AKVARISTIKA

• Začetnik teme Začetnik teme Zefir
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Treba znati da tubifeks živi u mulju, u gotovo anaerobnoj sredini (eksperimentima je utvrđeno da može da živi bez vazduha i do 600 časova) i hrani se anaerobnim bakterijama koje mogu da budu opasne po mnoge ribe. Takođe treba znati da u prirodi nema riba koje žive u takvoj sredini, dakle nema riba koje se hrane tubifeksom.

Ovo boldirano je velika glupost, koji sam procitao.ribe ga jedu, i to rado, on ima uslove da se stvori u tekucim rekama, ali ne brzim. Naravno moze da se stvori i u raznim kanalima (zagadjenim ili ne) ali sa tekucom vodom, kada dospe do reke, ribe ga pojedu (normalno). Zato se i koristi kao mamac za pecenje....
Naravno da moze izazvati razne bolesti, i ja ga ne podrzavam kao akvarista (osim susenog). Ali poenta je da ga ribe u prirodi jedu i to rado...

Možda je glupost za tebe, ali stanište tubifexa jeste mulj, sa anaerobnom sredinom u kojoj nema riba.
Treba razlikovati crveni tubifex (Tubifex tubifex) od "crnih crva" (Lumbriculus variegatus), iako su slične veličine i sličnog izgleda pripadaju različitim rodovima.
Da li ljudi mešaju ova dva roda, moguće je, kao i to da neki od tubifex crva dospe van mulja, ali to se nikako ne bi moglo smatrati uobičajenom pojavom.

srećan uskrs svima...
borac mi je uništio jednoj ženskoj gupiki rep skroz na skroz... ona se jadna sakrila izmedju mrestilice i stakla... prebacila sam je u akv gde je malo starija mladj, a borca prebacila u jedan okrugli mali akv... moje pitanje je da li će gupiki da izraste repić i šta da radim sa borcem...
nemam kome da ga dam... u pet shopu ne bi prihvatili da ga vratim, da ga bacim ne dolazi u obzir, a mislim da neće izdržati u ovom malom akvarijumu bez pumpe...
razmišljala sam o kupovini i formiranju još jednog akvarijuma samo za borce... mada ne znam koliko je to pametno jer ja bih stavila par ženki i mužijaka pa da se mreste, ali šta ako dobijem puno malih muških boraca šta da radim sa njima... u velikoj sam dilemi oko toga... i još jedno pitanje. zašto je ovaj borac napadao gupiku, ja sam čula da oće da napadne mužijaka gupiku zbog velikog repa, ali zašto ženku... btw mislim da mi mrest ne bi ni uspeo tako da ja mislim da je najpametnije da kupim još jedan akv... izvin'te što smaram ali koga ću ako neću vas... :) :)

o hvala Bogu... već sam mislila da će zauvek ostati bez repa... zasad je držim u akv sa mladji jer imam neki osećaj da ako je ubacim u veliki akv krenuće da je napadaju , a ako i ne krenu red je da se malo opusti i oporavi a ne da je saleću dugi gupiji... još jedno pitanje da li ima neke šanse da koridoras pojede mladj živortki mislim nisu one više tako male ali da li postoji neka šansa da se to desi.... i još jedno pitanje Kako prepoznati pol između koridorasa... imam dva belog i onako tamnijeg šarenog, kako da znam koji je m a koji ž ...

još jedno pitanje da li ima neke šanse da koridoras pojede mladj živortki mislim nisu one više tako male ali da li postoji neka šansa da se to desi

Ako su se podigle sa dna i plivaju, teško da ce ih poklopati.

i još jedno pitanje Kako prepoznati pol između koridorasa... imam dva belog i onako tamnijeg šarenog, kako da znam koji je m a koji ž ...

