Ako u kolima osetite miris "trulih jaja" odmah kod majstora.

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
336.900
Clip_2klola.jpg


Pokvaren katalizator
Prvi razlog zbog kog osećate neprijatan miris trulih jaja je katalizator. To je uređaj koji služi za pretvaranje štetnih gasova u bezopasne, bez mirisa.
Kada se katalizator pokvari, on više ne obavlja te dužnosti, što znači da je veća verovatnoća da ćete osetiti neprijatne sumporaste mirise.

Istrošeni filter goriva ili neispravan senzor pritiska
Ako vaš senzor pritiska goriva radi, mogli biste da vidite da je vaš katalizator prepun ulja. U ovoj situaciji, prikupljanje ulja sprečava katalizator da ispravno obavlja svoj posao, što se u osnovi vraća na prvu tačku i uzrokuje da neprijatni mirisi izlaze kroz izduvnu cev.

Prelivanje ulja takođe može uzrokovati pregrejavanje katalizatora, što opet može da bude uzrok neprijatnih miria. Isti problemi nastaju ako je vaš filter goriva istrošen,
jer uzrokuje nakupljanje naslaga sumpora koje sagorevaju u katalizatoru.

Staro ulje u menjaču
Ovo se može dogoditi ako vozite automobil sa manuelnim menjačem i ne menjate ulje redovno, odnosno bar na svakih 50.000 kilometara. U suprotnom bi tečnost mogla da curi u druga područja vašeg automobila, što bi moglo stvoriti neprijatan miris. Ako uočite curenje, odvezite automobil na servis što je pre moguće.

Kako ukloniti miris pokvarenih jaja iz automobila
Prvo je potrebno da vidite šta je uzrok, a zatim i da zamenite problematični deo. Ipak, nije samo ovaj tip neprijatnog mirisa moguće osetiti kad nešto nije u redu.
Miris dima ili paljevine mogao bi da bude znak novih problema, kao što su pregrevanje motora, curenje tečnosti ili istrošene kočione pločice.
U svakom slučaju se preporučuje da, ako primetite sumnjiv miris, odvezete svoj automobil na pregled kod mehaničara kako bi se utvrdio uzrok i sprečio potencijalno opasan kvar.

(b92)
 

Back
Top