Akt o proceni rizika

• Začetnik teme Začetnik teme sanja
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ako ste položili stručni ispit o osposobljenosti za obavljanje poslova BZNR onda možete u svojoj firmi da uradite Akt o proceni rizika,normalno ako znate kako treba.Jedino ne možete da ga uradite za drugu firmu jer nemate licencu.Licencirana kuća će morati da vam uradi preglede opreme,el.instalacija i merenja uslova radne sredine.
Stalno se prave seminari na tu temu jer za ispit naučite samo osnovno.Nije to ništa strašno a i nemojte biti sigurni da će Akt bolje uraditi neka licencirana kuća jer deo ispita za licencu je vrlo mali tako da lice koje završi za licencu ne zna puno više od vas u vezi izrade Akta.

Moje lično mišljenje je da NE MOŽE. A zašto: u članu 40. Zakona stoji tačan opis poslova lica za BZR gde kaže da lice za BZR učestvuje u pripremi Akta o proceni rizika.
Što znači da ovo lice NE DONOSI Akt o proceni rizika, ono samo učestvuje u ovom procesu a Akt mora doneti neka licencirana kuća.

Lice sa stručnim ispitom MOŽE da odradi Akt za kompaniju/firmu u kojoj je zapošljeno.
Druga je stvar da li želi,odnosno da li tome pristupa kao najobičnijoj zakonskoj obavezi ili se stvarno zalaže za bezbednost radnika.Ja sam za svoju kompaniju mogao odraditi Akt,ali sam angažovao licenciranu kuću zato što sam želeo kompletna merenja i naravno maksimalnu umešanost medicine rada u sve to.Meni je lično bezbednost radnika bitnija od nečega što jednostavno zakonski moram da obavim ( iako se naravno ne kose ).

Moje lično mišljenje je da NE MOŽE. A zašto: u članu 40. Zakona stoji tačan opis poslova lica za BZR gde kaže da lice za BZR učestvuje u pripremi Akta o proceni rizika.
Što znači da ovo lice NE DONOSI Akt o proceni rizika, ono samo učestvuje u ovom procesu a Akt mora doneti neka licencirana kuća.
Mislim da se ovo odnosi za poslodavce sa vise od 10 zaposlenih i slucaju da zaposleni u firmi koji je zaduzen za poslove BZR nema polozen strucni ispit jer nelogicno je da neko ne moze da uradi Akt a ima isto obrazovanje i strucni ispit ministarstva kao i zaposleni u agenciji. Clan 37. Zakona kaze da poslodavac do 10 zaposlenih moze sam da obavlja poslove BZR i nije mu potreban strucni ispit. Iz ovoga sledi da Akt moze da izradi pravno lice (agencija), zaposleni sa polozenim strucnim ispitom odredjen za poslove BZR u firmi ili sam poslodavac. Ako poslodavac do 10 zaposlenih moze sam da obavlja poslove BZR bez strucnog ispita onda moze da uradi i sam Akt (jer za njega sam i odgovara) ili da sklopi ugovor sa nekom agencijom i da ucestvuje u izradi. Gledajuci i clan 40. istog zakona dolazi se do konfuzne situacija. Nigde nije jasno precizirano ko treba da uradi Akt vec je sve u fazonu i moze i ne moze...

Poslednja izmena:
Vladimire u pravu si, nisam precizirao da govorim o onima koji imaju više od 10 zaposlenih, kod tih poslodavaca je kritično. Konsultovali smo najbolje beogradske pravnike kada je u pitanju član 40. i oni su se složili da Akt o proceni rizika za firme iznad deset radnika kao i za firme koje imaju manje od 10 radnika a ne bave se delatnostima iz člana 37. (plus dopis inspektorata rada gde su detaljno opisane koje su to šifre delatnosti) mora uraditi licencirana kuća dok lice za BZR samo učestvuje u tom procesu. Što povlači da iza takvih Akata mora stajati Licenca firme koja sebavi ovim poslovima, a ne samo Uverenje lica o položenom stručnom ispitu.
Veliku zabunu stvara član 18. Pravilnika o proceni rizika, koji je u suprotnosti sa članom 40. Zakona, ali Zakon je viši pravni Akt.

P.S. Lice za BZR ima samo Uverenje Uprave za BZR o ploženom stručnom ispitu a ne Licencu.

Postoji "Pravilnik o postupku pregleda i ispitivanja opreme za rad". Koliko znam, salamoreznica se pregleda, dok se frizideri, zamrzivaci i mikrotalasna ne pregledaju. Pored strucnog nalaza, moras imati i uputstvo za bezbedan rad, te za koriscenje uredjaja i njegovo odrzavanje.

