Adventizam i subota

I da ne bude ikakvih dilema kod nekih forumasa da je to navodno bilo namenjeno samo jevrejima,evo ko je taj Bozji narod u vreme NZ-ta:

1 Petr.2,10:
"...Koji nekad ne bijaste narod, a sad ste narod Božij; koji ne bijaste pomilovani, a sad ste pomilovani..."

Dakle i narod koji u vreme SZ-ta nije bio Bozji narod sada verom u Hrista to postaje i s tim se automatski prihvaca obaveza za subotnji pocinak !
То не могу тврдити јер Бог сигурно не одмара у суботу. А читати и проповедати у Синагоги је нека врста мисе.
Што би значило да би требало отићи суботом на литургију не недељом у нашем случају хришћанства оба дана и то је викенд. Са акцентом да сесуботом не лопата и не ради физички

Имаш нешто кроз апостолска дела и пронађи о Јакову Праведном. О његовој смрти нас извештава и Јосиф Флавије а ово око спора су хришћанске верзије.
Ово око обрезања и Петра има у делима апостолским Павле реагује али га не именује али се зна да је Петар прошао ту пре њега и проповедао јеванђеље.
Galatima 2,11A kad dođe Petar u Antiohiju, u oči njemu protiv stadoh; jer bješe kriv.
Galatima 2,12Jer prije dok ne dođoše neki od Jakova, jeđaše s neznabošcima, a kad dođoše, ustručavaše se i odvajaše bojeći se onijeh koji su iz obrezanja.
Galatima 2,13I dvoličahu s njim i ostali Judejci, tako da i Varnava prista u njihovo dvoličenje.
Galatima 2,14A kad ja vidjeh da ne idu pravo k istini jevanđelja, rekoh Petru pred svima: kad ti koji si Jevrejin, neznabožački a ne Jevrejski živiš, zašto neznabošce nagoniš da žive Jevrejski?
Galatima 2,15Mi koji smo rođeni Jevreji, a ne grješnici iz neznabožaca,

Petar nije ucio obrezanje i ostalo, ali je licemerio pred obrezanima.
Ja sam vas...
Videvsi Pavle da ce to nekima biti kao argument da treba da se obrezuju i ostalo, usprotivio se tome.

Што би значило да би требало отићи суботом на литургију не недељом у нашем случају хришћанства оба дана и то је викенд. Са акцентом да сесуботом не лопата и не ради физички
A sta fali da se bogosluzenje ima i cesce u toku sedmice jer to nema apsolutno nikakve dodirne tacke sa odredbama 4-te Bozje zapovesti ?

A sta fali da se bogosluzenje ima i cesce u toku sedmice jer to nema apsolutno nikakve dodirne tacke sa odredbama 4-te Bozje zapovesti ?
Нарсвно да нема ја одем кад ми год падне на памет али та заповест седржала када је човек мукотрпно радио 6. дана да би живео од плодова свог рада и тај 7. одмарао посвећен Богу и породици. То је смисао.
У модерном друштву не знам како би светковао ако не тако како Јевреји
Но опет не видим да ће субота експлицитно негог спасити или не спасити због не држања.
Отуд то код Павла.
Не кажем да греше суботари у томе нити Јевреји нити ко год држи али не верујем да ће отпасти онај који не држи а држи све остало што треба.

Амо погледам у Талмуду 70% је акценат на суботи а 30% на остатак Торе или закона. То ми је ван сваке памети.
Заправо то је направљено да се Јевреји не би асимиловали у хришћане због жестоког притиска католичке цркве.

Нарсвно да нема ја одем кад ми год падне на памет али та заповест седржала када је човек мукотрпно радио 6. дана да би жицео од плодовасвог рада и тај 7. одмарао посвећен Богу и породици. То је смисао.
Tako je.
У модерном друштву не знам како би светковао ако не тако кско Јевреји
U modernom drustvu radis posao u toku sest radnih dana i pokusavas svrsiti bukvalno sve planirane poslove.
I tako redom sve do zalaska sunca petkom i onda se sve obustavlja - dolazi vreme za relax,za nesto vecu dozi lezernosti,pocinka u svakom smislu reci.
Molim te zapazi da jedno bez drugog ne ide jer se subota svetkuje sedam dana sedmicno,365 godisnje kroz citavi zivot.
Nije moguce da svetkujes subotu ako li ne radis aktivno u toku sest radnih dana !
Но опет не видим да ће субота експлицитно бегог спасити или не спасити због не држања.
To je tako uredio sam Bog i mi moramo prihvatiti Njegovu odluku !
Отуд то код Павла.
Не кажем да греше суботари у томе нити Јевреји нити ко год држи али не верујем да ће отпасти онсј који не држи а држи све остало што треба.
Molim te razmisli malo o sledecem sto nam u vezi toga jasno iznosi apostol:

Jak.2,10:
"...Jer koji sav zakon održi a sagriješi u jednome, kriv je za sve..."

