Албанци нису Илири

http://www.novosti.rs/code/navigate... Obilića&kword_add=Kosovski boj, ana di lelio
http://www.novosti.rs/code/navigate...ku priču&kword_add=Kosovski boj, ana di lelio
http://www.albanian.com/v4/showthread.php?t=29146
http://www.albanian.com/v4/showthread.php?t=29197

Evo prica terorista Hamza Jasari, brat onoga teroriste Adema Jasarija.z:mrgreen:

ahahhahaha...
59c8a38e5d.gif
uff jos ne mogu sebi da dodjem...
forma21.gif
forma24.gif

(od 1:15)
:hahaha:
:hahaha::hahaha:
:hahaha::hahaha::hahaha:
:hahaha::hahaha::hahaha::hahaha:
od kad sunce grije ovde, mi smo ovde, Srbi su dosli tek 1928....
:cepanje:

On ne pise o Albancima nego samo za Vllaha i Bugara , ne da ne spominje samo Albanace vec i druge nacije ne spominje , a cudime kako je smeo propustiti Aromane z:mrgreen:
Gledaj prvo kada je pisana knjiga. Taj koliko vidim je rodzen 1963 a pise knjigu od pred 1.000 god.

Znači nije bio na licu mesta? uh boga mu, to je veliki nedostatak.
On pominje Vlahe odnosno MeglenoVlahe od kojih su nastali Albanci ,znači nije propustio Aromane. Meglena, područje od Gevgelije do Vodena.

Pogledaj datume, i izvore, pominju se u Prostagmi Andronika Komnina 1184, kao stanovnici tog područja , pomešani sa Aromunima, pa se čak i Asenidi pominju kao mešanci. Ali još ih niko ne zove Skipetari?

Znači nije bio na licu mesta? uh boga mu, to je veliki nedostatak.
On pominje Vlahe odnosno MeglenoVlahe od kojih su nastali Albanci ,znači nije propustio Aromane. Meglena, područje od Gevgelije do Vodena.

Pogledaj datume, i izvore, pominju se u Prostagmi Andronika Komnina 1184, kao stanovnici tog područja , pomešani sa Aromunima, pa se čak i Asenidi pominju kao mešanci. Ali još ih niko ne zove Skipetari?

Sta sam imao pogledati , gledao sam ,, knjiga je pisana ovih godina a ne pred 1000 g.z:mrgreen:
Jeste nedostatak , jer ja postujem vama sve kako pise godina u knjigu istovremeno i autora te godine .

Poslednja izmena:
Serbian medieval town BELGRADE, Beligrad, Veligrad (White town) became in begining of 20. century "albanian" with name Berat..

German map from 1898

38411089107710741077108hy1.jpg

Северно од Белиграда, Велграда или Берата , према Елбасану , уочљиво је опет мноштво српских топонима..нпр.планински венац МАЛИ Томорит (Мали Томор би било оригинално пошто се ради о Томорским планинама.. али ову карту су радили Немци 1898.):;)
severnoodbelgradapremaezv0.jpg

као и топоними: Горан, Велагошти,Половин,Изкопе (Ископ),Лозан, Драши, чак и Прњаш (прњу носи прњаш), Горица, Крашар, Горица итд..

ради се карти Елбасана из 1898.године ..израдили су је Offiz. W. Kotzauer и Feldw. K. Melichar,
http://lazarus.elte.hu/hun/digkonyv/topo/200e/38-41.jpg

Poslednja izmena:
Serbian medieval town BELGRADE, Beligrad, Veligrad (White town) became in begining of 20. century "albanian" with name Berat..

German map from 1898

38411089107710741077108hy1.jpg

Северно од Белиграда, Велграда или Берата , према Елбасану , уочљиво је опет мноштво српских топонима..нпр.планински венац МАЛИ Томорит (Мали Томор би било оригинално пошто се ради о Томорским планинама.. али ову карту су радили Немци 1898.):;)
severnoodbelgradapremaezv0.jpg

као и топоними: Горан, Велагошти,Половин,Изкопе (Ископ),Лозан, Драши, чак и Прњаш (прњу носи прњаш), Горица, Крашар, Горица итд..

