Ahil sa srpskim ocilima?

Свака част,брате...
Прелетјех преко већине слика...
Више касније, кад мало обновим своје знање.
Ваља се нечега понекад и поддсјетити.
А понешто и научих(није срамота).
Само напријед.
:cool:

Hvala, brate, na podrsci i hvala svima cijom zaslugom dolazimo do nekih tragova koji razrjesavaju nedoumice nase proslosti.

gornjazgosca.jpg

scan0002wi.jpg

Drvo zivota pociva na bozijem znaku C (Suncu), motiv sa cuvenog stecka iz Zgosce kod Kaknja (sada u Zemljskom muzeju u Sarajevu).

94211912.jpg

Freska iz Sopocana: C, ognjilo, ocilo

94211912.jpg

Uporedimo ovo C ispod drveta zivota sa stecka iz Zgosce kod Kaknja (Bosna) sa onim C (ognjilom) sa sopocanske freske (drugi krug odozdo). Potpuno isti znak!

Poslednja izmena:
scythians22.jpg

sakatorc.jpg

Skitski svestenik sa krugom zmajeva kao beskonacnoscu kruzenja Sunca. Isti takav znak drzi ruka nebeskog dvoglavog orla.

v050583.jpg

v070618.jpg

Gali Ruteni u Akvitaniji, 121-52 st. ere.

Obratimo paznju na sveti znak u ruci Skita sa ovim rutenskim C i uporedimo sa kasnijim znakom C stitovima i ratnim stegom sa "zmajem" Skito-Sarmata. Na novcu Rutena je taj "zmaj" uklopljen u onaj skitski znak (srednji dio skitskog znaka ne vidimo na slici jer je u ruci onog skitskog svestenika, ali na gornjoj slici u desnoj ruci Skita ima nesto sto lici na tog "zmaja").

caricingrad.jpg

Caricin grad (Justiniana Prima), okolina Lebana, 6 vijek, bros: krst sa ocilima na simbolu Sunca.Polukrug sa paroscima je izlazak Sunca sa zrakama. Ispod je Suncev krst sa ognjilima (C).

stecakbbb.jpg

slavicfibulacryptabalbi.jpg

Sveti Vid sa ovog Skito-Sarmatskog brosa isti je kao na mramoru iz Radmilje u Hercegovini (slika iznad).

Ово за Сопоћане је јако занимљиво. Ствар је релативно проста, овај грб Палеплога, који су наводно преузели Срби није старији од 1261, а Сопоћани су живописани шездесетих година 13 века, па ми је мало натегнуто да су Срби одмах похитали да пригрле византијска знамења.

Причате о оцилима хтео бих да дам и свој мали допринос. Наш народ у украшавању својих народних умотворина користи одређене шаре које су јако старе. Заправо свака шара је имала неку симболику и обично је везана за паганске богове и сл.

Доње шаре су оцила, зар не?

У гоњем десном углу виде се оцила, а тачка је као кремен. A поред је низ од оцила.

Горњи леви угао је јако занимљив.

Ево још неких шара:

Poslednja izmena:
Ово за Сопоћане је јако занимљиво. Ствар је релативно проста, овај грб Палеплога, који су наводно преузели Срби није старији од 1261, а Сопоћани су живописани шездесетих година 13 века, па ми је мало натегнуто да су Срби одмах похитали да пригрле византијска знамења.

Причате о оцилима хтео бих да дам и свој мали допринос. Наш народ у украшавању својих народних умотворина користи одређене шаре које су јако старе. Заправо свака шара је имала неку симболику и обично је везана за паганске богове и сл.

Доње шаре су оцила, зар не?

У гоњем десном углу виде се оцила, а тачка је као кремен. A поред је низ од оцила.

Горњи леви угао је јако занимљив.

Ево још неких шара:

Prica o tome da smo ocila preuzeli od Grka nema nikakve podloge, jer se ocila javljaju kroz cijelu istoriju ljudske civilizacije, a narocito u onim zonama kuda su se kretali drevni Srbi - njima srodna plemena Skito-Sarmata. Javlja se sirom kugle zemaljske I slobodno mozemo reci da je to najstariji religijski solarni simbol koji se odrzao sve do nasih dana.

Sare koje si postavio upravo su ovo o cemu pricamo: C kao ocilo, drvo zivota u raznim varijantama I sve su to solarni religijski simboli.

Заборавио сам да напоменем да су шаре узете уз ове књиге:

На подручју где су живела Белосрпска племена нађени су следећи предмети који су датирани из 11 и 12 века (данашња Белорусија).

Овај податак сам преузео од Петка Николића који је направио неку врсту монографије баш о оцилима.

