Албанци нису Илири

Odgovoriċu ti na ovo, ali ako imaš nešto da kažeš o mojoj teoriji, bio bi red da to kažeš u temi, a ne da me ogovaraš po drugim temama kao neka palanačka alapača.

ne znam sto te tolko uznemirilo, ali budi siguran da se ne cesem o tebe.

Da se ne češeš o mene, ne bi znao na šta sam mislio.

Tvoje je pravo da li ċeš da veruješ u nešto ili neċeš. Nemam ja nikakve zamerke oko ičijeg skepticizma.

Iskoristio si istu frazu koju sam ja iskoristio o Mardaitima, kao vizantijskim marincima, pa sam se zato osetio prozvanim. To nije moja izmišljotina, veċ fraza koju koriste vizantolozi:

http://www.byzantinecongress.org.uk/comms/Woods_paper.pdf

The second point to realize is that the Mardaites
were alive and well, and probably already settled in Attaleia in Pamphylia where they
served as oarsmen and marines in the fleet of the Cibyrrhaeot Theme, by the time that
the author of the common Syriac source was writing c.750.

I ja mislim da se ne može umetnuti jedan narod, a da o tome ne ostanu pisani tragovi, pa sam tako i našao te pisane tragove. Ni od srpskog, ni od grčkog, ni od hrvatskog niti bilo kog balkanskog autora.

mislim na jasne crno na bijelo pisane tragove koji kazu da su albanci "doneseni/uvezeni/umetnuti" na balkan!!!

Pazi, slovenska migracija i dolazak na balkan je zabiljezena dokumentovana, to niko ne moze da ospori.Germanske invazije po zapadnoj evropi? Zabiljezene, dokumentovane, samo ludak bi tvrdio da nije tako.
Avari? Huni? Mongoli? Svi dosli, sve zabiljezeno?
Naseljavanje slovena? Zabiljezeno.

Dakle, sasvim su ti dovoljni izvori koji kažu da su na Balkan došli Sloveni, Huni itd. a ne Srbi, Hrvati itd., međutim, kada se radi o Albancima, ti bi da baš piše da su se doselili Albanci? :)

Ma, šta mi reče.

A sem toga iluzivnog texta sto si mi da da procitam o tome nema ni spomena. Osim ako ne msilis da su oni supermeni, pa su se albanci od sacice nepismenih cobana rasirili po balkanu u narod koji broji nekolko miliona.

Naprotiv, ja citiram svoje izvore. Daċu ti i linkove da pročitaš na engleskom, ako hoċeš.

Ono što su moje pretpostavke je jasno navedeno.

To je jedan mali narod, malo zaostao za ostatkom evrope z:lol: arhaican, sa probudjenim nacionalizmom, faza kroz koju su okolni narodi prosli malo ranije i to je to. ali su ipak starosjedioci.

Nemoj ti sad mali narod. Sam si rekao da su se raširili u višemilionski narod. :)

jesu li potomci ilira? Nisu.
jesu li mjesavina starosjedioca sa nasim slovenskim precima? najvjerovatnije.

E, ova ti je za 10-ku. :lol:

Pa kako to smatraš da nisu potomci Ilira, ali su ,,mjesavina starosjedioca sa nasim slovenskim precima”?

Mislim, ako misliš da su potomci starosedelaca, zašto ne misliš da su potomci Ilira?

Ja verujem da među njima ima utopljenih starosedelaca i da su se više mešali sa Slovenima (a verovatno i sa Grcima i Bugarima) do dolaska Turaka.

Poslednja izmena:
Postoji vise hipoteza o poreklu i kolevci Indo-Evropske Civilizacije..
U poslednje vreme vecina istoricara i naucnika podržava reviziranu Anatolijsku hipotezu gde je Balkan kolevka Indo-Evropljana..
Indo-Evropljani su doselili iz doline Nila i Mesopotamije i Anadolije na Balkan pre 5-7000 godina..
Sa Balkana vode poreklo Italijani-Germani i keltski narodi-takozvani Severozapadni Evropljani po autoru teze Renfrew-u..
Grci-Jermeni-Albanci-Balticki i Slovenski narodi su se odvojili 2000 god. kasnije..