ради се карти Елбасана из 1898.године ..израдили су је Offiz. W. Kotzauer и Feldw. K. Melichar,
http://lazarus.elte.hu/hun/digkonyv/topo/200e/38-41.jpg

Hoces da kazes Bugarski toponimi, jer je Albanija bila pod Bugarskom!:roll:

Aromâni

kojoj grupi naroda pripadaju,
Aromân Makedonima

koje su teritorije naseljavali itd
Sve je njihovo , nisam siguran za Antartik sta misle Aromâni..Verovatno i to ?

molim lijepo negoga ko poznaje istoriju ilira da nadje malo vremena i napise nesto o tome
.
Najbolje odgovori dobio si u ovaj post , gde god se okrenes dobices isti odgovor , to je = Aromâni su sve i svuda , nemoj ni da trazis bolje .

Sve je O.K. druze .

Poslednja izmena:
Aromâni

Aromân Makedonima

.
Najbolje odgovori dobio si u ovaj post , gde god se okrenes dobices isti odgovor , to je = Aromâni su sve i svuda , nemoj ni da trazis bolje .

Sve je O.K. druze .

Osetio sam pad u tvojoj formi, Ljuljezim, ne daj se, nije baš sve cincarsko, samo Epir.
D1 sprema novu knjigu o Roaldu Aromundsenu pa će da objasni činjenice o Antarktiku:per:

Aromâni

Aromân Makedonima

.

Sve je O.K. druze .

Ocigledno si isfrustriran nemozejki da se sprotistavis na D-1.

Gledam i nokna mora ti stana :besna:

Ja mislim ne mora da se vracamo desetina vijeka na nasoj znanje o antickom dobu.

Albanci ili su iliri, ili su potomci ilirima. Al da kazes sto nemaju veze izmedju njima, to je povracanje na srednjem vijeku, kada nisu znali nista o istoriju i mesali su Srbi sa Ilirima, Francuzi sa Keltima, itd.

Srbi, Hrvati ili neki drugi narodi Balkana, su se zvali Iliri, jer su ziveo na taj prostor, prema tome "Iliri" = "oni koje zive u Iliriji", ili "Gali" = oni koje zive u Galiji, nije vazno ako su mongolskom, ruskom, ili turskom porijekla.

Za ilirskom porijekla albanaca, moze da se usluzamo na neke argumenta:

1. Ime (etnonim) albanaca.
2. Jezik
3. Mitologija
4. Istorijski izvori
5. Antropologija
6. Genetika
7. Krajiski epos
8. Odedja
9. Tradicionalni zakonik
10. Svi ove moze biti povezani se, sa Teritorijom.

1. Ime "Alban" pominje se u antickom dobu, kao ilirsko pleme. Al nisu ziveli u Kaukazije, ni u Skotlandiji, al vec u danasnjem Albaniji oko Albanopolisa. Oni nisu jedini prethodnici albanaca, jer mnogo druge plemene su dosli od drugi krajeva Ilirije, tokom slovenskog invaziju. Ali ima neke razlog zasto ovo ime je koristio se da imenovati albanski narodu, i ne druge imena kao sto su Dardani, Labeati itd.

2. Jezik - Ilirske rijeci i imena imaju smislu samo na albanski jezik.

Dalmati = delme = ovac
Dardani = dardhë = kruska
Taulanti = dallëndyshe = lastavice
Enkelej = ngjala = jegulja
Ardian = hardhia = loza
Mezeii = mëz = mali konj
Bardibal = ballë i bardhë = belo lice
Agron = i egër = divlji
Teuta = tuta = strah
Pyrro = purrë = pozar
Glauk = gjok = konj
Bardhyl = yll i bardhë = bela zvezda
Hyll = yll = zvezda
Skodra = kodër = brdo
Skupi = shkop = stap
itd

3. Kao sto su albanci ptomci ilirima, tako i albanske mitologije vodi porijeklo od ilirske mitologije. Dve najpostovani ilirski bogovi bili su Sunce i Zmija, a isti je i na albanskom mitologiju. Ove su centralni kultovi.

