za ozbiljnu naučnu diskusiju i traženje istinskih rešenja": "Ako se ima u vidu da sa izvesnim održavanjem paleobalkanskog stanovništva može računati u zabačenim, planinskim krajevima, i da se Albanci u srednjem veku pojavljuju prvenstveno kao stočari vezani za stočarska kretanja, može se u realnijoj svetlosti sagledati problem nastanka Albanaca. (...) Slično Vlasima... Albanci su nastali iz ostataka neromanizovanog paleobalkanskog stanovništva tih područja, među kojima je bilo sigurno i ostataka Ilira i Dardanaca. Tokom vremena, naročito u okviru stočarskih kretanja, došlo je do integrisanja tih primarno raznorodnih elemenata koji sada u istoriju ulaze kao nov narod tek u XI-XII veku kada se, kako izgleda, već formirani, pominju u vizantijskim i južnoslovenskim izvorima."

Albanci
Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, pretraga
Albanci su narod u jugoistočnoj Evropi. Porijeklo Albanaca nije sasvim sigurno. Većina albanskih i dio ostalih historičara tvrde da su oni potomci Ilira koji su ovdje dugo živjeli i bili autohtono stanovništvo. Većina Albanaca živi u Albaniji i na Kosovu. Albanci čine i oko trećinu stanovništva u Makedoniji, a veliki broj Albanaca kao nacionalna manjina živi i u Grčkoj, Turskoj i Italiji. Albanci imaju slično kao i Bošnjaci, Hrvati, Italijani i Turci jaku dijasporu, koja je razbacana po zemljama zapadne Evrope, Sjeverne Amerike i Australiji. Većina Albanaca su muslimani (suniti i bektaši), a dio ih je i pravoslavnih, katolika i ateista.

Albanci govore albanskim jezikom i pišu latinicom, te kao narod pripadaju evropskom historijsko-civilizacijskom krugu sa orijentalnom kulturom.

Sadržaj [sakrij]
1 Historija
2 Kultura
3 Jezik
4 Vjera
5 Simboli
6 Srodni članci

Historija [uredi]
Na području današnje Albanije su jako dugo živjeli autohtoni Iliri. Albanci vjerovatno dobijaju ime od starog ilirskog plemena koji se zvao Albanoi.

Po narodnoj priči oni potiču od crnog orla te sebe nazivaju Shqiptare, što prevedeno na bosanski znači „narod orla“. Njihovo nacionalno ime se prvi put spominje oko 11. vijeka i ostaje u upotrebi sve do danas

Srbi su kombinacija ilirskih-tracanskih i keltskih gena..
Manji je procenat fenicanskih gena..
Preko 90% Evropljana vodi poreklo sa Balkana-to su pokazala genetska ispitivanja..

Slovensko nadiranje i ucvrscivanje na Balkanu (u 6. i 7. veku) imalo je za posledicu postepenu asimilaciju znatnog dela ilirskih plemena. Ostalo stanovnistvo povlacilo se iz plodnih ravnica u planinske oblasti izbegavsi tako poslovenjivanje, ali vracajuci se, za uzvrat, u privrednom i kulturnom pogledu, pastirskom i nomadskom nacinu zivota.
Podrucja danasnje Albanije padala su, izmedju 10. i 14. veka, pod vlast bugarskih, srpskih, normanskih i mletackih osvajaca. Feudalno drustveno uredjenje koje su sa sobom donosili osvajaci, oslanjalo se na domace snage, tako da se stvorilo i albansko feudalno plemstvo. Albanska teritorija od 13. do 15. veka nije predstavljala odredjen pojam, ali, geografski uzevsi, taj se pojam stalno sirio, pa ce se protegnuti juzno od Valone, a u 15. veku obuhvatace i Zetsko primorje. Ipak, maticne zemlje Albanaca u srednjem veku nalazile su se u cetvorouglu koji obrazuju gradovi Valona-Ohrid-Prizren-Skadar. Dok su gradove do 13. veka naseljavali ostaci starog romanskog stanovnistva (a ponegde i Grci), dotle su vecinu stanovnistva izvan gradskih zidina, a zatim i u samim gradovima (narocito od 14. veka) cinili Sloveni, a onda u sve vecem broju Albanci. Nekako od 1204. godine sve je primetnije njihovo sirenje prema istoku i jugu.

