Aikido i Realni Aikido reopen

Hehe, ma kazem ,daleko smo u svakom pogledu. :)

PA ako udaras u dzak svaki dan sat vremena, pa posle nekog vremena ces moci da se odgrabis na ulici, koliko toliko. Znaci sve je stvar treninga, i (mentalnog) stava. Mislim na odbranu na ulici od huligana... :lol:

E sada ja treniram Aikido 10ak godina, pa bi bilo bzvz da ti proporucujem bilo sta drugo, zar ne? ;)

U svakom slucaju sve postujem, ali moje misljenje je da se samo treba kloniti instant vestina, koje su nastale tako sto ne neko trenirao par godina od svega po malo i sada je uzeo od svega ono sto (on misli da) valja i napravio neku novu BV! ;) Yeah right! :lol: Svi misle da su genija...

Znaci osim Aikidoa, mozda Nindjucu, ili tako nesto...

Imam 194cm da li bi bio spor za nindzicu? :)

Nindjucu je za malo nize, tako da bih imao problem... Ja sam 190 i teze mi je islo dosta stvari u realnom aikidou, dok su ovi nizi kao cigre... A pogotovo nindjucu, koji je mozda i najkompleksniji po tom pitanju... Ovo je moje misljenje i kazem ti da znas da ce ti mozda malo teze ici nego ostalima, sto opet nije nikakvo pravilo... Posle nekoliko treninga ces videti, ja se nadam da ce moja prica pasti u vodu i to duboko...

Au a ja jos rastem :( Znaci primetio sam sto sam vislji kordinacija pokreta je losija tj ja ocu ali telo ne slusa. Ono sto imamo u familiji je boks i to bih rekao da mi ide sa obzirom da sam imao malo iskustva u tome. Mada svideo mi se aikido i interesuje me kako to da je recimo sigal 2m i opet je majstor u aikidou? I zasto ima neke udarce u svojim filmovima? (samo filmovi ili :D ) I kako mogu samo polugama da se odbranim, tj sta ako protivnik ustane opet? I cuo sam od nekog da ako treniram obican aikido pa cak i LJubin da moram da budem duplo jaci od protivnika da bi mogao da se odbranim. Pa cak sam gledao sve one tapove sa potezima i onda sam shvatio da oni u stvari koriste stalno za sparing partnere samo duplo lakse od njih po tezini i onda ima rade sta god se sete po onom tatamiu ili strunjaci :(

HAhaha, pa Sigal ima lakse partnere, od njega tesko da je neko tezi! :lol: A poenta je ne samo u Aikidou nego u svim BV savladati napadaca, ne oslanjajuci se samo na snagu, nego na tehniku, vestinu, pravovremenost... :) KO ti je to rekao, cini mi se da je pogresio, ako sam duplo jaci onda mi ni ne treba nista da treniram. Zar ne? :mrgreen:

Osim toga u Aikidou postoje udarci, naravno! Samo se to ne prikazuje uvek i neki ljudi su zapostavili to. Cak je mnogo teze neko da te napadne a ti ga bacis tako sa polugom ;) To je nacin da se nuci i vezba, ali se na kraju sve svede na mnoo jednostavnije - udarac i sl.

Generalno mnogo ljudi i u Srbiji i u Evropi su nazalost shvatili Aikido kao neku rekreaciju, gimnastiku... I onda to daje malo pogresnu sliku. :neutral:

A ja imam sivi, san svakog crnog pojasa...
Inache kako ide zadnja vucha ovi' dana?

Onda se klanjam Sensei! :lol:

Pa znas kako, ako je prednja vuca onda zadnja ne moze da bude vuca, kada gura... :mrgreen: To sam naucio iz BV.

Salim se, pa od kako je pao prvi sneg sto kaze Zvonko Bogdan nisam ni vozio auto. Nema trnutno benzina za te ekskurzije, a znao sam da ce tako biti, pa nisam namestio zimske gume. Tako da su mi nazad letnji "slikovi" pa ni ne pokusavam... :zimag:

Pitanje za vas Aikidoke....zasto u Srbiji svi koji se bave Japansim ili Koreanskim vestinama za sebe govore da su majstori ako imaju crni pojas? Tj PRVI DAN??? U Japanu i Koreji odakle te vestine poticu se kaze da si tek sa dobijenim 5 danom majstor Aikido-a,Judo-a,Karate-a,Taekwondo-a,Hapkido-a itd....znam da je isto tako ovde u Svajcarskoj kao i u Francuskoj, Nemackoj, Italiji, Brazilu, Rusiji i Americi...A zbog cega se u Srbiji svako sa polozenim prvim danom smatra majstorom??
Pozdrav

Nisam ni ja bio u Japanu ali je tako kao sto sam ti rekao, mozda si cuo za jedno cudo zvano E-mailz:shock:, kada to posaljes nekom recimo majstoru u Japan, i postavis mu u tom pismu pitanje u vezi ovoga sto sam ti ja rekao onda bi sigurno dobio ovaj odgovor koji sam i ja napisao.
Recimo bio sam u Francuskoj, Italiji,Americi,Nemackoj i u ovim zemljama je tako, a zamisli ima cak i u ovde kod nas u Svici nekoliko Japanaca i Koreaca koji poducavaju Aikido,Judo,Karate,Kendo,Haidong,Taekwondo itd i oni bi takodje isto to rekli kao i ja. Ustvari sam to i cuo od njih, nisam ja napisao to pravilo.
Nego je bilo pitanje sto je svako u Srbiji MAJSTOR sa prvim danom????

Mislim da je ode rec samo o losem prevodu....
I ja se slazem da svako ko ima crni pojas nije majstor ali moralo se nekako odvojiti KYU od DAN zvanja pa je neko to resio tako.
To sto neko nosi crni pjas moze da znaci samo da se ozbiljno tom vesinom i ne mora nista drugo da znaci.

A kako bi bilo da sam sebe nazoves uciteljem, dakle ucenicki stepeni do braon pojasa, pa sa dobijenim crnim si ucitelj od 1-4 dana, a sa dobijenim 5 danom si Majstor. To je moguce resenje. Koje se primenjuje u gore od mene vec navedenim zemljama.
Pozz

Back