Aikido i Realni Aikido reopen

Kao sto rekoh, to moze u Japanu oni imaju izgradjen sistem vrednosti, moral i disciplinu koju su (deca) poneli od kuce... Kod nas bi ovo koristili da bolje tukku nastavnike i vrsnjake...

Za pocetak, pogledajte samo nase trenere BS... Vecina bukvalno podsticu decu da budu agresivniji, sve u cilju boljeg rezultata na takmicenjima i tako dalje... :whistling:

Sto jeste jeste......

Ali ako ima i dobrih trenera to je i druga prica.....

Deci je smor da slusaju strucnu sluzbu u okviru skola a i dozivljavaju ih kao nekog ko kaznjava decu i tamo se ide po kazni....To su se napravili nastavnici....

Ali neka vestina sa sto vise mistike ima da im bude zanimljiva i intrigantna....E onda kroz tu vestinu mogu da se provuku razne psiholoske i pedagoske mantre da postanu bolji ljudi, da znaju da se zastite od stresa, da imaju jace samopouzdanje, da nauce sta je asertivnost, da ne dozvole da ih neko vrsi psihicko nasilje nad njima, socijalno itd....

Ja se secam da mi je Karate pomagao kao klincu ..... Jednom sam kao bio polubolestan dosao na trening i ponasao se kao pekmez....Trener je rekao - Kako ti bre bolestan, pa ti si sportista, karatista, i ja odmah sugestibilno osetim da mi je bolje i posle sam lakse izasao na kraj sa kratkotrajnom bolescu...(neka blaga temperaturica i prehlada)

578986_231188510372497_345792151_n.png

Nesto razmisljam...ovaj gej zli tvrdi da je psiholog, a covek tako zatvoreno posmatra sve i tako se vodi predrasudama...strasno. Ko da nisi naucio sta je halo efekat.

Sto se tice Japana i borenja u skolama...tamo je trenutno frka oko judo-a i da se promeni metodologija treninga posto imaju oko 30 smrti godisnje. Nije sve bajno i sjajno u Japanu ;)

Ali ja stvarno ne vidim poentu da se ovakvo sarlatanstvo kao sto je RA stavlja u skolu. Bolje da se uvedu olimpijski sportovi, da neka od te dece sutradan mogu da se usmere u tom pravcu ako zele. Trenera imamo, tako da ne vidim tu problem.

ovo boldovano...treninzi traju 2-3 sata..

У идеалном случају то је 24 тренинга по три сата, односно 48 тренинга по сат и по времена, што је око три и по месеца рекреативног тренирања.
За сам аикидо, то је прилично мало и једва довољно за најнижи степен, можда и врло натегнуто.

Међутим, ако су полазници тог курса искусни у неким другим борилачким вештинама, могли би да усвоје неке основне концепте и принципе и поједине елементе уклопе у наставу физичког васпитања.
Није ми сасвим јасно шта се жели постићи са тиме.
Који је крајњи циљ?

Cilj je da neko uzme novac iz drzavnog budzeta i da pokusa da sebi osigura mesto u ovom trulom sistemu posto ga izbacuju iz svih ustanova gde je uspeo da se uvuce tokom 90-ih. Ej...uvesti u skolu osobu koja se pojavljuje na skupu fasisticke organizacij, koji iznosi HC nacionalisticke stavove, poziva na ubijanje i prebijanje ljudi druge vere, nacije i seksualnog opredeljenja. Los horor film.

Cilj je da neko uzme novac iz drzavnog budzeta i da pokusa da sebi osigura mesto u ovom trulom sistemu posto ga izbacuju iz svih ustanova gde je uspeo da se uvuce tokom 90-ih. Ej...uvesti u skolu osobu koja se pojavljuje na skupu fasisticke organizacij, koji iznosi HC nacionalisticke stavove, poziva na ubijanje i prebijanje ljudi druge vere, nacije i seksualnog opredeljenja. Los horor film.

:ok:

...i jos daje majstorsko zvanje za to :dontunderstand:

U skole uvesti vestine i sportove koje nisu full contact..... judo, karate, SAMBO, rvanje,Wing Chun, Aikido ( iako ga ja licno smatram najneprimenjljivijom vestinom ikada ) i tako to.......uvesti full contact sportove tipa boxa bi bilo suludo i kontraproduktivno, bilo bi za monty paytona

U skole uvesti vestine i sportove koje nisu full contact..... judo, karate, SAMBO, rvanje,Wing Chun, Aikido ( iako ga ja licno smatram najneprimenjljivijom vestinom ikada ) i tako to.......uvesti full contact sportove tipa boxa bi bilo suludo i kontraproduktivno, bilo bi za monty paytona

Uvesti klasicno rvanje,jace je nego dzudo i dz.dzica,i nema puno povreda.Real aikido posto je srpska vestina(itekako je primenljiv za decu) i Krav Maga,koja ti stvara osecaj prostora i kontrole.

Pa pre ce biti da su napadaci lozane na MMA, kick box box nego na Aikido i slicne vestine samoodbrane.