U vreme vladavine Stefana Nemanje jedan deo zemlje bio je prikljucen Raskoj. U drugoj polovini 13. veka kralj obeju Sicilija, Karlo I Anzujski, priznat je bio za naslednog kralja Albanije, pa je neko vreme vladao srednjim i juznim delom zemlje. Za vreme velikih osvajanja cara Dusana citava danasnja Albanija (izuzev Draca) usla je u sastav srpske drzave. Srpska uprava vezala je cvrsto za sebe albanske planince i njihovu vlastelu. Car Dusan ih je uzeo u svoju vojsku i poveo u osvajanje vizantijskih oblasti Epira i Tesalije, sto je doprinelo ucvrscivanju Albanaca u ovim podrucjima.

U drugoj polovini 14. veka, raspadom Dusanovog carstva, albanski feudalci obrazovali su tu samostalne oblasti. Njihova vlast prostirala se uglavnom na ravnicarske krajeve, dok se brdska plemena nikom nisu pokoravala. Tada se u Evropi utvrdjuje ime Albanija. Ugrozeni albanski feudalci, koji su bili u stalnoj medjusobnoj borbi, trazili su pomoc i od Mletaka (kojima su predali primorske gradove) i od Turaka, koje su 1381. prvi put pozvali u zemlju. Godine 1432. od osvojenih delova na jugu i u sredistu zemlje obrazovan je poseban turski sandzak (Arvanid, inace, Turci ce Albance nazivati Arnavutlar - Arnauti) sa sedistem u Djirokastri. Nakon ustanka u narednoj godini, koji su Turci ugusili, dvadesetpetogodisnju borbu protiv Turaka i Mlecana povesce Djuradj (Djerdj) Kastriot zvani Skenderbeg (1443-1468). Uspomenu na ovog izuzetnog vojskovodju i najveceg junaka albanske istorije, koji je Turcima oteo oreol nepobedivosti, cuvaju mnogobrojne junacke pesme.

Slamanje antiturskog otpora, krajem 15. veka, imalo je za posledicu egzodus (kojih je bilo i u ranijim vremenima, a bice ih i u kasnijim, do u nase dane) mnogobrojnih Albanaca u Italiju (narocito u Kalabriju i na Siciliju).

Srbi su starosedeoci Balkana..
U katolickoj Enciklopediji pise da su Iliri -Sloveni..
Tesko je poverovati u teoriju o seobi Srba iza Karpata na Balkan i na teritoriju danasnje Nemacke..
U 9. Veku na teritoriji danasnje Madjarske i Transilvanije je zivelo oko 200 000 Slovena..

http://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_Hungary

Poljska je bila jos redje naseljena-1000 godine je imala milion stanovnika..

http://en.wikipedia.org/wiki/Historical_demography_of_Poland

U 7 Veku Srba iza Karpata je bilo jako malo..
Na Balkanu je u to vreme zivelo nekoliko miliona Ilira..
Ako je postojala seoba -sigurno je to bio manji broj-ispod 50 000..
Karte Evrope u 8 Veku pokazuje da su slovenska plemena vec naseljavala najveci deo Balkana..
Za tako kratko vreme da tako mali broj Srba asimilira minimalno 40 puta veci broj Ilira je za nepoverovati..
Teorija o seobi Srba koja nema realne osnove..

http://en.wikipedia.org/wiki/White_Serbs

Poslednja izmena:
karte iz perioda od IV do XIV veka su nerealne ne prikazuju stvarno etnicki sastav stanovnistva vec vise prikazuju drzave ako nisi zapazio, Vlasi(Romani) su skroz ignorisani a sigurno da nisu kasnije imali neki nerealno velik natalitet a da nekazem jos da su nekom narodu nametnuli svoj jezik sto bi bila jos veca glupost ako bih rekao.
Te karte nevrede mnogo imaju svoju vrednost ali treba da vidis ono sto je vredno u tim kartama a to su drzave i plemena slovenska,germanska i dr. a Vlasima(Romanima) nisu se bas istoricari bavili vec su ih uvek ignorisali kao sto ih i sada ignorisu ako vec postoje podaci sigurni za mnoge oblasti i teritorije koje su Vlasi(Romani) naseljavali u proslosti zasto ih istoricari neupotrebljavaju?

