- Poruka
- 11.573
Па дајте неке споменике из 15 или 16 или 17 века на коме пише да сте ви Илири?!
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Па дајте неке споменике из 15 или 16 или 17 века на коме пише да сте ви Илири?!
Necu .
Само ако сви на референдуму промените име у ЕПИРОТИ, онда ћу да ти верујемJa sam dao knjige sve dok on Ziv bio , i opet je uzalud
Ovo sam postovao jer je na vas jezik sa vasim autorom .
Нечеш.....ПА НЕМА!
Наградна игра, пронађите Албанца на фотографијама ( иначе се породица презива Шурда):
![]()
Поједини историчари инсистирају на Албанцима као директим потомцима старих Илира . Уколико би та претпоставка била тачна данашњи албански језик би практично представљао модерну верзију илирског језика.
Да ли ова теза може да се покрепи доказима?
Неки лингвисти тврде да постоји веза између албанског и румунског, где поједине речи у румунском имају албанско порекло. Да ли зна неко нешто више о томе ?
Како је могуће да су Албанци избегли романизацију ? Били би онда трећи народ коме је то успело.
Где су албански топоними на подручју који је некад насељаван Илирима ? Првенствено мислим на подручја на којој данас нема Албанаца
Да ли постоји могућност да Албанци нису Илири него Трачани , али опет староседеоци на Балкану ? Онда такође где су трачански топоними ?
![]()
Хвала свима на одговорима
Po meni današnji Albanci nisu potomci samo jedne etničke grupe - već su kao i mi mix raznih etničkih grupa!
Koja etnička grupa preovladava u etnogenezi Albanaca je posebno pitanje! Po mom mišljenju znatno više tračanska nego ilirska i slovenska!
Za one koji tvrde da su Albanci sa Kavkaza, postavljam pitanje - kada i kuda su sa Kavkaza Albanci došli u današnju Albaniju? Albanija na Balkanu je zabilježena, i to baš oko Kroje, još kod Ptolomeja u prvoj polovini II vijeka! A poznato je i ilirsko pleme Albanoi! Što ne znači automatski da su današnji Albanci baš potomci tih Albanoa (kao što recimo Dukljani-Sloveni nisu što i Docleati-Iliri, koji su prije njih naseljavali taj isti prostor)! Poznata mi je ta teorija da su Albanci došli sa Sicilije brodovljem u XI vijeku, i neću da sporim da je jedna etnička grupacija tada zaista i doselila na prostor današnje Albanije! Ali koliko bi ta grupacija i mogla ostaviti traga u etnogenezi današnjih Albanaca? Koliko ljudi i može da naseli jedan prostor dolskom sa brodova, pa koliko je tih brodova trebalo biti da bi prevezli čitav jedan narod sa jednog mjesta na drugo? Nisu neuobičajeni osvajački pohodi dalekih naroda putem brodova - Normani su osvojili Južnu Italiju na taj način! Ali koliko su Normani ostavili etničkog i jezičkog traga kod današnjih Italijana sa juga zemlje? Takvi tragovi su mogli biti ostavljani samo ukoliko su prostori naseljavanja bili relativno bliski područjima odakle se vršilo naseljavanje na taj način, pa se proces naseljavanja vršio kontinuirano, a ne u jednom ili više mahova!
1. Iliri = deo Tracana.
2. Ilirski jezik ? - to je tracki jezik i anticki makedonski.
3. Ima rumunskih reci. Radi se o jezickom naslegju koje potice od aramskog (skitskog) jezika, a i novo inkomporiranih reci preuzetih iz rumunskog u novie vreme.
4. Ima veze pre svega sa makedon-armanskim (cincarskim) koja potice iz praistorie, a i iz novog vremena, prihvacene reci, preuzete posle dolaska sa Kavkaza.
5. Latinizacije (ne romanizacije) nikada nije ni bilo. Tracki-ilirski jezik je jos uvek ziv, i to je u sustini jezik koji "savremeni lingvisticki analfabeti" pogresno tretiraju kao jezik koji je nastao "latinizacijom".
6. A, savremeni Albanci nisu ni mogli biti izlozeni bilo kakvm procesu "latinizacije" iz jednostavnog razloga jer su u to vreme ziveli sa one strane Kavkaza.
7. Juzno-slovenski jezici sadrze zapazeni procenat trako-ilirskih reci, i po tome se uglavnom razlikuju od ostalih slovenskih jezika.
8. Istinu mozete potraziti na: http://www.scd-lunjina.org/drugi_o_nama/dabija/index.html
i na temi: Ima li Cincara na Internetu???
Mislim da nisi svatio u vezi rumunskog . Rumunski je taj koji koristi pozajmice iz albanskog jezika , a ne obrnuto , pa se stoga postavlja pitanje gde je doslo do kontakta izmedju Rumuna i Albanaca .
Vrlo dobro sam razumeo pitanje.
Citaj dobro sta sam u vezi toga napisao.
Konkretno:
Poznajem aramski (skitski), getski, tracki (ilirski, pelasgiski, anticki makedonski). Zajednicke reci koje postoje u rumunskom i albanskom jeziku svoje poreklo vode iz zajednicke osnove koja je geto/skitska. Rumunski je jezik bukvalno uspeo da sacuva do dana danasnjeg 90% geto/skitskih reci, a koliko je zacuvano u albanskom to se moze lako preracunati najobicnijim prebrojavanjem zajednickih reci. Tu treba dodati odregjeni broj reci skitskog porekla koje su sacuvane u albanskom, ali ne i u rumunskom.