Akt o proceni rizika

• Začetnik teme Začetnik teme sanja
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
procena rizika se radi za sve firme od jednog radnog mesta pa na više bez obzira da li se posao obavlja u kancelariji,radionici ili terenu.Rizici će biti drugačije prirode kad se posao obavlja u kancelariji jer su usovi radne sredine u granicama normale a što se tiče programera rizici su prisutni.Opasnost od direktnog i indirektnog dodira sa delom el.instalacijama i opremom pod naponom je manja ali je zato veći rizik od štetnog zračenja ekrana i posebno štetnosti zbog dugog sedenja.Šta će ti gora stvar od dugog sedenja?Baš zbog toga što se tebi čini da nemaš nikakve rizike se radi procena za sva radna mesta jer bi neko za to isto radno mesto smatrao da ima rizike.Cilj je da se za svako radno mesto znaju rizici i da se gazde nateraju da urade sve što se može za konkretno radno mesto da bi se stvorili zadovoljavajući uslovi na radnom mestu a ako već ne mogu uslovi da se poprave onda da gazda podeli radnicima zaštitna sredstva.
Nije to tako bezazleno kako se tebi čini!

Evo i ja sam konačno našao vremena da se malo priključim ovoj temi. Inače bavim se ovom problematikom nekih 2 godine i mogu reci da sam stekao dosta iskustva a samim tim i pratio dosta dešavanja iz sveta bezbednosti i zdravlja na radu. Sasvim je razumljiva reakcija UltraZvuka na celokupno događanje oko izrade akta o proceni rizika jer se sve toliko komercijalizovalo da to prelazi sve granice pristojnosti. Institucije ne rade svoje da zastite poslodavce od svega toga a sa druge strane sva zakonska i podzakonska regulativa koja je doneta iz ove oblasti APSOLUTNO ima smisla.

Poslednja izmena od moderatora:
Apsolutno svi podležu Zakonskim odredbama i naravno da sve javne i državne institucije moraju imati Akt o proceni rizika. Takođe vi kao lice za BZR morate imati položen stručni ispit za obavljanje poslova BZR koji se polaže u Upravi za BZR pri Ministarstvu rada i socijalne politike. Ako direktno radite na tim poslovima u Vojsci Srbije, to je veoma ozbiljan posao koji nosi velike rizike, treba pristupiti tome veoma temeljno. Svi seminari i predavanja vam neće mnogo pomoći već use u svoje kljuse. Ja se već duže vreme bavim ovom problematikom tako da slobodno ako vam nešto nije i dalje jasno iz ove oblasti samo pitajte a ja cu se truditi da odgovorim. Nažalost nisam imao vremena da ranije pristupim forumu ali nikada nije kasno...

Jedno pitanje: Recimo ja sam privatni preduzetnik i imam samo jednog radnika. Da li treba da radim procenu rizika samo za radno mesto zaposlenog ili trebam pored njegovog da uradim procenu rizika i za svoje radno mesto. Najlepse bih molio za odgovor...

Procenu rizika trebas da uradis i za RM-Vlasnik i za RM na kom je zaposleni. Pored donosenja Akta o proceni rizika, moras odraditi i druga dokumenta kao sto su pravilnik o bezbednosti izdravlju na radu, te druga propratna dokumenta koja proizilaze iz akta...OB.6....licna zaduzenja i ostalo.
Nadam se da sam pomogao.

Po mom tumacenju svih propisa i duzem bavljenju ovim poslom, za radno mesto Vlasnika nije potrebno raditi procenu rizika ukoliko ne obavlja neki od radnih procesa (npr. prodavac, vozac i dr.) tj., ukoliko imate radnika koji je na pr. Prodavac a i vlasnik povremeno obavlja te poslove radi se Akt o proceni rizika za radno mesto Prodavca a ne Prodavca i Vlasnika (ili Preduzetnika kako sam vidjao na terenu).
Zasto?
Iz prostog razloga sto Vlasnik nije radno mesto, vlasnik nije u radnom odnosu preduzetnicke radnje, on je samo prijavljen preko Poreske uprave i placa doprinose ali ne prima platu. Kod preduzeca procena rizika za radno mesto Direktora je obavezna jer po samom osnivanju preduzeca imenuje se Direktor koji je na platnom spisku i smatra se zaposlenim.