Prvi put na kartama Vlaska se vidi tek u 13 Veku..
Veliki broj Istoricara pise da je dolina Dunava naseljena Slovenima sve do 13 Veka-kada sa juga dolaze Vlasi i formiraju Vlasku..

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Bulgaria-second_half_of_the_13th_century.png

Veliki broj istoricara pise da su Rimljani napustili Daciju u III Veku ..
Najveci deo Rumuna su potomci Slovena..

Evo odakle svi nesporazumi u vezi Ilira i Ilirije.Ovo ime se javlja u I veku pre n.e. i dali su ga Rimljani teritoriji koju su nameravali da osvoje.Ovu teritoriju na koju su krenule legije nazvali su Ilirijom po eponimnom junaku Eneji koji je posle pada Troje došao iz Ilija u Italiju (preko Venecije) i formirao novu naciju tj,narod Rimljana. Enejin narod zvali su se Veneti, Vendi(po njima Venecija dobila ime), a najviše ilirskih nalaza ima baš u sev. Italiji,Sloveniji i današnjoj Hrbatskoj, granica rasprostiranja je Hercegovina, tako da nema govora da su Arbanasi njihovi potomci.Prema tome, pošgto su Vendi Srbi, onda su i Iliri Srbi.Pravo značenje imena "ilir" dolazi od reči ilo,blato,zemlja, i znači zemljak- dakle sused Rima.U to doba,Srbiju su naseljavali ostaci Trako-Skita iSinga, a uveliko prodiru Sarmati

Evo odakle svi nesporazumi u vezi Ilira i Ilirije.Ovo ime se javlja u I veku pre n.e. i dali su ga Rimljani teritoriji koju su nameravali da osvoje.Ovu teritoriju na koju su krenule legije nazvali su Ilirijom po eponimnom junaku Eneji koji je posle pada Troje došao iz Ilija u Italiju (preko Venecije) i formirao novu naciju tj,narod Rimljana. Enejin narod zvali su se Veneti, Vendi(po njima Venecija dobila ime), a najviše ilirskih nalaza ima baš u sev. Italiji,Sloveniji i današnjoj Hrbatskoj, granica rasprostiranja je Hercegovina, tako da nema govora da su Arbanasi njihovi potomci.Prema tome, pošgto su Vendi Srbi, onda su i Iliri Srbi.Pravo značenje imena "ilir" dolazi od reči ilo,blato,zemlja, i znači zemljak- dakle sused Rima.U to doba,Srbiju su naseljavali ostaci Trako-Skita iSinga, a uveliko prodiru Sarmati
Iliri su stari Narod-tu zive hiljadama godina od dolaska prvih Indo-Evropljana u Evropu i Balkan..
Na karti iz vremena Aleksandra Velikog vidi se Ilirija-u slicnim granicama i za vreme rimskih osvajanja..
Herodot je na svojoj karti-Ilire-Tracane i Makedonce obilezio kao Tracane i zapisao je da je to daleko najbrojniji Narod od Indije do Atlantika..
Logicno je da od najbrojnijeg Indo-Evropskog Naroda vode poreklo ostali Narodi -sto i pokazuje Grey-Atkinsonov Dijagram i Anatolska hipoteza..

Ovde pricamo o Ilirima sta kazete za ovu teoriju Rumuni jesu Iliri http://www.imninalu.net/myths-Vlach.htm dali je to tacno ili je upitanju politicki istorijski falsifikat?
Nisam sve citao-procitao sam zakljucak-dosta realan prikaz..
Iliri su i pre dolaska Rimljana najverovatnije bili Sloveni-prema tome Vlasi su romanizovani Sloveni na Balkanu..
Opis iz poslednjih 1000 godina je smatram najblizi istorijskoj istini..

Nisam sve citao-procitao sam zakljucak-dosta realan prikaz..
Iliri su i pre dolaska Rimljana najverovatnije bili Sloveni-prema tome Vlasi su romanizovani Sloveni na Balkanu..
Opis iz poslednjih 1000 godina je smatram najblizi istorijskoj istini..

