Ahil sa srpskim ocilima?

Neki egiptolozi tvrde da je egipatsko RA izgovarano SO. Lingvisti kazu da je sanskrit majka svim indo-evropskim jezicima. Na sanskritu SUNCE je SURYA. Dakle, svi evropski jezici imaju za SUNCE pocetno S (tj. ћирилично C), osim Grka loji kazu HELIOS. Pogledajmo ovog dvoglavog orla iz manastirske kule grckog manastira Ouranopolis na Svetoj Gori Atos:

koji egiptolozi? oni cak ne mogu da se sloze sta je oznacavala rec "ra".
sto se tice reci "sunce" malo si prevideo :
baskijski - eguzkia
velski - Dydd Sul
estonski - päike
irski - grian
jemrenski - արեգակ
madjarski - nap
malteski - Ħad
finski - aurinko
holandski - zon
itd :)

koji egiptolozi? oni cak ne mogu da se sloze sta je oznacavala rec "ra".
baskijski - eguzkia
velski - Dydd Sul
estonski - päike
irski - grian
jemrenski - արեգակ
madjarski - nap
malteski - Ħad
finski - aurinko
holandski - zon

Твоје елементарно непознавање индоевропских језика навело те је да индиректно потврдиш Храстовникову твдњу.
Од ових које си набројала холандски и велшански су индоевропски и имају онај корен о коме је писао. Ирски назив за сунце има други корен ( да не разглабамо, али веома асоцира на нешто што огрејава, и мушког је рода) док је женска форма сунчевог имена СОННА, и садржи се у имену пролећног месеца Симиуисонна и годишњег прелаза Сонноцингос или Сунчевог хода.

Твоје елементарно непознавање индоевропских језика навело те је да индиректно потврдиш Храстовникову твдњу.
Од ових које си набројала холандски и велшански су индоевропски и имају онај корен о коме је писао. Ирски назив за сунце има други корен ( да не разглабамо, али веома асоцира на нешто што огрејава, и мушког је рода) док је женска форма сунчевог имена СОННА, и садржи се у имену пролећног месеца Симиуисонна и годишњег прелаза Сонноцингос или Сунчевог хода.

da ne razglabamo :) vrati se i procitaj sta je napisao. ja nigde nisam spomenula korene tih jezika, niti sam pokusala da demantujem npr da je holandski iz grupe indoevropskih jezika - omasio si u proceni. ti evidentno letimice preletis preko tudjeg teksta ili sta?
o tome na sta asocira irski naziv za sunce - :zcepanje:

Milice, ne pretjeruj. trazis iglu u plastu sijena. Budi sigurna da sam u pravu sto se tice svih jezika koji su se razvili iz indoevropskog.

100pxalastarovaakunasvg.png

Finska oblast Alastaro

http://en.wikipedia.org/wiki/Alastaro

Poslednja izmena:
da ne razglabamo :) vrati se i procitaj sta je napisao. ja nigde nisam spomenula korene tih jezika, niti sam pokusala da demantujem npr da je holandski iz grupe indoevropskih jezika - omasio si u proceni. ti evidentno letimice preletis preko tudjeg teksta ili sta?

Него си "документовала" да неки језици немају СУН или СОН у свом називу за сунце, јел?
Асоцирало или не српски језик има званично (не рачунајући данашње језике за које се тврди да су од келтског корена) , највише "келтских " речи у вокабулару. Мислим да твоја главица не може да схвати ту аналогију, зато се и смејеш , ко да је неко брашно успут остављао.

