Aktuelne izlozbe, desavanja...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pozivate se da u sredu 05 .03 .2008. sa početkom u 19.00.h. prisustvujete otvaranju izložbe originalnih radova stripa i promociji projekta akademskog slikara Branka Đukića pod nazivom "ZRENJANINSKI STRIP ALMANAH" . Stvaraoci i ljubitelji stripa moći će da na diskusiji iznose svoja pitanja i ideje o stripu uopšte.Moderator promocije biće Vlada Vesović. Mesto dešavanja je prostor "Happy" galerija S.K.C.-a.
O samom izgledu almanaha i više detalja zinteresovani mogu pogledati na web-u: zrenjaninskistripalmanah.blogspot.com
Hej... pa ovo je moj školski drug! :D
 
Ja mislim da je to ona izložba što je skoro bila u NSu u muzeju u Dunavskoj. :D

bug.gif
 
O T V A R A N J E A r t C E N T R A

ArtEXPO/INFOEDUCENTAR lepih umetnosti, dizajna i zanata, BEOGRAD
počinje u petak, 16. maja 2008. godine u 18.00 sati u
"POSEYDON - PAVILJONUSPASIĆ"!
Staro SAJMIŠTE 20
svoju
eksperimentalnu letnju aktivnost
...

ArtCENTAR će otvoriti g-đa prof. Zora DAVIDOVIĆ,
a naši gosti na otvaranju će biti
Živan SARAMANDIĆ, TANGO SAVEZ SRBIJE, Mila Manojlović i Manja RISTIĆ,
Luka STAMENKOVIĆ i Milica PETROVIĆ

a biće otvorene i sledeće izložbe:

Sećanje na Ranka BELJINCA, PLAKAT Alberta LEHNERA, Radovi učenika Škole za dizajn,
Izložba STRIPA Tihomira ČELANOVIĆA, Izložba DIZAJNA Gorana LONČARA,
kao i Sećanje na Nenada ČONKIĆA
(detaljnije na www.paviljon.org)
...

ArtCENTAR će raditi od 10.00 do 02.00
(od srede do nedelje)
 
pozivam Vas na izlozbu Mrdjana Bajica "Kiseonik", koja ce se odrzati
u subotu, 17. maja od 20h do 02h u Svetogorskoj ulici, u okviru Noci
Muzeja.


U okviru izlozbe u prostoru Arte Galerije bice prikazana slika
"Kiseonik"
(2007, kombinovana tehnika), kao i video radovi Cancel, Backup, i Reset.

Posle "Kiseonika", Arte Galerija predstavice radove koji nikada nisu
pokazani u Beogradu. U Noci muzeja, 17 maja od 19h, Svetogorska ulica
bice zatvorena za saobracaj da bi se serijom velikih printova
predstavilo 15 najznacajnijih skulptura i projekata Mrdjana Bajica
uradjenih tokom poslednjih 20 godina.

"Ovo ce biti kratka ulicna prilika da se publika upozna sa delom opusa
koji joj je do sada bio uglavnom nevidljiv jer sticajem razlicitih
okolnosti ovi radovi nisu pokazani u Beogradu, ili su celine koje su
samo fragmentarno prikazane, ili su nerealizovani ili neostvarljivi
utopijski projekti", rekao je Mrdjan Bajic.

Serija pocinje skulpturama iz osamdesetih godina, a poslednji rad u
nizu "Radnicka klasa ide u raj" upravo je izlozen u Palazzo Piozzo u
Rivoliju na izlozbi koja ce trajati do septembra 2008.
Bice predstavljeni i ostali radovi sa 52. venecijanskog bijenala, kao
i video projekcije radova u prostoru.

Ovom prilikom moci cete da kupite monografije sa potpisom autora,
kao i originalna dela umetnika, reprodukcije radova i suvenire
u vidu razglednica sa radovima autora.

Produkcija: Arte Media
 
OTVORENA IZLOŽBA MARIJE DRAGOJLOVIĆ

Sinoć u 20h otvorena je izložba Marije Dragojlović u novootvorenoj Arte Galeriji. Mnogobrojni posetioci bili su u prilici da vide delo Crna pudrijera sa srebrom (2007, ulje, akrilik, srebrni listići).

Koncept galerije, koji podrazumeva izlaganje samo jednog, reprezentativnog dela, ovde se pokazao kao idealan način da se pokaže ono što odlikuje manir umetnice, uvećavanje predmeta “blow-up” postupkom, jer je pored slike izložen je i predložak, odnosno sama pudrijera na osnovu koje je nastala slika.