O bože kako je ovo netačno, :roll:
Iliri su bili grupa srodnih plemena ....koji nikad nisu uspjeli da se ujedine u naciju, prije slovenskih invazija NISU IMALI AMA BAŠ NIKAKVE VEZE SA SLOVENIMA, SEM ŠTO SU I JEDNI I DRUGI INDO EVROPLJANI

postojali su doduše plemenski savezi koji su se organizovali u države, ali su bili kratkog vijeka, Rim ih je pokorio i brzo su se romanizovali a kasnije su bili kampovi i regrutni centri za rimske legije na balkanu, iliri su bili dobri vojnici.

Bio je ustanak Ilira pod Batom I i još nekim Ilirskim poglavicama, i desio se otprilike u isto vrijeme kad i pokolj legija u Teutburškoj šumi, (3 legije izbrisane od strane Arminijusa i njegovih ratnika, u vještim zasjedama) i postojala je opasnost da ilirske vođe sklope "dil" sa Germanskim vođama a onda bi Rim ima masu problema da ih ouzda, ionako se Ilirski ustanak računa ka jedan od težih koji je pogodio Rimsko carstvo.

Iliri su bili grupa srodnih plemena ....koji nikad nisu uspjeli da se ujedine u naciju, prije slovenskih invazija NISU IMALI AMA BAŠ NIKAKVE VEZE SA SLOVENIMA, SEM ŠTO SU I JEDNI I DRUGI INDO EVROPLJANI

postojali su doduše plemenski savezi koji su se organizovali u države, ali su bili kratkog vijeka, Rim ih je pokorio i brzo su se romanizovali a kasnije su bili kampovi i regrutni centri za rimske legije na balkanu, iliri su bili dobri vojnici.

Bio je ustanak Ilira pod Batom I i još nekim Ilirskim poglavicama, i desio se otprilike u isto vrijeme kad i pokolj legija u Teutburškoj šumi, (3 legije izbrisane od strane Arminijusa i njegovih ratnika, u vještim zasjedama) i postojala je opasnost da ilirske vođe sklope "dil" sa Germanskim vođama a onda bi Rim ima masu problema da ih ouzda, ionako se Ilirski ustanak računa ka jedan od težih koji je pogodio Rimsko carstvo.

Nisi u toku. Ovde trenutno preovladjuju dve teorije: da su Srbi prvi stigli na Balkan i da su oni ustvari bili Iliri, pa se onda rasuli po Evropi i od njih nastali slovenski, a mozda i drugi evropski narodi ili da su Srbi potomci Arijevaca koji su uspeli da se spasu sa Atlantide, ali cak su mozda i onda prvi stigli na Balkan, tako da u sustini pravac, vreme i redosled nisu narocito bitni dok god smo prvi.

Sloveni su starosedeoci Balkana i svi Sloveni vode poreklo sa Balkana..
Seoba Slovena je izmisljotina..
Rusi su dokazali i da slovenski gen-R1a-vodi poreklo sa Balkana..
U 7 Veku je na Balkanu zivelo preko 5 miliona Slovena-dok je iza Karpata odakle su navodno doselili Sloveni bilo oko 200 000 stanovnika..

The ancient Kiev chronicle, erroneously ascribed to the monk Nestor, is the earliest authority quoted for the theory that the original home of the Slavs is to be sought in the region of the Danube. Here in detail is related for the first time how the Slavs spread from the lower Danube to all the countries occupied later by them.

The Noricans and Illyrians are declared to be Slavs, and Andronikos and the Apostle Paul are called Apostles to the Slavs because they laboured in Illyria and Pannocia.

This view was maintained by the later chroniclers and historical writers of all Slavonic peoples, as the Pole Kadlubek, "Chronika pol." (1206), Boguchwal (d. 1253), Dlugos, Matej Miechowa, Decius, and others.

Among the Czechs, this theory was supported by Kozmaz (d. 1125), Dalimir (d.1324), Johann Marignola (1355-1362), Pribik Pulkava (1374), and V. Hajek (1541).
The Russians also developed their theories from the statements of their first chronicler, while the Greek Laonikos Harkondilos of the fifteenth century did not commit himself to this view.
The southernSlavs have held this theory from the earliest period up to the present time with the evident intention to base on it their claims to the Church Slavonic in the Liturgy. At an early period, in the letter of Pope John X (914-29) to the Croatian Ban Tomislav and the Sachlumian ruler Mihael, there is a reference to the prevalent tradition that St. Jerome invented the Slavonic alphabet.
This tradition maintained itself through the succeeding centuries, finding supporters even outside these countries, and was current at Rome itself. Consequently if we were to follow strictly the written historical authorities, of which a number are very trustworthy, we would be obliged to support the theory that the original home of the Slavs is in the countries along the Danube and on the Adriatic coast.