Postoji "Pravilnik o postupku pregleda i ispitivanja opreme za rad". Koliko znam, salamoreznica se pregleda, dok se frizideri, zamrzivaci i mikrotalasna ne pregledaju. Pored strucnog nalaza, moras imati i uputstvo za bezbedan rad, te za koriscenje uredjaja i njegovo odrzavanje.

Dobro, uputstvo i odrzavanje propisuje proizvodjac i to dolazi sa propratnom dokumentacijom ali sto se tice pregleda u pravilniku nisam video da je kod ovakvih uredjaja neophodan pregled, mozda kod velikih industrijskih ali kod malih koji se koriste i u kuhinji mislim da ne treba. Nisam siguran pa rekoh da pitam...

Sto se tice pregleda mesoreznice, njihov pregled zavisi iskljucivo da li procenjivac rizika proceni da treba vrsiti pregled. Medjutim, moze se reci i da je salegr2000 u pravu jer mesoreznica ima rotirajuce opasne delove. Moje iskustvo govori da bi poslodavci zbog samih sebe trebali da vrse preglede mesoreznica jer se veliki broj povreda dogadja bas na njima, pa na taj nacin su mirniji.
Inace, kada ja vrsim procenu ne nalazem poslodavcima striktno da je pregledaju, napomenem im zasto bi to bilo dobro, pa kako oni odluce.

Molim vas da mi pomognete u vezi izrade Akta. U pitanju je DOO za računovodstvo, 5 zaposlenih i htela bih da uradim procenu rizika za nas. Da li procenu rizika može da uradi zaposleni iz firme koga odredi osnivač ili isključivo sam vlasnik? Nailazila sam na različite odgovore i nisam sigurna šta je najispravnije.

Takođe smo imali iskusto da inspekcija traži da se za preduzetnika vrši procena rizika za radno mesto PREDUZETNIK s obzirom da on obavlja poslove u svojoj preduzetničkoj radnji.

pozdrav,

Najgore od svega to sto Zakon nije bas detaljno definisan pa ga tumaci ko kako hoce a posebno inspekcijske sluzbe koje u vecini slucajeva nisu dovoljno upoznate sa Aktom, nacinom izrade i svrhom. Zakon o BZR i sam Akt sluze da bi zastitili radnika, da bi radnik zastitio svoja prava i uzivao pogodnosti bezbednog rada na radnom mestu, a ne sluzi tome da kad ti dodje inspekcija i pita te da li ga imas a ti kazes da ga posedujes i to je to. Akt se ne radi zbog inspekcije. E sad sto se tice radnog mesta PREDUZETNIK i ja sam imao tu dilemu i jedna logicna stvar se namece: ukoliko se desi nezgoda na radnom mestu i vlasnik bude povredjen, da li ce on da tuzi samog sebe zato sto nije predvideo rizik na tom radnom mestu? Da li inspekcija moze da ga kazni zato sto je sam sebe doveo u rizik i nikog drugog? Zdrav razum kaze da ne ali ovo je ipak Srbija, zemlja velikih mogucnosti.

Hvala na odgovoru. Sto se tiče samog Akta i zaštite na radu, kada su ljudi normalni ni sam Akt im nije potreban, no nažalost Akt pored mnogih drugih zakonom obaveznim radnji i dokumenata postao je jednostavno sredstvo za naplatu para. Jos uvek imam dilemu da li procenu rizika mora da izvrši sam poslodavac ili može da angažuje lice koje je zaposleno u njegovom preduzeću (do 10 radnika)?

Nasla sam odgovor na pitanje vršenja procene rizika. Poslodavac do 10 radnika može da angažuje i lice iz redova svojih zaposlenih.
Trebala bi mi pomoć oko sledećih pitanja.
Šta se događa ako je Akt izrađen pre 1 god. u međuvremenu je preduzeće promenilo ime (pravnu formu) i broj zaposlenih odnosno ima novo radno mesto, na koji način se evidentiraju takve promene u odnosu na Akt o proceni rizika, i da li je potrebno?

Za @nacana@
Ako je firma promenila osnovne podatke tj. odjavljena iz APR-a pa drugacije prijavljena, potrebno je uraditi Akt za firmu koja je trenutno u tim prostorijama. Akt od stare firme ne vazi iako su se obe mozda bavile istom delatnoscu, kao npr. i prosla a i sadasnja je kafic ili restoran. Svaka druga promena u teh. procesu od kojih je i novo radno mesto vrsi se dopuna ili izmena Akta, kao sto je vec napomenuo vladimirpav.