Posetioci izložbe zahvaljujući kratkim filmovima na plazma ekranima mogli su da se upoznaju sa celokupnim opusom Marije Dragojlović. Pored toga, mogli su da steknu uvid u način rada umetnice i procese nastajanja njenih dela, jer je specijalno na jednom plazma ekranu predstavljena umetnica u svom ateljeu.
Izlozbu je moguce posetiti i online na adresi www.arte.rs
 
MUZEJ «MACURA» U NOVIM BANOVCIMA

“…pravi muzej, ali neobičan.”​

Ove reci iz Knjige utisaka Muzeja “Macura” u Novim Banovcima su reči kojima bi svi izrazili svoje impresije prilikom posete. Originalna ideja, izuzetno lep geografski položaj, zadivljujuće arhitektonsko rešenje…

“Kuća se sa (zasad) prašnjavog seoskog puta doživljava kao masivni zatvoreni kubus koji liči na uvećan i skraćen kjubrikovski monolit. Tek kad se priđe bočno, otkriva se meandar koji gmiže prema Dunavu da bi jednim nižim odlomljenim komadom zinuo prema “lepoj plavoj” vodi. Taj oblik je štapićem po zemlji nacrtao beogradski arhitekta Ivan Kučina, in situ, tokom jednog razgovora sa Macurom:
“Meandar, meandar želim!” – zatražio je Vladimir.
“Ovakav?” – upitao je Ivan.
“Da, takav!”
Onda je Kučina uzeo olovku i papir, Macura zasukao rukave i sabrao radnike, pa je nikao kniferovski oblik koji se iz vazduha može čitati i kao slovo m.” (Radonja Leposavić, za Katalog Muzeja “Macura”)

Muzej “Macura” je svečano otvoren 3. maja 2008. godine. Izložbena postavka dragocenih dela zenitizma, jugo-dade, ruskog i poljskog konstruktivizma, srednjovekovne avangarde, beogradskog nadrealizma, visoke moderne, konceptualne umetnosti, bečkog akcionizma, vojvođanske neoavangarde… trajaće do 1. oktobra 2008. godine kada se najverovatnije “seli” u Beč.

Idejni tvorac i vlasnik muzeja, galerista Vladimir Macura, rodom iz okoline Knina, vlasnik galerije u Beču, poznat je po vrednoj kolekciji dela avangardne umetnosti. Njegova kolekcija je posebno pobudila pažnju naše javnosti na izložbi “Nadrealizam u Beogradu: Umetnost nemogućeg” u beogradskom Muzeju primenjene umetnosti 2002. godine. Dve godine kasnije u Umetničkom paviljonu “Cvijeta Zuzorić” predstavio je dela likovne i primenjene umetnosti avangardnih pokreta 20. veka, a u Muzeju primenjene umetnosti 2006. godine prikazan je i deo njegove kolekcije “Svakodnevni život stolica/Gorgona”.

Macura je kolekcionar koga prevashodno zanimaju istorijske avangarde i neoavangarde XX veka, ali je zanimljivo da pored slika i skulptura skuplja i umetničke predmete iz oblasti primenjene umetnosti i dizajna. Pored umetničkih dela, sakuplja i svu dokumentarnu građu koja doprinosi boljem razumevanju avangardnih pokreta, kao i samih umetnika.

Otvaranjem muzeja u novim Banovcima ostvario je svoj san da ljubav prema umetnosti prenese i podeli sa drugima i da svom narodu, kroz instituciju kulture, pomogne u prosvetljenju. Doći u provinciju sa kulturnim blagom avangardne umetnosti je podvig u našem sadašnjem trenutku. Pažnja medija, poseta i iskazano oduševljenje i priznanje elitnih umetnika i ljubitelja likovne i primenjene umetnosti, zainteresovanost i ponos meštana su velika podrška vizionaru i kultornom posleniku Vladimiru Macuri.

Muzej će prvenstveno funkcionisati kao institucija zadužena za čuvanje, proučavaje i izlaganje umetničkih i istorijskih predmeta iz zbirke njegovog osnivača, ali će funkcionisati i kao kulturni centar u kome će se održavati koncerti, pozorišne predstave, filmske i video projekcije, organizovaće se tribine, predavanja, tematski susreti i razgovori… Umetnici i istoričari umetnosti će biti u prilici da rezidencijalno borave u muzeju.