Sloveni su starosedeoci Balkana i svi Sloveni vode poreklo sa Balkana..
Seoba Slovena je izmisljotina..
Rusi su dokazali i da slovenski gen-R1a-vodi poreklo sa Balkana..
U 7 Veku je na Balkanu zivelo preko 5 miliona Slovena-dok je iza Karpata odakle su navodno doselili Sloveni bilo oko 200 000 stanovnika..

The ancient Kiev chronicle, erroneously ascribed to the monk Nestor, is the earliest authority quoted for the theory that the original home of the Slavs is to be sought in the region of the Danube. Here in detail is related for the first time how the Slavs spread from the lower Danube to all the countries occupied later by them.

The Noricans and Illyrians are declared to be Slavs, and Andronikos and the Apostle Paul are called Apostles to the Slavs because they laboured in Illyria and Pannocia.

This view was maintained by the later chroniclers and historical writers of all Slavonic peoples, as the Pole Kadlubek, "Chronika pol." (1206), Boguchwal (d. 1253), Dlugos, Matej Miechowa, Decius, and others.

Among the Czechs, this theory was supported by Kozmaz (d. 1125), Dalimir (d.1324), Johann Marignola (1355-1362), Pribik Pulkava (1374), and V. Hajek (1541).
The Russians also developed their theories from the statements of their first chronicler, while the Greek Laonikos Harkondilos of the fifteenth century did not commit himself to this view.
The southernSlavs have held this theory from the earliest period up to the present time with the evident intention to base on it their claims to the Church Slavonic in the Liturgy. At an early period, in the letter of Pope John X (914-29) to the Croatian Ban Tomislav and the Sachlumian ruler Mihael, there is a reference to the prevalent tradition that St. Jerome invented the Slavonic alphabet.
This tradition maintained itself through the succeeding centuries, finding supporters even outside these countries, and was current at Rome itself. Consequently if we were to follow strictly the written historical authorities, of which a number are very trustworthy, we would be obliged to support the theory that the original home of the Slavs is in the countries along the Danube and on the Adriatic coast.

:think:

Da su sloveni pravi starosjedioci na balkanu, zašto nema pisanih tragova o tome iz doba Rimljana, tj iz doba kad je rim osvojio ove krajeve?
Teorija je masu masu labava, i vapi za bilo kakvim čvršćim dokazima....
O ilirima se ne zna previše, ali zna se da su bili pod jakim helenskim uticajem, znaju se neka ilirska lična imena, koja nemaju veze sa originalnim slovenskim imenima, običaji Ilira, neki još uvijek postoje među nama, njihov panteon nema veze s slovenskim, i uostalom zabilježene su mnoge invazije slovena na Balkan, napadi na vizantijske gradove, opsade, svi ti ljudi su došli a to se svi romejski (vizantijski ) hroničari slažu iza granica Rimskog carstva.....

Nemoguće je prosto nemoguće da su Sloveni u stvari antički Iliri, evo ponavljam mi jesmo dobrim dijelom potomci tih ilira i ostalih balkanaca, izmiješani u manjoj mjeri sa nadolazećim slovenima, e sad jezik..... to je komplikovan i dug proces, jednostavno je nametnut svjetini.

Ima primjer sa saksoncima/englezima, prije normana, naime stigla je (zanemarljiva u brojkama u odnosu na većinsko stanovništvo) grupa Normanskih osvajača sa Vilijemom Osvajačem, pokorila saksonsko kraljevstvo u Engleskoj, i poslije toga poslije dugog niza godina normanski jezik sa jakim primjesama francuskog, je toliko izmijenio jezik saksonaca da je izrodio današnji engleski (zato se toliko razlikuje od ostalih germanskih jezika)
Ovo sam naveo kao primjer kako mala ali dominantna grupa može promjeniti jezik većini tj asimilovati se.