Такође појава крста са оцилима или са четири с је најстарија код винчанске цивилизације па је сасвим разумљиво да су народи наследници те цивилизације познавали тај симбол. Грци су дошљаци и разумно је претпоставити да су доласком у додир са тим народима такође дошли у додир и са симболима. Уосталом најбољи пример за то је митологија. Најстарији грчки митови су пелашки и трачански митови и тако се и називају. Узмите било коју озбиљнију књигу која се бави грчком митологијом и свака почиње пелашким митовима о настанку света. Ту су и трачански митови као о краљу Миду који је у једном облику и данас познат у српском народу. Ко је Грцима донео песништво и културу, па трачански песници Лин, Тамир и Сорфеј (касније код Грка познат као Орфеј). Грци су морали чак и писмо да позајме. Илијида рецимо уопште није грчки спев, него је само преведен на грчки. Тврдити да је грчки је исто као тврдити да су Аристотел и Платон арапски филозофи јер су њихова дела сачувана кроз арапски препис а не преко грчког оргинала.

Poslednja izmena:
Grci su lopovi i varalice. Krali su od drugih pocev od zlatnog runa do danasnjih dana. Kad nemaju sta da kradu, samo da bi usicarili prodaju vjeru, kao sto su Latinima nekoliko puta prodavali Pravoslavlje.ne vjerujete Grcima niti njihovim mitronoscima i popovima u zvanicnoj SPC.

caricingrad.jpg

Krst sa ognjilima iz 6. vijeka nadjen u rusevinama rimskog grada Justijana Prima (Caricin grad), Lebane

800pxvisokidecani02.jpg

visokidecani0211cg1.jpg

Krst sa ognjilima sa freske iz Decana

svknezl.jpg

Krst sa ognjilima na fresci kneza Lazara u kapeli manastira Resave (Mileseve)

Sve jedan te isti krst!

Poslednja izmena:
scan0002wi.jpg

Drvo zivota pociva na bozijem znaku C (Suncu), motiv sa cuvenog stecka iz Zgosce kod Kaknja (sada u Zemljskom muzeju u Sarajevu).

94211912.jpg

Freska iz Sopocana: kolasta azdija

Uporedimo ovo C ispod drveta zivota sa stecka iz Zgosce kod Kaknja (Bosna) sa onim C (ognjilom) sa sopocanske freske (drugi krug odozdo). Potpuno isti znak!

scan0006q.jpg

Kolasta azdija

Sta je kolasta azdija?

scan0006q.jpg

Sa sopocanske freske: kolasta azdija sa ognjilima sa bosanskog stecka (Zgosca, stecak).

Kosovka devojka

Uranila Kosovka devojka,
Uranila rano u nedelju,
U nedelju prije jarka sunca;
Zasukala bijele rukave,
Zasukala do belih lakata;
Na plećima nosi hljeba bijela,
U rukama dva kondira zlatna,
U jednome hlađane vodice,
U drugome rumenoga vina;
Ona ide na Kosovo ravno,
Pa se šeće po razboju mlada,
Po razboju čestitoga kneza,
Te prevrće po krvi junake:
Kog junaka u životu nađe,
Umiva ga hlađanom vodicom,
Pričešćuje vinom crvenijem
I zalaže hljebom bijelijem.
Namera je namerila bila
Na junaka Orlovića Pavla,
Na kneževa mlada barjaktara:
I njega je našla u životu,
Desna mu je ruka odjsečena
I lijeva noga do koljena;
Vita su mu rebra izlomljena:
Vide mu se džigerice bijele;
Izmiče ga iz te mnoge krvce,
Umiva ga hlađanom vodicom,
Pričešćuje vinom crvenijem
I zalaže hljebom bijelijem.
Kad junaku srce zaigralo,
Progovara Orloviću Pavle:
"Sestro draga, Kosovko devojko,
Koja ti je golema nevolja
Te prevrćeš po krvi junake?
Koga tražiš po razbopju mlada:
Ili brata, ili bratučeda,
Al' po grehu stara roditelja?"

Progovara Kosovka devojka:
"Dragi brato, delijo neznana,
Ja od roda nikoga ne tražim:
Niti brata, niti bratučeda,
Ni po grehu stara roditelja.
Mož li znati, delijo neznana,
Kad knez Laza pričešćiva vojsku
Kod prekrasne Samodreže crkve
- Tri nedjelje tridest kaluđera?
Sva se srpska pričestila vojska,
Najposlije tri vojvode bojne:
Jedno jeste Milošu vojvoda,
A drugo je Kosančić Ivane,
A treće je Toplica Milane;
Ja se onde desih na vratima,
Kad se šeta vojvoda Milošu,
Krasan junak na ovom svetu,
Sablja mu se po kaldrmi vuče,
Svilen kalpak, okovano perje;
Na junaku kolasta azdija,
oko vrata svilena marama;
Obazre se i pogleda na me,
S sebe skide kolastu azdiju,
S sebe skide, pa je meni dade:
- "Na djevojko, kolastu azdiju,
Po čemu ćeš mene spomenuti,
Po azdiji po imenu mome:
Evo t' idem poginuti, dušo,
U taboru čestitoga kneza;
Moli boga, draga dušo moja,
Da ti s' zdravo iz tabora vratim,
A i tebe dobra sreća nađe,
Uzeću te za Milana moga,
Za Milana Bogom pobratima,
Koj' je mene Bogom pobratio,
Višnjim Bogom i svetim Jovanom;
Ja ću tebi kum venčani biti."