Na površini od 650 m2. pored izložbenog prostora na dva nivo, muzej ima depo, stambeno-radni prostor i kafe bar sa prodajnim pultom. Muzej je ograđen i ima sopstveni parking. Okružuje ga park sa voćnjakom, parkovskim skulpturama i rezidencijalnim objektom za goste. Park se jednim delom strmo spušta prema Dunavu. Pogled sa obale dopire do Avale i fruškogorskih brda. I voćnjak ima karakteristike posebne muzejske zbirke: retke sadnice jabuka koje se odavno više ne gaje.

Adresa Muzeja “Macura” je Zenit 1, Novi Banovci.
Radno vreme muzeja je petek, subota, nedelja: od 10 do 18 časova.
Posete se zakazuju: mob.tel. 064 472 96 29

Nadica Janić
 

Prilozi

  • Muzej Macura.jpg
    Muzej Macura.jpg
    2,9 KB · Pregleda: 180
Samostalna izložba fotografija

IMPRESIJE​
dipl. majstora fotografije Aleksandara Pfićera

Kamerna galerija MZ Novi Banovci​
Svetosavska br.83
(2 - 30 jun 2008.)​

Autobiografija

Aleksandar Pfićer, dipl. majstor fotografije, rođen 1980. godine.

Fotografijom počeo da se bavi 2001. godine.

2006. godine diplomirao je digitalni grafički dizajn na Akademie für Bildende Künste IVAS i fotografiju na Famous Photographers School u klasi profesora Nikole Radoševića.

Promovisan u diplomiranog majstora fotografije od strane glavnog majstora Joahima Gizela iz Nemačke.

Živi i radi u Beogradu.

Profesionalno se bavi grafičkim dizajnom, portretnom, fotopublicističkom, arhitektonskom, enterijernom, industrijskom i reklamno-kataloškom fotografijom.

www.fotoalek.com


Izložbe:

Izložba studenata Akademije IVAS, galerija Progres, Beograd (2004.);

Diplomska izložba - majstorica, galerija USUF, Beograd (2006.);

Svetska izložba Mir i opstanak porodice čoveka na planeti Zemlji: galerija USUF, Beograd (2005.); galerija Ruskog doma, Beograd (2005.); galerija Narodnog pozorišta, Beograd (2006.); Dom vojske Srbije, Beograd (2007.); Zamak kulture, Vrnjačka Banja (2007.); galerija Kulturnog centra Bar, Crna Gora (2007.); zgrada Opštine Kruševac (2007.);

Rusko - Srpsko Bijenale reklamne fotografije, galerija Ruskog doma, Beograd (2006. i 2008.);

Izložba diplomiranih majstora fotografije, galerija USUF Beograd (2008.);

Prolećna izložba, galerija Stara kapetanija, Zemun (2008.).


Iz kataloga izložbe Aleksandra Pfićera "Impresije"

"Znamo da je iskustvo sastavljeno od impresija i ideja, gde ideje imaju manju snagu od prve komponente koja ima uzrok u spoljašnjem svetu (D. Hjum); zato ne čudi što je kao prvi korak u umetnosti fotografisanja bilo iskustvo gledanja koje je mladi majstor stekao učeći i zainteresovano posmatrajući svet.

Ideja Aleksandra Pfićera je bila da nam predstavi dvanaest fotografija, koje vidimo ovom prilikom, kao šest parova prizora koji predstavljaju posebnu vrstu vizuelnih znakova oživljenih kroz čin gledanja. Svaki par je vezan značenjem koje daju različiti referenti za svaki prizor, ali sa ključnom karakteristikom koja obe slike dovodi u piktoralni tematski i koloristički sklad. Ovde, fotografije omogućuju da se pojavi ono što se retko zapaža na referentu (bilo da je referent predmet, arhitektura, isečak prirode, životinja ili čovek) a to je panctum - mali rez, ubod, detalj koji će "bocnuti" posmatrača (R. Bart), prikivajući mu pažnju za delo, ostavljajući inertnost i ravnodušnost po strani.

Zadatak da spoljašnji svet približi gledaocu kao autentičan i veran stvarnom stanju stvari, kao fotografije koje su "zaustavljeni utisci koji nam neprestano izmiču", uradio je umetnik na primeren način: više se ne pitamo da li je njegovo iskustvo gledanja predhodilo iskustvu snimanja, ovde je priča izgovorena fotografskim jezikom dala odgovor - Aleksandra impresionira svet oko njega, a on to prenosi posmatraču koristeći fotografsku estetiku i naraciju."