E u vrijeme kad se to desilo, prošle su stotine godina otkad je Iliricum pa i Noricum u sastavu rimskog carstva, Norisci (kelti) i Iliri su do sad već bili asimilovani i izmiješani sa ostalim rimljanima, tako da je odrednica "Ilir" ili "Norisci" u to vrijeme predstavljala SAMO PUKU REGIONALNU PRIPADNOST
Naravno, Iliricum je bio izložen ratovima, invazijama varvara, goti, huni, avari, druga plemena, pa i sami sloveni, da ne uračunavam iseljavanja zbog nestašica hrane (čest slučaj poslije ratova i pogibelji) bolesti (kuga) sve je to uzimalo strašan danak u stanovništvu koje se ZVALO ILIRIMA U REGIONALNOM SMISLU, A GRAĐANIMA RIMA U PRAVOM, u takvom stanju su stigli Sloveni, naselili se, umnožili, bunili se protiv vizantije, osnivali svoje male kraljevine (Duklja, Travunija, Paganija, Raška, Hrvatska, Zahumlje...........

:think:

Da su sloveni pravi starosjedioci na balkanu, zašto nema pisanih tragova o tome iz doba Rimljana, tj iz doba kad je rim osvojio ove krajeve?
Teorija je masu masu labava, i vapi za bilo kakvim čvršćim dokazima....
O ilirima se ne zna previše, ali zna se da su bili pod jakim helenskim uticajem, znaju se neka ilirska lična imena, koja nemaju veze sa originalnim slovenskim imenima, običaji Ilira, neki još uvijek postoje među nama, njihov panteon nema veze s slovenskim, i uostalom zabilježene su mnoge invazije slovena na Balkan, napadi na vizantijske gradove, opsade, svi ti ljudi su došli a to se svi romejski (vizantijski ) hroničari slažu iza granica Rimskog carstva.....

Nemoguće je prosto nemoguće da su Sloveni u stvari antički Iliri, evo ponavljam mi jesmo dobrim dijelom potomci tih ilira i ostalih balkanaca, izmiješani u manjoj mjeri sa nadolazećim slovenima, e sad jezik..... to je komplikovan i dug proces, jednostavno je nametnut svjetini.

Ima primjer sa saksoncima/englezima, prije normana, naime stigla je (zanemarljiva u brojkama u odnosu na većinsko stanovništvo) grupa Normanskih osvajača sa Vilijemom Osvajačem, pokorila saksonsko kraljevstvo u Engleskoj, i poslije toga poslije dugog niza godina normanski jezik sa jakim primjesama francuskog, je toliko izmijenio jezik saksonaca da je izrodio današnji engleski (zato se toliko razlikuje od ostalih germanskih jezika)
Ovo sam naveo kao primjer kako mala ali dominantna grupa može promjeniti jezik većini tj asimilovati se.

Teorija je izvod iz Katolicke Enciklopedije koju je pisao Vatikan pre 100 godina..
Iza projekta su stajali najveci eksperti Evrope i Amerike toga vremena..
Ako je to Vatikan priznao-koji sigurno u svojim izvorima ima dosta podataka-teoriji se treba verovati..
Clanak-odakle je navedeni tekst..

http://www.newadvent.org/cathen/14042a.htm

Na ranijim postovima sam ostavio linkove gde se vidi broj stanovnika Poljske ..
Poljska je 350 godina posle seobe Slovena imala milion stanovnika..
Znaci taj mali deo Poljske u 7 Veku odakle su doselili Srbi je imao po proceni maksimalno 200 000 stanovnika..
Balkan je u proslosti bio izuzetno gusto naseljen..
Balkanski deo Carstva Aleksandra Makedonskog je brojao 5 miliona stanovnika..
Za nepoverovati je da je tako mali broj Srba iza Karpata za kratko vreme mogao da asimilira tako veliki broj Ilira-Tracana i Kelta..
Genetska ispitivanja pokazuju da Sloveni vode poreklo sa Balkana-vodeci ruski slavista je podrzao tu teoriju..