@Glasnik. сад си дао. много прецизнији одговор на оно Волиш ли ме Петре сине Јонин веше него остали 3х
Одрицање док петао кукурикне 3х
Зашто је видео своју смрт тачније рекао му је ажи овај није разумео преузео је задатак.
Јован и апостоли су многе ствари разумели које је говорио кад су се десиле.
Да је Петар заистаразумео шта ће га снаћи сигурно се не би тамо понашао.
Исус не добро знао ко и шта је.
Ватикан и папство је завептање апостола Петра.

Tako je.

U modernom drustvu radis posao u toku sest radnih dana i pokusavas svrsiti bukvalno sve planirane poslove.
I tako redom sve do zalaska sunca petkom i onda se sve obustavlja - dolazi vreme za relax,za nesto vecu dozi lezernosti,pocinka u svakom smislu reci.
Molim te zapazi da jedno bez drugog ne ide jer se subota svetkuje sedam dana sedmicno,365 godisnje kroz citavi zivot.
Nije moguce da svetkujes subotu ako li ne radis aktivno u toku sest radnih dana !

To je tako uredio sam Bog i mi moramo prihvatiti Njegovu odluku !

Molim te razmisli malo o sledecem sto nam u vezi toga jasno iznosi apostol:

Jak.2,10:
"...Jer koji sav zakon održi a sagriješi u jednome, kriv je za sve..."
Да то је за Тору. Јаков је живео по Тори и молио се у храму.
Дакле оно што с о причали ту је и обрезање.

Што се џентајса тиче није исто.
Шта је Исус све праштао а не суботу.
Треба још истражити шта је субота.
Оно што знам алтернатвно од зета да ако тај дан држиш психички си стабилан скроз остатак недеље. Да ли је реч о Сатурну који има то дејство или шта је Бога питај.

Да то је за Тору. Јаков је живео по Тори и молио се у храму.
Дакле оно што с о причали ту је и обрезање.

Што се џентајса тиче није исто.
Шта је Исус све праштао а не суботу.
Треба још истражити шта је субота.
Оно што знам алтернатвно од зета да ако тај дан држиш психички си стабилан скроз остатак недеље. Да ли је реч о Сатурну који има то дејство или шта је Бога питај.
Св. Кирило Јерусалимски хришћане упозорава да се клоне јудејствовања и особито поштовања суботе.
"37. Избегавај сваки насртај и дело ђаволово; не дај се томе дракону, одступнику, који је својевољно изменио своју бит. Он себи може покорити само онога који то жели. Никога на то не може присилити. Не обраћај пажњу ни на звездочитаче, ни на оне који гатају по птицама, по знацима, нити по баснословним јелинским прорицањима; немој слушати о чарањима, волшебним гатањима и нагађањима и безбожним делима која се врше призивањем мртваца. Презри сваки облик похоте и неуздржавања, не угађај утроби, не уживај у задовољствима. Буди изнад среброљубља и лакомства. Немој посећивати паганска сабрања или позоришта, а у болести никада не користи чаробне речи и бајања. Потпуно одбаци излишности крчме; не нагињи ни самарићанству, ни жидовству: Христос те је већ искупио. Одбаци било какво поштовање суботе; нарочито се гнушај јеретичких скупова; непрестано снажи душу своју чувањем поста, давањем милостиње и читањем божанског Писма да би, провевши у побожности и трезвености преостали део живота, насладио се јединим спасоносним даром Крштења и тиме био прибројан небеским војскама и да те Отац и Бог удостоји небеских венаца у Христу Исусу, Господу нашем: њему слава у векове векова. Амин." (Четврта огласитељна поука)

Ко светкује суботу као Јевреји тај Христа негира:
"9. (1) Ако су. дакле, они који су живели у старим стварима (у Старом Завету) дошли у новину наде, не више суботијићи (не празнујући суботу), него живећи по дану Господњем. (празнујући недељу) (Откр.1,10 1 Кор.1,10), у кој је (дан) и живот наш засијао кроз Њега и смрт његову – што неки одричу-КОЈОМ тајном ми примисмо веру, те зато и страдамо да се нађемо ученици Исуса Хруста јединога Учитеља нашег (Мт. 23,8); (2) како ћемо (онда) моћи^живети без Њега, кад су и Пророци будући Духом ученици (његови), очекивали Њега као Учитеља? И зато Онај, кога су они праведно очекивали, дошавши васкрсао их је из мртвих." (Посланица Магнежанима св. Игњатија Богоносца).