Poslednja izmena:
Него си "документовала" да неки језици немају СУН или СОН у свом називу за сунце, јел?
Асоцирало или не српски језик има званично (не рачунајући данашње језике за које се тврди да су од келтског корена) , највише "келтских " речи у вокабулару. Мислим да твоја главица не може да схвати ту аналогију, зато се и смејеш , ко да је неко брашно успут остављао.

ne vec da ne pocinju slovom S. opet ne citas? mrzi te da citas ili sta vec? ispalo ti brasno? :)

ne vec da ne pocinju slovom S. opet ne citas? mrzi te da citas ili sta vec? ispalo ti brasno? :)
Je li Čobanče, hoćeš li i sad da se smeješ ili ćeš da me častiš sa jednom reputacijom od onoga što si zaradila igrajući kaladont. Što ne volim kad sam u pravu pa moram da printskrinujem i obrađujem u fotošopu da bih ubedio Neverne Tome:

attachment.php

Uz ovo si naučila da je reč Gwer, koren za GREJATI takozvani ZERO GRADE FORM odnosno PRVOBITNA REČ za grejanje celog indoevropskog korpusa. Koji ono jezik ima najbližu reč???

Nije mi ispalo brašno ( al bih voleo da tebi ispadne sapun) nego jednostavno ne obračam pažnju na takve stvari poznavajući princip da koren ne mora da bude direktno na početku. Recimo, da su Grci ( neindoevropski narod sa neindoevropskim korenom i indoevropskim posuđenicama) uzeli SUN kao svoju reč izgovarali bi ga kao ESUN i onda bi neki formalista mogao da kaže, Ej, sačekaj , pa to nije S na početku reči..

Poslednja izmena:
kad budes procitao ono sta sam napisala onda se javi :)

Формализам ми није занимљив у овом тренутку. Довољна ми је била твоја реакција да видим с ким имам посла:

У том тренутку ти је испао сапун , ја сам се пришуњао и искористио. Ако ти не разумеш, други хоће.
Да наставим са елаборирањем, дакле ирски назив за сунце, не само да подсећа , него и јесте изведен из протоиндоевропске речи ЖЕР. Хоћеш и даље да се цепаш и да наставим са навођењем примера речи у европским језицима које потичу од речи жер, изненадићеш се колико их у словенским ( а нарочито у српском) језицима има а колико мало (и то неправилно перципираних) у осталим језицима, као што је, рецимо реч - грил.

Poslednja izmena:
Формализам ми није занимљив у овом тренутку. Довољна ми је била твоја реакција да видим с ким имам посла:

У том тренутку ти је испао сапун , ја сам се пришуњао и искористио. Ако ти не разумеш, други хоће.
Да наставим са елаборирањем, дакле ирски назив за сунце, не само да подсећа , него и јесте изведен из протоиндоевропске речи ЖЕР. Хоћеш и даље да се цепаш и да наставим са навођењем примера речи у европским језицима које потичу од речи жер, изненадићеш се колико их у словенским ( а нарочито у српском) језицима има а колико мало (и то неправилно перципираних) у осталим језицима, као што је, рецимо реч - грил.

vidi, ako si u fazonu ispadanja sapuna, nasao si se na pogresnom pdf-u i pricas sa pogresnom osobom ;) sto se tice moje reakcije ona je sasvim prirodna jer je evidentno da nisi procitao ono sto sam napisala, a to je cini mi se osnovni red na forumu - PROCITAS PA KOMENTARISES. ili nesto sa tobom nije u redu :huh:
korisnik hrastovnik je napisao, citiram :
Dakle, svi evropski jezici imaju za SUNCE pocetno S (tj. ћирилично C), osim Grka loji kazu HELIOS.
na sta sam ja odgovorila, citiram :
baskijski - eguzkia
velski - Dydd Sul
estonski - päike
irski - grian
jemrenski - արեգակ
madjarski - nap
malteski - Ħad
finski - aurinko
holandski - zon

ne vidim da li sam negde raspravljala o korenu reci ili bilo cemu drugom? hajde ti pronadji ako ja vec ne mogu.

sto se tice drugog dela tvog citiranja moje malenkosti, mogao bi nekad i svoje postove da procitas. dakle, pre nego sto nesto ishitreno izjavis.
rekao si :
Ирски назив за сунце има други корен ( да не разглабамо, али веома асоцира на нешто што огрејава, и мушког је рода)

na sta asocira? na grijanje/grejanje? pa sta ako asocira? ima li pocetno slovo s u nazivu - nema. da li sam bila jasna?

na sta asocira? na grijanje/grejanje? pa sta ako asocira? ima li pocetno slovo s u nazivu - nema. da li sam bila jasna?