Pre ce biti da moras da naucis metodologiju i socijalnu psi :) Znas to se uci na psihologiji.

Salu na stranu. U NS ima par kikboks klubova i mozda 3 MMA kluba. Znam da je zero tolerance na ovakve vidove nasilja. Mada evo priznajem za jedan MMA tim nisam 100% siguran. Tako da ovi klinci ne verujem da su iz tih klubova. Opet si pokazao elementarno nepoznavanje domace borilacke scene. Cak ovi sto se loze znaju vise od tebe koji zakljucujes na osnovu povreme slikice na fejsu ponekad.

Sta si se uhvatio za Ljubu, pa ti ide sve pena na usta, kao da ti je leba iz usta uzvadio......Mozda si ti hteo u skole da uvedes svoje pulene da obucavaju nastavnike a ?

Pa da si procitao jos nesto o Bulji sto smo napisali bilo bi ti jasno. Au da, to zahteva sirinu znanja i obrazovanja koju ti nemas. Kapiram da si slabo obrazovan, da te pucaju kompleksi ali ajde probaj da razumes sirinu price o kojoj smo pricali.

Rekao sam i za MMA da ga ne bi uvodio u skole :)

Ne vidim ko bi drzao sambo posto imamo ogranicen broj trenera, a pri tome dosta je nasilnije i opasnije od dzudoa. Rvanje naravno da treba uvesti. Wing Chun...are you srs? Pa tu bi odma izbila tuca ciji stil je pravi, ko najvise zna itd. A i ne vidim kako to wing chun moze da pomogne fizicki razvoj dece. Aikido nikako. Nema sta da ponudi deci.

Uvesti klasicno rvanje,jace je nego dzudo i dz.dzica,i nema puno povreda.Real aikido posto je srpska vestina(itekako je primenljiv za decu) i Krav Maga,koja ti stvara osecaj prostora i kontrole.

Jace u cemu? :) Dzudo i jj/bjj imaju tehnike rvanja. A vrhunski spremni dzudisti su isto spremni kao i vrhunski rvaci. Realni aikido je srpska modifikacija japanskog folklora. Vestina nije. A ne znam kako je to primenljiv za decu. Sta dete moze da nauci tamo? Na dzudou i rvanju barem rade gimnastiku i razvijaju snagu. Krav maga je dobar izbor za samoodbranu, ali ovde se radi o sportu za decu, a ne zivimo u takvoj sredini gde je svakome potrebna samoodbrana.

Lepo sam rekao - olimpijski sportovi (tkd, dzudo, macevanje, rvanje - boks bi izbacio). Prvo sto ima trenera, treneri su strucni. Drugo sto deca treniraju sport koji je priznat od ministarstva, ima takmicenja i ima finansijske podrske. Trece sto ako zele da se dalje bave tim sportom mogu da postanu sutradan i svetski/olimpijski sampioni, a ne sampioni Evrope gde je ucestvovalo 3 zemlje.

Što se tiče fizičko-mentalnog razvoja deteta najbolje bi bilo džudo ili rvanje. Blagu prednost bi ipak dao džudou jer već ima dosta dece koja ga treniraju i što "gnjec" kaže ima (više) sposobnog kadra za rad sa decom u tom uzrastu. Jedino što bi to tražilo od roditelja novu investiciju (3-5000 din) za kimono ali i to se može srediti da ide preko škola na rate, a škole bi morale da obezbede bar 100 kvm tatamija i naravno nekog ko zna džudo. Razume se da to ne bi mogao biti klasičan džudo trening ali bi svakako bio daleko učinkovitiji za decu od sadašnjih sportova (rukomet, odbojka, košarka...) koji se "obrađuju" u školama po nastavnom planu.

Što se tiče fizičko-mentalnog razvoja deteta najbolje bi bilo džudo ili rvanje. Blagu prednost bi ipak dao džudou jer već ima dosta dece koja ga treniraju i što "gnjec" kaže ima (više) sposobnog kadra za rad sa decom u tom uzrastu. Jedino što bi to tražilo od roditelja novu investiciju (3-5000 din) za kimono ali i to se može srediti da ide preko škola na rate, a škole bi morale da obezbede bar 100 kvm tatamija i naravno nekog ko zna džudo. Razume se da to ne bi mogao biti klasičan džudo trening ali bi svakako bio daleko učinkovitiji za decu od sadašnjih sportova (rukomet, odbojka, košarka...) koji se "obrađuju" u školama po nastavnom planu.

e sad me nasmeja ....:hahaha:
hvala ti za ovo u hladno jutro...:rotf:

imate li vi predstavu kakva je situacija po školama????
aj da smo u Finskoj,Švedskoj,Danskoj...al ovo je Srbija

ja ću još i oći da realizujem nešto od borilačkih,jer u maloj sali postoji tatami judo kluba i aikido kluba...
prijatelji smo svi,malo je mesto,tako da sam već obavila prleiminarni razgovor i neće biti problema...
ali šta je sa školama koje to ne mogu da obezbede????
jer lokal neće da ulaže,a ni roditelji...

jedino u čemu ću se definitivno složiti jeste da je u školama neophodan borilački sport ili veština u cilju boljeg psihofizičkog razvoja dece...

i još jedno...
ne možete trenere uvoditi na nastavu..
prvo zato što već postoje zaposleni na tom radnom mestu..
a drugo,za rad u školi je neophodan VII stepen stručne spreme,što ogromaaaaaaaaaaaan broj trenera u Srbiji nema...
i po novom zakonu,u klubovima moraju da rade školovani treneri,ne bilo ko sa ulice koji je nekada mlatio po sali..