Тако на пример латински назив Veneti води порекло из старо грчког језика[Ενετοι Heneti] Венети,трачко племе,које се под Антенором преселило на северозападну обалу Јадранског мора у данашњој Млетачкој.
По Тациту Veneti = Venedi
Venedi латински назив за Венеди,племе у северној Германији,Венди

То може лепо да се види из LATINSKO-HRVATSKI RJEČNIK za škole izdanje drugo priredio MIRKO DIVKOVIĆ Ravnatelj Kralj. Gornjogradske Gimnazije Zagrebačke u Zagrebu 1900 godina

То је одавно познато од Тацита а сада се све намерно тумачи обрнуто.

Da, ali, secam se da sam citao da u naucnim krugovim nije bas popularno poistovecivati Vende i Venete.

E u vrijeme kad se to desilo, prošle su stotine godina otkad je Iliricum pa i Noricum u sastavu rimskog carstva, Norisci (kelti) i Iliri su do sad već bili asimilovani i izmiješani sa ostalim rimljanima, tako da je odrednica "Ilir" ili "Norisci" u to vrijeme predstavljala SAMO PUKU REGIONALNU PRIPADNOST
Naravno, Iliricum je bio izložen ratovima, invazijama varvara, goti, huni, avari, druga plemena, pa i sami sloveni, da ne uračunavam iseljavanja zbog nestašica hrane (čest slučaj poslije ratova i pogibelji) bolesti (kuga) sve je to uzimalo strašan danak u stanovništvu koje se ZVALO ILIRIMA U REGIONALNOM SMISLU, A GRAĐANIMA RIMA U PRAVOM, u takvom stanju su stigli Sloveni, naselili se, umnožili, bunili se protiv vizantije, osnivali svoje male kraljevine (Duklja, Travunija, Paganija, Raška, Hrvatska, Zahumlje...........

Da ne pricamo o tome kako su se hronicari razbacivali takvim terminima i cesto ili generalizovali ili mesali narode na osnovu naziva neke teritorije ili slicnosti naroda.

Ma, ok, samo sam se setio da sam negde citao o tome. Znam da su neki identifikovali Slovene sa Vendima, a onda poistovecivali Vende i Venete itd.

Katolicka Enciklopedija o Wendima..

Wends

A much older designation in the historical authorities than Slav is the name Wend. It is under this designation that the Slavs first appear in history. The first certain references to the present Slavs date from the first and second centuries. They were made by the Roman writers Pliny and Tacitus and the Alexandrian already mentioned Ptolemy. Pliny (d. A.D. 79) says (Nat. hist., IV, 97) that among the peoples living on the other side of the Vistula besides the Sarmatians and others are also the Wends (Venedi). Tacitus (G., 46) says the same. He describes the Wends somewhat more in detail but cannot make up his mind whether he ought to include them among the Germans or the Sarmatians; still they seem to him to be more closely connected with the first named than with the latter. Ptolemy (d.about 178) in his Geographike (III, 57) calls the Venedi the greatest nation living on the Wendic Gulf. However, he says later (III, 5, 8) that they live on the Vistula; he also speaks of theVenedic mountains (III, 5, 6). In the centuries immediately succeeding the Wends are mentioned very rarely. The migrations that had now begun had brought other peoples into the foreground until the Venedi again appear in the sixth century under the name of Slavs. The name Wend, however, was never completely forgotten. The German chroniclers used both names constantly without distinction, the former almost oftener than the latter. Even now the Sorbs of Lusatic are called by the Germans Wends, while the Slovenes are frequently called Winds and their language is called Windish.

Those who maintain the theory that the original home of the Slavs was in the countries along the Danube have tried to refute the opinion that these references relate to the ancestors of the presentSlavs, but their arguments are inconclusive. Besides these definite notices there are several others that are neither clear nor certain. The Wends or Slavs have had connected with them as old tribal confederates of the present Slavs the Budinoi mentioned by Herodotus, and also the Island of Banoma mentioned by Pliny (IV, 94), further the venetae, the original inhabitants of the presentProvince of Venice, as well as the Homeric Venetoi, Caesar's Veneti in Gaul and Anglia, etc. In all probability, the Adriatic Veneti were an Illyrian tribe related to the present Albanians, but nothing is known of them. With more reason can the old story that the Greeks obtained amber from the River Eridanos in the country of the Enetoi be applied to the Wends or Slavs; from which it may be concluded that the Slavs were already living on the shores of the Baltic in the fourth century before Christ.