Ma, potpuno si mi jasna. :per: Najvažnija stvar na svetu, da li nešto počinje sa slovom S. Pobedila si, ne počinje, na isti način kao što ni ZVEZDA u makedonskom jeziku ne počinje sa slovom Z.

na sta asocira? na grijanje/grejanje? pa sta ako asocira?
Pa ništa, juče si se smejala a sad se ponašaš ko dete kad se upiški.

Poslednja izmena:
nije najvaznija stvar na svetu ali to je bila poenta. :roll:

Poenta je ovdje:

sosop.gif

soso.gif

Ognjila (C) bila su sarmatski religijski simboli za Sunce

sarmati.jpg

samogitiansarmatianswor.jpg

sarmatmac.jpg

namacu.jpg

Ognjila (C) na macevima Sarmata

beltb.jpg

Ognjilo sa pojasa Sarmata, pripadnika rimske legije

kernavespapuosalai.jpg

Nakit (amajlije) Sarmata

Jesu li Sarmati bili srbsko pleme? Ima istoricara koji tvrde da jesu!

jovanoliver2.jpg

Despot Jovan Oliver sa maketom Manastra Nagoricano(freska 14. vijeka).Na maketi su dva C kao dio drveta zivota. Hoce li opet neko da pita kakve to veze ima sa grbom Srba?

kaukolesuvainiku.jpg

kaukolesuvainiku.jpg

Sarmatska grobnica: na glavi umrlog je ogrlica sa istim znakom drveta zivota kao na fresci manastira Staro Nagoricano.

1005t.jpg

Mnogo toga je po privatnim kolekcijama kao ovo ogledalo neke Sarmatkinje (2-3 vijek n. ere)
.

Poslednja izmena:
hm31010104big.jpg

kuloba2.jpg

Ovo je sunce i pripada Skitima: ognjila su na 12 zraka (mjeseci)

skitskiorao.jpg

Ovdje je skitski dvoglavi orao

sunt.gif

Skitsko-Sarmatski simbol Sunca

tnaid348620081013065130.jpg

Skiti

I evo za finale arheoloski nalazi iz Bjelorusije:

p17k.jpg
p19q.jpg
p14e.jpg

Крывічы (Kriviči • Кривичи) i Vjatici (Vyatichi -Bя́тичи) iz VIII - XII vijeka. Dakle, ocila srbskih ("slovenskih") plemena Krivica i Vjatica iz danasnje Bjelorusije, savremenici ondasnjih balkanskih Srba. I sve sa ognjilima (C).

28642957.jpg

Ognjila, ognjila...

Izvori:

http://spadczyna.com/history/reference/b_krywiczy.htm

Otvorite donji link i pri dnu strane na prvoj slici s lijeva (predzadnji red) pod brojem 20 imate krst sa ognjilima. Ja ne mogu da skinem sliku uvecanu klikom, pa ako nekome uspije molim da je postavi.

006x.gif

http://spadczyna.com/history/reference/b_radzimiczy.htm

I tako smo razbili zabludu i laz da smo krst sa ognjilima (ocilima) naslijedili od Grka! U cara Trojana kozije usi!

.:super:

Poslednja izmena:
im327theesaly89vijek.jpg

Amajlije Srba 8-9 vijek, nadjeno u sada grckom mjestu Theesaly. Uocljiva je figura (figura A) Svaroga sa dva C sa strane i krilatim Suncem.

draco9.jpg

Ratni steg Dacana i stit Dacana sa C (sa njima je ratovato rimski car Trajan i ovo je sa Trajanovog stupa). Isti "zmaj" je jos uocljiv na krilima Peruna.

draco6zf4.jpg

rodneystone1.jpg

Isti takav zmaj i ista takva ocila (C) su na grobnom kamenu nekog pripadnika Pikta (13.vijek), sto znaci da je to sve bio jedan narod.