Reacting to criticism, Renfrew by 1999 revised his proposal to the effect of taking a pronounced Indo-Hittite position. Renfrew's revised views place only Pre-Proto-Indo-European in 7th millennium BC Anatolia, proposing as the homeland of Proto-Indo-European proper the Balkans around 5000 BC, explicitly identified as the „Old European culture” proposed by Marija Gimbutas.

Scenario

According to Renfrew (2003), the spread of Indo-European proceeded in the following steps:

* Around 6500 BC: Pre-Proto-Indo-European, located in Anatolia, splits into Anatolian and Archaic Proto-Indo-European, the language of those Pre-Proto-Indo-European farmers that migrate to Europe in the initial farming dispersal. Archaic Proto-Indo-European languages occur in the Balkans (Starčevo-Körös-Cris culture), in the Danube valley (Linear Pottery culture), and possibly in the Bug-Dniestr area (Eastern Linear pottery culture).
* Around 5000 BC: Archaic Proto-Indo-European splits into Northwestern Indo-European (the ancestor of Italic, Celtic, and Germanic), located in the Danube valley, Balkan Proto-Indo-European (corresponding to Gimbutas' Old European culture), and Early Steppe Proto-Indo-European (the ancestor of Tocharian).
* After 3000 BC: The Greek, Armenian, Albanian, Indo-Iranian and Balto-Slavic families develop from Balkan Proto-Indo-European. Proto-Greek speakers move southward into Greece; Proto-Indo-Iranian moves northeast into the steppe area.

http://en.wikipedia.org/wiki/Anatolian_hypothesis

Да ли је познат народ Илирски. Ко је дао име, Илирија, том делу Балкана, и када? Ако се на ова питања не може одговорити са наведеним доказима, онда било ко може бити Илирац, па и Албанци и Шиптари, односно Косовари. По њиховом лику, и обичајима могло би се рећи да нису као остали који живе на тим просторима. И коме то смета што су они Илири или нешто друго? Мени изгледа да нико на Балкану не зна ко је и што је или кад је дошао или да ли је дошао ни од куда је дошао и како. Зато немојте категорички тврдити ни једно ни друго.

Iako danas ima kriticara haplogrupa, iz raznih razloga, nesumnjivo haplogrupe su izazvale nezapamcen talas interesovanja sto se moze videti na bezbroj foruma sirom sveta. Jednostavno, haplogrupe daju najbolji dokaz porekla nekog naroda. Problem je naravno sto to nije laka tema, takodje ne znaci da koriscenjem haplogrupa treba zanemariti sve tradicionalne metode (arheoloska, jezicka i td.). Jednostavno, haplogrupe doprinose boljem znanju i ruse mnoge zablude. To sto se rezultati haplogrupa nekima ne dopadaju pa nastoje da ih nipodastavaju govori o onima koji tako cine.

Sta kazu rezultati haplogrupa za Albance?

Kosovski Albanci:
E3b1 = 45,6%, J2e = 16,7%, I1b = 2,7%, R1b = 21,1%, R1a = 4,4%

Albanci u Albaniji:
E3b1 = 27,0%, J2e = 14,3%, I1b = 17,0 %, R1b= 17,6%, R1a = 9,8%

E3b1 je haplogrupa koja svoje davno poreklo vuce iz Afrike (Somalija/Etiopija). Ovo je modifikovana balkanska varijanta, nastala u periodu 5000-3000 god. p.n.e. doseljavanjem plemena sa Bliskog istoka.
J2e je haplogrupa koja svoje poreklo vuce sa Bliskog istoka.
Obe ove haplogrupe su prisutne i kod Grka (ali u nesto manjoj meri).

Srbi imaju zastupljene obe haplogrupe, dok je kod Rumuna veoma prisutna J2e (cak 21,4%).

Albanci u Albaniji i Grci generalno imaju veoma slicne haplogrupe.
Na nacionalistickim forumima po Evropi, Albanci i Grci se ismevaju da su neevropljani (nemaju dovoljno bele krvi) sto je jako ruzno.