Mužjaci su obično manji od ženki i vitkiji. Mužjaci imaju i veće leđno peraje. Naravno ovo važi za Corydoras paleatus

Evo, slike govori više od reči

Mužjak:
cpaleatus6-1.jpg

Ženka:
corydoraspaleatus2-1.jpg

www.aquaplants.org

ok hvala puno... izgleda da imam ženku i mužijaka...
ali sada HITNO mi treba odgovor
jedna gupi najveća od svih se sad upravo izvrnula izgleda kao da je mrtva ali nije vidi se da pomera malo peraja i da diše, ali je zabodena onako u kamenčiće... izgleda kao kada se borci mreste pa ženka pada u trans i ne pomera se neko vreme... e tako izgleda i ova gupika... odvojila sam je u poseban akv... šta bi to moglo da bude... O.o kako da je lečim...

i blek moli se jedna razbolela i isto se izvrnula ... sve sam ribice premestila na drugo mesto iz tog akva... možžda je zaražen... poslednju ribicu sam ubacila pre 4 dana kupljena iz pet centra... pomoć.. .

sad sam ispraznila akv... prkuvala kamenčiće isprala filter skinula malo kamenca i sad sipam novu vodu... čim se malo stabilizuje voda i sve u njoj vratiću ribice... borac je, videvši velike ribice u akvarijumu do njega pomislio da su to njegove ženke i napravio je gnezdo... duša mala...

Poslednja izmena:
umrlo je još 3 ribice, tako da je sada 5 mrtvih... simptomi su: to što sve ribice koje su umrle su prvo bauljale po akvarijumu kao paralizovane, stomak im pobeli a vidi se crveno (krv) u stomaku... umrle su 2 blek moli 1 narandžasta moli i 2 gupi... nadam se da će prestati da crkavaju,.. i još nešto, mladji nije ništa... ni ovima u akvarijumu pored, ni onima što su bili u mrestilici u velikom akv sa ostalim ribama... ni borcu nije ništa... ne znam šta bi to moglo da bude... e i btw umrla je i baš to što je donešena iz pet centra pre 4 dana... da nije zbog pumpe, možda ubacuje previše kiseonika, da li uopšte ribama smeta višak kisonika... i još nešto ribica koja je bila trudna imala je takodje crveno kod peraja i ja sam pomislila da se možda tukla sa mužijkom pa sam je prebacila kod mladji gde se ona okotila i ništa joj ne fali (za sada)...
hranim ih sušenom dafnijom i lisnatom hranom... akvarij je bio malo prljav ali ne nešto preterano (menjala sam ono 1/3 vode), ali da nije zbog toga malo zaprljanog zavladala havarija... nadam se daće prestati da ugibaju ribice... ako neko ima nekakv predlog šta da radim, ili bar neko objašnjnje šta bi moglo biti uzrok bila bih zahvalna...

Napravila si pocetnicku gresku.Uvek kada se unose u akvarijumribice ,bilje ili neki scenario,kamen,sljunak,pesak moraju se dezinfikovati.Postoje razna hemijska sredstva za dezinfekciju,ja ti preporucujem blagi rastvor kalijum hipermangana.

U akvaristici postoji bolest koja se zove kiseonicna bolest akvarijumskih ribica.Ali u tvom slucaju nije.Ubacivanem atmosverskog vazduha se nemoze dobiti,vec se dobija prilikom pakovanja ribica za transport i ubacivanem cistog kiseonika u plasticne kese.

Ima dosta tacnih stvari koje ste napisali o tubifleksu.Ali ste zaboravili jedno a to je da se tubifleks mora pripremiti za ishranu akvarijumskih ribica.Precistiti i dezinfikovati pa tek onda davati akvarijumskim ribicama za ishranu.Moje je misljenje da je tubifleks i dafnija najbolja hrana za akvarijumske ribice u zivom stanju.

Napravila si pocetnicku gresku.Uvek kada se unose u akvarijumribice ,bilje ili neki scenario,kamen,sljunak,pesak moraju se dezinfikovati.Postoje razna hemijska sredstva za dezinfekciju,ja ti preporucujem blagi rastvor kalijum hipermangana.