Thana i Vidas se nadje u albanskom mitologiju kao Zana i Gjindi, al i njegovi imena imaju smislu na albanski, jer Thana je biljke "Cornus mascula", a Vidas (vidhi) je "Ulmus glabra", moze da trazite u Google sa ove kljucne imena.

Albanska mitologija ima i legendu sa Dragon i Kulshedra, ko je ista kao i legende Kadma, Apolon, Herkules, kjoe su ubili zmije, a najvaznija je legenda Sveti Djurdja sto je ubio Boa (bolla) u Iliriji.

4. Istorijski izvori pominje iliri sve do sedamnog vijeka, a takodje i albanci kao ptomci ilira.

5. Albanci pripadaju se dinarskoj rasi, koja zive na nekadasnjem ilirskim prostoru. Ovo misli sto, dinarci su potomci ili mesali su se sa ilirima. Prema tome, albanci su ilir, a srbi su toliko mesali se sa iliri i kasnije albanci i vlasi, taj sada su dinarci.

6. Albanci pripadaju se Mesolitskog gena E-V13 do 45%, i Neolitskog gena J2b do 27%. Ovi su ilirski haplogrupi.

7. Krajiski Epos Albanaca, pokaze nas kako neke albanske pleme su ziveo u Krajinu (Udbina, Kladusa), tokom slovenskog invazija, i borili su protiv slovena, al sada ove pleme zive i Sjevernoj Albaniji, i ove su pleme koje nosi Krajiski epos.

8. Albanska kapica, "plis", nadje se u mnogo anticke graviranje, ilirske, helenske, i tracke.

9. Iliri imali su, jedan zakon pod kojim, jedan vlasnik nije mogao da prodaje njegove zemlje strance bez pitaju njegovi bratici. Na prvom pitaju bratici, a ako oni ne hoce da skupi zemlje, kasnije moze da prodaje kuda hoce. Ovaj zakon je jedni od glavnih zakona u Kanun Lek Dukadjina, albanski zakonik. Ali nekada sam procitao negdje sto ovaj zakon se nosi i u jedne hrvatske ostrve, kao otpad starijom stanovnistva.

10. Teritorija - Albanci zive u ilirskom prostorima. Ilriska kraljevina je sirila se, u danasnjom Albaniji i Crne Gore.

1. Ime "Alban" pominje se u antickom dobu, kao ilirsko pleme. Al nisu ziveli u Kaukazije, ni u Skotlandiji, al vec u danasnjem Albaniji oko Albanopolisa. Oni nisu jedini prethodnici albanaca, jer mnogo druge plemene su dosli od drugi krajeva Ilirije, tokom slovenskog invaziju. Ali ima neke razlog zasto ovo ime je koristio se da imenovati albanski narodu, i ne druge imena kao sto su Dardani, Labeati itd.

Dalmati = delme = ovac
Ardian = hardhia = loza
Mezeii = mëz = mali konj
Agron = i egër = divlji
Teuta = tuta = strah
Pyrro = purrë = pozar
Glauk = gjok = konj
Hyll = yll = zvezda
Skodra = kodër = brdo
Skupi = shkop = stap
itd

1. "Albani" - pelasgisko pleme u vreme pre trojanskih ratova potpuno identicno sa ondashnjim pelazgiskim plemenom Armeni (predaka danashnjih Arnena - Jermena iz Jermenije).
"alba" (belo)
"Albanopolis" (Beli-grad) isto kao Beograd.