Zakljucak: Raditi procenu rizika za ona radna mesta koja stvarno postoje!
Cak i da nemate radnika a imate vise radnih mesta sto je cest slucaj kod Stolara mora se uraditi procena rizika za sve radne procese, tako da se desavalo da stolarska radnja ima cetiri radna mesta a nema zaposlene, jer vrlo dobro znate da je svaka stolarska masina radno mesto. Znaci po mom misljenju radno mestu Vlasnik ili Preduzetnik ne postoji!

Aj mi molim me objasni zasto bi svaka stolarska masina predstavljala posebno radno?
Poslodavac propisuje sta je radna obaveza zaposlenog, kao i koje masine opsluzuje i koristi za vrsenje tog posla.
Procenu rizika radis za stvarno stanje a ne da sada ismisljamo radna mesta, sto je naravno i skuplja varijanta.

Akt o proceni rizika je zakonski dokument koji svaka firma bez obzira na broj radnika mora imati.Akt sadrzi opis svakog radnog mesta,procenu rizika za iste,mere zastite ....
Naravno,ukoliko je firma sa manjim brojem zaposljenih,akt mozete sami uraditi uz instrukcije.
Nema potrebe placati nekim fantomima da ga rade,jer za takve stvari postoje licencirane firme i strucna lica koja to izradjuju.Izrada akta nije skupa,ali imajte na umu da ste vi odgovorni za njegovo postovanje,te je u vasem interesu da on bude sto preciznije i bolje odradjen,te sklopljenim ugovorom sa firmom o izradi mozete traziti maksimum od njih kako bi sebe obezbedili na vreme.

Imam ZTR i jednog zaposlenog. Mozes li da me uputis na koji nacin mogu sama odraditi akt o proceni rizika.

Hvala

Po mom tumacenju svih propisa i duzem bavljenju ovim poslom, za radno mesto Vlasnika nije potrebno raditi procenu rizika ukoliko ne obavlja neki od radnih procesa (npr. prodavac, vozac i dr.) tj., ukoliko imate radnika koji je na pr. Prodavac a i vlasnik povremeno obavlja te poslove radi se Akt o proceni rizika za radno mesto Prodavca a ne Prodavca i Vlasnika (ili Preduzetnika kako sam vidjao na terenu).
Zasto?
Iz prostog razloga sto Vlasnik nije radno mesto, vlasnik nije u radnom odnosu preduzetnicke radnje, on je samo prijavljen preko Poreske uprave i placa doprinose ali ne prima platu. Kod preduzeca procena rizika za radno mesto Direktora je obavezna jer po samom osnivanju preduzeca imenuje se Direktor koji je na platnom spisku i smatra se zaposlenim.

Zakljucak: Raditi procenu rizika za ona radna mesta koja stvarno postoje!
Cak i da nemate radnika a imate vise radnih mesta sto je cest slucaj kod Stolara mora se uraditi procena rizika za sve radne procese, tako da se desavalo da stolarska radnja ima cetiri radna mesta a nema zaposlene, jer vrlo dobro znate da je svaka stolarska masina radno mesto. Znaci po mom misljenju radno mestu Vlasnik ili Preduzetnik ne postoji!