Za njim ide Kosančić Ivane,
Krasan junak na ovome svetu,
Svilen kalpak, okovaljno perje;
Na junaku kolasta azdija,
Oko vrata svilena marama,
Na ruci mu burma pozlaćena;
S ruke skide burmu pozlaćenu,
S ruke skide pa je meni dade:
- "Na devojko, burmu pozlaćenu,
A po burmi po imenu mome:
moli Boga, moja dušo draga,
A i tebe dobra sreća nađe,
Uzeću te za Milana moga,
Za Milana Bogom pobratima,
Koj' je mene Bogom pobratio,
Višnjim Bogom i svetim Jovanom;
Ja ću tebi ručni djever biti."

Za njim ide Toplica Milane,
Krasan junak na ovome svetu,
Svilen kalpak, okovano perje;
Na junaku kolasta azdija
Oko vrata svilena marama,
Na ruci mu koprena od zlata;
S ruke skide koprenu od zlata,
S ruke skide, pa je meni dade:
- "Na devojko, koprenu od zlata,
Po kopreni po imenu mome:
Moli Boga, moja dušo draga,
Tebe, dušo, dobra sreća nađe,
Uzeću te za vjernu ljubovcu."

I odoše tri vojvode bojne:
Njih ja danas po razboju tražim."
Al' besedi Orloviću Pavle:
"Sestro draga, Kosovko devojko,
Vidiš, dušo, ona koplja bojna,
Ponajviša a i ponajgušća:
Onde j' pala krvca od junaka,
Ta dobrome konju do stremena,
Do stremena i do uzenđije,
A junaku od svilena pasa,
- Onde su ti sva tri poginula!
Već ti idi dvoru bijelome,
Na krvavi skuta i rukava."

Kad devojka saslušala reči,
Proli suze niz bijelo lice,
Ona ode svom bijelu dvoru,
Kukajući iz bijela grla:
"Jao, jadna, hude sam ti sreće!
Da se, jadna, za zelen bor 'vatim,
I on bi se zelen osušio!"

Po dosadasnjem tumacenju kolasta azdija je ogrtač. Da li je to bas tako?

Kolasta
znaci da je u obliku kola, okrugla, dakle nije u pravom smislu ogrtač

A sta znaci azdija*?

Rijec azdija je slozenica od dvije rijeci: az-dija.Az je staroslovenska licna zamjenica 1. lica jednine i znaci ja, (jesam, bivam, postojim).

Sta je dija? Da bismo i to odgonetnuli, idemo do Kelta:

pobfig060a.jpg

Na keltskom novcu iz prvog vijeka nase ere vidimo ukrstena dva kvadrata (simboli Boga) na kojima pise DIAS ("grcki" Δίας) sto znaci BOG.

AZ-DIAS = JESAM BOG

AZ- DI(J)A(S) = JESAM BOG

scan0006q.jpg

AZDIJA = crveni, ognjeni krug Sunca sa suncanim krstom i ognjilima = srbski grb

Tajna srbskog grba je rijesena. Sirite istinu!

Hvala na paznji i cujemo se!

--------------------------------------

* Sanskrit असद्यस्: asadyas = bozanstvo

:bye:

Poslednja izmena:
Fascinantno, samo napred!

To je sve, prijatelji, demonstrativno napustam Forum Krstarice zbog pravoslavnih fundamentalista moderatora na Religiji, koji mi zakljucavaju i brisu teme bez ikakvih razloga i upozorenja. Moderatorima foruma "Nadprirodne pojave i misterije" nemam sta zamjeriti i hvala im. Pozdrav svim diskutantima Foruma i posjetiocima ove teme! :hvala:

Poslednja izmena:
To je sve, prijatelji, demonstrativno napustam Forum Krstarice zbog pravoslavnih fundamentalista moderatora na Religiji, koji mi zakljucavaju i brisu teme bez ikakvih razloga i upozorenja. Moderatorima foruma "Nadprirodne pojave i misterije" nemam sta zamjeriti i hvala im. Pozdrav svim diskutantima Foruma i posjetiocima ove teme! :hvala:

Tema mi nije obrisana, vec premjestena bez ikakvog obavjestenja. Zato nastavljamo!

milutingracanicaloza.jpg

Freska iz Gracanice, 14. vijek. Obratimo paznju na krst iznad Milutina Nemanjica: iz zraka oko suncanog krsta formirano je jasno prepoznatljiva cirilicna cetiri C, dok je po haljini izvezena nekoliko priloga iznad pomenuta kolasta azdija.

Poslednja izmena:

Back