Može da se presretne, pogotovo ako na suprotnoj strani imaš nekoga ko ne zna da udari kako treba, tipa seljačka frljoka ili da je zategne preko glave što se vidi iz aviona, ja lično sam tako presreo udarac jednog lika. Samo sam podigao ruku i faktički joj presekao putanju i spustio dole i onda ga uhvatio za tu ruku i gurnuo ga na zid. Jedino što sam pogrešio što ga drugom rukom nisam otkinuo u glavu nego sam ga pustio pa me je opet na kvarno hteo da uhvati za glavu i ogrebao nos. Onda sam mu skočio za gušu ali su nas razdvojili. Jbg.
Pre svega ovo od čega se Ljuba "brani" nisu klasični udarci nego napadi nožem, najčešće ubodi takoreći u telo ili napadi predmetom sa strane tipa letva ili šipka i oni počivaju na ideji da ti prilikom inicijalnog napada odnosno prvog dodira sa protivnikom moraš da presretneš napad upravo zato da protivnik ne bi mogao da ispali seriju napada, zato odmah nakon presretanja moraš da skratiš distancu da on ne bi mogao da se izvuče za još jedan ili više napada. Onda ide sve ono ostalo što sam napisao. Isto tako ne podrazumeva se da ti moraš čekati tu seriju nego i ti da iniciraš tehniku svojim napadom odnosno presretneš njegov napad tvojim kontranapadom, samo što to Ljuba naravno ne pokazuje u svojim snimcima. Ako ti kao bokser ostaneš na poludistanci da čekaš fintu ili podigneš ruke da blokiraš udarce a tvoj protivnik ima oružje u ruci ti si uradio upravo ono što bi on hteo da ti uradiš da primaš udarac punom silom. Isto tako ovo što ja pričam nije ništa specifično za Aikido. Kličko je na skraćivanju distance i ulazak u klinč odbranio nekoliko puta titulu prvaka sveta da ne pričamo o Tajsonu koji je na skraćivanju distance bio najmlađi šampion sveta svih vremena. Ima i čuveni snimak gde MMA borac iz Brazila dobija bejzbolkom ili letvom u glavu upravo zato što stoji na poludistanci i jednostavno ne zna šta da radi. Nema fintiranja, nema "serije" udaraca, nema promene ugla, samo dva udarca u glavu i pade čovek dole i kasnije ga ugaze.
Nisu oni slabi niti su nas nešto štedeli poenta je i da se razlikuju odbrane od klasičnih bokserskih udaraca i tsuki napada. Samo odbrana od ovog prvog se ne viđa na demonstracijama, to je lična stvar svakog kluba. Što se tiče Aikido-a meni su činjenice sasvim jasne, a što se tiče empirijskih dokaza i oni su jasni i čak dokumentovani:
. Što se tiče ostalih veština, ne mogu da ih komentarišem jer ih nisam trenirao, doduše imao sam iskustva sa jednim likom, Šotokan karatistom u osnovnoj školi kada me je sasekao joko gerijem u stomak. Doduše postoji oko 75 stilova Karate-a, nekoliko stilova Wing Chung-a i raznoraznih "istruktora" Sisteme itd. Uzgred poluga Đuđi gatame potiče iz neke japanske Koryu škole, ne znam tačno koje i spada u jujutsu tehniku. Ne postoje jujutsu škole, jujutsu je stil borbe, i kao takav mnoštvo tehnika se uklapa u jujutsu ili ti đuđucu. Svaka Koryu je imala svoje jujutsu tehnike i iz toga su mahom nastale tehnike iz Đudo-a. Naravno i uticaj rvanja (slobodni i grčko-rimski stil) i Sumoa je intenzivno prisutan.