Mr Miroslav Mraković, dipl. arheolog, dipl. istoričar umetnosti


Nadica Janić
 

Prilozi

  • Pismo.jpg
    Pismo.jpg
    6 KB · Pregleda: 8
  • U keliji.jpg
    U keliji.jpg
    3,8 KB · Pregleda: 11
Samostalna izložba slika

«IZMEĐU JAVE I SNA»
mr Mirjane Pražić


Klinika «Plodnost» Novi Banovci
22. jun 2008.​

Povodom proslave Dana klinike «Plodnost» 20. jun, u dvorištu – parku klinike na obali Dunava u Novim Banovcima, pred mnogobrojnim zvanicama izloženi su radovi mr Mirjane Pražić u tehnici ulje na platnu sa motivima Dunava i sremske ravnice.

Mr Mirjana Pražić je rođena 1940. godine u Starim Banovcima. Magistrirala je na Pravnom fakultetu u Beogradu 1985. godine i bavila se pravnom naukom. Odlaskom u penziju završila je četvorogodišnje studije slikarstva u klasi mr Mirjane Kuruzović i mr Aleksandra Kuruzovića u Školi umetnosti Univerziteta za treće doba «Đuro Salaj» u Beogradu. Član je Likovnog kluba «Miloš Crnjanski» u Akademiji 28 - «Đuro Salaj» AD u Beogrdu i ULU «Leonardo» u Novim Banovcima.

Do sada je imala oko 20 kolektivnih izložbi i pet samostalnih:

- Galerija «Crnjanski», «Đuro Salaj» AD, Beograd (avgust 2006.);
- Kamerna galerija ULUL , Novi Banovci (oktobar 2006.);
- Galerija «Kuća Vojnovića», Inđija (decembar 2006.);
- Hol pozorišne sale, Centar za kulturu, Stara Pazova (januar 2007.) i
- Galerija – Svečani salon Železničke stanice Beograd (novembar 2007.).

Angažovanjem u promovisanju amaterizma u likovnoj umetnosti Mirjana ispunjava svoje najlepše životno doba – «treću mladost», kada se obale obaveza razmaknu i kada plima želja i snage počne da se širi i ispunjava polja još neosvojenog životnog prostora.

Životni tok nas često vodi u prostore praktičnog, ovozemaljskog. Bavimo se poslovima koji nam obezbeđuju egzistenciju, ali ne i duhovno zadovoljstvo. Gradimo karijeru, stičemo titulu, društveno priznanje, dobar materijalni status – a u duši smo prazni. Ako se zagledamo u sebe, pogotovu ako smo u «trećem dobu», u dobu tišine i smirenosti, u dobu u kome se svežina boja života gubi i kod većine ljudi nastaje sivilo, ako se zagledamo duboko u sebe, vidimo da vrelo života nikada ne presušuje, životok boja može da se pokrene, a naš unutrašnji svet može da postane – obojen svet.

Mirjanin životni tok bio je omeđan školovanjem, brigom o porodici, bavljenjem pravnom naukom, a bujica talenta, koja je morala da se pokrene, našla je odušak tek odlaskom u penziju.

Kroz svoje slike Mirjana nam daje pouku kako da gledamo svet oko sebe i kako da doživljavamo svoj svet, skriven duboko u nama. Nečije oči primaju samo sivu boju, zagledane su u maglu i zažmure pred svetlošću. Život je predivno obojena stvarnost – životok boja – svojim slikama poručuje Mirjana.

U katalogu izložbe «Imeđu jave i sna», o svom putu kroz čarobni svet slikarstva mr Mirjana Pražić piše:

«Moj put je vodio kroz pejzaže zavičaja iz koga Dunav odranja bisere, u kojima mesečina nad sremskom ravnicom liči na podsvest, gde su granice između jave i sna tako nedokučivo večne, gde su ponori i uspenja lekoviti, u kojima miris svežeg oranja i jutarnje rose ostaje u svesti zauvek...»

Mirjana Sokolović, socijalni radnik i pesnik iz Stare Pazove:

«Ta široka reka Mirjaninog života koju na slikama simbolizuje drag i često prisutan Dunav i plodonosnost koju na slikama simbolizuju pejzaži rodnog Srema, svedoče da putevi mudrosti, koje Mirjana samosvojno i hrabro razotkriva, vode ka razotkrivanju nje same. Spoznati sebe i razotkrivati se u svoj punoći svoje datosti, snažna je poruka i vredna pouka koju nam Mirjana upućuje sa svojih slika.»

Zoran Milić, novinar, glavni i odgovorni urednik mesečnika «Pazovačko ogledalo»:

«Pejzaži Mirjane Pražić, mahom zavičajni, često na korak od naive, ali i od impresionističkog manira, odišu toplinom, životnošću i nekom iskrenošću koja posmatrača razoružava i nagoni na vlastita preispitivanja.»