U pravu si što se tiče procene rizika za vlasnika ili preduzetnika jer ne postoji takvo radno mesto.
U vezi stolara nisi u pravu,donekle jer to zavisi sve od sistematizacije i organizacije rada.
Ja radim poslove ZOP i BZNR u stolarskoj industriji ,u velikoj fabrici i imam radna mesta npr.majstor u mašinskom odeljenju i radnici na tom r.m. rade na 5-6 različitih mašina jer im je takav opis radnog mesta i posla .Normalno ,svaki radnik je obučen za rad na svakoj od tih mašina,u opisu radnog mesta i posla su sve te mašine navedene kao i u obrascu broj 6 .
Ali za radno mesto npr.majstor na frezeru procena se vrši samo za frezer na kome radi taj majstor, što znači da on ne sme da ode ni na jednu drugu mašinu da radi jer nije navedena u njegovom opisu posla.
U stvarnosti ćeš pre imati stolare koji rade na više mašina jer im to iziskuje samo radno mesto i opis posla .
Sve zavisi od sistematizacije ili u malim firmama naziva radnog mesta koji je u ugovoru o radu.

meni nece niko da pomogne;-)kako se radi procena rizika za mesne kancelarije,tj sta treba sve da obuhvati i moze li sef mesne kancelarije da ga izradi?
Sef mesne kancelarije nije poslodavac nego zaposleni i moze da uradi Akt jedino ako ima polozen strucni ispit a sto se tice izrade imas Pravilnik o nacinu i postupku izrade pa idi po njemu http://www.poslodavci.org.yu/?page_id=413

Poslednja izmena:
Joj, kako li si ti polozila ispit? :-D Zakon kaze da poslodavac koji ima do 10 zaposlenih moze sam da uradi Akt a posto je u tvom slucaju nije u pitanju privatna delatnost onda odgovorno lice/direktor odredjuje jednog od zaposlenih koji ima licencu ili angazuje drugo pravno lice koje ce Akt da uradi i sa njim sklapa ugovor. Ukoliko ti nisi zaposlena u toj mesnoj kancelariji mozes da uradis Akt samo preko ugovora ili da ako postoji odredjeno lice za poslove BZR da uradis Akt umesto njega i da to lice stavi svoj potpis kao da ga je ono uradilo, ne ulazim u to da li ovo povlaci neku krivicnu odgovornost.

Poslednja izmena:
Evo ovako, najpre se izvinjavam ucesnicima diskusije jer stvarno ne stizem od obaveza da blagovremeno ucestvujem u polemikama.

Sto se tice Salegr2000-a i radnih mesta u stolarskoj industriji a mogao bih da se nadovezem na komentar Sasah-a, ono sto ste izlozili kada govorimo o Aktu o sistematizaciji radnih mesta u potpunosti ste u pravu, ali ima jedna bitna zackoljica u celoj toj prici, ili nekoliko njih:
1. Sasah vi vodite poslove BZR u firmi, i vrlo dobro znate kada vam dodje ekipa (licencirana kuća) za pregled i ispitivanje opreme za rad, kako vrse ateste masina, kako vrse ispitivanje uslova radne okoline, sta kazu njihovi pravilnici, gde npr. mere buku, upravo pored svakog radnog mesta tj. pored svake radne masine koja podleze pregledu. Poslodavac za sada moze izbegavati radna mesta putem Akta o sistematizaciji i na taj nacin prolaziti kod inspekcije rada ali,...
2. Apsolutno mu to nista nece znaciti kada stupi na snagu i usvoji se Zakon o osiguranju povreda na radu, jer ce njima svaka masina biti radno mesto jer je svaka od njih potencijalni rizik. Cak sta vise poslodavac ce sam traziti rasparcavanje radnih procesa kako bi premije osiguranja povreda na radu rasparacao i na taj nacin sebi ustedeo dosta novca. Osiguravajuce kuce ne interesuje Sistematizacija vec rizik.

Zakljucak je da ce poslodavac ukoliko ne plati na mostu platiti na cupriji i morati da uradi reviziju Akta o proceni rizika i na taj nacin vi kao strucna lica ili licencirane kuce navuci sebi problem, jer ce tada poslodavac reci, pa zasto mi to tada niste rekli, ja ne bih ovako odradio Akt da sam znao tu cinjenicu...tako da je mnogo bolje odraditi masinu kao radno mesto a zatim dati radniku koji radi na vise radnih mesta za svako radno mesto da potpise Obrazac 6.