"Dardani, Labeati ";..................... "Dardani" (pelasgisko pleme); "Labeati" (fenikisko, jevrejsko imenovanje, Fenicana koji su iz Tebe prebegli kod trackog plemena Enheleaca)

2. I, prava trako/ilirska (arman makedonska) znacenja reci.

Dalmati = delme = ovac ;................. "dhala" (napitak od kiselog mleka i vode)
Dardani = dardhë = kruska; ................."po pretku, legendarnog kralja Dardana; seobom dela Dardana u Maloj Aziji, formirana oblast Dardanija i grad Ilij (Troja).
Taulanti = dallëndyshe = lastavice; .................???? adekvatno "lëndurr" (lastavice) - ali ne vidi se veza sa imenom Taulanata.
Enkelej = ngjala = jegulja; ....................."uhjialje" (jegulja). "Uhjiljarr"-"Anhjiljarr"- "Enhjljarr" (Jaguljar - Enhelencii).
Ardian = hardhia = loza; ........................ "ardi" (gori); "Ardian" (Goruci, Vatreni).
Mezeii = mëz = mali konj; ..................."mese" (sredina, sredno), kod Italiana "mezzo".
Bardibal = ballë i bardhë = belo lice; ......... geto/skitsko religisko ime povezano sa imenom sina sunca "Ballom"
Agron = i egër = divlji; ................" agru" (div, zver)
Teuta = tuta = strah; .................."tea" (boginja; na grckom) + "huta" (mali brzi orao) = Boginjaorlova
Pyrro = purrë = pozar; ..........."pirra" (plamen), "Pirr" (Plameni)
Glauk = gjok = konj; ..........?????? "cal" (konj)
Bardhyl = yll i bardhë = bela zvezda; ........... "yilie" (ogledalo), "yilice" (svetli); "bardhë" = "alba" ???? koje je ono staro ilirsko.
Skodra = kodër = brdo; ................ "kodra" (brdo, zaravan na brdu); i "kodru" (planina) na rumunjskom; - skitska rec.
Skupi = shkop = stap; .................????? koja je logika da se naselje imenuje "shtapom".
itd

Dalmati = delme = ovac ;................. "dhala" (napitak od kiselog mleka i vode)
Pa moze, Dhalla (sto na albanski misli Jogurt), bude sa istim korenima sa "Delme", ali Pravo ime je Delmati, isti kao njegov grad je zvalo se Delminium.

Dardani = dardhë = kruska; ................."po pretku, legendarnog kralja Dardana; seobom dela Dardana u Maloj Aziji, formirana oblast Dardanija i grad Ilij (Troja).
Ja nisam naprotiv sto je postoji jedan Heroj koji je zvao se dardan, ali ovo ime misli "dardhë".

Prema tome, Romani su zvali dardani "pirusti" (lat. pirus = dardhë = kruska), kao i na Kosovo i juzne Srbije toponim Kruska, Kursevac itd su vrlo rasiriiti.

Taulanti = dallëndyshe = lastavice; .................???? adekvatno "lëndurr" (lastavice) - ali ne vidi se veza sa imenom Taulanata.
Ja ne znam sta je to glupost. Kazes sto 'lëndurr' je adekvatno, ali ne nadjes veze sa taulanta. Pa normalno sto ne nadjes veze, jer poredis jedan rijec koji stvarno nema veze sa Taulanta.

Taulant misli Dallëndyshe, koje na srpski je Lastavice. Prema tome Grci su zvali Taulanti ne grckom jeziku "Helidon" sto misli Dallëndyshe (lastavice).

Enkelej = ngjala = jegulja; ....................."uhjialje" (jegulja). "Uhjiljarr"-"Anhjiljarr"- "Enhjljarr" (Jaguljar - Enhelencii).
Ja ne znam sto uvodis ovde ovo rijec "uhjilajle", to je bezveze.

Enkelei ima veze sa Ngjala, a "uhiljalje" je vrlo razlicitno od Enkeli i Ngjala. Ne razumem tebe.

Ardian = hardhia = loza; ........................ "ardi" (gori); "Ardian" (Goruci, Vatreni).
Istina je sto Ardianci su ziveli u primorje, a mozda su kultivati loza, ali ardi nema veze sa Gori ili Vatra.

Mezeii = mëz = mali konj; ..................."mese" (sredina, sredno), kod Italiana "mezzo".
To je manje moguce. Jedan od ilirski kultovi bio je i Konjski Kult. Oni su korstili glave konja kao pulene o njegovi brodi.