Haplogrupe pokazuju da Albanci nemaju veze sa Kavkazom. Mnogi danas misle da su Albanci zapravo Epirci! Veoma je moguce da se to najpre odnosi na Albance Toske.
Albanci Gege, koji cine skoro svo albansko stanovnistvo na Kosovu, razlikuju se i u odnosu na Albance u Albaniji i u odnosu na Grke, sto moze svedociti da je u njihov korpus usla jos neka populacija, verovatno sa Bliskog istoka.

Da li su Albanci Iliri? O tome sam pisao i to se moze procitati na #21 forum.krstarica.com/threads/256340

Napomena: I1b je haplogrupa izvorno nastala na Balkanu pre 15000 godina, najverovatnije na prostorima Hercegovine. Naziva se staroevropska (dinarska). Srbi, Makedonci, Bosnjaci su nosioci ove haplogrupe.

R1b je zapadnoevropska haplogrupa. Dominantna je kod svih zapadnoevropskih naroda izuzimajuci Skandinavce. Prisustvo ove haplogrupe medju Srbima, Albancima i dr. narodima na Balkanu je najverovatnije od Kelta.

R1a je haplogrupa opstepovezana sa slovenskim narodima. Na Balkanu je u vecoj meri zastupljena kod Slovenaca, Hrvata i u severnoj Grckoj.

Niko vise ne moze tvrditi da su Srbi dosljaci na Balkanske prostore. Posmatrajuci haplogrupe Srbi su autotohni balkanski narod. Americke enciklopedije ubacuju da je poreklo Srba nesumnjivo balkansko. I Wikipedia iznosi: Serbs are generally of "Balkan genetics", contributed by people dominating the Balkans before the Slav arrival (i.e. Greeks, Romans, Celts, Illyrians, Thracians, Dacians and even the Goths, an East Germanic tribe).

Haplogrupe su razresile misteriju srpskog porekla sto osobadja jednu veliku energiju i usmeravanje na druge vazne oblasti.

Iako danas ima kriticara haplogrupa, iz raznih razloga, nesumnjivo haplogrupe su izazvale nezapamcen talas interesovanja sto se moze videti na bezbroj foruma sirom sveta. Jednostavno, haplogrupe daju najbolji dokaz porekla nekog naroda. Problem je naravno sto to nije laka tema, takodje ne znaci da koriscenjem haplogrupa treba zanemariti sve tradicionalne metode (arheoloska, jezicka i td.). Jednostavno, haplogrupe doprinose boljem znanju i ruse mnoge zablude. To sto se rezultati haplogrupa nekima ne dopadaju pa nastoje da ih nipodastavaju govori o onima koji tako cine.

Sta kazu rezultati haplogrupa za Albance?

Kosovski Albanci:
E3b1 = 45,6%, J2e = 16,7%, I1b = 2,7%, R1b = 21,1%, R1a = 4,4%

Albanci u Albaniji:
E3b1 = 27,0%, J2e = 14,3%, I1b = 17,0 %, R1b= 17,6%, R1a = 9,8%

E3b1 je haplogrupa koja svoje davno poreklo vuce iz Afrike (Somalija/Etiopija). Ovo je modifikovana balkanska varijanta, nastala u periodu 5000-3000 god. p.n.e. doseljavanjem plemena sa Bliskog istoka.
J2e je haplogrupa koja svoje poreklo vuce sa Bliskog istoka.
Obe ove haplogrupe su prisutne i kod Grka (ali u nesto manjoj meri).

Srbi imaju zastupljene obe haplogrupe, dok je kod Rumuna veoma prisutna J2e (cak 21,4%).

Albanci u Albaniji i Grci generalno imaju veoma slicne haplogrupe.
Na nacionalistickim forumima po Evropi, Albanci i Grci se ismevaju da su neevropljani (nemaju dovoljno bele krvi) sto je jako ruzno.

Haplogrupe pokazuju da Albanci nemaju veze sa Kavkazom. Mnogi danas misle da su Albanci zapravo Epirci! Veoma je moguce da se to najpre odnosi na Albance Toske.
Albanci Gege, koji cine skoro svo albansko stanovnistvo na Kosovu, razlikuju se i u odnosu na Albance u Albaniji i u odnosu na Grke, sto moze svedociti da je u njihov korpus usla jos neka populacija, verovatno sa Bliskog istoka.

