AI terapeuti kao budućnost psihoterapije?

ChatGBT i ostali AI su poprilicno nepouzdani i kad pitas jednostavna pitanja, sama ideja o nekoj terapiji preko istog je suluda, AI koristim jedino za uvodne poruke na krstarici da na prethodno napisan tekst ubaci kvacice na slova :)
Ponekad da se prisetim nekog imena iz istorije na brzinu- van toga su AI poprilicno nepouzdani i odgovori vise vode u pogresnom pravcu nego sto pomazu.
Ja uglavnom koristim ChatGPT da formatira neka uvodna pisanja jer imam tendenciju da komplikujem stvari kada sam pišem uvode :neutral:
Vezano za neku terapeutsku pomoć mislim da je neki nedostatak AI-ja nedostatak intuicije za specifične slučajeve, a i nedostaje onaj međuljudski momenat i konekcija da se neko otvori do ranjivog nivoa.

Vezano za neku terapeutsku pomoć mislim da je neki nedostatak AI-ja nedostatak intuicije za specifične slučajeve, a i nedostaje onaj međuljudski momenat i konekcija da se neko otvori do ranjivog nivoa.
Dodao bih da je glavni posao psihologa ili psihijatra da razazna sta je istina, a sta je racionalizacija- tj osobe kad govore o sebi su po pravilu uvek netacni, jer niko od nas ne vidi sebe u pravom svetlu, mozda bi AI u buducnosti mogao da bolje da nadje neke kontradikcije i eliminise neke (samo)zablude pacijenta- ali bi i dalje to bilo lecenje na uglavnom netacnim podatcima- i samim tim bi bilo neefikasno.
Verovatno moze imati neku korisnu sporednu ulogu, ali ne moze zameniti terapeuta.

Odupiranje Transhumanizmu nam govori mnogo o našim ličnim ubjedjenjima jel ovaj svijet materijalni i naša svijest je nastala sasvim slučajno tj jel čovijek duh ili materija?

Naučnici nisu našli dokaz ni da je svijet materijaln tj na pitanje zašto je moja svijest samo moja i kako to nastaje.

Gubim li ja sebe onog momenta kad svi budemo jeli skakavce i ponašali se jednako pod kontrolom AI sa nano tehnologijom u mom tijelu, bez fizičkog i mentalnog bola koji nam nude, terminator policajce ,produžen život ili vječan u “Cloud”?

Koliko ćemo se razlikovati jedni od drugih (tj lična svijest) u tom što nam se nudi i pošto se ideje transhumanizma kose sa zakonima prirode koje će biti posljedice?

Gubim li ja sebe onog momenta kad svi budemo jeli skakavce i ponašali se jednako pod kontrolom AI sa nano tehnologijom u mom tijelu, bez fizičkog i mentalnog bola koji nam nude, terminator policajce ,produžen život ili vječan u “Cloud”?
Gubis li ti sebe ili se nadogradjujes je tesko pitanje, i gde je granica izmedju?
Da li osoba gubi sebe ako je npr. na lekovima protiv nekog mentalnog oboljenja?
Da li bi bilo bolje nekoj osobi koja pati od mentalne bolesti ugraditi cip da bude "normalan" ili je bolje drzati ga u mentalnoj instituciji?

Gubis li ti sebe ili se nadogradjujes je tesko pitanje, i gde je granica izmedju?
Da li osoba gubi sebe ako je npr. na lekovima protiv nekog mentalnog oboljenja?
Da li bi bilo bolje nekoj osobi koja pati od mentalne bolesti ugraditi cip da bude "normalan" ili je bolje drzati ga u mentalnoj instituciji?
To je i dalje napredak u tehnologiji i medicini koji je u redu.

Pričam o AI i globalnom preuredjenju,uslovima života pod kojim se rodi novi naraštaj, pod istom disciplinom i kontrolom i bez nekih nedaća koje su dio današnjeg života.
Nudi nam se svima život bez bola, u istim uslovima, istom kolektivnom disciplinom, istih intelektualnih sposobnosti, svi atraktivnog izgleda jer će se sve rješavati magičnom pilulom ili laserskim zahvatom.
Naša svijest ili duša je rezultat naših životnih iskustava i metoda prolaženja kroz iste.
Ukoliko mi se nudi savršenstvo bez prepreka a ako i naidjem na njih da AI riješi za mene to stanje..onda put kreiranja nove svijesti postaje drastično različit od dosadasnjeg čovijeka i zvuči kao polu robot. Svakim napretkom kao da oduzima dio duše.
Koliko god je patnja i borba nepoželjna toliko nas i čini ljudima. Da nisam upoznala “zlo”nebi cijenila “dobro”.
Naša iskušenja kao da će nestati.
Za sve će biti rješenja a kako će onda izgledati taj čovijek koji nikad nije osjetio bol, nepravdu, vjetar u licu, adrenalin jer je malo pritisnuo gas na pedali?

Gdje će se povući ta granica?

Back