Bardibal = ballë i bardhë = belo lice; ......... geto/skitsko religisko ime povezano sa imenom sina sunca "Ballom"
Bardi Bal - ovo je ilirsko ime.

Na albanskom jeziku imamo - Ball i Bardh - samo napravi rokade.

Mozda i ima veze sa getskom jeziku, jer i danasnji albanski jezik ima veze sa rumnskim jezik, ali ti nemas nikakve objasnjnejne.

Glauk = gjok = konj; ..........?????? "cal" (konj)
Gjok na albanski je jedne konjske rase, sa sive boje. Na albanski bio je evolucije rijeci sa GL do Gj (dj), na primjer Gluha je pravi se Gjuha, Globa je pravi se Gjoba. itd, takodje i Glauk pravi se Gjok,

Skodra = kodër = brdo; ................ "kodra" (brdo, zaravan na brdu); i "kodru" (planina) na rumunjskom; - skitska rec.
Opet ja ne znam sta uvodis skiti ovde???

Nema veze sa skita. Skodra je na ilirski a Kodra je na albanski. Ja ne vidim Skite ovde.

Skupi = shkop = stap; .................????? koja je logika da se naselje imenuje "shtapom".
Pa mora da ozivelimo neke iliri da pitamo. I kakva je logika da se naselje imenuje "Delminium" (Ovac)???

Pyrro = purrë = pozar; ..........."pirra" (plamen), "Pirr" (Plameni)
To je, kao i ja sam rekao, dakle ime simslu u albnaskom.

Za objansjnejne ove rijeci, imas jedne zive jezikm ne mora da nadjes skitski rijeci, ali ne znam kakva je to logika, da uporedis skitske rijeci sa ilirskom rijeci, kada skiti su ziveli u Ukrainu i Rusiji, a Iliri u danasnjom Albaniji.

Moze i da uporedimo ilirske rijeci sa afrikanskom, i zatim, kazemo "nema veze sa albanski", lol hahaha.

Ja mislim ne mora da se vracamo desetina vijeka na nasoj znanje o antickom dobu.

Albanci ili su iliri, ili su potomci ilirima. Al da kazes sto nemaju veze izmedju njima, to je povracanje na srednjem vijeku, kada nisu znali nista o istoriju i mesali su Srbi sa Ilirima, Francuzi sa Keltima, itd.

Srbi, Hrvati ili neki drugi narodi Balkana, su se zvali Iliri, jer su ziveo na taj prostor, prema tome "Iliri" = "oni koje zive u Iliriji", ili "Gali" = oni koje zive u Galiji, nije vazno ako su mongolskom, ruskom, ili turskom porijekla.

Za ilirskom porijekla albanaca, moze da se usluzamo na neke argumenta:

1. Ime (etnonim) albanaca.
2. Jezik
3. Mitologija
4. Istorijski izvori
5. Antropologija
6. Genetika
7. Krajiski epos
8. Odedja
9. Tradicionalni zakonik
10. Svi ove moze biti povezani se, sa Teritorijom.

Dalmati = delme = ovac
Ardian = hardhia = loza
Mezeii = mëz = mali konj
Agron = i egër = divlji
Teuta = tuta = strah
Pyrro = purrë = pozar
Glauk = gjok = konj
Hyll = yll = zvezda
Skodra = kodër = brdo
Skupi = shkop = stap
itd

3. Kao sto su albanci ptomci ilirima, tako i albanske mitologije vodi porijeklo od ilirske mitologije. Dve najpostovani ilirski bogovi bili su Sunce i Zmija, a isti je i na albanskom mitologiju. Ove su centralni kultovi.

Thana i Vidas se nadje u albanskom mitologiju kao Zana i Gjindi, al i njegovi imena imaju smislu na albanski, jer Thana je biljke "Cornus mascula", a Vidas (vidhi) je "Ulmus glabra", moze da trazite u Google sa ove kljucne imena.