Da li su Albanci Iliri? O tome sam pisao i to se moze procitati na #21 forum.krstarica.com/threads/256340

Napomena: I1b je haplogrupa izvorno nastala na Balkanu pre 15000 godina, najverovatnije na prostorima Hercegovine. Naziva se staroevropska (dinarska). Srbi, Makedonci, Bosnjaci su nosioci ove haplogrupe.

R1b je zapadnoevropska haplogrupa. Dominantna je kod svih zapadnoevropskih naroda izuzimajuci Skandinavce. Prisustvo ove haplogrupe medju Srbima, Albancima i dr. narodima na Balkanu je najverovatnije od Kelta.

R1a je haplogrupa opstepovezana sa slovenskim narodima. Na Balkanu je u vecoj meri zastupljena kod Slovenaca, Hrvata i u severnoj Grckoj.

Niko vise ne moze tvrditi da su Srbi dosljaci na Balkanske prostore. Posmatrajuci haplogrupe Srbi su autotohni balkanski narod. Americke enciklopedije ubacuju da je poreklo Srba nesumnjivo balkansko. I Wikipedia iznosi: Serbs are generally of "Balkan genetics", contributed by people dominating the Balkans before the Slav arrival (i.e. Greeks, Romans, Celts, Illyrians, Thracians, Dacians and even the Goths, an East Germanic tribe).

Haplogrupe su razresile misteriju srpskog porekla sto osobadja jednu veliku energiju i usmeravanje na druge vazne oblasti.

rusi su ispitivali mutacije r1a haplogrupe,i utvrdili da je najstarija mutacija kod srba iz dinarskih oblasti,oko 15 000 godina,sto znaci da je balkan pradomovina slovena.isto tako proucavanjem lobanja srpskih kaludjera pre kosovke bitke na kalifornijskom univerzitetu,sa danasnjim,utvrdjeno je da nije doslo do mesanja sa turcima.

rusi su ispitivali mutacije r1a haplogrupe,i utvrdili da je najstarija mutacija kod srba iz dinarskih oblasti,oko 15 000 godina,sto znaci da je balkan pradomovina slovena.isto tako proucavanjem lobanja srpskih kaludjera pre kosovke bitke na kalifornijskom univerzitetu,sa danasnjim,utvrdjeno je da nije doslo do mesanja sa turcima.

Kada je vršeno to ispitivanje i na kom univerzitetu?

Cela ta teorija o ilirskom poreklu Albanaca deluje poprilično klimavo. Jedan od argumenata koji mi se posebno svideo tiče se jezika- u albanskom jeziku ne postoji gotovo nijedna autohtona reč koja se tiče mora i moreplovstva, brodova, čamaca, delova... već su gotovo sve latinskog, grčkog i slovenskog porekla. Ako su Albanci zaista ilirskog porekla, bar bi takve reči većinom trebalo da budu autohtone, pošto su Iliri bili poznati kao vrsni moreplovci, pa su samim tim imali mnoštvo pojmova vezanih za more i plovidbu, i u tom slučaju ne bi bili tako lako potisnuti i zamenjeni pojmovima stranog porekla

Pa niko nije ni mislio da su se Turci mesali sa kaludjerima. :hahaha:

Cela ta teorija o ilirskom poreklu Albanaca deluje poprilično klimavo. Jedan od argumenata koji mi se posebno svideo tiče se jezika- u albanskom jeziku ne postoji gotovo nijedna autohtona reč koja se tiče mora i moreplovstva, brodova, čamaca, delova... već su gotovo sve latinskog, grčkog i slovenskog porekla. Ako su Albanci zaista ilirskog porekla, bar bi takve reči većinom trebalo da budu autohtone, pošto su Iliri bili poznati kao vrsni moreplovci, pa su samim tim imali mnoštvo pojmova vezanih za more i plovidbu, i u tom slučaju ne bi bili tako lako potisnuti i zamenjeni pojmovima stranog porekla

Meni je ta teorija o pomorskim recima klimava. Zasto bi se te ,,pomorske" reci ista razlikovale od ovih ,,suvozemnih"? Da li su one manje podlozne iscezavanju i zameni nekom stranom reci, nego sto su druge reci? A narocito, ako bi taj neki primorski narod bio dugo u sluzbi mornarice drugih naroda.

