A sta je sa firmama koje imaju samo kancelarije? Ja recimo imam programersku firmu, i sad, koji rizik moze da ima programer koji radi za kompjuterom ceo dan? Da ga drmne struja? Ili da odlepi od monotonog rada?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Akt o proceni rizika je zakonski dokument koji svaka firma bez obzira na broj radnika mora imati.Akt sadrzi opis svakog radnog mesta,procenu rizika za iste,mere zastite ....
Naravno,ukoliko je firma sa manjim brojem zaposljenih,akt mozete sami uraditi uz instrukcije.
Nema potrebe placati nekim fantomima da ga rade,jer za takve stvari postoje licencirane firme i strucna lica koja to izradjuju.Izrada akta nije skupa,ali imajte na umu da ste vi odgovorni za njegovo postovanje,te je u vasem interesu da on bude sto preciznije i bolje odradjen,te sklopljenim ugovorom sa firmom o izradi mozete traziti maksimum od njih kako bi sebe obezbedili na vreme.
Po mom tumacenju svih propisa i duzem bavljenju ovim poslom, za radno mesto Vlasnika nije potrebno raditi procenu rizika ukoliko ne obavlja neki od radnih procesa (npr. prodavac, vozac i dr.) tj., ukoliko imate radnika koji je na pr. Prodavac a i vlasnik povremeno obavlja te poslove radi se Akt o proceni rizika za radno mesto Prodavca a ne Prodavca i Vlasnika (ili Preduzetnika kako sam vidjao na terenu).
Zasto?
Iz prostog razloga sto Vlasnik nije radno mesto, vlasnik nije u radnom odnosu preduzetnicke radnje, on je samo prijavljen preko Poreske uprave i placa doprinose ali ne prima platu. Kod preduzeca procena rizika za radno mesto Direktora je obavezna jer po samom osnivanju preduzeca imenuje se Direktor koji je na platnom spisku i smatra se zaposlenim.
Zakljucak: Raditi procenu rizika za ona radna mesta koja stvarno postoje!
Cak i da nemate radnika a imate vise radnih mesta sto je cest slucaj kod Stolara mora se uraditi procena rizika za sve radne procese, tako da se desavalo da stolarska radnja ima cetiri radna mesta a nema zaposlene, jer vrlo dobro znate da je svaka stolarska masina radno mesto. Znaci po mom misljenju radno mestu Vlasnik ili Preduzetnik ne postoji!
Sef mesne kancelarije nije poslodavac nego zaposleni i moze da uradi Akt jedino ako ima polozen strucni ispit a sto se tice izrade imas Pravilnik o nacinu i postupku izrade pa idi po njemu http://www.poslodavci.org.yu/?page_id=413meni nece niko da pomogne;-)kako se radi procena rizika za mesne kancelarije,tj sta treba sve da obuhvati i moze li sef mesne kancelarije da ga izradi?