Citala sam postove na ovim stranicama, ali s obzirom da nisam pravnik, bolje da pitam one koji znaju.
U pitanju je preduzece doo za trgovinu i usluge /pretezna delatnost 51640 - Trgovina na veliko kancelarijskim masinama i opremom/, sa registrovanim ogrankom /pretezna delatnost 63300 - Delatnost putnickih agencija/.
Ukupan broj zaposlenih 5.
To znaci da poslodavac sam moze doneti Akt o proceni rizika i sam potpisati isti?
I sta znaci "zaposlene osposobiti za bezbedan i zdrav rad"? Da li to znaci da moramo angazovati neka predavanja i sl, od strane ovlascenih kuca ili ne?
Unapred se zahvaljujem na odgovoru

Postovana ZVEZDICE
Vi kao poslodavac mozete obavljati poslove lica za BZR, ali samu procenu rizika morate prepustiti nekoj agenciji koja ima licencu.
Osposobljavanja su u zavisnosti od radnog mesta. Obzirom da nemate (predpostavljam) radna mesta sa povecanim rizikom tj. nema potrebe za specificnim osposobljavanjem (npr. viljuskarista, rukovaoc gasnim stanicama i sl.) vrsite opste osposobljavanje tj. morate reci radnicima njihova prava i naravno njihove obaveze na radnom mestu. Popunjavate obrazac br 6. i potpisujete ga vi kao lice za BZR i kao poslodavac, a oni kao zaposleni. Time ste pribavili pismeni dokaz da su oni osposobljeni i upoznati sa njihovim pravima i obavezama. Nadam se da sam vam pomogao.

Ne mora da unajmi agenciju sa licencom jer Akt moze da uradi i lice sa strucnim ispitom ili sam poslodavac jer moze da obavlja poslove BZR bez strucnog ispita. Mislim da ova delatnost spada u grupu koja je oslobodjena. Bitno je samo da je poslodavac u stanju da uradi sam Akt tj. da ispostuje zakonsku proceduru. Za samostalnu izradu Akta je potreban strucni ispit a licenca ja za pravna lica da bi mogla da pauzaju usluge izrade Akta i poslova koje se ticu BZR.

Poslednja izmena:
Ako je UVERENJE sastavni deo Akta, a sam poslodavac nema uverenje, a neko lice sa strane ima uverenje a nema licencu tj. radi u drugoj firmi koja takodje nema licencu, sta ce on staviti u Akt???
Sto znaci da mora da ima ili uverenje (i radi u toj firmi) ili i uverenje i licencu tj. neka druga firma. Koliko sam upoznat, zabranjeno je tj. kaznjivo je da neko ko ima uverenje odradi Akt bilo kome osim u firmi u kojoj radi.

To uverenje je strucni ispit o osposobljenosti za obavljanje poslova BZR, ako zakon kaze da poslodavac do 10 zaposlenih u propisanim delatnostima moze da obavlja sam poslove BZR bez strucnog ispita onda moze bez njega da uradi i Akt, naravno ako zna kako da ga uradi. Na vise mesta sam dobio ovakav odgovor a i logicno je da bude tako.

Pozdrav svima.
Imam jedno pitanje za dobre poznavaoce ove teme:
U uslovima za izdavanje licence stoji da neko ko ima visoku skolsku spremu ispunjava uslov nakon polozenog strucnog ispita biznr i 3 god. iskustva na tim poslovima. Da li ja sa specijalistickim strukovnim studijama inzenjerstva zastite zivotne sredine ispunjavam uslov strucne spreme za licencu ili moram imati zvanje mastera? Jer ako ne ispunjavam uslov, pored polozenog strucnog ispita za biznr opet moram da placam nekog sa licencom da bih imala sve papire koji mi trebaju u vezi bezbednosti i zastite na radu jer je u pitanju gradjevinska firma. Uh, :dontunderstand:

Pozdrav svima.
Imam jedno pitanje za dobre poznavaoce ove teme:
U uslovima za izdavanje licence stoji da neko ko ima visoku skolsku spremu ispunjava uslov nakon polozenog strucnog ispita biznr i 3 god. iskustva na tim poslovima. Da li ja sa specijalistickim strukovnim studijama inzenjerstva zastite zivotne sredine ispunjavam uslov strucne spreme za licencu ili moram imati zvanje mastera? Jer ako ne ispunjavam uslov, pored polozenog strucnog ispita za biznr opet moram da placam nekog sa licencom da bih imala sve papire koji mi trebaju u vezi bezbednosti i zastite na radu jer je u pitanju gradjevinska firma. Uh, :dontunderstand:

Back