Ovo za Ilire kao vrsne moreplovce nisam znao, ali to opet ne iskljucuje ono sto sam rekao. Zasto bi recnik nekog mornara bio manje podlozan tudjicama od recnika nekog kovaca, ratara... ?

Albanopolis
From Wikipedia, the free encyclopedia
Jump to: navigation, search
Albanopolis was a city in ancient Illyria, the capital of the Albanoi, an Illyrian tribe. The editors of the Barrington Atlas of the Greek and Roman World tentatively locate Albanopolis at the modern-day village of Zgërdhesh, near Kruja, Albania.[1] It is not certain if the ancient city corresponds with later mentions of it[2].

Ptolome mapa, dokaz za istoriju albanaca[/ATTACH][/ATTACH][/ATTACH]

Prilozi

• iliria.JPG
    iliria.JPG
    31,6 KB · Pregleda: 14
  • Iliria[1].jpg
    Iliria[1].jpg
    39,6 KB · Pregleda: 12
  • 5918ptol.[1].jpg
    5918ptol.[1].jpg
    65,7 KB · Pregleda: 16
  • sanstitrealbanopolis777af8[1].jpg
    sanstitrealbanopolis777af8[1].jpg
    45,1 KB · Pregleda: 31
Albanopolis
From Wikipedia, the free encyclopedia
Jump to: navigation, search
Albanopolis was a city in ancient Illyria, the capital of the Albanoi, an Illyrian tribe. The editors of the Barrington Atlas of the Greek and Roman World tentatively locate Albanopolis at the modern-day village of Zgërdhesh, near Kruja, Albania.[1] It is not certain if the ancient city corresponds with later mentions of it[2].

http://books.google.com/books?id=e7TsdB_P4t4C&pg=PA33&dq=Albanopolis+Baku

Albanopolis... Baku, Azerbaijan :thumbdown:

Ptolome mapa, dokaz za istoriju albanaca[/ATTACH][/ATTACH][/ATTACH]

Nije ti original mapa. Ptolomej je Albanopolis zaokruzio crvenim flomasterom.

Problem je ,,samo'' to sto Albanija danasnje ime duguje Karlu Anzujskom, koji je i osnovao prvu Kraljevinu Albaniju i takvo ime joj dao po nacinu na koji su njegovi Normani oslovljavani od Vizantinaca u Italiji - ,,Albani/Albanoi". ,,Albanus" je latinska rec koja znaci ,,stranac, dosljak".

Znam, jeste ironicno...

Nije ti original mapa. Ptolomej je Albanopolis zaokruzio crvenim flomasterom.

Problem je ,,samo'' to sto Albanija danasnje ime duguje Karlu Anzujskom, koji je i osnovao prvu Kraljevinu Albaniju i takvo ime joj dao po nacinu na koji su njegovi Normani oslovljavani od Vizantinaca u Italiji - ,,Albani/Albanoi". ,,Albanus" je latinska rec koja znaci ,,stranac, dosljak".

Znam, jeste ironicno...

Ipak albanci ne nazivaju sebe albanci vec Shqiptar - Orlov Sin , i srbi isto zovu nas Siptari i to je dovoljlno , susedi nas zovu onako kako mi nazivamo sebe, nije mi briga kako na primer zovu nas francuzi.
Ono sto kazu srbi za shqiptare , da su dosli iz azije itd. ne briga nikome ovde i nigde, jer svet navikao na politicku istorijsku propagande srbije.
Naucna genetika resio da iliri i kelti su prvi dosljaci u evropu, kelti u zapad a iliri u istok, takodje genetska nauka resio da najmanje 30% albanaca u albaniju , i 100% albanaca u Srbiju ( Kosovski Albanci ) su iliri, 19% albanaca su fenicani ( takodje starija civilizacija),
gledaj www.igenea.com

Back