AKVARISTIKA

• Začetnik teme Začetnik teme Zefir
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Kako da prebacim ribicu iz Čačka u Bg, jer se selim? razmišljala sam o tegli, ali ne znam koliko je pametno...

Jadnostavno, u kesi. Uzmi kesu kao za zamrzivač, malo deblju ako mozes da nađeš, ali može i obična za zamrzivač. Ako je tanka, možeš dve kese, jednu u drugu, više radi preventive od bušenja kese (ili spolja, ili od strane ribe).
Neka vode bude oko 1/3, a vazduha 2/3. Nikako ne duvaj u kesu, već brzim pokretom "uhvati" vazduh, onako kako pakuju ribe u prodavnicama. Vrh kese ili veži u čvor, ili koristi gumicu za teglu, ali pazi da bude dobro zatvorena. Stavi kesu u neku kutiju, ali pazi da ne ostane na toplom ili hladnom, da ne dođe da veće promene temperature (ne ostavljaj na sedištu auta na koje pada sunčevo svetlo i slično).
Tegla ili kanta mogu da budu opasne, jer riba može da se povredi, za razliku od mekane kese.

Opet mi treba pomoć... pošto sam japanku držala u kugli, sad sam joj kupila novi akvarijum od 13l, znam da nije bog zna šta ali je mnogo veće od kugle u kojoj je sad... kupila sam i pumpu za vazduh.Sad me interesuje, koji filter da kupim i koju vrst grejača, i da li je pametno da kupim čistača, ili da joj dodam još jednu japanku da ne bude sama?

Prvo, japanka je hladnovodna riba i ne treba ti grejač.
Ako si već uzela pumpu za vazduh, možda je najbolje da kupiš neki filter koji ta pumpa i pokreće, dakle ne treba ti motorni filter. Moraćeš malo češće da ga pereš, jer japanke dosta prljaju vodu. Filter mase peri samo u vodi iz akvarijum, prilikom zamene. Menjaš oko 30% vode, a dodaješ odstajalu vodu (ili tretiranu nekim preparatom za pripremu vode).

Nije to čistač, ništa on ne čisti, već jede određenu vrstu hrane. Ti moraš da čistiš, kako filter, tako i sam akvarijum. Ne znam, sama odluči. U tako malom akvarijum on i neće da bude od pomoći, japanke prljaju i možda je bolje da se zadržiš na njima.

Ljudi, moja zlatna ribica se posle svakog hranjenja okrene naopacke i stoji u cosku. Kao da preziva. hehe Sta bi mogao biti uzrok tome, da joj kupim drugu hranu. Imam je 10 godina, ali ovo je vec pocelo da me brine. :(

Ako se ne varam, najstarija poznata "zlatna ribica" je imala 43 godine. Prosečan životni vek im je oko 15-20 godina. One koje žive u odgovarajućim akvarijumima žive duže nego one koje su u jezerima, koja su obično na udaru predatora.

Imam jedno pitanje u malom akvariumu drzim tj drzao sam 4 ribice 2 gupike i 2 platy (strucni naziv Xiphophorus maculatus valjda) e sad obe vrste su u paru ali vec drugi put kupujem muzijaka gupike,e to je moje pitanje zasto mi konstantno ugine muzijak gupike jeste da je drugi put za redom ali prvi put su bile samo 2 gupike bez platya i opet uginuo sve bude ok jedno vreme bez promene i odjednom muzijak pocne da pliva otvorenih usta u mestu 1 dan a drugi se izvrne i gotovo?Ps. izvinjavam se zbog pravopisa i svega ostalog.

Morao bi da nam daš više podataka. Koliko litara (ili galona) ima akvarijum, kakvu filtraciju imaš, koliko često menjaš vodu i kako je menjaš (koliko vode zameniš pri zameni i gde pereš filter). Da li imaš biljke u akvarijumu?

ima 5 litara (ali to je privremenno radi mi se novi od 50l)imam jednu biljku nisam siguran koja je ali znam da im odgovara pitao sam u shopu kad sam kupovao(inace ta radnja radi od kad znam za sebe i znam tog lika tako da me nebi zezno) menjam vodu na 10-ak dana posto filter cisti ko lud naravno imam i pumpicu za vazduh to je ujedno s filterom ,drugim ribama ne smeta ne vidim zasto bi smetalo samom muzijacima gupika,i da hranim ih listicima.