Albanska mitologija ima i legendu sa Dragon i Kulshedra, ko je ista kao i legende Kadma, Apolon, Herkules, kjoe su ubili zmije, a najvaznija je legenda Sveti Djurdja sto je ubio Boa (bolla) u Iliriji.

4. Istorijski izvori pominje iliri sve do sedamnog vijeka, a takodje i albanci kao ptomci ilira.

5. Albanci pripadaju se dinarskoj rasi, koja zive na nekadasnjem ilirskim prostoru. Ovo misli sto, dinarci su potomci ili mesali su se sa ilirima. Prema tome, albanci su ilir, a srbi su toliko mesali se sa iliri i kasnije albanci i vlasi, taj sada su dinarci.

6. Albanci pripadaju se Mesolitskog gena E-V13 do 45%, i Neolitskog gena J2b do 27%. Ovi su ilirski haplogrupi.

7. Krajiski Epos Albanaca, pokaze nas kako neke albanske pleme su ziveo u Krajinu (Udbina, Kladusa), tokom slovenskog invazija, i borili su protiv slovena, al sada ove pleme zive i Sjevernoj Albaniji, i ove su pleme koje nosi Krajiski epos.

8. Albanska kapica, "plis", nadje se u mnogo anticke graviranje, ilirske, helenske, i tracke.

9. Iliri imali su, jedan zakon pod kojim, jedan vlasnik nije mogao da prodaje njegove zemlje strance bez pitaju njegovi bratici. Na prvom pitaju bratici, a ako oni ne hoce da skupi zemlje, kasnije moze da prodaje kuda hoce. Ovaj zakon je jedni od glavnih zakona u Kanun Lek Dukadjina, albanski zakonik. Ali nekada sam procitao negdje sto ovaj zakon se nosi i u jedne hrvatske ostrve, kao otpad starijom stanovnistva.

10. Teritorija - Albanci zive u ilirskom prostorima. Ilriska kraljevina je sirila se, u danasnjom Albaniji i Crne Gore.

Dje si bre Arbanas, sta ima?....:hahaha::hahaha::hahaha:

Ja ne znam sta je to glupost. Kazes sto 'lëndurr' je adekvatno, ali ne nadjes veze sa taulanta. Pa normalno sto ne nadjes veze, jer poredis jedan rijec koji stvarno nema veze sa Taulanta.

Taulant misli Dallëndyshe, koje na srpski je Lastavice. Prema tome Grci su zvali Taulanti ne grckom jeziku "Helidon" sto misli Dallëndyshe (lastavice).

Ja ne znam sto uvodis ovde ovo rijec "uhjilajle", to je bezveze.

Enkelei ima veze sa Ngjala, a "uhiljalje" je vrlo razlicitno od Enkeli i Ngjala. Ne razumem tebe.

Mozda i ima veze sa getskom jeziku, jer i danasnji albanski jezik ima veze sa rumnskim jezik, ali ti nemas nikakve objasnjnejne.

Gjok na albanski je jedne konjske rase, sa sive boje. Na albanski bio je evolucije rijeci sa GL do Gj (dj), na primjer Gluha je pravi se Gjuha, Globa je pravi se Gjoba. itd, takodje i Glauk pravi se Gjok,

Opet ja ne znam sta uvodis skiti ovde???

Nema veze sa skita. Skodra je na ilirski a Kodra je na albanski. Ja ne vidim Skite ovde.

Pa mora da ozivelimo neke iliri da pitamo. I kakva je logika da se naselje imenuje "Delminium" (Ovac)???

To je, kao i ja sam rekao, dakle ime simslu u albnaskom.

Za objansjnejne ove rijeci, imas jedne zive jezikm ne mora da nadjes skitski rijeci, ali ne znam kakva je to logika, da uporedis skitske rijeci sa ilirskom rijeci, kada skiti su ziveli u Ukrainu i Rusiji, a Iliri u danasnjom Albaniji.

Moze i da uporedimo ilirske rijeci sa afrikanskom, i zatim, kazemo "nema veze sa albanski", lol hahaha.