Св. Кирило Јерусалимски хришћане упозорава да се клоне јудејствовања и особито поштовања суботе.
"37. Избегавај сваки насртај и дело ђаволово; не дај се томе дракону, одступнику, који је својевољно изменио своју бит. Он себи може покорити само онога који то жели. Никога на то не може присилити. Не обраћај пажњу ни на звездочитаче, ни на оне који гатају по птицама, по знацима, нити по баснословним јелинским прорицањима; немој слушати о чарањима, волшебним гатањима и нагађањима и безбожним делима која се врше призивањем мртваца. Презри сваки облик похоте и неуздржавања, не угађај утроби, не уживај у задовољствима. Буди изнад среброљубља и лакомства. Немој посећивати паганска сабрања или позоришта, а у болести никада не користи чаробне речи и бајања. Потпуно одбаци излишности крчме; не нагињи ни самарићанству, ни жидовству: Христос те је већ искупио. Одбаци било какво поштовање суботе; нарочито се гнушај јеретичких скупова; непрестано снажи душу своју чувањем поста, давањем милостиње и читањем божанског Писма да би, провевши у побожности и трезвености преостали део живота, насладио се јединим спасоносним даром Крштења и тиме био прибројан небеским војскама и да те Отац и Бог удостоји небеских венаца у Христу Исусу, Господу нашем: њему слава у векове векова. Амин." (Четврта огласитељна поука)

Ко светкује суботу као Јевреји тај Христа негира:
"9. (1) Ако су. дакле, они који су живели у старим стварима (у Старом Завету) дошли у новину наде, не више суботијићи (не празнујући суботу), него живећи по дану Господњем. (празнујући недељу) (Откр.1,10 1 Кор.1,10), у кој је (дан) и живот наш засијао кроз Њега и смрт његову – што неки одричу-КОЈОМ тајном ми примисмо веру, те зато и страдамо да се нађемо ученици Исуса Хруста јединога Учитеља нашег (Мт. 23,8); (2) како ћемо (онда) моћи^живети без Њега, кад су и Пророци будући Духом ученици (његови), очекивали Њега као Учитеља? И зато Онај, кога су они праведно очекивали, дошавши васкрсао их је из мртвих." (Посланица Магнежанима св. Игњатија Богоносца).
A zasto bi ih on upozoravao ako nedelja nije dan odmora nego dan vaskrsenja?

Niti subota ometa nedelju niti nedelja subotu?
Zasto?

A zasto bi ih on upozoravao ako nedelja nije dan odmora nego dan vaskrsenja?

Niti subota ometa nedelju niti nedelja subotu?
Zasto?
Zato što svetkovanje subote ide ruku pod ruku sa judaizmom i širenjem judaističkog uticaja u hrišćanstvu. To je ono što vi ne kontate. Subota je išla u paketu sa obrezanjem, košerajem i drugim jevrejskim zakonima. A Crkva se od apostolskih vremena borila sa judejstvujućim.

Zato što svetkovanje subote ide ruku pod ruku sa judaizmom i širenjem judaističkog uticaja u hrišćanstvu. To je ono što vi ne kontate. Subota je išla u paketu sa obrezanjem, košerajem i drugim jevrejskim zakonima. A Crkva se od apostolskih vremena borila sa judejstvujućim.
Cista svojevoljna izmisljotina.
Rođen je u Jerusalimu za vreme vladavine Konstantina Velikog, (315—386.)
Pa obrezivanje je odavno prestalo ono je bilo problem sa prvim vernicima koji su bili iz judaizma.
Posle apostola ne vise.

Stvar je u tome da hriscani nrznabosci jos uvek svetkuju subotu.

I kakve veze ima ako neko svetkuje i subotu ako bi svetkovao i nedelju?

Cista svojevoljna izmisljotina.
Rođen je u Jerusalimu za vreme vladavine Konstantina Velikog, (315—386.)
Pa obrezivanje je odavno prestalo ono je bilo problem sa prvim vernicima koji su bili iz judaizma.
Posle apostola ne vise.

I kakve veze ima ako neko svetkuje i subotu ako bi svetkovao i nedelju?
Pa nije svojevoljna izmišljotina. I u NZ imaš one koji su htjeli hrišćanima nametnuti jevrejske propise. Nije to prestalo za vrijeme apostola. Jeretici su ponovo to pitanje potencirali.

