albanac ili shiptar

da li razumete zasto treba upotrebljavati rec albanaca ne shiptar

• Ukupno glasova
    113
  • Anketa je zatvorena .
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
meni Ademe nije iskreno jasno..
ja uvek napisem Albanci, jer vam smeta drugacije, ali zasto?
mislim jel vam je "siptar" uvreda?
razumem da mi kazemo Albanija, pa je logicno Albanac, ali i ovako nije nista negativno ako se kaze prema vasem nazivu..
jel kod vas postoji onaj trip da Srbi to koriste sa uvredljivim znacenjem iako samo po sebi nije?

ne smeta. ja cesto cujem u mitrovici da neko kaze siptar, ali znam coveka, navika... ali neko jednostavno nece da kaze albanac.
imamo i mi rec "shkavell" za srbe, ja je nikada, ili skoro nikada ne upotrebljavam.
ps.ovo skoro nikada znaci da ponekad nekom srbinu kazem "ku je shkavell", [gde si srbine] ali on zna da smo drugovi i da je to zezanje

Jezik je ziva stvar i podlozan je promenama. Za 50 godina cemo se svi zavti Evropljani, a sadasnji nazivi ce mozda biti nebitni, kao Zemunac, Dorcolac i sl. Imace simbolicno znacenje. Tako i to Siptar, uslo je u upotrebi i eto. Ranije su se zvali i Arbanasi i Arnauti, a sada Albanci ili Siptari. To je tako nevazno. Najgore je od svega, kada u svetu kazu da "postoji albanska mafija", a mi znamo da su to Siptari. :(

ne smeta. ja cesto cujem u mitrovici da neko kaze siptar, ali znam coveka, navika... ali neko jednostavno nece da kaze albanac.
imamo i mi rec "shkavell" za srbe, ja je nikada, ili skoro nikada ne upotrebljavam.
ps.ovo skoro nikada znaci da ponekad nekom srbinu kazem "ku je shkavell", [gde si srbine] ali on zna da smo drugovi i da je to zezanje

pa dobro ok, mogu da shvatim sad sa tim primerom albanskog naziva za Srbe..:)

mozda jedino pitanje koje ima veze sa temom. pre nego odgovrim, da te pitam, kojim jezikom pretpostavljas da razgovaramo? albanci cesto razgovaraju medju sobom srpski, ako je neki srbin u drustvu, nemacki ako je neki nemac... itd.

Kineski ako je neki Kinez prisutan...

Vi Siptari ste velike poliglote izrazito poznate po toleranciji i akomodaciji stranih elemenata, tako da ti rado verujem.

ovo sve gori od goreg. citate li vi prethodne postove ili ne
u albanskom jeziku ne da je normalno, vec se druga rec niti moze upotrebiti. ali u albanskom, a ne u srpskom

Ne foliraj se ti...ustvari, foliranje vam je narodna crta.

Dakle, zašto tebi smeta da te zovemo ''Šiptar'' kad je to sinonim za reč ''Albanac'' ?

Sami sebe zovete Šiptarima, pa što i mi ne bismo mogli tako da vas zovemo?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back