Nagledao sam se gubitaka u ribama i biljkama, kod akvarista koji su koristili hipermangan. Ukoliko se ne koristi ispravna količina, gubitci su česti. Danas postoje daleko bolji i bezbedniji preparati. Što se tiče opreme, odnosno dekora, sasvim je dovoljno tuširanje vrućom vodom, jer većina patogone ne preživljava na tim temperaturama.

Ima dosta tacnih stvari koje ste napisali o tubifleksu.Ali ste zaboravili jedno a to je da se tubifleks mora pripremiti za ishranu akvarijumskih ribica.Precistiti i dezinfikovati pa tek onda davati akvarijumskim ribicama za ishranu.Moje je misljenje da je tubifleks i dafnija najbolja hrana za akvarijumske ribice u zivom stanju.

Dezinfekcijom se ne mogu uništiti patogeni u tubifeksu, bar ne pod uslovom da tubifeks ostane živ. Takođe je nemoguće odstraniti teške metale i ko zna kakve hemikalije iz tkiva. Dafnije takođe nosi veliki rizik sa sobom, a u oba slučaja sve ovo važi za jedinke iz prirode. Ukoliko se radi o kontrolisanom uzgoju, naravno da je bezbedno.

Slazem se da ima mnogo preparata za dezinfekciju ja sam naveo jedan.Svi preparati su stetni ako se nepravilno koriste. Trideset pet godina se bavim akvaristikom i koristim blagi rastvor kalijum hipermangan i nikada nisam imao problema.

Svi koji koriste zivu hranu za akvarijumske ribice svesni su rizika ali i pozitivnih rezultata njenom ishranom.Svako ko se bavi odgojem i razmnozavanjem akvarijumskih ribica nemoze bez zive hrane.

nisam koristila sredstva za dezinfikaciju, ali sam prokuvavala sve kamenčiće i dekoracije, jedino sam plastične biljkice oprala vrućom vodom... možda je to zato što nemam živih biljki, a sve nešto hoću da ih ubacim a nikako da se nakanim... a možda mi je pumpa loša... mislim bude filter prljav, i ja ga očistim, i dobro on filtrira, ali mislim ne dovoljno dobro... imam potopnu Shark SB-600F pumpu i za taj model je voltage (220-240V/110-120V) Hz je (50/60) WATT 12w i Q.MAX l/hr je (600) za akvarijum od 45 l ... da li je to dobro... ili možda treba da kupim neku jaču pumpu, i da li znate neku baš dobru i koja je cena za nju (ali ne mnogo mnogo skupu)...

Ako ne želiš da potrošiš više para, a malo unaprediš filtraciju, ja bih ti savetovao neki od Atman hang-on filtera. Pored veće površine, dobićeš i filter koji je van akvarijuma, a samim tim i estetski poboljšanje u akvarijumu. Takođe dobijaš i lakše održavanje filtera, jer nije u samom akvarijumu. Prilikom pranja dela filter mase, filter ostaje u radu sa ostatkom (biološki i hemijski deo filtracije, kao i deo mehaničke). Ukoliko se odlučiš za ovakav tip filtera, moj savet je da ne koristiš patrone (sa aktivnim ugljem) koje idu uz njih, već tu staviš akvaristički sunđer ili neku sličnu filter masu. Ako ideš na sunđer, podeli ga na dva dela i onda prilikom pranja vadiš jednu polovinu, dok druga ostaje da radi. Pri sledećem pranju, pereš onu drugu, dok prva ostaje i tako u krug.
Ukoliko možeš da odvojiš malo više novca, kupi hang-on filter nekog kvalitetnijeg proizvođača (kod nas možeš da nađeš Aquarium Systems i Hagen).
Naravno, ovakvi filteri dolaze u obzir ukoliko imaš dovoljno prostora iza (ili eventualno pored) akvarijuma.

Back