Most probably the name Wend was of foreign origin and the race was known by this name only among the foreign tribes, while they called themselves Slavs. It is possible that the Slavs were originally named Wends by the early Gauls, because the root Wend, or Wind, is found especially in the districts once occupied by the Gauls. The word was apparently a designation that was first applied to various Gallic or Celtic tribes, and then given by the Celts to the Wendic tribes living north of them. The explanation of the meaning of the word is also to be sought from this point of view. The endeavour was made at one time to derive the word from the Teutonic dialects, as Danish wand, Old Norwegian vatn, Lation unda, meaning water. Thus Wends would signify watermen, people living about the water, people living by the sea, as proposed by Jordan, Adelung, and others. A derivation from the German wended (to turn) has also been suggested, thus the Wends are the people wandering about; or from the Gothic vinja, related to the German weiden, pasture, hence Wends, those who pasture, the shepherds; finally the word has been traced to the old root ven, belonging together. Wends would, therefore mean the allied. Pogodin traced the name from the Celtic, taking it from the early Celtic root vindos, white, by which expression the dark Celts designated the light Slavs. Naturally an explanation of the term was also sought in the Old Slavonic language; thus, Kollar derived it from the Old Slavonic word Un, Sassinek from Slo-van, Perwolf from the Old Slavonic root ved, still retained in the Old Slavonic comparative vestij meaning large and brought it into connection with the Russian Anti and Vjatici; Hilferding even derived it from the old East Indian designation of the Aryans Vanila, and Safarik connected the word with the East Indians, a confusion that is also to be found in the early writers.

http://www.newadvent.org/cathen/14042a.htm

U Wikipediji pise da su Wendi Sloveni i da je to naziv za Slovene na germanskim jezicima..
Uglavnom su ilirskog porekla..

The term Wends or Wendish (Old English: Winedas, Old Norse Vindr, German: Wenden, Winden, Danish: Vendere, Swedish: Vender) is used in Germanic languages for Slavs living near or within Germanic (later German) settlement areas after the migration period.

http://en.wikipedia.org/wiki/Wends

Po teoriji o seobi Srba na Balkan-Srbi su potomci Alana..Genetska struktura Osetina i Srba je totalno razlicita..
To je dokaz da su Srbi na Balkanu starosedeoci..

Izvod iz clanka..gde se vidi da Osetini imaju oko 60% haplogroup G-dok je kod Srba-Luzickih Srba procenat haplogroupa G ispod 5%..

Distribucija haplogroupa G na Kavkazu i u Evropi .

Distribution
Caucasus

The haplogroup is the most frequent in the Caucasus (found at over 60% in ethnic North Ossetian males and around 30% in Georgian males). The Kabardinian and Balkarian peoples of the northwestern Caucasus are known to be 29% G.[4] Armenians are known to have around 11% of their males in HgG.

The exceptionally high level of G in the North Ossetians has attracted attention and speculation. Since the Ossetians trace their descent from the Alans it was thought that the Alans and their presumed ancestors the Scythians must also have been high in Haplogroup G.

Europe

In Europe Haplogroup G is found at 4.88% on average throughout the continent. Frequencies range from 5% to 11% north of the Caucasus, in southern Russia and eastern Ukraine. Frequencies also increase to >5% in central and southern sections of the continent, such as mainland Greece, Italy, and parts of Spain. It has relatively high concentrations in the Greek island of Crete (approx. 7%[7] to 11%[8]), Sardinia (approx. 21% in Tempio, 14% in Cagliari, 12% in Sorgono[9]), and the Tyrol region of Austria (8%).[10] Moving north and westwards from the Alps, concentrations drop to around 7% - 5% in parts of Germany, Bohemia, Moravia and Hungary. In the British Isles, Scandinavia, northern France, northern Germany, the Netherlands and the Baltic countries it is less common, e.g. Britain and Norway at 2%. Around 4% of Welsh men are in Haplogroup G.

Around 10% of Ashkenazi Jewish males have haplogroup G, and the Jewish diaspora to Europe from the Middle East and the Moorish (Arabs and Berbers) occupation of Spain are two other probable routes into Europe for certain types of G.

http://en.wikipedia.org/wiki/Y-DNA_haplogroups_by_ethnic_groups

Back