Imam 7 diskusa i jednostavno non stop mi hrana pada na dno i dole je pojedu svi sem njih, prvenstveno mislim na koloniju puzeva koja posle 15min opkoli svaku granulu hrane. Slabo je grabe dok pada, probao sam da dajem i malecke kolicine al opet im prodje dole a na dnu je slabo jedu. Jedan diskus mi slabo raste i mislim da ne jede dovoljno, nema agresivnost prema hrani. A svi su svetlih boja, dakle nema ono da potamne pa jedva plivaju, zivahni su i socijalni, mislim da zdravlje nije problem, premda priznajem da nisam kontrolisao ph vrednost i ostale parametre. Elem kad im dam curece smrznuto meso iz ruke jedu ko ludi (sem tog jednog blue diamonda) ali granule 70% ne pojedu. Licno mislim da kad bih mogao nekako da drzim tu hranu visoko u vodi da bi one to potamanile, kao npr kad granule se zalepe na unutrasnji filter pa one to lepo pojedu ali treba mi neko kreativno resenje kako da izvedem da mogu da kljucaju te granule negde na sredini visine akvarijuma i da tu stoji hrana dok ne pojedu. Valjda sam opisao problem lepo ako mozete bio bih zahvalan na savetima

Imam akvarijum od 35L, dva šarančića od 5cm i jednu japanku oko 10cm. Htela bih da im stavim neku podlogu i biljke. E sad? Prodavac kaže, ne treba ništa od toga, biljke jedu i hoće i kamenčiće da gutaju:huh:. Ja bih ipak neku pumpu za vazduh i za čišćenje, voda mi se brzo muti. Šarani koje ja imam mogu da porastu oko 10 cm, nisu ono pravi Koi nego nešto izmešani i mogu u akv. ne mora u jezerce. Da kažem da nisam stručnjak, ali ih volim i zato vi što ste već iskusni pomozite savetima, jer bi baš volela da im bude lepo kod mene, a uskoro će dobiti nov akvarijum od 100L:klap:

Imam akvarijum od 35L, dva šarančića od 5cm i jednu japanku oko 10cm. Htela bih da im stavim neku podlogu i biljke. E sad? Prodavac kaže, ne treba ništa od toga, biljke jedu i hoće i kamenčiće da gutaju:huh:. Ja bih ipak neku pumpu za vazduh i za čišćenje, voda mi se brzo muti. Šarani koje ja imam mogu da porastu oko 10 cm, nisu ono pravi Koi nego nešto izmešani i mogu u akv. ne mora u jezerce. Da kažem da nisam stručnjak, ali ih volim i zato vi što ste već iskusni pomozite savetima, jer bi baš volela da im bude lepo kod mene, a uskoro će dobiti nov akvarijum od 100L:klap:

Moze li slika akvarijuma?

Evo akvarijuma, pa ako nije teško šta mi savetujete? Jel u pravu prodavac za ovo gore što sam rekla ili biste vi drugačije?
fotografija0332.jpg
[/URL][/IMG]
fotografija0336.jpg
[/URL] Uploaded with ImageShack.us[/IMG]
fotografija0337.jpg
[/URL] Uploaded with ImageShack.us[/IMG]

Poslednja izmena:

Ovo su obicne zlatne ribice koje zahtevaju 76l po ribici! Ja bi zasadio neku od ovih biljcica Anubias, anubias barter, Egeria densa i sto pre bi nabavio veci akvarijum!

Hvala, samo što sam ja mislila da akvarijum bude 100L, ali ako im toliko vode treba nešto ću morati da menjam, ili ribe ili akvarijum:). Jesi li i na ove mislio da su zlatne r. takođe?

Poslednja izmena:
Prodavci su tu da bi ti prodali(uvalili) sto vise, njemu je u interesu da zaradi i bas njega briga da li ce ribama biti ugodno! Jer zamisli da ti je rekao da u taj akvarijum mozes samo jednu ribicu i da ti treba filter-neki malo jaci,vazdusna pumpa,bilje,pesak,zemlja i da jos moras da cekas mesec dana da bi se formirao akvarijum, pa on bi dobio tog meseca manju platu ili cak i nista, a ti bi odustala od akvarijuma! Zato nemoj da verujes prodavcima sve, nego se prvo informisi o zivotinji pa tek onda kupuj! I ako ti nije problem da li mozes da slikas kutiju od filtera(ako imas) ili da mi kazes koji je naziv filtera!
Ako ti jos nesto treba samo pitaj! :)

Poslednja izmena:

Back