Pa nije svojevoljna izmišljotina. I u NZ imaš one koji su htjeli hrišćanima nametnuti jevrejske propise. Nije to prestalo za vrijeme apostola. Jeretici su ponovo to pitanje potencirali.
Opet izmisljotine.

To su bili hriscani iz jevrejstva sto pricas, za vreme apostola posle ih nema jer neznabosci ne znaju da obrate jevreje a ovi ne bi slusali neznabosce.
Cak nece da pricaju sa nezbabiscima.
Tako da 360 i 380 nrma jevreja.

Stvar je u tome da hriscani neznabosci tada jos uvek svetkuju subotu.

A to je ono sto svesno krijes i daces odgovor pred Bogom sto radis to svesno.

Opet izmisljotine.

To su bili hriscani iz jevrejstva sto pricas, za vreme apostola posle ih nema jer neznabosci ne znaju da obrate jevreje a ovi ne bi slusali neznabosce.
Cak nece da pricaju sa nezbabiscima.
Tako da 360 i 380 nrma jevreja.

Stvar je u tome da hriscani neznabosci tada jos uvek svetkuju subotu.

A to je ono sto svesno krijes i daces odgovor pred Bogom sto radis to svesno.
Pa ima ih kako nema. Nemaš pojma koliko je jeretičkih grupa bilo.

A to da hrišćani svetkuju subotu to te pobija sv. Ignjatije Bogonosac koji na samom početku 2. vijeka piše da nije tako.

Pa ima ih kako nema. Nemaš pojma koliko je jeretičkih grupa bilo.

A to da hrišćani svetkuju subotu to te pobija sv. Ignjatije Bogonosac koji na samom početku 2. vijeka piše da nije tako.
Ajdee..
Ima ih ili mora da ih ima?
Posle apostola nije vise imao ko da obraca jevreje.
Jer jevreji nece kontakt sa neznaboscima.

Djela apostolska 10,26Petar ga pridigne govoreći: "Ustani! I ja sam čovjek.
Djela apostolska 10,27I razgovarajući s njime, uđe i nađe sabrane mnoge
Djela apostolska 10,28te im reče: "Vi znate kako je Židovu zabranjeno družiti se sa strancem ili k njemu ulaziti, ali meni Bog pokaza da nikoga ne zovem okaljanim ili nečistim.

Osim toga neznabosci su biblijski slabi da jevrejima objasne nesto.

Rec je o hriscanima neznaboscima koje su ocigledno apodtoli naucili da svetkuju subotu.
A crkva je kako smo videlu vec u 3 veku svojevoljno promenila dan odmora.
I sada sprovodi to Kiril.

Ajdee..
Ima ih ili mora da ih ima?
Posle apostola nije vise imao ko da obraca jevreje.
Jer jevreji nece kontakt sa neznaboscima.

Djela apostolska 10,26Petar ga pridigne govoreći: "Ustani! I ja sam čovjek.
Djela apostolska 10,27I razgovarajući s njime, uđe i nađe sabrane mnoge
Djela apostolska 10,28te im reče: "Vi znate kako je Židovu zabranjeno družiti se sa strancem ili k njemu ulaziti, ali meni Bog pokaza da nikoga ne zovem okaljanim ili nečistim.

Osim toga neznabosci su biblijski slabi da jevrejima objasne nesto.

Rec je o hriscanima neznaboscima koje su ocigledno apodtoli naucili da svetkuju subotu.
A crkva je kako smo videlu vec u 3 veku svojevoljno promenila dan odmora.
I sada sprovodi to Kiril.
Sv. Ignjatije te pobija. On je bio apostolski učenik.

Zato što svetkovanje subote ide ruku pod ruku sa judaizmom i širenjem judaističkog uticaja u hrišćanstvu. To je ono što vi ne kontate. Subota je išla u paketu sa obrezanjem, košerajem i drugim jevrejskim zakonima.
Jeli Maki,jedno pitanje uz malu digresiju:
Dali znas zasto je Bog zapisao one 10 zapovesti NA KAMENIM PLOCAMA ??
A Crkva se od apostolskih vremena borila sa judejstvujućim.
Zapravo verska zajednica na koju aludiras borila se protiv Boga i Njegove zapoevsti !

. Одбаци било какво поштовање суботе; нарочито се гнушај јеретичких скупова; непрестано снажи душу своју чувањем поста, давањем милостиње и читањем божанског Писма да би, провевши у побожности и трезвености преостали део живота, насладио се јединим спасоносним даром Крштења и тиме
Pricao si o kontiunitetu.
Evo ih adventisti u 3 veku koji postuju subotu kako su ih apostoli ucili.

Back