Nadica Janić, socijalni radnik, likovni umetnik – amater iz Novih Banovaca:

«Kroz likovno izražavanje, mr. Mirjana Pražić, uspela je da prizore sa Dunava, koji putuje kroz pejzaže iz njenog sna, pretvori u paradigmu večnog toka života omeđanog obalama – a nesputanog.»


Nadica Janić

Fotografije: str.14. http://groups.google.com/group/ulu-leonardo-novi-banovci
 
Poslednja izmena:
Izlozba "Kodeksi i masine" je otvorena u ponedeljak u NAF-u(Nis Art Fondacija).

Izlozene su masine i izumi uradjeni prema skicama Leonarda Da Vincija.Izlozba je otvorena do avgusta,a ulaz je slobodan:)
Galerija radi od 12 do 20 sati.

Ulica je Tosin Bunar 130,to je kod Studentskog grada.
 
dali u bg-u
otvorena izlozba u servantesu

Spektakularnu postavku, koja je prvu put predstavljena u Srbiji, čini 18 dela iz privatnih kolekcija iz Španije: grafike, skulptura i knjige

IZLOŽBA Ambasador Španije u Srbiji Injigo de Palasio Espanja kazao je otvorivši izložbu da je Dali jedan od retkih umetnika koji je održavao čvrste veze sa svojom zemljom što se i oseća u njegovim delima. Dodao je da ova postavka ima veliki značaj jer je još jedna u nizu organizovanih u našoj zemlji na kojima se predstavljaju dela velikana španske umetničke scene. Dela koja su predstavljena uvode nas u drugačiji svet od onoga koji smo navikli kada se spomene ime autora. Grafike, rađene tehnikom suve igle i litografije, ilustracije dokaz su genijalnosti i svestranosti ovog umetnika. Među izloženim delima nalazi se i bronzana ploča koju je autor uništio kako ne bi mogao da se napravi više ni jedan otisak. Dali je još u adolescenciji počeo da se interesuje za grafiku i ilustracije, međutim iz tog perioda sačuvano je malo dela. Tridesetih godina prošlog veka, kao nadrealista, počinje aktivno da se bavi ilustracijom knjiga, kao što je "Faust" i "Život je san".
Kustos izložbe Marisa Oropesa kazala je da je među mnogim umetnicima koji su ušli u svet nadrealizma Dali je postao jedan od najboljih predstavnika ovog pokreta, dodavši da je on sam bio umetnost i da je tako i živeo. U periodu od deset godina, tokom kojih je održavao konstantan kontakt sa nadrealistima, Dali je pretvorio, kao nijedan drugi nadrealista, absurd i ludost u suštinski deo svoje umetnosti, stvarajući čak i termin koji definiše suštinu njegove "paranoično-kritičke" umetnosti, rekla je ona. Izložba je realizovana u saradnji sa Galerijom savremene likovne umetnosti u Nišu, biće otvorena do 14. juna, a nakon Beograda postavka će biti prikazana u Galeriji savremene likovne umetnosti u niškoj Tvrđavi, od 16. do 30. juna.
 
Kazu da ce u Beogradu od 24. septembra do 15. oktobra biti Mikelandjeovi crtezi... To bi se moralo pogledati... :}
Nameravam da pogledam ovih dana.. Je l' neko vec bio? Utisci?

Galerija HAOS , 29. septembar - 17. oktobar - prva izlozba crteza modne kreatorke Dragane Ognjenovic pod nazivom "Kroj kao crtez". Uz radove - crteze na papiru i platnu ce biti predstavljeni modeli i instalacije sa krojevima, kao i film o celokupnom radu Dragane Ognjenovic.
 
Aksesoar 3

Izložba Sekcije za tekstil i savremeno odevanje ULUPUDS-a tradicionalno organizuju izložbu modnih detalja. Galerijia Singidunum od 10 - 20 novembra, 2009. godine.

Na ovoj prodajnoj postavci posetioci će moći da uživaju u kreaturama i malim umetničkim delim ( rukavice, torbe, kape, ešarpe, nakit, šalovi...) stvaralaca srpske modne scene: Evice Milovanov Penezić, Marije Tasovac, Larice Zupanjevac, Velje Antonijevića, Snežane Krejić, Lidije Jovanović, Dušice Pavlović, Leonore Vekić, Nataše Sarić... Materijali koje su umetnici koristili su: koža, svila, keper, vuna, pamuk, reciklirani materijali...
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top