AI terapeuti kao budućnost psihoterapije?

Banovic_Strahinja

Ističe se
Moderator
Poruka
2.034
Zamislite terapeuta koji bi mogao živeti u vašem džepu – uvek dostupan u trenucima krize, bez obzira na vreme i mesto. Terapija bi bila pristupačna i jeftina, bez potrebe za dugotrajnim čekanjem ili velikim troškovima.

Ovo je privlačnost AI terapije, koja koristi veštačku inteligenciju, poput četbotova i digitalnih platformi, za pružanje podrške, strategija suočavanja i vežbi koje oponašaju razgovornu terapiju. Njena popularnost raste, posebno među mladima, jer nudi brz i povoljan način za mentalnu podršku.

Ipak, uprkos koristima, poput dopune ljudske terapije, AI terapija ne može potpuno zameniti terapeute, a može čak predstavljati i rizik.

Psihoterapija, poznata kao „lek razgovorom“, koristi dijalog kako bi istražila misli i osećanja, pomažući klijentima da razumeju i rešavaju izazove mentalnog zdravlja. Psihoterapeuti sada koriste alate veštačke inteligencije (AI) za unapređenje svog rada. Na primer, softver poput ChatGPT-a pomaže terapeutima u proceni klijenata unosom podataka kao što su pol, godine i psihološki problemi klijenta. Na osnovu tih informacija, četbot generiše plan tretmana za terapeuta.

Međutim, iako AI može biti koristan za neke terapeute, oslanjanje na četbotove u kriznim situacijama može biti manje efikasno zbog nedostatka ljudske intervencije i nadzora.

Četbotovi mogu simulirati empatiju, ali ne razumeju emocije ni kulturne razlike, što ih čini neprikladnim za ozbiljne mentalne probleme poput suicidalnih misli. Ljudski terapeuti pružaju intuiciju, prilagođavanje i podršku kroz etičke standarde, što četbotovima nedostaje. I dok mogu biti korisni kao dopuna terapiji, četbotovi nisu adekvatna zamena za ljudske terapeute.

Neki ljudi bi mogli postati previše zavisni od terapeuta u obliku chatbotova, što bi ih potencijalno odvratilo od tradicionalne terapije s ljudskim profesionalcima. To može odložiti dobijanje sveobuhvatnije pomoći kada je to potrebno, čineći ranjive osobe izolovanijima umesto da im se olakša patnja.

Psihoterapija kroz razgovor podrazumeva razvijanje ljudskog potencijala za bolju samosvest i lični rast. Ove aplikacije nikada nece moći da zamene terapijski odnos koji se razvija u ljudskoj psihoterapiji. Umesto toga, postoji rizik da bi ove aplikacije mogle ograničiti povezanost korisnika s drugim ljudima, što bi moglo pogoršati patnju kod osoba s problemima mentalnog zdravlja – suprotno onome što psihoterapija ima za cilj.

—————-

Šta vi mislite? Da li će AI terapeuti zameniti ljudske terapeute, jer će biti praktičniji za upotrebu, ili terapija bez ljudi nema smisla?

Da li takođe mislite da će AI dodatno izolovati pacijente i povećati njihovu patnju i osećaj usamljenosti?

Šta vi mislite? Da li će AI terapeuti zameniti ljudske terapeute, jer će biti praktičniji za upotrebu, ili terapija bez ljudi nema smisla?

Da li takođe mislite da će AI dodatno izolovati pacijente i povećati njihovu patnju i osećaj usamljenosti?

Al ne može da zameni ljudske terapeute. Može samo da pruži savet, tačnije da ponudi ljudima testove za depresiju, anksioznost i ostale psihičke poremećaje i na osnovu odgovora zaključi da li se radi o blagoj, umerenoj ili težoj depresiji. I na kraju procene dobro bi bilo da Al savetuje ljude da posete psihijatra.

Terapija bez ljudi nema smisla.

Takođe mislim da će upotreba Al-a izolovati pacijente jer više neće morati da izađu iz kuće. Dodatno će povećati osećaj usamljenosti.

Kada je u pitanju depresija, psihijatri savetuju pacijente da se više druže, izlaze.. To važi za blage i umerene depresivne epizode.

Samo sam jednom dobila bolovanje od psihijatrice jer je u pitanju bila teža depresivna epizoda. Ne sećam se koliko dana sam bila na bolovanju.

Na primer, softver poput ChatGPT-a pomaže terapeutima u proceni klijenata unosom podataka kao što su pol, godine i psihološki problemi klijenta. Na osnovu tih informacija, četbot generiše plan tretmana za terapeuta.

Međutim, iako AI može biti koristan za neke terapeute, oslanjanje na četbotove u kriznim situacijama može biti manje efikasno zbog nedostatka ljudske intervencije i nadzora.