Vidim da se "dobro razumes u istoriju i u lingvistici" pa bicu kratak.

1. "Dallëndyshe (lastavice)" = Da + llëndyshe .

Jel vidish neku razliku izmegju "llënd - yshe" i 'lënd - urr" (u pitanju je samo ko kako izgovara rec koja potice iz iste osnove).

2. Nije "uhjilajle" vec "uhjalje" i adekvatno "Anhjeloc, Anhjeljoc" = "Enhjeloc" (Enheleji = Jaguljari; lovci jagulja).

3. "Gjok na albanski je jedne konjske rase, sa sive boje." - samo shto "gjok" je na turskom za tamno sivo.

4. "Mozda i ima veze sa getskom jeziku, jer i danasnji albanski jezik ima veze sa rumnskim jezik, ali ti nemas nikakve objasnjnejne."
"Za objansjnejne ove rijeci, imas jedne zive jezikm ne mora da nadjes skitski rijeci, ali ne znam kakva je to logika, da uporedis skitske rijeci sa ilirskom rijeci, kada skiti su ziveli u Ukrainu i Rusiji, a Iliri u danasnjom Albaniji."

Uzmi malo istoriju u ruke pa vidi tacno gde su sve ziveli "ARAMI" (skiti).

"Arami" (Skiti) su jednojezicni sa "Getima" i srodni sa trako/ilirima i pelazgima - i na svim ovim jezicima za "ovcu" se kaze "OAE" jednina i "OJI" mnozina, a tako je i na arhaickom grckom jeziku.

"Arami" (Skiti) su jednojezicni sa "Getima" i srodni sa trako/ilirima i pelazgima - i na svim ovim jezicima za "ovcu" se kaze "OAE" jednina i "OJI" mnozina, a tako je i na arhaickom grckom jeziku.
Druze, vidi ovde, skiti su iranski narod, i jedine veze izmedju njima i Geta, su pozajmljivanje rijecih. Geti tzv Dacani su tracko pleme, e tracani su srodnom sa ilirima, ali ne sa skitima.

Skiti su iranski narod.

Kada se ucinis da podelis koze od ovca, dodji ovde da govorimo o lingvistici.

Vidim da se "dobro razumes u istoriju i u lingvistici" pa bicu kratak.
Nisam rekao da se dobro razumem u lingvistici, al mozem da poznajem sto je albanski i sto nije. Kao i ti mozes da poznajes starosrpski jezik na dusanovog zakoniku.

1. "Dallëndyshe (lastavice)" = Da + llëndyshe .

Jel vidish neku razliku izmegju "llënd - yshe" i 'lënd - urr" (u pitanju je samo ko kako izgovara rec koja potice iz iste osnove).
A sto radis tako? Podelis rijec kao hoces sam?

Dallëndyshe = Dallënd + yshe

A "lëndurr" ne postoji na albanski jezik. Nigdje !!!!!!

I nisam ja rekao za to, ali Aleksandar Stipcevic je rekao da Taulant ima veze sa Dallëndyshe.
2. Nije "uhjilajle" vec "uhjalje" i adekvatno "Anhjeloc, Anhjeljoc" = "Enhjeloc" (Enheleji = Jaguljari; lovci jagulja).
I gdje si ti nashao to "Anhjeloc", i sta ima veze sa Enkelejima, kad imamo albanski rijec "Ngjala", takodje Aleksandar Stipcevic je rekao to.

3. "Gjok na albanski je jedne konjske rase, sa sive boje." - samo shto "gjok" je na turskom za tamno sivo.
A na grckom sto misli Glauk?? Jel misli "Plave oci"?? jel nisu turci uzmili rijeci od grka??

Imas i rijec "baba" (otac) kod turka, ali to se koristi i kod retoromana u svajcarskom sa istom smislu. Nije cudo !!!

Ucini nesto vise, i ne samo fantazije.

Ali ima i mnogo druge rijeci koje imaju smislu na albanskom, ja sam pomenuo samo malo od njeh.

Back