Poslednja izmena:
Evo jos jednom sa Trojanovog stupa trofeji Trojanovi nad pobijedjenim Skito-dacanima. Tu na jednom od skito-dacanskih stitova (donji lijevi ugao) jasno se vide i krstovi sa dva ili cetiri C (ognjila). Krst je kao drvo zivota sa krugom sunca u sredini. Nasu istoriju i nas srbski rod vijekovima zatiru upravo Grci skupa sa Vatikanom preko becko-berlinske istorijske skole:

trajc.png

Obratite paznju na stit preko kojeg je koplje (donji lijevi ugao slike).

Poslednja izmena:
Naravno u drustvu u kojem danas zivim (neliberalna poluarhija) svako ko govori ili se izdaje za svoje misljenje, iako nikom drugom neskodi (svojim izjavama) on biva bez ikakvog razloga proglasen za ultranacionalistu.Pricu koju prica Deretic, preuzeo je od stranaca!!Kod svih polubozanstava i bozanstava, imate one spirale koje su na odeci i posudju - to je solarni simbol.Moram ovako da se izrazim, mnogi lupaju da su to parabole sto je non sense!!Krst predstavlja solarni simbol, a takozvana ocila su simboli mlada meseca - simboli plodnosti.Dakle, solarni simbol u vidu krsta protkan lunarnim znacima.Spirale mozete videti kod Etruraca, koji sebe nikada ne nazivaju tako, vec Rashani.Jedan od prvih kraljeva, bese posle Tarkvinija, Rima, Serbius Tulius (mozete videti na enciklopediji britanici znacenje njegovog imena), je covek koji se zapravo zove Mastarna, sto definitivno nije rimsko vec etrursko ime.Zna li neko simbole, solarne, koji predstavljaju i Troju, i Etruriju?Ima ih na zeleznickoj stanici, koja je gradjena u vreme Kralja, po dva sa strane sata..takodje, isti ti cvetni, tj. solarni simboli su na prozorima NBS, i mnogim zgradama u K.Mihajlovoj i na Dorcolu.Iste te simbole cetetvideti i u Vinci - bozuri!!!!Dereticeva prica je bila je bila zvanicna verzija jsrpske istorije jos pre prvog svetskog rata, sve dok Stojan Novakovic, politicar, koji je pravnik a ne istoricar daje svoju verziju price, zasto, i kakve to veze ima sa berlinskim kongresom nakon kojeg je usledila nezavisnost Srbije to je na vama da istrazite.Inace sto se Paleologa tice, onaj simbol nije njihov, jer, to bi znacilo, da je Njegos, koji je pratio njihovu modu (vizantijsku), i oblacio se na taj nacin, iako je vekovima kasnije zivelo, znacilo da je eklektik i tikva bez korena, sto je smesno, ili bar Grk, medjutim on se tako nije deklarisao.Uz to treba dodati da su njegovi vojnici "perjanici" zvani spartanskim srbima.Ko bude imao priliku nek se zagleda u slemove njegovih perjanika..vrlo cudno i neobicno.
Ukoliko pogledate SANU i koji simboli njih okruzuju, kao i mnoge ljude medju njima (cast naravno izuzecima) uvidecete da su mnogi od njih, koji zagovaraju pricu da smo dosli u 7 veku, non sense Uros Stefan Decanski sea proziva Serbijus Tulius, pa otkud to?Ma i on je eklektik zasigurno kao i Njegos??!Ispada da su Nemanjici, kao jedna od najvisih vladarskih dinastija na Starom kontinentu eklektici, i cudotvorci..zasto?pa manje vise dosli su u 7 veku, recimo kao divljaci,i dva, tri veka kasnije napravili ono sto jednostavno ne mozes uciniti, za pet, a kamoli tri veka.Takodje, srpski jezik je jedan od najslozenijih na svetu (preko 620.000 pojmova!!!!).Pa otkud to kod varvara koji dolaze tako kasno u Evropu, jezik razvijen do te mere????.......................................................................

Back