—————-

jel postoji neki "zakoni robotike"koji kontrolisu delovanje AI?meni to lici na program koji se nahrani informacijama i onda radi na osnovu unetih algoritma.otkud tolika inpresioniranost sa tom AI?

Paxi reklamu 🙄
"Prestanite da unamljujete ljude"😑
Sta reci
20250408_194404.jpg

Zamislite terapeuta koji bi mogao živeti u vašem džepu – uvek dostupan u trenucima krize, bez obzira na vreme i mesto. Terapija bi bila pristupačna i jeftina, bez potrebe za dugotrajnim čekanjem ili velikim troškovima.

Ovo je privlačnost AI terapije, koja koristi veštačku inteligenciju, poput četbotova i digitalnih platformi, za pružanje podrške, strategija suočavanja i vežbi koje oponašaju razgovornu terapiju. Njena popularnost raste, posebno među mladima, jer nudi brz i povoljan način za mentalnu podršku.

Ipak, uprkos koristima, poput dopune ljudske terapije, AI terapija ne može potpuno zameniti terapeute, a može čak predstavljati i rizik.

Psihoterapija, poznata kao „lek razgovorom“, koristi dijalog kako bi istražila misli i osećanja, pomažući klijentima da razumeju i rešavaju izazove mentalnog zdravlja. Psihoterapeuti sada koriste alate veštačke inteligencije (AI) za unapređenje svog rada. Na primer, softver poput ChatGPT-a pomaže terapeutima u proceni klijenata unosom podataka kao što su pol, godine i psihološki problemi klijenta. Na osnovu tih informacija, četbot generiše plan tretmana za terapeuta.

Četbotovi mogu simulirati empatiju, ali ne razumeju emocije ni kulturne razlike, što ih čini neprikladnim za ozbiljne mentalne probleme poput suicidalnih misli. Ljudski terapeuti pružaju intuiciju, prilagođavanje i podršku kroz etičke standarde, što četbotovima nedostaje. I dok mogu biti korisni kao dopuna terapiji, četbotovi nisu adekvatna zamena za ljudske terapeute.

Neki ljudi bi mogli postati previše zavisni od terapeuta u obliku chatbotova, što bi ih potencijalno odvratilo od tradicionalne terapije s ljudskim profesionalcima. To može odložiti dobijanje sveobuhvatnije pomoći kada je to potrebno, čineći ranjive osobe izolovanijima umesto da im se olakša patnja.

Psihoterapija kroz razgovor podrazumeva razvijanje ljudskog potencijala za bolju samosvest i lični rast. Ove aplikacije nikada nece moći da zamene terapijski odnos koji se razvija u ljudskoj psihoterapiji. Umesto toga, postoji rizik da bi ove aplikacije mogle ograničiti povezanost korisnika s drugim ljudima, što bi moglo pogoršati patnju kod osoba s problemima mentalnog zdravlja – suprotno onome što psihoterapija ima za cilj.

—————-

Ја се залажем да вештачка памет замени људску врсту и хармонизује остали живот на земљи.

Ја се залажем да вештачка памет замени људску врсту и хармонизује остали живот на земљи.

Doduše kako smo krenuli dobro da jedno drvo ostane😅

Mora da je to plan globalista. Mi mali ljudi/robovi smo puno zahtjevni.
Roboti nebi tražili jesti,nikakav komfor i nebi se bunili i dizali revolucije. Dakle, nebi bilo potrebno crpiti planetu kao sada sa nama.

Doći će ko fol neki virus, opstati oni izolovani ili ljudi taman koliko treba da nasilje robote. 😉

Mora da je to plan globalista. Mi mali ljudi/robovi smo puno zahtjevni.
Roboti nebi tražili jesti,nikakav komfor i nebi se bunili i dizali revolucije.
U SSSR je 20tih neki naucnik pokusavao da ukrsti gorile i ljude- zvanicno je to bio pokusaj dokazivanja evolucije,
nezvanicno se govorilo da je Staljin hteo da ukrstanjem stvori radnika koji bi jak i izdrzljiv i vrlo produktivan i sa dovoljno inteligencije da obavlja jednostavne poslove- ali da nije dovoljno inteligentan da gura nos u politiku i da smeta KP SSSR-a.
Verovatno to nije istina, ali cuo sam ovu teoriju i od nekih istoricara i od Slavoja Zizeka.
Uglavnom prvobitna ideja s robotima i AI je bila slicna- no trenutno AI napreduje ogromnom brzinom- trenutno se sposobnosti/ mogucnosti udvostruce otprilike svakih pola godine.
Da li cemo jednoga dana imati Skynet i terminatore koji ce odluciti da su ljudi previse opasni za okolinu?