Pa to sam i ja naveo kao realan problem. Baš mi je drago što te je to nasmejalo. Niko od nas ovde ništa ne može da promeni već samo iznosimo svoja mišljenja.

upravo tako...
ja eto imam neku mogućnost da uvedem i karate i aikido u svoju školu i svim silama ću se truditi da to i sprovedem...:aha:
imam i potrebne škole,i znanje,i mogućnosti...
a najbitnije je što imam i veliku želju da to i realizujem...
podršku od ove godine imam i od direktorke,PP službe i to mi je takođe veoma važno..

Vidi u velikom broju škola rade ili džudo ili aikido klubovi. Kad bi se vodilo računa o interesima deteta onda bi se i moglo naći neko rešenje. Ovako je to samo pusto sanarenje, bar za većinu (ovde izuzimam tebe). Sve to treba da bude: viđeno, shvaćeno i podržano "odozgo". Ali kao što si rekla "ovo je Srbija" (na žalost).

Vidi u velikom broju škola rade ili džudo ili aikido klubovi. Kad bi se vodilo računa o interesima deteta onda bi se i moglo naći neko rešenje. Ovako je to samo pusto sanarenje, bar za većinu (ovde izuzimam tebe). Sve to treba da bude: viđeno, shvaćeno i podržano "odozgo". Ali kao što si rekla "ovo je Srbija" (na žalost).

a sa moje tačke gledišta,jedini i najteži problem, koji nikako neće neki ljudi savladi je SUJETA....

Ja bih aikido zakonom zabranio.
"Sport" koji ucenicima stvara lazno samopouzdanje,zamlacenih svemirskim tehnikama koje nemaju apsolutno nikakvu svrhu.
Ali kao i sve ostalo,ono sto je lako mami lakoverne.

Dzudo je odlican za sve uzraste,pogotovo za decu.
Poboljsava motoriku,pomaze u razvoju,kako tela tako i mozga.
I odlicna je podloga za kasnije bavljenje nekim drugim sportom.

Poslednja izmena:
Ako je aikido ono što ljudima treba, uvek će ga biti. A s obzirom na to da samo u Beogradu ima više od 50 klubova koji svaki broje od 5 do 100 članova očigledno ga ljudi vole. I onda kako reče Duško Dugouško Hemfri Bogartu: "Ako lutka želi zeca, lutka ima da dobije zeca". Realno postoji mnogo više ljudi kojima je važno da se malo rekreiraju, malo umore, malo druže sa pozitivnim ljudima, malo igraju foklora i tradicije dalekog istoka, malo uživaju u širokim i kružnim pokretima koji su fakat umirujući za nervni sistem... od ljudi koji bi da se biju, da budu sigurni da će uspeti da polome nekoga i koji su voljni da to testiraju svaki drugi dan da im pucaju arkade, usne, jagodice, ušne školjke. Iako je ovo drugo realnije, tih drugih ima drastično manje, i eto aikido i slične stvari tipa kapuera će još duuuuugo prosperirati. Jer većina ljudi to hoće.

Na kraju ne mora to biti udaracki sport.
Moze biti bjj,dzudo,rvanje..Ne znam da li ste nekad imali "posla" sa dzudistom od 100 kg u punom treningu.
Ako jeste znate o cemu pricam.Ako niste,pokusajte da udjete u klinc sa njim,odletecete u plafon kao od sale.
To otprilike ovako izgleda

upravo tako...
ja eto imam neku mogućnost da uvedem i karate i aikido u svoju školu i svim silama ću se truditi da to i sprovedem...:aha:
imam i potrebne škole,i znanje,i mogućnosti...
a najbitnije je što imam i veliku želju da to i realizujem...
podršku od ove godine imam i od direktorke,PP službe i to mi je takođe veoma važno..

Потпуно подржавам увођење борилачких вештина у наставу физичког васпитања.
Оно што мене веома интересује је на који начин ће се то у пракси извести.
Ако сам добро схватио ти иза себе имаш године и године тренирања каратеа, па је разумљиво да можеш да уведеш карате.
Како ћеш конкретно да уведеш аикидо? Уколико је то само на основу курса који тренутно похађаш, мислим да то није коректно ни према деци, ни према вештини.

- - - - - - - - - -

Слажем се са овим што си написао.

Back