Eto ja malo gledam sta ce se desavati u buducnosti, apsolutno nije stvar u novcu (veci broj radnih mesta veca cena Akta), vec u prakticnim stvarima jer poslodavca ce samo zanimati u buducnosti sto manja premija osiguranja povreda na radu.

P.S. Vodeci se logikom opisa poslova po Aktu o sistematizaciji radnih mesta, svaki poslodavac moze svesti svoju firmi na jedno radno mesto u kome ce opisati apsolutno sve radne procese, zar ne? ... ne postoji zakonska zabrana, Akt o sistematizaciji donosi sam poslodavac

Želim samo da dam sugestiju Ssigmaa-i da vodi računa bez obzira sto je ZTR i ima jednog radnika možda ima obavezu da mu Akt o proceni rizika odradi licencirana kuća.

Naime, stigao je dopis iz inspektorata rada svih načelnicima inspekcijskih okruga sa obrazloženjem šta se smatra pod zanatskim i ličnim usluga, a u skladu sa članom 37. Zakona. U tom dopisu je vrlo malo šifri delatnosti obuhvaćeno pod onim da poslodavac može sam voditi poslove BZR.

Najbolje bi bilo da mi napišete koja vam je šifra delatnosti a onda ću vam reći kako dalje

I na kraju za Marinu.r: još jedna diskutabilna tema, naime vodile su se žučne rasprave oko toga da li lice za BZR može uraditi Akt o proceni rizika za firmi u kojoj obavlja poslove BZR.

Moje lično mišljenje je da NE MOŽE. A zašto: u članu 40. Zakona stoji tačan opis poslova lica za BZR gde kaže da lice za BZR učestvuje u pripremi Akta o proceni rizika.
Što znači da ovo lice NE DONOSI Akt o proceni rizika, ono samo učestvuje u ovom procesu a Akt mora doneti neka licencirana kuća.

Moj savet Marina.r za tebe je da upravo ovo prezentujes svom direktoru, i zatražiš od njega da ti angažuje neku konsultantsku kuću koja će pratiti tvoj rad pri učestvovanju u izradi Akta o proceni rizika i na kraju iza Akta staviti svoju Licencu. Ovakve usluge koštaju puno manje nego da se ceo posao poveri licenciranoj kući...ili da tvoj direktor plati 50.000 din Upravi za BZR i vašu firmu licencira na osnovu vašeg stručnog ispita pod uslovom da imate 3 god. iskustva u ovoj branši. Tako da kao prilog Aktu idu i licenca vaše firme i vaše Uverenje o položenom ispitu.

U potpunosti vas razumem kada kazete: a kako se radi ta procena rizika, jer polaganjem ispita vi ne znate ništa. Polaganjem ispita stičete samo osnovne podatke o celoj priči, tako da ukoliko nemate iskustva, Akt o proceni rizika odrađen na silu sa vaše strane jer to morate (tako je rekao direktor) je osuđen na propast, zbog toga insistirajte na konsultantskoj kući koja će veliki deo odgovornosti preuzeti na sebe.

Akt o proceni rizik na radnom mestu donosi iskljucivo SAMO POSLODAVAC svojim potpisom i pecatom firme.
Licencirana kuca je odgovorna za kvalitet i strucnost vrsenja procene rizika i izrade samog Akta.
Lice za BZR u firmi po meni moze da uradi procenu rizika, i opet ga odobrava SAMO POSLODAVAC, ali u ovom slucaju odgovornost pada na Lice za BZR u toj firmi i samog poslodavca koji je odobrio taj Akt. Akt mora sadrzati ili uverenje ili uverenje+licencu (u zavisnosti ko ga radi).
U svakom slucaju, bolje je uvek platiti licenciranu kucu jer se oni time bave profesionalno.

Back