Zanimljiva priča i nisam čula do sada tu teoriju ali pomalo podsjeća na teoriju sa Annunakijima i kreiranjem čovijeka roba.

Zvuče kao lude teorije ali kad pogledaš koliko znači ljudski život vladarima koji nas i dan danas žrtvuju kao kolateralnu štetu u ratovima dobiješ odgovor koliko smo im bitni.

Šta to čovijek postaje kad ga pokoriš da sljepo prati pravila, kad mu robot pruži pilule za kroćenje emocija, kad mu robot zaključa račun na banci jer nije bio poslušan, jer si pretrčao cestu na crveno (kamera snimila sve,)“face recognition” te identifikovao za par sekundi..šta tad? U planine?

Koliko god smo daleko od savršenih naša sloboda u izražavanju, sloboda misli i dijela nas čini ljudima a ovako Opstaće oni koji će biti poluroboti. Za 500 godina će da gledaju YouTube videa o nama iz ovog doba Ako im ne cenzurišu i ne unište dokaze.
Hoće li da nam zavide na sreći ili hrabrosti da smo živili tako rizičan “life on The edge”?

Koliko god komfora i sigurnosti nudi život sa AI i robotima ja ga nebi poželila najvećem neprijatelju.
Nisam filozof ali nudi nešto grozno po dušu..fali nešto što ne znam definisati.

Da li cemo jednoga dana imati Skynet i terminatore koji ce odluciti da su ljudi previse opasni za okolin
Jedno vreme da. Eksperimentalno su izveli policajce/pse/robote u NY i ljudi su tražili da se te nakaze sklone jer izazivaju jezu.

U suštini neće biti potrebe da te eliminišu. Isključe ti struju, zaključaju račun u banci, papirni novac ne postoji a gdje ćeš jesti?

Vjerovatno će moći i da slobodno hoda. Nad glavom satelitski i lokalni nadzor kamerom a možda i neko elektro talasno oružje slično tejzeru ako napraviš pogrešan pokret..
Može u šaht ko Nindža kornjače ali neće moći da promoli glavu iz njega.

Moći će pobjeći u šumu koja će biti isto pod nadzorom da nebi došlo do neželjenih organizovanja. Proletiće mu nekad neki mali metalni komarac pored uva 😉

Hoću reći, ne vidim u toj slici uopšte policajce terminatore ni potrebu za njima.

U SSSR je 20tih neki naucnik pokusavao da ukrsti gorile i ljude- zvanicno je to bio pokusaj dokazivanja evolucije,
nezvanicno se govorilo da je Staljin hteo da ukrstanjem stvori radnika koji bi jak i izdrzljiv i vrlo produktivan i sa dovoljno inteligencije da obavlja jednostavne poslove- ali da nije dovoljno inteligentan da gura nos u politiku i da smeta KP SSSR-a.
Verovatno to nije istina, ali cuo sam ovu teoriju i od nekih istoricara i od Slavoja Zizeka.
Uglavnom prvobitna ideja s robotima i AI je bila slicna- no trenutno AI napreduje ogromnom brzinom- trenutno se sposobnosti/ mogucnosti udvostruce otprilike svakih pola godine.
Da li cemo jednoga dana imati Skynet i terminatore koji ce odluciti da su ljudi previse opasni za okolinu?
I ameri i sovjeti su to radili.ne mislim na to ukrstanje gorile i ljudi ali mnogo se radilo na svakakvim stvarima.
Inace ratovi ,sukobi su uvek bili glavni generatori novih stvari.
Nego vidi sliku...to je radjeno ihhhaaa davno .verovatno si i film gledao 😁
Jeli ti palo na pamet da je to slikano?
20250419_080003.jpg

Kontam da će neke strukture pokušati da pokrenu AI terapeute zarad profita, mada sam skeptičan koliko će to uspešno funkcionisati u praksi.
Kod žešćih slučajeva mislim da hoće, imao sam skorije 2 osobe u svom okruženju koje su preše na ChatGPT terapiju i totalno su se udaljice od realnosti.
Jednu od njih sam morao da šutnem iz svog okruženja zbog nivoa toksičnosti koji je razvila.

Kod žešćih slučajeva mislim da hoće, imao sam skorije 2 osobe u svom okruženju koje su preše na ChatGPT terapiju i totalno su se udaljice od realnosti.
ChatGBT i ostali AI su poprilicno nepouzdani i kad pitas jednostavna pitanja, sama ideja o nekoj terapiji preko istog je suluda, AI koristim jedino za uvodne poruke na krstarici da na prethodno napisan tekst ubaci kvacice na slova :)
Ponekad da se prisetim nekog imena iz istorije na brzinu- van toga su AI poprilicno nepouzdani i odgovori vise vode u pogresnom pravcu nego sto pomazu.

Back